Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

fotoarkady, Zybelk rurę przyciał pod kątem i chyba wkleił na gotowo, bo nie idzie cholery ruszyc.

Akurat takie strojenie jest OK, można by zciac 1-2cm bo bas mógłby być ciut większy, ale narazie to one są zimne i rezystor w tłumiku też mam mniejszy niż "powinien". Zobaczymy z akilka dni.

Cewkę odwinąłem, bo nie chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że miałem(na moje ucho) trochę za mało średnicy. Raczej sie nie pojawi sama z siebie, ale, że ma szansę być bardziej plastyczna i barwniejsza to wiem:)

Pozdrawiam

lancaster, 10 Sie 2006, 09:52

moze z ta srednica masz i racje

moze dlatego klonow dobrze sluchalo sie z musical fidelity i cyrus

wlasne tam jest pelna plastyczna srednica i jakos to sie uzupelnialo

teraz mietki graja

GC by Peter , cd micromega 6, kable kimbera

wczesniej kable cardasa ,

dzwiek troche przypomina dziek jaki wydaja wzmacniacze cyfrowe

wlasnie niedawno goscilem u siebie takowego

wszystko jakies takie plaskie z pozoru nieciekawe ale wszystko jest na miejscu

z cardasem przeogromna przestrzen , kimber odtyka srednice

przesluchalem Sinatry w duetach oraz plyty testowej M.Kimbera z glosami

i rzeczywiscie cos z glosami jest nie tak

zauwazylem brak klarownosci i , moze tego wypelnienia o ktorym piszesz

wlasnie z Gc

potem przelaczylem na cyrusa i on to troche naprawil

fotoarkady, teraz słucham właśnie z GC, moze dlatego. Jeszcze podpiąłem pre lampowy na e88cc(preferuję OPA552) i może ciutkę jest lepiej, ale to przez to, ze z OPA średnica jest bardziej bezposrednia, a z e88cc bardziej romantic;)

W każdym razie odwiniecie cewki 0,85mH(10-15cm) poprawia soczystość i proporcje średnicy względem reszty.

I proszę mi nie zarzucać, że tak sobie otwijam bez wygrzewania;)

Trochę sie nasłuchałem i wiem, że góra może się fajnie otworzyć, średnica uplastycznić, bas dostać kopa i mięcha, ale proporcje dźwięku w trakcie wygrzewania się nie zmieniają, albo robią to tak delikatnie, że nie rejestruję tego słuchem.

Pozdrawiam

hi, hi, od początku mówiłem, ze ta cewka to 0,82mH;) Pomiary pokazały tylko rozrzut tolerancji Solena.

Ale w sumie można specjalnie zamówić 0,85mH i potem te 0,02-0,05 odwinąć;)

Pozdrawiam

Bacek, według wszystkich znaków będziesz miał idealnie;)

fotoarkady, jeżeli ten Musical i Cyrus mają podkreśloną średnicę, to neutralna kolumna powinna to pokazać. I pokazać też jak ładna jest ta średnica:)

Natomiast GC moim zdaniem ma średnicę lekko cofniętą, ale za to bardziej bezpośrednią i prawdziwą niż znakomita wiekszosć wzmaków na rynku...i Mite z cewka 0,85 (odwinietą o 15cm;)) właśnie tak z GC grają(znaczy sie dla jasności, mój GC nie jest w tej chwili w wersii max dopasionej-chodzi mi o balans tonalny).

Bez tego odwiniecia jak dla mnie średnica była zbyt(nienaturalnie) wycofana, a pierwszy plan...no właśnie zwiał na drugi;)

Pozdrawiam

Wziłąem taką bo liczyłem się z tą tolerancją solenó oraz wbrew temu co tu ktoś pisał cewka z polinku 0.85mH, 1.2mm ma rezystancję 0.35ohm (miało być równe 0.4ohm) a ta 0.82 mH 0.37 oHm

lancaster, 10 Sie 2006, 09:56

>fotoarkady, Zybelk rurę przyciał pod kątem i chyba wkleił na gotowo, bo nie idzie cholery ruszyc.

>Akurat takie strojenie jest OK, można by zciac 1-2cm bo bas mógłby być ciut większy, ale narazie to

>one są zimne i rezystor w tłumiku też mam mniejszy niż "powinien". Zobaczymy z akilka dni.

>Cewkę odwinąłem, bo nie chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że miałem(na moje ucho) trochę za mało

>średnicy. Raczej sie nie pojawi sama z siebie, ale, że ma szansę być bardziej plastyczna i

>barwniejsza to wiem:)

>Pozdrawiam

Rury są wciśnietę przy odrobinie uwagi można je spróbowac wyjąć

Sądzicie że takie kondensatorki się nadadzą zamiast tych ruskich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Info dla wszystkich, którym brakuje nieco basu. Krysias podawał fi rury 34mm, u mnie jest 32mm, co przekałda się na ok. 1,5cm krótszy port. Rura od Zybla ma 35mm, ale przy samym wylocie, centymetr głębiej i przy wlocie jest 32mm.

Muszę powiedzieć, ze u mnie już na drugi dzień kolumny grają jako tako;)

Kolumny są wrażliwe na ustawienie, trzeba wyczuć miejsce, bo pod samą ścianą(20cm) w pomieszczeniu 16m2 bas już dominuje, co w niektórych utworach patrząc na głośniki wygląda komicznie:)

A tak serio, to zbyt bliskie przysunięcie do tylnej ściany powoduje też pogorszenie zakresu średniowysokotonowego.

Trzeba sie jeszcze trochę pomęczyc;)

Pozdrawiam

kurde przydaloby sie kompendium wiedzy w jednym poscie - mozna sie pogubic w natloku informacji w tym watku

. Brakuje mi informacji jaka w koncu jest dlugosc BR ( fi=34 cm) te 140mm to dlugosc calkowita po scieciu czy dlugosc "czynna" czyli liczona od wylotu na kolumnie to miejsc gdzie zaczyna sciecie. Bede wdzieczny za przypomnienie.

>kurde przydaloby sie kompendium wiedzy w jednym poscie - mozna sie pogubic w natloku informacji w

>tym watku

No panowie! Sajt juz jest :) Teraz tylko trzeba zapelnic go informacjami! I bedzie wsio w jednym miejscu ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

nieeeeee

.............zartowalem

nikt sie nie odzywa

.....marazm jakis taki

generalnie mietki bardzo pasuja do GC

mzykalnie szybko , pelny bogaty dzwiek , przestrzen

mietki wrazliwe sa na ustawienie

teraz graja z gc , kable cardas i niemodyfikowany pioneer 705

przeprosilem sie z nim jakos tak nie zachwycal swym dzwiekiem , suchy , beznamietny , taki nijaki

padly mi inne maszyny cd i wyciagnolem z pudla

no i..... "siuper"

Kochani piszcie tez o swoich spostrzezeniach

fotoarkady pozdrawia

fotoarkady, Mite grają jak na moje ucho bardzo fajnie. Trochę trzeba sie pomeczysć z podstrojeniem pod własne ucho/system, ale uważam warto. Może to wtedy nie bedą idealnie Mite, ale co tam...;) W końcu mam rezystor 3,3ohm + olejówki PIO i teflon na górze. Te PIO brzmia naprawdę bardzo przyzwoicie jakby ktoś chciał spróbowac, dźwięk nie jest zmiękczony, ale zarazem bardzo muzykalny. Cewkę tak jak pisałem mam narazie lekko odwinietego Polinka 0,85mH(może po odwinieciu jest to 0,85) Kable - plecionka Monacor(2,6zł/mb).

Brzmienie...miałem cichą nadzieję, ze będzie to dobry partner dla GC...i tak też jest:) Napewno te kolumny nie pokazuja wszystkich zalet tego wzmacniacza, to zostawmy wysokoefektywnym fostexom, Ravenom itp.(których nie słyszałem w takim połaczeniu;)), ale najważniejsze słuchanie muzyki sprawia radość, dźwiek jest żywy z ładnie pokazanym pierwszym planem, dobrze słyszane są odglosy z tla. Średnica ma moim zdaniem poziom bardzo wyśróbowany jeżeli chodzi o słuchane przeze mnie zestawy do ok 4-5Kzł. Góra jak na moje ucho również jest bardzo fajna. Fajna-tylko tyle i aż tyle. Revelator to nie jest, do niektórych aluminiowych kopułek(na samej górze pasma) tez pewnie trochę brakuje, ale jest dosć barwna i rozdzielcza. Tak, ze słuchając niektorych nagrań można sie rzeczywiście zasłuchać w pracę wysokotonówki, chociaz tak skroilem zwrotnicę, że ani nie przyciągą(wysokotonówka znaczy sie:)) zbytniej uwagi, ani tez nie ma braków w tej części pasma. Wokale jak dla mnie super i one przyciągają uwagę:), podobnie jak niektóre inne dźwieki w tej częsci pasma. A bas...no cóż myśle, ze sporo wyciągnięto z tego głośnika, bas bywa spory(o dziwo), w miarę dobrze kontrolowany, chociaż piorunująco szybki nie jest. Za to ma trochę naturalnego mięsa i potrafi zaskoczyc wypełnieniem pomieszczenia(niedużego).

Ogólnie powiedziałbym, ze głośniki grają wiarygodnie i naturalnie(trochę coś jak Quady11L, które ostatnio tak mi się spodobały), ale to dopiero kilka dni od odpalenia projektu.

Jezeli teraz dojdzie jeszcze odrobina miękkości powinno być już naprawdę konkretnie.

Pozdrawiam

nie pamietam , ale kiedys Peter Daniel

pisal cos wlasnie o roznicach wlasciwej inukcyjnosci

pomiedzy cewkami robionymi w Polsce a cewkami robionymi za granica

u mnie mietkosc chyba jest z cardasa crosslinka

zestaw GC - mietki naprawde fajny , godnyy polecenia

No i przydałaby się opinia z odsłuchów.Oto moja wersja.

Po zmontowaniu Mite , konkretne odsłuchy zacząłem po ok. tygodniu. Ale nie mogę potwierdzić jakoby Mite zaczynały grać dopiero po miesiącu czasu .U mnie zaczęły „grać” już po dwóch dniach ciągłego grania.

Pierwsze co rzuca się w uszy to spora przestrzenność przekazu .Dźwięki usytuowane są dość precyzyjnie i nie boją się wyznaczać tylnych planów .Na większościowym repertuarze wychodzi że charakter kolumny jest neutralny i tylko co niektóre utwory zdradzają że brakuje wykończenia w niskich częstotliwościach, od dołu. Zaznaczam jednak ,że mój pokój to 25m^a więc nie tak mało.

Przesłuchanie sekcji rytmicznej z płyty testowej HIFIiM, 44 utwór oraz sekcji rytmicznej i gitary basowej (50-ty utwór) udowodniły że te kolumny jako monitory, basu nie mogą się wstydzić. Linia melodyczna prowadzona była równo. Uderzenia w bębny i pociągnięcia za struny gitary basowej miały masę i wypełnienie bez zbędnych rezonansów.

Przy okazji należy wspomnieć o 51 utworze z tej płyty. To utwór fortepianowy Michała Tokaja pokazujący przy okazji jak pełnie brzmi fortepian .Ładny utwór oraz pełne brzmienie fortepianu z jego głębokimi wybrzmiewaniami. Słychać uderzenia w klawisze i niskie składowe wybrzmień oraz lokalizację instrumentu .

Na „You and your friend” Dire Straids wokal Knopflera jest wyraźny , niski z delikatną charakterystyczną chrypką .Ale przede wszystkim słychać precyzyjną scenę z wyraźnymi

gitarami, na niej.I co dziwne ze względu na gabaryty ,przekaz jest duży ,dynamiczny ,bez

kompresji.

Głębokość sceny i precyzję lokalizacji „widać” wyraźnie na utworze „Biel” Anny Marii Jopek- z „Upojenia” .Znów można docenić wyraźny ,z małymi przerwami na oddech –wokal Ani oraz śledzić grę na instrumentach strunowych.Słychać wyraźnie przesuwające się palce na progach gitary.Oddana też też jest aura pogłosowa pomiesczenia ,choć w trochę mniejszym stopniu niż jestem do tego przyzwyczajony z droższych zestawów.

Na 14-tym utworze samplera Opus3 z HIFIiM słychać jakie są wysokie tony w tych kolumnach.Blachy są metalowe ,wyraźne i z krótkimi wybrzmieniami. Żadnego przesłodzenia czy zbędnej ostrości. Są w wystarczającym stopniu detaliczne i zawsze na miejscu.

I jeszcze jedno. Jeśli ktoś chce „zobaczyć” w jakiej szmince śpiewa Kayah ,niech posłucha sobie choćby „Dzielę na pół” z jej płyty „Stereo typ” :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.