Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam jakiej wartości cewk mam zastosować go 8 omowego gdn 13/40/2 chodzi mi o indukcyjność i jej rezystacji z góry dzięki i pozdrawiam. a chdzi mi o zwykłego monitorka bo była podana do 4 omowego a do 8 się nie spotkałem.

Jest jakaś szansa na "zbiorowe zamówienie" na obudowy do Totem Mite (pytanie do Zybla jako wykonawcy i/oraz ewentualnych chętnych jako odbiorcy), bo detaliści są w (głębokim) poważaniu ;) ?

żeby miało to cenowy sens to musze okleić jednym fornirem całą płytę, z której wychodzi 3 duże pary i jedna mała. Lub pół płyty i wtedy powinno wyjść 4 pary małych.

Więć jeśli zbierze się was kilku i ustalicie fornir to chętnie wam zrobie.

zybel

Rozumiem, że potrzebne są jeszcze dwie osoby na obudowy do Mite?

Zybel, jak liczyć "centralny" Mite? 1/2?

Mamy 2 pary do Mite i jeden głosnik "centralny".

Co do forniru, mam nadzieję, że się dogadamy (wolałbym uniknąć mahoniu - może sapeli albo teak?).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11027-100003348 1177500352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czas na wrażenia...

Totem Mite CNC (Klon Nie Klon) wersja 8 ohm

- przetworniki: GDWK 10/80 8ohm, GDN 13/40/2 8 ohm

- manele: cewka powietrzna Polink 1,65mH 0,4 ohm dr-1,4 ; rezystory metalizowane TY-OHM 3,17 ohm 5W, (szeregowo 2,7 + 0,47 ); kondensatory SCR MKP 2 x 1uF 250V 5% + 0,68 uF 630V 5% równolegle; kable ProCab LS 15/LS 25

- obudowa : wymiary S 156 G 231 H 330, poj. netto 5,6 l (mimo zwiększonych wymiarów), mdf gr. 18mm, b-r ...... na froncie, fornir modyfikowany - orzech canaletto średniosłoisty, lakier podkładowy Syntilor, lakier wierzchni ICA

System:

- klocki: CA Azur 640A, CA Azur 640 C v.2

- głośnikowy QED Silver Anniversary bi-wire, sygnałowy QED Qunex 2

- Totem Mite Klon Nie Klon

Pokoje:

a/ 5 x 5 x 2,5 (otwarty na resztę mieszkania więc kubatura jak przy 5 x 8 x 3,5!)

b/ 4,5 x 2,6 x 2,5

średnio wytłumione i umeblowane

Muza:

1/ Al. Di Meola World Sinfonia - Heart of the Immigrants, Mesa 1993, cd

2/ Sade - Love Deluxe, Epic 1992, cd

3/ Jon Anderson - Change We Must EMI 1994, cd (tu miało być co innego lecz po Adu chciałem szybko sprawdzić wokale na tej płycie)

Muza - pojedyńczo z cd:

1/ Eva Cassidy - Wade in the Water

2/ Tracy Chapman - Behind the Wall (a capella)

3/ Norah Jones - Sunrise

4/ Sinead O'Connor - Jah Nuh Dead (a capella)

5/ Marta Gomez - La Ronda

6/7/ Fleetwood Mac - Tango in the Night, Caroline

8/ Kahah & Bregović - To nie ptak

Podczas wygrzewania Mietki wędrowały wraz z manelami od pokoju do pokoju (te uśmieszki domowników). Po pewnym czasie stało się jasne, że wielkiego-niskiego basu tu nie usłyszymy ale ostatnie godziny pokazały, że w dużym pomieszczeniu grają poprawnie (przepinałem co pewien czas kable i porównywałem z Mission M34, które są 6 razy większe) a w 12m2 są wprost rewelacyjne. Ostateczne , dzisiejsze, przedpołudniowe odsłuchy robiłem w małym pokoju. Nie można oczekiwać dużo lepszego basu od podobnych kolumienek w tej wielkości pomieszczeniach. Jędrny, szybki, kiedy trzeba też potrafi przyłoić i gdzieniegdzie nawet zamruczy i szybko wybrzmi. Pewnie dla niego prawdziwym testem byłby różnorodny kontrabas ale nie przepadam.... Za to gitara basowa w Sade-w No Ordinary Love to był miód... Nawet niedźwiedzie basy w "To nie ptak" Mietki super zakamuflowały.

Ogólnie te głośniki grają przestrzennie, swobodnie, stereofonia jest bardzo dobra. Nie miałem kłopotów z ich ustawieniem bo rurką dmuchają do przodu. Na Heart of Immigrants dwie klasyczne gitary sobie nie przeszkadzają, łatwo rozpoznamy gdzie usadowili się muzycy, słychać palce na progach gitar na wyciągniecie ręki. Szósty utwór na tej płycie to próba oddania dynamiki (nie jest to orkiestra symfoniczna ale ekipa gra prawie od 0 - 10), Mietki zdały ją na piątkę. "Taneczny" kawałek Parranda, w którym Meola z Carringtonem grają jakby co najmniej czterech grało, Totemki odtworzyły bosko, bandoneon zresztą też. Coś o wokalach. Eva Cassidy, Tracy Chapman, Norah Jones, Marta Gomez bardzo ładnie wypadły. Sinead i Tracy a capella z powietrzem nabieranym i wydychanym. Anderson już trochę gorzej ale on na tej płycie śpiewa "w kościele i z góry" i odtworzenie takiego głosu, i takiej akustyki to zadanie dla troszkę droższego sprzętu. Mite tu rozpoznały i "kosciół", i "z góry" a to już dużo.

Gdybym miał powiedzieć krótko, do jakiej muzyki są zrobione (sklonowane) te głośniki, to chyba właśnie do takiej, jaką wykonują te i inne podobne panie. Małe i średnie składy, kobiece wokale, trochę smaczków, od czasu do czasu odrobina czadu ale z umiarem. Cztery godziny słuchałem bez bólu głowy, kultura ale bez mulenia środkiem. Wyżej wymienionym kawałkom Fleetwood Totemki dały pięknie radę i chciało się dać jeszcze głośniej.

Wysokie tony OK., zapiaszczenia brak ale syknąć potrafią. Smyczki w Andersonie w porządku (Vivaldi mi się zapodział) a ta płyta w niektórych fragmentach to już namiastka symfoniki. Wszystkie przeszkadzajki, granie po talerzach itd.wychwytywałem bez problemu i nie raniło to uszu.

Tyle po 30 godz., sorry po 34 godzinach. (Melua fascynuje mnie od 3 lat, więc nie uczestniczyła w odsłuchu, byłbym mało obiektywny). Powiem tylko jeszcze czego posłucham następnym razem:

1/ Putumayo Presents African Oddysey (to miało być zamiast Andersona)

2/ Ali Farka Toure & Ry Cooder - Talking Timbuktu

3/ Habib Koite & Bamada - Baro

Tak zrobił morda :-)

napisz do niego na priwa

Miło poznać lodzermenscha :)

Tak, mnie też TEAK bardziej podchodzi, ale jestem też otwarty na inne propozycje:

Ukryta Zawartość

Jak masz jakieś propozycje, to śmiało.

SZUKAMY jeszcze DWÓCH OSÓB, KTÓRE DOŁĄCZĄ SIĘ DO WSPÓLNEGO ZAMÓWIENIA OBUDÓW DO TOTEM MITE.

Ukryta Zawartość

Czy obudowy będą zamawiane u Zybla?

Monitorki czy podłogówki?

Jaki wyjdzie koszt za parę?

Jeżeli mógłbym zamówić razem z Wami podłogówki, tyle że z innymi frezami (łatwiutkimi, okrągłymi) niż do Mite, to się chyba dołączę.

Tak, będą zamawiane u Zybla i chcemy zamówić monitory Mite.

Tu, tak jak powiedział Zybel, chodzi bardziej o materiał, niż o rodzaj obudowy - chodzi pewnie o to, żeby zużyć CAŁĄ okleinowaną płytę MDF.

Myślę, że wszystko jest do dogadania z Zyblem (jak wspólnie ustalimy rodzaj okleiny/gatunek drewna).

Napisz do niego i daj znać co i jak.

Pozdrawiam,

P

McGyver,

Zybel parę postów wyżej:

"żeby miało to cenowy sens to musze okleić jednym fornirem całą płytę, z której wychodzi 3 duże pary i jedna mała. Lub pół płyty i wtedy powinno wyjść 4 pary małych.

Więć jeśli zbierze się was kilku i ustalicie fornir to chętnie wam zrobie.

zybel"

Ja był bym (ewentualnie) chętny na obudowy... tylko mi ten sapeli to nie leży (za mdły), teak od biedy....

Strasznie mi sie za to podoba Bubinga, albo padouk lub palisander... lub coś co wpada w brąz ;-)

Ukryta Zawartość

post-10771-100003324 1177521122_thumb.jpg

post-10771-100003325 1177521122_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja padouku nie chcę, zbyt czerwony. Palisander jest świetny, tyle że to dość drogi fornir. Jeżeli nie spowoduje to nadmiernego wzrostu kosztów to OK, palisander mi odpowiada.

Przede wszystkim trzeba zapytać Zybla:

- czy podejmie się wykonania;

- czy mamy już wystarczającą liczbę chętnych;

- jaki będzie koszt wykonania skrzynek w zależności od forniru;

- o dostępność fornirów.

Dla mnie teak i palisander są w porządku.

Znalazłem jeszcze taki teak... Może jest jeszcze kwestia odpowiedniego bejcowania??

Tak czy siak podstawą jest 'wola' Zybla i koszt ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pospiesznie służę:

Ukryta Zawartość

post-8690-100003313 1177530703_thumb.jpg

post-8690-100003314 1177530703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm... ani to podobne do tego co pokazał Pi_etro, ani do tego co znalazłem ja... Dla mnie troche bez wyrazu...

A palisanderek... malyna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.