Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

- > henrykpiątek

>Wg. mnie okleina w środku to przerost

>ąmbicji konstruktora nad treścią , czymś się trzeba wyróżnić wśród tysięcy konstruktorów.

Mysle ze jako stolarz doskonale wiesz czemu sluzy fornir w srodku ;)

Totem to nie jedyna firma ktora sosuje technologie budowy skrzynek z dwustronnie fornirowanego MDF/HDF

przyklad pierwszy z brzegu Thiel :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z naszego podworka np. niektore kolumny ESA ;)

fornirowanie rowniez wewnetrznych scianek to jeden ze sposobow zwiekszenia stabilnosci dlugookresowej skrzynki i jej reakcji na zmiany otoczenia jak temperatura/wilgotnosc, a takze zmniejszenie naprezen

nie twierdze ze to jedyny sposob, ani ze nie mozna tego samego osiagnac inaczej, trzeba tez wziac po uwage ze firmy takie jak Totem czy Thiel nie produkuja skrzynek jednostkowo i tna poszczegolne elementy ktore pewien czas czekaja na finalne sklejenie

zastosowanie wewnetrznych fornirowanych scianek akurat w Mite - uwazam, ze jest to raczej nastepstwo stosowanej tachnologii stosowanej przy wiekszych i drozszych konstrukcjach - w tak malych skrzynkach nie specjalnie jest taka potrzeba...

przy okazji :

pomiary w tej recenzji innego modelu Totema - Dreamcatcher pokazuje podobny do Mite sposob strojenia srednicy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>krisias

Witam

Skoro się pokazałeś to nieomieszkam znów Cię trochę pomęczyć ;))

Podaj proszę wymiary które pozwolą dokładnie zlokalizować głośniki na ściance przedniej tzn. odległość między środkami głośników i środkiem jednego z nich a dolną lub górną krawędzią.

Z góry dziękuję :)

Też chciałbym załapać się na komplet (jeśli nie jest jeszcze za późno).

>>>>>>>>lancaster GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>hoosar GDN 13/40/2 4Ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>systex GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>namor GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>twonk GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>grip GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>Jendrek GDN13/40/2 4ohm parowane 4szt. GDWK10/80/7 parowane 4szt

>>>>>>>>bikoz GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>sdp GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>maszto GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>saczek GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>piortek GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>mareckGDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>PiMi GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>kozioł GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt gdwk10/80/7parowane2szt

>>>>>>>>Patefil GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>pkrecz GDN13/40/2 4 Ohm parowane 2 szt.

>>>>>>>>krisabc GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>GNAKED GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>Acoustic GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>cyku GDN13/40/2 4 Om parowane 3 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 3 szt.

>>>>>>>>rodro GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>dudu GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>rixus GDN13/40/2 4ohm parowane 4szt. GDWK10/80/7 parowane 4szt

>>>>>>>>loudspeaker GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>FilipS GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>mariusz1980 GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>karbidoczaszka GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

Potwierdzenie wysyłam na maila.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Ostinato juz graja trzeba sie zabrac za cos nowego

>>>>>>>>>lancaster GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>hoosar GDN 13/40/2 4Ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>systex GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>namor GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>twonk GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>grip GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>Jendrek GDN13/40/2 4ohm parowane 4szt. GDWK10/80/7 parowane 4szt

>>>>>>>>>bikoz GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>sdp GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>maszto GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>saczek GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>piortek GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>mareckGDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>PiMi GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>kozioł GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt gdwk10/80/7parowane2szt

>>>>>>>>>Patefil GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>pkrecz GDN13/40/2 4 Ohm parowane 2 szt.

>>>>>>>>>krisabc GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>GNAKED GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>Acoustic GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>cyku GDN13/40/2 4 Om parowane 3 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 3 szt.

>>>>>>>>>rodro GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>dudu GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>rixus GDN13/40/2 4ohm parowane 4szt. GDWK10/80/7 parowane 4szt

>>>>>>>>>loudspeaker GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>FilipS GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>mariusz1980 GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>karbidoczaszka GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>rhs GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

potwierdzenie wyslalem jyz kilka dni temu

henrykpiątek, 6 Mar 2006, 00:27

Czyli można oklejac np. ściane przednią z zawinieciem na boczne?

Jak grube sa forniry?

Gdzie można kupić (niekoniecznie egzotyczne - ale takie z ładnym wzorem)?

Czy dają się barwić lakierobejcami?

I co to jest obłog???

krysias, 6 Mar 2006, 01:50

>fornirowanie rowniez wewnetrznych scianek to jeden ze sposobow zwiekszenia stabilnosci dlugookresowej skrzynki i jej reakcji na zmiany otoczenia jak temperatura/wilgotnosc, a takze zmniejszenie naprezen <

To do mnie nie przemawia. Dlatego że fornirujesz obudowę juz po jej sklejeniu. Ona jest juz jakoś "naprężona", "stężona" swoją kontrukcją. Napreżenia powoduje każdy wkęt, kołeczek czy pióro wbite w ściany. W czym mógłby tu pomóc fornir od wewnątrz? Zwłaszcza w tak małej obudowie?

Zamówienie zamknięte.

Jedna rzecz uległa zmianie, ale na szczęscie nie drastycznie. Opłata za parowanie głośników to 5zł/szt. Tyle to wycenił dziś kierownik pomiarowców p. Marciniak (tel. 061 64 03 242)

A w zasadzie to nie będzie parowanie. Poprostu dostanę do domu paczkę ze 110 szt ponumerowanych głośnikow i dołaczone do nich pomiary spl. Też mi sie to nie podoba;( Jest kilka rozwiązań:

1. Zrezygnować z pomiarów

2. Zdacie się na mnie

3. Wrzucę fotki pomiarów na forum i wszyscy wybierzemy komplety

Ta cena nie ulegnie zmianie.

Ceny głośników bez zmian, tak jak podawałem

GDN13/40/2 4ohm - 62,10zł

GDWK10/80/7 37,30zł

Przesyłka:

Jeżeli ktoś zamówil same wysokotonówki(waga wg. noty Tonsilu 0,6kg/szt) opłata 7zł(paczka do 2 kg)

Pozostałe osoby 8,50zł.

Priorytet + 1zł

Mam nadzieję, że niecałe 2 zł (czasami 1zł) nie okaze się zaporowe, ale wolę zapytać.

Nie zrozumcie mnie źle, miałem kiedyś jednemu koledze z forum wysłać ok 20 numerów pism audio i sprawa rozbiła sie o koszt przesyłki:) Dostał je kto inny, ale z głośnikami nie chcę zostać.

Cena paczki z Tonsilu:

3 paczki po 21,96. 30 kg/szt

Kartony:

ok 2zł/szt. Jeżeli uda mi sie załatwić kartony "ze spożywczego", to te 2 zł wrzucę wam do paczki.

To narazie tyle.

Pozdrawiam

- > Qubric

>To do mnie nie przemawia. Dlatego że fornirujesz obudowę juz po jej sklejeniu.

???

przede wszystkim musimy rozroznic produkcje skrzynek przez duze firmy i przez pasjonatow DIY czy male firmy wykonujace skrzynki jednostkowo

duze firmy w przewazajacej wiekszosci przypadkow nie forniruja skrzynek po sklejeniu, sklejaja je z pofornirowanych elementow, co najwyzej doklejaja fornir na elementach na ktorych nie mozna bylo tego zrobic wczesniej (np sciecia)

mniejsze firmy, przede wszystkim z racji nie dysponowania odpowiednim parkiem maszynowym (prasy, uciosarki itp)

forniruja gotowe skrzynki , choc nie nalezaloby by uogolniac

sa duze (no moze duze, to mocno powiedziane) firmy ktore forniruja gotowe skrzynki jak np. Avalon

Ukryta Zawartość

dla rownowagi zdjecia z fabryki Dynaudio :

Ukryta Zawartość

sposob wykonania skrzynek to wypadkowa :

- mozliwosci technologicznych i parku maszynowego

- wielkosci produkcji

- praktyki, doswiadczenia i swiadomego wyboru

- oraz samej konstrukcji skrzynki

nie nalezy tez zapominac ze duze firmy nie sprzedaja swoich zestawow tylko w europie czy USA, ale np. w azji gdzie wilgotnosc jest "nieco" inna i nalezy to rowniez brac po uwage

choc i tak prawdziwa sztuka jest zrobienie obudow z litego drewna

>Ona jest juz jakoś

>"naprężona", "stężona" swoją kontrukcją. Napreżenia powoduje każdy wkęt, kołeczek czy pióro wbite w

>ściany. W czym mógłby tu pomóc fornir od wewnątrz? Zwłaszcza w tak małej obudowie?

przeciez napisalem :

"zastosowanie wewnetrznych fornirowanych scianek akurat w Mite - uwazam, ze jest to raczej nastepstwo stosowanej tachnologii stosowanej przy wiekszych i drozszych konstrukcjach - w tak malych skrzynkach nie specjalnie jest taka potrzeba..."

a na marginesie wkretow sie raczej nie uzywa ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprawka mojego zamowienia

>>>>>>>>>lancaster GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>hoosar GDN 13/40/2 4Ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>systex GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>namor GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>twonk GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>grip GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>Jendrek GDN13/40/2 4ohm parowane 4szt. GDWK10/80/7 parowane 4szt

>>>>>>>>>bikoz GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>sdp GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>maszto GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>saczek GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>piortek GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>mareckGDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>PiMi GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt

>>>>>>>>>kozioł GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt gdwk10/80/7parowane2szt

>>>>>>>>>Patefil GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>pkrecz GDN13/40/2 4 Ohm parowane 2 szt.

>>>>>>>>>krisabc GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>GNAKED GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>Acoustic GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>>>>>>>>>cyku GDN13/40/2 4 Om parowane 5 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 5 szt.

>>>>>>>>>rodro GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>dudu GDN13/40/2 4ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 parowane 2szt.

>>>>>>>>>rixus GDN13/40/2 4ohm parowane 4szt. GDWK10/80/7 parowane 4szt

>>>>>>>>>loudspeaker GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>FilipS GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>mariusz1980 GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>karbidoczaszka GDN13/40/2 4 ohm parowane 2szt. GDWK10/80/7 8 ohm parowane 2szt.

>>>>>>>>>rhs GDN13/40/2 4 Om parowane 2 szt.,GDWK10/80/7 8 Om parowane 2 szt.

>lancaster

wziąłeś na swoje barki masę roboty ;)

dziękuję Ci

przy tak dobrej cenie głośników wynikającej z grupowego zamówienia nie warto się spierać o +/- 5-10 zł za paczkę

wymyśl jakiś wariant paczki i opakowania ze względu na swoją wygodę a nie złotówkowe oszczędności

widzę że właściwie parowanie głośników Tonsil zostawił Tobie !? :(

nie wiem jak duże są rozrzuty parametrów głośników, czy to "parowanie" jest warte tych pieniędzy i Twojej roboty

Pozdrawiam

Witam

Ja tak jak juz pisalem, biore kpl GDN i GDWK, jesli z tym parowaniem Lancaster bedziesz mial problem to daruj sobie , bo faktycznie wynika ze to Ty, na podstawie pomiarow bedziesz musial dobierac glosniki wzgledem siebie. Mnie osobiscie az tak na tym nie zalezy skoro np juz pisal ArturP o rozrzutach parametrow w przypadku SS.

No chyba ze ten rozrzut w przypadku Tonsila bedzie naprawde wielki, ale skoro uruchamiaja specjalnie linie produkcyjna dla nas to podejrzewam ze glosniki bede prawie identyczne.

Z tego co slyszalem to rozrzuty parametrow w tonsilu maja miejsce ale przy roznych seriach produkcyjnych.

Wiec moim zdaniem, ja bym darowal sobie i Lancasterowi to cale parowanie.

Pozdrawiam wszystkich "mietkowców" :-))

Aha do Lancaster

W ubieglym tyg wyslalem Ci potwierdzenie na maila, ale nie dostalem odpowiedzi, nie wiem czy odpisywales i nie doszlo, czy nie odpisales... jakby co to czekam na odp i nr konta oczywiscie

Panowie. Dziś wyślę wszystkim wycenę i dane do przelewu. W razie czego pytajcie na priva. Proszę też osoby, które nie potwierdzily do tej pory chęci zakupu o zrobienie tego. Czas oczekiwania na głośniki max. 5 tygodni. Płacę przy odbiorze, więc się nie pali, ale i tak dla mojego spokoju przelejcie kasę możliwie prędko. Pewnie jeszcze do tego jakieś dojdzie jakaś opłata za pobranie.

Głośniki podobno nie mają jakichś wielkich różnic spl. Jakies tam są, mogę je poprzebierać, nie ma kłopotu, dwie godziny roboty. Przynajmniej tak mi się wydaje;)

Pozdrawiam

Sprawa głośników dzięki zaangażowaniu Kolegi sprawnie idzie do przodu, ale jest jeszcze kwestia elementów zwrotnicy. Kolega bikoz oferował możliwość zrealizowania wspólnego zamówienia. Czy są jakieś pomysły - jakie elementy i gdzie je kupić?

>systex

>Wiec moim zdaniem, ja bym darowal sobie i Lancasterowi to cale parowanie.

popieram systex'a (w końcu to 2 dychy w kieszeni zostają;))) ) ale oczywiście tutaj liczy się zdanie reszty no i najważniejsze lancaster'a

Ad1. przylaczam sie do tego aby "zaoferowac" tonsilowe wersje wykonania dla nas GDWK bez srebrnego paska

Ad2. Co do czesci zwrotnicy, jesli sie nie uda nic wspolnie zdzialac, to ja sie bede sklanial do zakupu w akkus.com.pl, chociaz ceny lekko wysokie.

Czy zrobi ktos dla mnie tanio skrzyneczki do totemow ale w wersji wolnostojacej??

Namor

Tu chyba nie chodzi o te 20 zł ale z tego co mi wiadomo, to jak Tonsil robi glosniki to jedna seria wychodzi prawie identyczna, rozrzuty pojawiaja sie kiedy glosniki dobieramy niby te same ale z roznych serii produkcyjnych, dlatego napisalem ze chyba mozna sobie, no i Lancasterowi darowac ta zmudna zabawe, 2 godziy to chyba troche nie teges, :-) mnie by to zajelo ze dwa dni ;) w koncu kilkanascie par glosnikow do przyjrzenia i pogrupowania.

Ale chyba tu powiniene sie wypowiedziec zarowno Lancaster jak i reszta zamawiajacych

namor, ja sobie sparuję.

To jest oferta za parowanie 1szt. Więc jeżeli będzie ich mniej to i tak je pomierzą(nie wszystkie). te niepomierzonę wyślę "jak leci"(bo nie ma innej możliwości).

To wy decydujecie, czy chcecie mieć pomierzone, czy nie.

Tak jak pisałem mogę te głośniki dobrać spl.

Moze zróbmy tak:

W mailach prześlę cenę towaru, przesyłek i opakowań. Jeżeli ktoś dopłaci 5zł/szt to będzie miał sparowane, jezeli nie to nie.

Ukryta Zawartość

namor, to tak, zanim zaczniemy rozmawiać o oszczędnościach:)

Chyba są najtańsi(no prawie).

Ukryta Zawartość

Acha i poproszę o możliwie szybkie przelanie pieniędzy, bo narazie sprawa staneła na tym, że mierzone są wszystkie i zaraz jak tylko będą wykonane głośniki dla na idą na pomiarówkę. Dodatkowo powiem, że niecałe 20 szt GDWK 10/80/7 jest na magazynie, więc mogą iśc do pomiarów w każdej chwili, ot. choćby teraz.

systex, to jest 5zł od głośnika, albo jak kto woli od szt. Ludzie sobie wołają za taką usługę 10x więcej. Rozmowa zaczyna być zabawna:)

Chcecie jeszcze coś wiedzieć, zwłaszcza z duża przyjemnością odpowiem na pytania, na które już odpowiadałem po kilka razy:))))

Lancaster

NIe wiem czy zauwazyls usmieszki przy moim wpisie, ale sam nieco powyzej napisales..."jesli ktos chce niech dolaci 5 zł i bedzie mial pomierzone" czy cos w tym stylu....

Wiec aby wszystkie za i przeciw zostaly rozwiane:

Parowanie to kwota 20 zł za kpl glosnikow i ja tak jak wpisywalem w zamowieniu chce parowane.

PS

Lancaster oczywiscie przepraszam jesli utrudniam zycie, ale sprawa 5zł szybko sie rozwiala i teraz juz nikt nie bedzie mial watpliwosci.

Oczywiscie szacuneczek za wklad no cala czarna robote.

PS2

Cos ucichlo odnosnie bonusu dla Krysiasa za wskazowki, bez ktorych nic bysmy nie zrobili

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.