Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

>wojtekr

możesz podać na jakiej karcie i jakich sterownikach robisz pomiary , bo jakoś nie mogłem odnaleźć tych informacji.

Jeżeli pomiary dotyczą SB Live! to "open circuit" miałem na wszystkich sterownikach poza KX , ale poprawane ustawienie mixera to nie wszystko , pozostaje jeszcze przebudowa całego DSP. Teraz jestem w pracy , jak wrócę to wkleję zdjęcia z ustawieniami DSP lub prześlę ci gotowe pliki na priva.

Panowie tak zamotaliscie sie w propozycjach podlaczenia i przyczynach bledow ze zrobil sie metlik. W fazie konfiguracji i kalibracji SW z Jigiem nie powinno byc absolutnie nic podlaczone do Jiga. Proponuje jeszcze raz uwaznie przeczytac ten artukol:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a nastepnie ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja na poczatku rowniez popelnilem blad ale szybko spostrzeglem co jest nie tak, w tym artykule sa dwa rysunki z lustrzanymi opisami ktore widac od strony elementow w jigu, sprawdzcie czy sie nie pomyliliscie, mozna jeszcze dodac ze karty dzwiekowe roznia sie kolejnoscia wejsc i wyjsc wiec dane gniazdo moze byc i innym miejscu niz na rysunku np. sb live ma oprocz game portu 5 gniazd Jack :) pozdrawiam i udanych walk z Jigiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>CichYR

sterowniki były KX, ustawienia jak u Mjaśka u którego JIG działą bezproblemowo

>>tomash

męczyliśmy 2 JIGi (EDW i Wallin) przez ponad 4 godz, poleciały drobne modyfikacje, sprawdzenia karty muzycznej wyj/wej generatorem (nie ma mowy o złym połączeniu), 1000 różnych kombinacji również z przełącznikami JIGa i ... NIC

CZY NAPRAWDĘ NIKT Z WAWY POZA NAMI NIE MA JIG'a? Przynajmniej wiedzielibyśmy co jest nie tak JIG'i czy karty muzyczne

PS Testowaliśmy 3 karty dźwiękowe, w tym SB Live ....

osiwieję;))

>>IAN

wielkie dzięki, z nieba nam spadłeś... ;))

a tu drobna ciekawostka...

sound>record bez podłączonego do karty JIG'a !!!! i to co wyszło.... (PS mam sygnał.. ale jazda ;)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>saczek_XTRM

Witam , trochę to trwało ale już wklejam ustawienia DSP.

Mam SB Live , a JIG'a robiłem wg artykułu z audiomani. Wszystko zaczeło dobrze działać po zmianach w DSP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No więc tak mam JIG'a robionego przez igoda za uprzejmością IANa

bez zmiany w DSP udało mi się zrobić tak jak na rys ale jig nie przechodził testu impedancji !! (wartości ujemne albo rzędu 200R)

potem zmieniłem ustawienia w DSP jak u CichYR i znowu sygnał wygląda jakl szum ;/

PS zapomniałem zapisać wcześniejsze ustawienia DSP (nie doczytałem ;)) ) LOL

to się porobiło :D

zdjątko jeszcze oczywiście

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakieś propozycje, pomysły, uwagi?

PS jig IANa jest podobno OK i w to głęboko wierzę. Zatem co robimy nie tak?! czemu nie przechodzi on testu impedancji?

"naprawiłem" DSP ;)) i sygnał wrócił ... zdolniacha ze mnie

przy próbie testu impedancji pojawia się znów komunikat "open cicuit.." a połączeń JIG-komp w ogóle nie ruszałem. O co tu chodzi?czy to błąd SW? używa ktoś z Was wersji v1.06 albo v1.0 z dobrym skutkiem?

>saczek_XTRM

Niewinne pytanko - a do którego wyjścia z kary muzycznej podłączasz przewody do JIG'a?

Ja używam SW 1.06 , karta - SB Live! 5.1 digital , stery - KX ver. 5, 10, 00, 3537 , system - Server 2003

Jestem jeszcze zielony w kwestii miernictwa akustycznego. Po majowce wybieram sie do laboratorium aby zdjac charakterystyke mojego mikforonu elektretowego. Kierownik napisal mi ze elektretem nie da sie poprawnie mierzyc natezenia dzwieku - czy ktos moglby to wyjasnic?

>>CichYR

podłączam dokładnie tak jak jest to na rys w tym wątku. J2 i J3 do wyjścia na głośniki (sprawdzałem jest sygnał) i J1 do wejścia na mikrofon (również sprawdzałem podłączając tam sam mikrofon). Zresztą SW przekazuje sygnał OK bo przecież pojawia się sygnał przy jego nagrywaniu. To chyba potwierdza że dobrze to robię. Ale już przy próbie pomiaru impedancji JIGa wszystko się kładzie a przecież kablinie przełączam..

W moje ręce trafiło urządzenie pomiarowe Igoda (znaczy z jego projektu, z EDW) wykonane przez jednego z forumowiczów.

No i problem tkwi w tym, że to nie chce zadziałać... złożone na płytce AVT. Układ wogóle nie rusza. Cisza w głośniku. Pre mikrofonowego jeszcze nie sprawdzaliśmy. Napięcia są poprawne, montaż też (sprawdzany kilkuktornie, przed dwie osoby (niezależnie)). Dla ułatwienia sprawy podłaczyłem głośnik pomijając przkaźnik (który jest sprawny, ale dla pewności), oraz pominołem regulacje głośności. Układ był sprawdzany na dwóch LM, i zawsze to samo. Po prostu nic, nie ma żadnego "pyknięcia" przy włączaniu, nie ma przydzwięku sieci, nie ma szumu, po prostu totalnie martwy. Macie może jakieś propozycje? co można sprawdzić? da się jakoś sprawdzić LMy?

>>PrzemekElektro

hehe pewnie masz Lancasterowego JIG'a, zgadłem? A tak w ogóle to jeszcze raz hehe za ów jak to ktoś nazwał "forumowy sabotaż". Ja 3 JIGi oddałem w ręce Wojtkar - teraz On ma 2 Wallinowe i 1 swój z kitu EDW. Rozmawialiśmy wspólnie na temat tego projektu. Myślę że Wojtekr wie gdzie jest haczyk i dlaczego ów JIG którego posiadasz nie działa. Wspominał coś o przekaźniku który jest tam zastosowany. Nie będę wypowiadał się w Jego imieniu, bo nie robiłem tego JIG'a ale zapytaj się Wojtka, myślę że Ci pomoże

pozdrawiam

Jeszcze raz proszę o pomoc dla Wojtkar w sprawie Naszych problemów z kolei z impedancją JIG'ów które się wykrzaczają. Na 99% problem leży gdzieś po stronie karty muzycznej, może ustawienia, może w wersji, sam nie wiem. SB Live'a 1024 CT4830 dałem dla Wojtka żeby się "pobawił", sterowniki do karty - KX, ustawienia karty muzycznej jak u Mjasiek, który ma tę samą kartę i u którego wszystko śmiga bez problemu. Ja już się w tym wszystkim naprawdę pogubiłem... :/

Przekaźnik jakiś chński, ale jest chwilowo pominięty (głośnik bezpośrednio pod LMa).

R14 sa ceramiczne (tam są dwa w szeregu), R9 i 13 5W (chyba metalizowane).

Ale te rezystory nie mają wpływy na działanie. Problem tkwi w tym, że nie działa końcówka mocy, reszta jeszcze nie była sprawdzana...

Wojtekr:

To nie ma znaczenia jaki jest przekaźnik, jest pominięty, głośnik jest bezpośrednio do LMa podłączony. Jeden styk przekaźnika jest to wyjścia, a pozostałe dwa nie są nigdzie podłączone. Rezystory R9, 13 i 14 także nie mają wpływy na prace LMa.

Igod:

Niestety nie ten egzemplarz co mam ;)

O widze że Przemek dzielnie walczysz z moim nieszczęsnym Jigiem;(.

Ja miałem go dosyć i oddałem w Przemka ręce bo mnie do szału doprowadził...na początku myślałem że to wina LM - wymieniłem potem że może coś na PCB.. kupiłem w AVT ..wlutowałem wszystkie nowe części oprócz elektrolitów i nic:(((.

Igod jeśli nic Przemek nie wywalczy to chyba wyślę Jiga Tobie, bo powoli kończą się nam pomysły co mogłobybyć nie tak, a co gorsza chęci:))) abstrachując tych problemów, jak to jest z tymi gniazdami? W artykule w EP Napisałeś że masę podłączamy tylko od strony gniazd??

Ogólnie zasada jest taka, żeby łączyć masę z obudową np jednym grubym przewodem. Najlepiej, żeby ten przewód był przylutowany pomiędzy kondensatory w zasilaczu. Ogólnie każdy wie o co chodzi, a rozwiązań masy jest wiele. Jak nie brumi, to jest OK. Nie twierdzę, że to jedyne dobre rozwiązanie, ale u mnie zdaje egzamin.

W mojej PCB masa łączyła się obudową poprzez metalowe tulejki mocujące płytkę. Sprawdź po prostu, czy masa płyki jest połączona z masą czincza i tyle. Jeśli nie, to połącz przewodem. Tak czy siak, nie powinno to mieć wpływu na "milczenie" LM'a.

Pierwsze co bym sprawdził to napięcia na nóżkach mute i stby. Czy ta kość się w ogóle budzi po włączeniu?

"Czy ta kość się w ogóle budzi po włączeniu?"

A jak to się sprawdza?

Napięcia:

Zisilanie:

+18.44V

-18.86V

Mute:

-18V

STBY? patrze w manuala i nie widzdze takiej nóżki...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.