Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

////////////Zrobiłem takich urządzeń z 15 i żadne nie brumiło. Kilka mają osoby z tego forum.

////////////Płytka jest OK, tylko jak ktoś się zabiera za taki układzik, to wypadało by się troszkę orientować w elektronice :-)

Płytka nie jest ok- ścieżki są za cienkie, otwory za małe i te prowadzenie masy, tragiczne! Nie twierdzę że zawiera błędy, które nie pozwalają uruchomić układu, ale do ideału dużo jednak brakuje.

Poniżej opisuję jeszcze jeden błąd avt2782

Przy pierwszym uruchomieniu zacząłem sprawdzać samą końcówkę mocy, podłączyłem generator i lecę od 1k w dół Niby wszystko cacy aż do częstotliwości 60-20hz Wzmacniacz się wzbudza i długo szukałem zanim znalazłem, że to przez wartość rezystora R3 podłączonego do mute. W opisie AVT nie znajdzie się tak istotnej informacji jak zmiana wartości R3 na mniejszą jak się chcę zasilać układ niższym napięciem zasilającym. Przy transformatorze 2x12V i ok. 2x17V po wyprostowaniu, końcówka nie będzie pracować poprawnie z powodu zbyt małego prądu mute ograniczanego przez R3 Zgodnie ze schematem powinien mieć 47k, ale nie przy zasilaniu 2x17V DC Po zmianie rezystora na 10k układ zaczął pracować normalnie.

Dlaczego autor opisu z edw zaleca zasilanie układ niskim napięciem, ale nie zmniejszył wartości R3? Czyżby tego nie zauważył podczas testów? Jak dla mnie porażka.

Zamiast kupować płytkę z edw lepiej zrobić własną i nie bawić się w poprawianie bubla.

Takie jest moje zdanie i nie powiem, bo ogólnie idea układu ok jednak zabrakło dopracowania szczegółów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co mam dalej zrobic boire opcję Estimate Parameters robie to use range wpisuje wartosc i wyskakuje mi takie cos ?? co mam z tym zrobic zeby przebrnac dalej ??

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Od razu powiem, że nie jestem elektronikiem ale MUSZĘ!!! zbudować i uruchomić to ustrojstwo

(nie stać mnie na Clio ani jakiś inny drogi system pomiarowy)

Kupiłem zestaw AVT oraz wkładkę Panaconica WM- 61A, (nie mam jeszcze odpowiedniej karty dźwiękowej ale kupię)

Coś tam już zacząłem lutować, ale jak czytam o problemach które ludzie mają, to mi zapał opadł.

Mam dość innych problemów - chciałbym po prostu zacząć naukę dokonywania pomiarów.

Poza tym nie mam tak dużo czasu, żeby ślęczeć przed kompem godzinami i wyłapywać kruczki jak zrobić,

żeby było dobrze - moim celem jest ograniczyć czas i problemy do minimum.

Powiem wprost - szukam osoby, która pomoże mi to wszystko uruchomić i nauczy obsługi - tzn. poprowadzi

za rączkę i wytłumaczy od A do Z oraz pokaże na konkretnym przykładzie

(może być na moich głośnikach) jak dokonuje się pomiarów za pomocą SW i JIG-a, projektuje zwrotki w SW itp...

Chodzi mi po prostu o wsparcie techniczne oraz kurs obsługi u kogoś doświadczonego.

Dodam jeszcze, że podstawy raczej posiadam (ale to się pewnie okaże :-) - sporo się tym tematem interesuję i myślę,

że czas już pójść krok dalej - tzn. zacząć mierzyć.

Jeśli ktoś miałby ochotę podjąć się tego, to proszę o wpis w tym temacie, ale myślę,

że lepszym rozwiązaniem będzie wiad na PW (i tak już zrobiłem trochę off-topa).

Na pewno się jakoś dogadamy :)

PS. Jestem z Wawy.

pozdrawiam

Otwory to już sprawa AVT.

Nie wiem po co grubsze ścieżki, skoro układ ma oddawać do głośnika maksymalnie kilka W mocy. To nie jest spawarka, tylko układ pomiarowy. A masa jest bardzo dobra, ale pokaż nam Piotreq jak Ty byś ją poprowadził...

Czy chodzi o ten model CREATIVE SOUND BLASTER LIVE 24-bit EXTERNAL ?

szczegóły:

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mi proszę, czy taka zewnętrzna karta współpracuje pez problemu ze SW ?

Jeśli tak to jak to wypada jakościowo w porównaniu do klasycznych PCI (np. SB Live 1024) ?

Pytam o jakość tylko i wyłącznie pod kątem pomiarów w SW.

Przyznam, że ta zewn byłaby wygodna i do laptpa da się podłączyć - można być mobilnym :)

Więc jak to jest ?

...a tak w ogóe są obecnie jakieś nowe karty w slepach (nie chcę używki z Allegro) ktore się nadają do pomiarów ?

oczywiście atrakcyjne cenowo..

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość cadam

(Konto usunięte)

Spójrzcie na fragment schematu Systemu pomiarowego audio z EdW. Moim zdaniem duża moc rezystorów: R9, R13, R14 jest nieuzasadniona. Pięć wat to za dużo na rezystory pomiarowe podłączone bezpośrednio do wyjścia liniowego karty dźwiękowej, a takie połączenie wynika ze schematu.

Na dolnym rysunku schemat przystawki pomiarowej współpracującej z SW pochodzący z "Praktycznego elektronika". Widać, że pomiar impedancji jest inaczej rozwiązany w tym układzie niż u igoda. Co o tym wszystkim sądzicie?

post-4784-100008921 1170311061_thumb.PNG

post-4784-100008922 1170311060_thumb.JPG

• 2 tygodnie później...

Widzę, że temat powoli umiera.

Z przykrością muszę stwierdzić, że osoby obecnie budujące ten system pomiarowy raczej nie mogą liczyć na specjalne zainteresowanie ze strony bardziej doświadczonych użytkowników. A problemów może być wiele ...

Po licznych komplikacjach chyba w końcu moj JIG jest poprawnie złożony - (wskazują na to testy impedancji, jest dobry dźwięk i ładna sinusoida) Ale co się nadenerwowałem - to moje.

Niestety jak się okazuje nie wystarczy mieć czas, zapał i działać sugerujac się licznymi wskazówkami z netu - trzeba mieć jeszcze szczęście żeby to zadziałało.

A już na pewno nie jest to urządzenie, które kupuje się jako KIT z AVT potem składa wg instrukcji i działa.

Igood na pewno się zirytuje ale taka jest prawda - trzeba trochę się namęczyć, żeby to zadziałało poprawnie.

Poza tym wspomnę jescze że kupiłem KIT z AVT i przy lutowaniu okazało się, że trochę elementów brakowało oraz rezystory referencyjne były "od czapki". O jakości tych części nie wpomnę. Tak czy siak musiałem jeszcze dołożyć trochę grosza do tego in teresu. Ale oczywiście to sprawa AVT a nie konstruktora.

Teraz mam kolejne problemy z prawidłową współpracą JIG-a ze SW i mimo wszystko spróbuję zapytać - może jednak ktoś się zlituje i pomoże.

Otóż utknąłem na etapie kalibracji - pez przerwy dostaję komunikat:

Warning! You seem to have an open circuit at the jig input instead of a resistance. Check your connections carefully.

Przeczetałem (nie tylko tutaj) i wyprobowałem już chyba wszystkie wskazówki jakie znalazłem na temat kalibracji, ale żadna z nich nie pomogła - poza tym nigdzie nie doczytałem się co może być przyczyną tego konkretnego błędu.

Wszelkie opracowania milczą na temat ewentualnych problemów :-(

Parę osób miało to samo ale jakoś nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na temat rozwiązania problemu.

Czy jest osoba, która w jakiś przystępny sposób wyjaśni mi co może być przyczyną tego błędu ?

Nie chodzi mi o jakieś oczywiste rzeczy (np. przwidłowe podłączeniem kabli) bo to wiem.

Może ktoś się zlituje i napisze jak sobie poradził z tym komuniaktem...

pozrdawiam

• 1 miesiąc później...

Witam

Proszę o sprostowanie/potwierdzenie mojego rozumowania. Podlaczylem zwrotnice i teraz robie pomiar odpowiedzi impulsowej dla każdego głośnika z jednego ustawienia mikrofonu. Czy jesli sygnał (rys) zaczyna się w tym samym miejscu i w tą samą strone (góra, dół) to można to uznać za zgodność fazową?

I drugie czy punktem jest miejsce z którego rozpoczyna się impuls na zerze czy też poawinien to być np szczyt impulsu głównego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zybel dobrze kombinujesz, ale na tych wykresach wszystkie trzy przebiegi są przesunięte względem siebie co widać. Jest to normalne i nie ma co dążyć do idealnej zgodności.

Początek sinusoidy zawsze liczymy od 0

>Teraz mam kolejne problemy z prawidłową współpracą JIG-a ze SW i mimo wszystko spróbuję zapytać -

>może jednak ktoś się zlituje i pomoże.

>

>Otóż utknąłem na etapie kalibracji - pez przerwy dostaję komunikat:

>

>Warning! You seem to have an open circuit at the jig input instead of a resistance. Check your

>connections carefully.

>

>Przeczetałem (nie tylko tutaj) i wyprobowałem już chyba wszystkie wskazówki jakie znalazłem na temat

>kalibracji, ale żadna z nich nie pomogła

po pierwsze nie napisales co takiego robiles wiec jak mamy ci zasugerowac cos nowego? Po drugie - ja tez troche z JIGiem walczylem i zebralem troche doswiadczenia - proponuje poszukac moich postow w tym watku.

Jaka karta dzwiekowa? Jak sprawdzales polaczenia ? mulimetrem? porownywales swoj schemat np. z tymi w tutorialu do SW na Audiomanii? JAkie roznice?

->zybel

Ja robię coś innego. Mając zrobioną symulację zwrotnicy zaznaczam sobie wykres głośnika np wysokotonowego potem z menu Calculate->Combine u góry mam wykres zaznaczonego głośnika zaznaczomy opcję Divide na dole wczytujemy wykresik drugiego głośnika, w opcjach włączamy aby na wykresie pokazała nam się faza i w ten sposób dostaliśmy wykres różnicy faz pomiędzy głośnikami. Pokaż co Ci wyszło z tego.

nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U siebie otrzymuję coś takiego bez smooth z Onaxis

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie by było jakbyś dostał płaską linię 0 stopni.

Ta różnica fazek coś za bardzo poszarpana jest jakiej karty używasz i czy przez przypadek nie ruszałeś głośników lub mikrofonu podczas poszczególnych pomiarów?

bardzo możliwe bo te pomiary on axis sa robione jakiś czas temu bez zwrotnic.

dziś ze zwrotnica z jednego ustawienia zrobilem tylko pomiar pulsu.

a jak wyjdzie linia prosta co to bedzie oznaczalo?

"Nie bój żaby nie wyjdzie" zbliżanie się do 0 stopni w całym zakresie f oznacza, że głośniki pracują w idealnej fazie tak na mój rozum, wtedy będziesz miał holograficzną scenę i super rozmieszczenie instrumentów i najmniejsze zniekształcenia.

Jeżeli będziesz robił pomiary ze zwrotnicami to zrób kilka dla różnych pochyleń ścianki ale lepiej zrobić jest normalny pomiar i symulować przesunięcie.

>"Nie bój żaby nie wyjdzie" zbliżanie się do 0 stopni w całym zakresie f oznacza, że głośniki

>pracują w idealnej fazie tak na mój rozum, wtedy będziesz miał holograficzną scenę i super

>rozmieszczenie instrumentów i najmniejsze zniekształcenia.

>Jeżeli będziesz robił pomiary ze zwrotnicami to zrób kilka dla różnych pochyleń ścianki ale lepiej

>zrobić jest normalny pomiar i symulować przesunięcie.

rozumiem że mam patrzeć na przebieg fazowy?

symulowac rzesuniecie za pomocą zwrotnicy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.