Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver, 15 Sie 2006, 00:22

moze tak , moze nie?

..no wiesz nie kazdy jest tak doswiadczony

to po pierwsze

a po drugie , zawsze cos jest kosztem czegos innego

szczegolnie w niskim i srednim pulapie cenowym

ja najbardziej sie ciesze ze z GC jest ok

jakos tak nawet

.....moze magicznie to duzo ale intrygujaco

a nie sa to moje pierwsze zestawy

>McGyver, 15 Sie 2006, 00:22

Ty czerpiesz sadysfakcje z budowy zestawow gl

a niektorzy ze sluchania muzyki

tez trzeba o tym pamietac, tj. brac pod uwage :-)

nigdy w zyciu za tak male glosniki nie dalbym tyle kasy

a co za tym idzie zainteresowal sie nimi

ale jednak warto

Fotoarkady, w moim wypadku budowanie zestawów głośnikowych, a co za tym idzie satysfakcja stąd czerpana jest tylko wynikiem mojego dążenia do osiągnięcia satysfakcji ze słuchania muzyki odtwarzanej z jak najwyższą jakością. Muzyka jest tutaj wartością nadrzędną, a na wybór drogi prowadzącej mnie do tego celu złożyło się wiele czynników. Jednym z tych czynników była frustracja. Frustracja tym, że urządzenia grające na akceptowalnym poziomie jakościowym są na nieakceptowalnym poziomie cenowym. Stąd wybór drogi DIY. Kolumny kosztujące kilkanaście tys. zł. często są zbudowane w oparciu o głośniki, których komplet można zakupić za kwotę 10-15 razy mniejszą. Przykłady mamy w tym wątku (Mite) oraz w innych miejscach na forum (klony ProAc Response 2,5, klony Passa itp.).

Dlatego używam kolumn DIY, gruntownie modyfikowanego odtwarzacza CD i wzmacniacza lampowego DIY (ale to juz nie moje dzieło).

troche odlecielismy od tematu

...jestesmy w wieku tkz. produkcyjnym

ciagly brak czasu

rodzina , praca , dom

trudno wygospodarowac czas na sluchanie muzyki

szczegolne wzaciszu swojego ulubionego miejsca

a co dopiero na wymyslanie zestawow

dlatego nie miej za zle , ze ludzie tu klonuja zywcem

.....i tak mam ostatnio wrazenie ze za duzo czasu poswiecam diy

ale w koncu mialem urlop:-)

MG, idąc tym tropem wszystko można stuningować. Bierzesz MA, doklejasz magnesy do M18WH, prostujesz front, na wysokie tony dajesz SS 9700, albo aluminiowego Seasa i oczywiście projektujesz zwrotkę od nowa:)))

To sa kolumny w zamierzeniu tanie(mite), i maja dawać za swoja kasę max satysfakcji ze słuchania muzyki. Jak dla mnie wypełniaja to zadanie na 110%, a dzieki stolarce Zybla nawet na 120;)

klony, nie klony....można sie pobawić np. z tym 13/50/9(chociaz bardziej zachęcająco dla mnie brzmi "węglowy z korektorem fazy":)) o których wspomniał borygo i choćby Seasem, którego wymieniłem wyżej, być może efekt odsłuchowy będzie lepszy(pozostaje kwestia klimatu jaki tworzą dane zestawy). Ten wysokotonowiec(10/80) z baterią PIO+teflon naprawdę nie razi, dźwiek może(nawet nie "może", tylko napewno;)) tak jak pisał cloudior nie jest równie dobry na górze co w Bowersach705, ale ile znasz kopulek, które mają górę(blachy talerzy) równie sugestywną/obecną co wyższe Bowersy? Podobnie biorac M18WH i MDT29 mozna pewnie wyciągnać lepsze brzmienie(abo bardziej absorbujące danego słuchacza w spektakl muzyczny) niż w MA. Pomimo tego znajdą się ludzie, którym bardziej odpowiadać będzie kolumna nieruszona. Ot, choćby w uznaniu projektu, który spodobał im sie kiedy go kupowali.

Jak dla mnie tuningować to można najtańsze zestawy, bo wtedy za kilkaset zł jest szansa na to, ze zagrają...przynajmniej inaczej;)

Po sprzedazy takich M1 mamy powiedzmy 500zł, dokładamy 200-300zł i kupujemy M2? Jak dla mnie bez sensu. Moim zdaniem lepiej w takim wypadku pomyśleć o wymianie elementów wewnatrz kolumny i jest szansa na wieksza dynamikę, lepsze barwy i ogólnie żywość. I tu jest pole do popisu dla tunera, albo DIYersa.

Natomiast tuning drogich kolumn to dla mnie rzecz zupełnie bez sensu. W życiu nie tuningowałbym niczego za co zapłacilem kilka tysięcy zł. Bo za taką kasę jeżeli coś ma zagrać zaledwie inaczej(a pierwsze wrażenie zwykle bywa takie, że "jest lepiej", bo np. słuch ma nowe bodźce, a i "podtuningować" można pod życzenie klienta) to dajmy spokój. Kolumny w wyższych klasach cenowych są strojone jako zestaw, kiedys myślałem inaczej to fakt, ale potem słuchając kilku zrozumiałem, że każda tworzy inny klimat(typ prezentacji) dajac paletę plusów i minusów. Wybór zależy wyłącznie od preferencji słuchacza.

Krytykowany przez Ciebie swego czasu za jakosć elementów zwrotnicy ProAc niekoniecznie musi lepiej zagrać z nową zwrotnicą, lub elementami. Bawiłem sie ostatnio troche doborem elementów do zwrotnicy i np cewka powietrzna moim zdaniem nie ma przewagi brzmieniowej nad rdzeniową. Są nieco inne, ale wszystko zależy od tego jaki efekt chce się uzyskać, użytych przetworników i spl zestawu.

Dla mnie takie Studio100(jakich projekt dzieki Tobie jest dostępny, za co dziekuję, pewnie kiedys skorzystam;))są jak dobre pólwytrawne wino. Ktoś woli słodsze? OK, ale robienie tego przez dosypanie cukru jest bez sensu.

Co innego z M1, tutaj co tu dużo mówić zrobienie grzańca, dosypując goździków może przynieść obiektywną poprawę:)) Wszystko zależy od punktu wyjścia.

Pozdrawiam

PS. No to sie wydało;)

rekin, odpoczywał, bo jutro święto;) A tak serio, to niedawno wrócilem do domu, właśnie jestem po kąpieli i idę spać...chociaż chyba jeszcze chwilę posiedzę:)

Ale nie trolujmy, jak te trole przebrzydłe z AL na czele!...chociaż, zobacz jak Peter troluje w wątku o NOSdacu:)))

Wszyscy trolują, co za forum!;)

hehe, racja, nie ma co narzekać, tylko trza trolować ile wlezie!;)

Tak apropos trolowania, mam od jakiegoś czasu nieczynną skrzynkę w LANie, więc jakby co to pisz na któryś adres z "o mnie". Jak tam Philips?:)

hoosar, 15 Sie 2006, 15:43

Mozesz zapytac w akustyka.com.pl ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; dexon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

lancaster, 15 Sie 2006, 03:57

>MG, idąc tym tropem wszystko można stuningować. Bierzesz MA, doklejasz magnesy do M18WH, prostujesz

>front, na wysokie tony dajesz SS 9700, albo aluminiowego Seasa i oczywiście projektujesz zwrotkę od

>nowa:

I w ten oto sposób otrzymujesz już nie stuningowane Minas Anor, tylko zupełnie nowy model kolumn (nazwijmy go dla przykładu Xentia). Tuning ma polegać nie na gruntownej przebudowie wszystkiego, lecz na bardziej dyskretnych zmianach.

>To sa kolumny w zamierzeniu tanie(mite), i maja dawać za swoja kasę max satysfakcji ze słuchania

>muzyki. Jak dla mnie wypełniaja to zadanie na 110%, a dzieki stolarce Zybla nawet na 120;)

Owszem, tanie. Dzięki Zyblowi są śliczne. Uważam jedynie że bez podnoszenia ceny, stosując do nich za tą samą cenę inny tweeter zamiast tego Tonsila można uzyskać powiedzmy 160% satysfakcji. I nadal będą tak samo tanie.

> (...) ile znasz

>kopulek, które mają górę(blachy talerzy) równie sugestywną/obecną co wyższe Bowersy?

Znam kilka. Niektóre nawet nie są specjalnie drogie.

>Krytykowany przez Ciebie swego czasu za jakosć elementów zwrotnicy ProAc niekoniecznie musi lepiej

>zagrać z nową zwrotnicą, lub elementami. Bawiłem sie ostatnio troche doborem elementów do zwrotnicy

>i np cewka powietrzna moim zdaniem nie ma przewagi brzmieniowej nad rdzeniową. Są nieco inne, ale

>wszystko zależy od tego jaki efekt chce się uzyskać, użytych przetworników i spl zestawu.

A nobo sama podmiana elementów w zwrotnicach to nie żaden tuning. To działania na oślep. Poczytaj sobie co pisałem o tym w wątkach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorki za offtopic

>>Borysgo2

nie rozumiem jednego posunięcia w Twoim projekcie z GDN13/50/9 i Morelem MDT29. Wsadziłeś to do 26L budy strojonej na 50Hz podbijając tym samym ch-kę o 3 dB w okolicy 58Hz, tym czasem można było zrobić zupełnie płaską w budzie 28L@38Hz a f3 wypadałoby niżej (w okolicach 35Hz a w Twoim wypadku ~42Hz). Nie widzę sensu takiego strojenia..

MG, jak dasz inny głośnik, to tak jak piszesz nie będzie to tuning mite, tylko jakaś x...

Nie łapie o co Tobie biega?

Cały wątek ludzie walczyli o to, żeby ustalić jakie tam głośniki siedzą i jak wygląda zwrotnica/obudowa do nich. Ta zabawa to klony tych kolumn. Nie tuning, bo nikt(chyba) z osób poza krysiasem nie ma oryginałów.

Wiadomo, ze tuningowane przez Ciebie M2 grają lepiej od klonów mite, bo siedzi tam kopułka, ktorą AP aplikuje do zestawów za 10Kzł. Ty ją pewnie aplikujesz jeszcze lepiej więc to już hi-end, a ze midbas mite jest jak przyznajesz lepszy od tego z M2, to po Twoim tuningu będzie to już mega hi-end.

Wnioski satysfakcjonujące?:))

Skąd wiesz, jak te głosniki(x) zgrają sie fazowo z GDNem? Bez sensu ta dyskusja, to tak jakbym w Twoim wątku o Minasach wszedł na dzień dobry z propozycją wymiany wysokotonówki, bo ten Morel jak dla mnie niespecjalny.

Może i nawet jest lepszy od Tonsila, a może i nie, jak będzie okazja to porównam.

A jezeli znasz kilka niedrogich tweeterów lepszych od aluminiowego Bowersa z serii 700 oddających lepiej charakter blach perkusyjnych i instrumentów blaszanych to tylko stosować. Dla mnie jedynym powaznym konkurentem jest aluminiowy Seas, bo aluminiowa Vifa jest jak dla mnie słabsza barwowo.

Porównywałem jakiś czas temu oba te głośniki u salmo i bez dwóch zdań wolę Seasa, ale czy zagra lepiej/podobnie/gorzej od tweetera Bowersów może za jakis czas sie przekonam z np. Vifą M18WH+doklejony magnes na midbasie.

Pozdrawiam

Oj dawno nie zaglądałem ... Co by nie gadać na "tłitery" i gdny mają swoje brzmienie nie jest to hi end jak dla mnie ale za tak wykonane skrzynie i ceny głośników dostać taki dzwięk to duża sztuka struny jak trzeba to szrpią dzwoneczki potrafią zawisnąć w powietrzu ( polecam millsy wg mnie najlepsze ) a na dodatek z klonem też się lubią ... Panowie kiedy Sttafy ? :)

Lnacasrer

wkurzyles sie!?

moze rzeczywiscie

trzeba zmienic ten glosnik wysokotonowy

i powiedziec MG ze mamy zestaw lepszy od jego Minasa :-)

a tak na powaznie mietki polubily wzmacniacze

ktore podaje

pioneer 400 , musicasl fidelity a1 , cyrus 2 i GC

sprawdzone zestawienia

moze napiszcie czym jeszcze zasilacie mietki ?

z jakim sprzetem ok , a jaki trzeba omijac z daleka

Acoustic, ze Sttafami będzie kłopot(zwrotnica)...chociaż z Mie też był;)

Co do elementów zwrotki to zaufam Tobie i kupię Millsy 3ohm.

Cewkę Solena przydałoby sie zamówić jednak 0,85mH, bo "w razie czego" można odwinąc i z dłuższym jednym wyprowadzeniem(ok30cm)-będzie można tym litzem wejsć bezpośrednio na styk głośnika.

Co myślicie o zamówieniu takich cewek? Znów "w razie czego" można tego dłuższego wąsa obciąć i polutować to zwykłym kablem...

Pozdrawiam

fotoarkady, myśle sobie zupełnie serio, ze te kolumny wysteruje absolutnie wszystko, budowa jest na tyle uniwersalna(lekka mała mambrana, proste filtry, ludzka efektywność), ze nawet lampa 20W sobie pewnie poradzi.

W każdym razie u mnie grają z GC(wersja Patek już niebawem;)) i pre lampowym. Nawet sie nie rozdrabniam w detale co jak gra, poprostu kończy sie jedna płyta i wciskam play, albo wymieniam i gra dalej. Jak dla mnie do niedużych pomieszczeń mietki+GC, oba segmenty na dobrych elementach i naprawdę fajnie gra.

Pozdrawiam

Lancaster

Acoustic, ze Sttafami będzie kłopot(zwrotnica)...chociaż z Mie też był;)

Veteran miał podrążyć temat na forach za oceanem ale na razie cisza ale bądźmy dobrej myśli ...

lancaster, 15 Sie 2006, 19:02

>MG, jak dasz inny głośnik, to tak jak piszesz nie będzie to tuning mite, tylko jakaś x...

>Nie łapie o co Tobie biega?

Ano napisałeś wcześniej, że chodziło o to, żeby powstały kolumny tanie, i dobre. A mnie chodzi o to, że widzę zarówno tutaj jak i w innych miejscach na forum wiele bezkrytycznych zachwytów nad klonami Mite. I nie mogę tego zrozumieć biorąc pod uwagę jakość ich tweetera. Bynajmniej jednak nie neguję sensu wykonywania klonów Mite. Jest to zabawa bardzo pouczająca, zwłaszcza dla początkowego DIYowca. A ponieważ koszt niewielki, to opłaca się dla zdobycia doświadczenia poćwiczyć na tym. Te kolumny zapewne grają nieźle jak na środki zainwestowane w ich budowę, ale nie twórzmy nowego mitu, nie lansujmy nowej legendy, bo można komuś zrobić krzywdę, spaczyć jego pogląd na jakość dźwięku. Dlatego też chciałem zaznaczyć, że za te same pieniądze można sobie zrobić coś jeszcze lepszego. Np. Vifa D26TG05 u Rolpha kosztuje w przybliżeniu tyle co tweeter Tonsil z Mite. Skoro klonerzy potrafią na cewki z Solena czy kondensatory polipropylenowe wydać więcej niż na tweetery (co moim zdaniem jest inwestowaniem środków zupełnie nie tam gdzie trzeba), to dlaczego pomysł na zastosowanie dobrej Vify ma zasługiwać na potępienie? Chodzi w końcu o jakość dźwięku, czy wyłącznie o wierność oryginałowi? W połączeniu Vify z majtkowym wooferkiem powstałoby coś naprawdę z klasą, i nadal bardzo tanie. O to mi biega. I nie zabrałbym głosu w ogóle w tym wątku, gdyby nie głos krytyczny który wyraził Jar1, a z którym się zgadzam.

>Wiadomo, ze tuningowane przez Ciebie M2 grają lepiej od klonów mite, bo siedzi tam kopułka, ktorą AP

>aplikuje do zestawów za 10Kzł. Ty ją pewnie aplikujesz jeszcze lepiej więc to już hi-end, a ze

>midbas mite jest jak przyznajesz lepszy od tego z M2, to po Twoim tuningu będzie to już mega hi-end.

>

>Wnioski satysfakcjonujące?:))

Nie, wnioski niesatysfakcjonujące, bo wychodzisz z błędnych przesłanek wynikających z zaledwie pobieżnego rzucenia okiem na moje poprzednie wpisy. Twierdziłem (i nadal twierdzę) że midbas z Mite jest lepszy od tego z M1. Natomiast midbas z M2 jest lepszy od obu wyżej wymienionych.

Tuningowane przez kogokolwiek M2 highendem nie są, i nigdy nie będą, bo zastosowane w nich głośniki to tylko budżetówka. Bardzo dobre jak na budżetówkę, ale tylko tyle. A może (jeżeli porównać z tym co się stosuje w kolumnach z podobnego pułapu cenowego) aż tyle?

Mite po czyimkolwiek tuningu tym bardziej nie będą hiendem, a tym bardziej megahiendem. Co więcej, nawet po wymianie tweetera na taki sam jak w Tannoyach nie osiągną poziomu tuningowanych M2, choć będą grać lepiej niż oryginał. Będą również grać lepiej niż M1, nawet tuningowane. Taki jest mój pogląd.

>Skąd wiesz, jak te głosniki(x) zgrają sie fazowo z GDNem?

A wiem, bo aplikowałem te GDN w połączeniu z różnymi kopułkami Vify. A zgranie fazowe ma zapewniać zwrotnica. Odpowiednia do zastosowanych głośników. Jezeli ktoś zwyczajnie wstawi Vifę zamiast tonsila bez zmiany czegokolwiek innego, to rzecz jasna będzie klapa.

>A jezeli znasz kilka niedrogich tweeterów lepszych od aluminiowego Bowersa z serii 700 oddających

>lepiej charakter blach perkusyjnych i instrumentów blaszanych to tylko stosować. Dla mnie jedynym

>powaznym konkurentem jest aluminiowy Seas, bo aluminiowa Vifa jest jak dla mnie słabsza barwowo.

>Porównywałem jakiś czas temu oba te głośniki u salmo i bez dwóch zdań wolę Seasa, ale czy zagra

>lepiej/podobnie/gorzej od tweetera Bowersów może za jakis czas sie przekonam z np. Vifą

>M18WH+doklejony magnes na midbasie.

Jeżeli wyrobiłeś sobie zdanie na temat tych dwóch modeli tweeterów na podstawie odsłuchu w jednej aplikacji, to uważam, że jak posłuchasz jeszcze kilkunastu/kilkudziesięciu konstrukcji wykorzystujących te tweetery, to możesz jeszcze kilkakrotnie zmienić zdanie. A na początek poszukaj na forum wpisów Argosa (bądź też waldemara K, nie pamiętam dokładnie) na temat Vify D25AG. Dają do myślenia.

>Pozdrawiam

Ja również pozdrawiam. Udowadniasz swoim podejściem że na forum nie musi być śmietnika i chamstwa, że można prowadzić polemikę, ba, spierać się nawet zachowując przy tym kulturę, pewien poziom merytoryczny i rzeczowość. Oby więcej forumowiczów to potrafiło.

McGyver ->

Pytanie: "> (...) ile znasz

>kopulek, które mają górę(blachy talerzy) równie sugestywną/obecną co wyższe Bowersy?"

Odpowiedź: "Znam kilka. Niektóre nawet nie są specjalnie drogie"

Poproszę o przykłady. Jakie wyższe modele B&W słyszałeś i z czym?

Pozdrawiam

MG, powoli zaczynam rozumieć foxbata.

"...I nie mogę tego zrozumieć biorąc pod uwagę jakość ich tweetera."

To proste, one naprawdę grają bardzo dobrze.

"ale nie twórzmy nowego mitu, nie lansujmy nowej legendy, bo można komuś zrobić krzywdę, spaczyć jego pogląd na jakość dźwięku. "

hehehe, to jest super!:)))

"Dlatego też chciałem zaznaczyć, że za te same pieniądze można sobie zrobić coś jeszcze lepszego. Np. Vifa D26TG05 u Rolpha kosztuje w przybliżeniu tyle co tweeter Tonsil z Mite."

9-10euro? A nawet jeżeli, to tłumaczę Ci jeszcze raz, to są klony totem Mite. Wiem, ze wiesz lepiej i wszyscy inni też to wiedzą. Więc może daj już spokój, nawet jestem w stanie napisac, ze te kolumny grają kiepsko, tylko nie ciągnijmy tego dlużej.

"Skoro klonerzy potrafią na cewki z Solena czy kondensatory polipropylenowe wydać więcej niż na tweetery (co moim zdaniem jest inwestowaniem środków zupełnie nie tam gdzie trzeba)"

Twoim zdaniem jest tak, a zdaniem Vincenta Bruzzese jest inaczej, moim też.

"to dlaczego pomysł na zastosowanie dobrej Vify ma zasługiwać na potępienie? Chodzi w końcu o jakość dźwięku, czy wyłącznie o wierność oryginałowi?"

Chodzi wyłącznie o jakość dźwieku, dlatego badźmy wierni oryginałowi!:))

Jak ja lubię tą erystykę całą;p

"W połączeniu Vify z majtkowym wooferkiem powstałoby coś naprawdę z klasą, i nadal bardzo tanie. O to mi biega. I nie zabrałbym głosu w ogóle w tym wątku, gdyby nie głos krytyczny który wyraził Jar1, a z którym się zgadzam."

A ja sie nie zgadzam, przynajmniej do czasu kiedy osobiście nie porównam. Jar przynajmniej porównał(nie wnikam co jak i dlaczego tak a nie inaczej wypadło), a Ty? Zawsze pisałeś, zeby nie osądzać przed odsłuchem, to naprawdę dobry pomysł. Tu jesteśmy zgodni...przynajmniej byliśmy.

Przecież możesz otworzyc nowy wątek o monitorach na GDN i Vifie, opublikować własny projekt na tych głośnikach. Będzie okazja, to sie porówna z mietkami. Będzie to coś twórczego i pozytywnego. Goraco zachęcam.

A tak stary, to sorki, ale mozesz równie dobrze pisać w wątku "Sonus Faber fan club", że sonusy są kiepskie i, że z Twoimi zwrotnicami zagrają o kilka klas lepiej.

Mite jak na moje ucho są niezłymi zestawami nie tylko za 600zł, ale nawet za te ponad 2Kzł, które kosztuja w sklepie.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.