Skocz do zawartości
IGNORED

Testy niszczące

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie.

Czy przeprowadzał ktoś testy wytrzymałości rezystorów z punktu widzenia mocy na nich wydzielanej?

Nominalna moc rezystora oznacza jego wytrzymałość przy pracy długotrwałej, mam jednak wątpliwości, czy mogę zastosować np. 2W rezystor jeśli z obliczeń otrzymują stałą w czasie moc wydzielaną na nim w okolicach 1,9W.

Przeprowadziłem próbę przez około 10 minut i grzeje się jak cholera - stąd moje pytanie. Nie muszę dodawać, ze sprawdziłem spadek napięcia na nim, co przy znanej rezystancji pozwala określić moc.

https://www.audiostereo.pl/topic/23690-testy-niszcz%C4%85ce/

Dzięki za wpis.

Zgadza się - ja również nie lubię się przejmować duperelami, ale nie udało mi się dostać porządnych metalizowanych rezystorków 1k o mocy 3 lub 5W. Ceramiczne w tej aplikacji nie interesują mnie.

Wiszę z robotą, bo mam ten dylemat, a chciałem dzisiaj skończyć robić pre.

Oczywiście dla forumowego pożytku, bo schemacik i płytki udostepnię. Taka wczesna i bardzo prosta wersja Passa, która powstaje tylko dlatego, że nie mogę się doczekać płytek od Veterana do Alepha P1.7.

Właściwie pozostała mi już tylko kwestia tych rezystorów i tłumika na wyjściu, bo układzik w oryginale daje jakieś 4V na wyjściu do sterowania końcówek Passa.

Tą możliwość oczywiście zostawię sobie, bo może podłączę to pre pod GC i zmienię wzmocnienie w GC???

Dziękuję bardzo. Chwila nieuwagi i pojawiły się już odpowiedź (dzięki jar1) i rozwiązanie (dzięki Peter).

Tak reflektuję na 3W metalizowane rezystorki 1k. Nie pogardzę również innymi wartościami skoro pojawia się możliwość.

Chciałem w tym tygodniu tylko sprawdzić jak to gra, bo może nie warto się w to bawić. Daję dość porządne elementy w sygnale BG-N (4,7uF i 100uF) i oczywiście stabilizowany zasilacz zapożyczony z P1.7.

>Peter Daniel

Odezwę się jutro na priva.

Też o tym myślałem, ale nie miałem pod ręką tylu z tej samej wartości. Tak robiłem w lampce jako katodowy rezystorek dawałem szeregowo-równolegle kilka sztuk tej samej wartości zamiast starych młt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.