Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

no to ciekawe:O coraz bardziej jestem ciekaw dzwięku z tych LT1210,możesz opisać jak jest z dynamiką na LT1210, z chęcią wymienił bym się z kimś na wzmacniacze w celu sprawdzenia,ale mój narazie jest poskładany aby grał a wystarczy go ruszyć i wszystko wypada z obudowy dlatego muszę to wszystko jakoś solidnie poskrecac i poukładać w stosownej obudowie i może kiedyś zrobie z kimś jakąś wymianę na kilka dni na LT1210 w celu porównania.

>maczekg

Również mam rezystory 100ohm na wyjściu. Moje HD555 mają 50ohm.

>kuty

Źródłem był jakiś starszy kompakt Fisher'a ale chwilowo nie jestem w stanie powiedzieć jaki konkretnie model bo stoi u mnie w domu a ja obecnie mieszkam w akademiku 450km od domu ;)

W akademiku słucham z X-Fi.

Mówiąc o dynamice każdy ma na myśli co innego więc nie za bardzo wiem o co Ci chodzi...

Jeżeli masz na myśli poziom szumów to przy maksymalnym rozkręceniu takowego brak :) Jeżeli to czy go nie przytyka przy większych impulsach to również nie zauważyłem.

Głównymi różnicami pokazującymi ile tak na prawdę Soha jest lepszym wzmacniaczem są WEDŁUG MNIE 2 rzeczy: szczegółowość i scena. Słuchając Soha po przesiadce na LT1210 ma się wrażenie jakby ktoś zmniejszył ilość szczegółów :) Niby wszystkie pasma fajnie brzmią, wszystko jest wyraźne ale szczegółów brakuje. Drugą rzeczą jest scena. Soha była pierwszym wzmacniaczem na którym usłyszałem to w słuchawkach. Dźwięk nabiera trzeciego wymiaru, pojawia się scena, każde źródło pozorne można wyróżnić. Dźwięk z LT1210 jest w porównaniu z tym raczej dwu-wymiarowy.

PS. Porównując słuchałem głównie płyt Johna Mayera "Continuum", "Heavier Things" i Norah Jones "The Fall".

mówiąc o dynamice miałem na myśli uderzenia,stopy,basu ogólnie ekspresje muzykiprzy słabej dynamice perkusja oraz inne instrumenty grają ale tak jak by muzycy byli przed występem nie jedli z 5dni i nie mieli siły uderzać w perkusje oraz dmuchać w trąbki,dla mnie dynamika to uczucie uderzania membran podczas składów perkusyjnych o policzki,to wtedy nazywa się dynamika,to tak jak byś podłączył 600omowe słuchawki pod zintegrowaną karte w laptopie,wtedy gra moze być głośno ale napewno perkusja będzie grała jak pykanie z kapsla,co innego jak doda się porządny wzmacniacz,wtedy zaczyna się właśnie czuć dynamikę.

czy znacie może takie cuda? min mam ten wzmak podłączony do zew zasilacza symetrycznego DE-TOMA i wszystko gra dobże tylko jak miałem tansformator Toroidalny jakiś od halogena 2x13v/40w to stabilizatory w zasilaczu grzały się elegancko i wszystko pracowało jak powinno,dopuki nie postanowiłem zmienić transformatora na bardziej audiofilski i wydajny:) będąc w posiadaniu starego transformatora symetrycznego z unitry TOsca303.

Transformator ZATRA TS40/61 po podłączeniu transformator okazał się kilkakrotnie lepszy i wydajniejszy od tego od halogena,gra czyściej oraz nieżej schodzi bas,dotego scena jest piękna o wiele lepsza od tamtego,ale do rzeczy wzmacniacz gra super ale stabilizatory w zasilaczu "są zimne jak lud"

Czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć to zjawisko? dlaczego na tamtym transformatoże były gorące a na tym jak by wogóle nie działaly

Ty tak, ale komputer nie musi nim być.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

audiophil666>specjalnie dla ciebie "POPRAWIONE"

czy znacie może takie cuda? min mam ten wzmak podłączony do zew zasilacza symetrycznego DE-TOMA i wszystko gra dobrze tylko jak miałem transformator Toroidalny jakiś od halogena 2x13v/40w to stabilizatory w zasilaczu grzały się elegancko i wszystko pracowało jak powinno,do puki nie postanowiłem zmienić transformatora na bardziej audiofilski i wydajny:) będąc w posiadaniu starego transformatora symetrycznego z unitry TOsca303.

Transformator ZATRA TS40/61 po podłączeniu transformator okazał się kilkakrotnie lepszy i wydajniejszy od tego od halogena,gra czyściej oraz niżej schodzi bas,dotego scena jest piękna o wiele lepsza od tamtego,ale do rzeczy wzmacniacz gra super ale stabilizatory w zasilaczu "są zimne jak lud"

Czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć to zjawisko? dlaczego na tamtym transformatorze były gorące a na tym jak by wcale nie działały

dobra basta z ortografią,widzę że sam sobie muszę pomagać:

Ten transformator z tego co wyczytałem ma wyprowadzenia 2x 17v/0,9A i 2x18v/2A więc może ja mam podłączone do tego 17v/09A i przez to stabilizatory się nie grzeją,ten od halogena miał 1,54A

nie wiem jak sprawdzić wyjścia z uzwojeń transformatora bo mi się multimetr spalił i muszę kupić nowy,czy wiecie które wyjścia są 18v/2A oraz masa? w internecie nic nie piszę

gdy już kupisz nowy multimetr, sprawdź różnice napięć, pomiędzy wejściem, a wyjściem ze stabilizatora.. porównaj wyniki z obu traf.. im różnice większe, tym temperatura wyższa..

no na wyjściach stabilizatorów mam ustawione 15v są to stabilizatory regulowane LM317 oraz Lm337 napięcia ustawiałem za pomocą miernika jak jeszcze był sprawny:) wcześniejszy transformator miał 2x13v obecny podpięty jest albo 2x17 albo 2x18v nie wiem podpiołem na pałe,ale różnica napięć na wejściu 17v a na wyjściu 15v nie jest znaczna więc może przez to regulatory są zimne?

mam jeszcze kondensator z unitry 2x4700uf 40v czy wiecie ja podpiąć taki kondensator zamiast dwuch zwykłych? ma wyjścia + i - oraz od spodu jakies zero,może to masa? ale jak to podłączyć do np: .. ..

takich wyprowadzeń to nie mam pojęcia

kuty, 2 Sie 2010, 12:54

>mam jeszcze kondensator z unitry 2x4700uf 40v czy wiecie ja podpiąć taki kondensator zamiast dwuch

>zwykłych? ma wyjścia + i - oraz od spodu jakies zero,może to masa? ale jak to podłączyć do np: ..

>..

>takich wyprowadzeń to nie mam pojęcia

jest to kondon do prostownika symetrycznego -/+ no i masa czyli do TPA się nadaje ;)

Skoro już męcze kolegów pytaniami, to zadam jeszcze jedno..:) Jako że to będzie moje pierwsze spotkanie z systemem sluchawkowym to chciałbym żebyście podali mi kilka modeli niedrogich słuchawek które będą współpracować z TPA..:) Coś co sprawdziliście..:) Od słuchawek oczekiwałbym dobrych niskich tonów lekko wycofanych średnich oraz delikatnych wysokich.. Po tanich słuchawkach cudów się nie spodziewam.. Mam nadzieje że coś doradzcie..

kup sobie używane sencheizer Hd520 300omów tanie toto jak barszcz a gra rewelacyjnie,przetworniki ma te same co hd540 różni się tylko desingiem,świetne słuchawki do 100zł sam mam takie i nie grają o wiele gorzej od hd650 które też posiadam,

podpiołem ten kondensator,gra tak sobie,trochę rozlazły ma bas ale może być, chyba nie jest wyschnięty bo po naładowaniu zwarły mi się + z - i jak rąbneło białą iskrą to jak ze spawarki:) więc chyba ładunek trzyma bydlak:)

jeśli chcesz mieć naprawde dobrą jakość to w gre wchodzą tylko używane,nowe to mają plastikowy dzwięk z tych tańszych mam jeszcze UR40-grają trochę za ostro i lekko metalicznie,i HD202-toto to wali basem aż głowa boli,miałem kiedyś koss porta pro oraz philips -SHP2700 i jedne i drugie grały naprawde ładnie,miał bym problem które wybrać,więc do wzmacniacza słuchawkowego polecam te philipsy,bo kosy to byle jakie żrudło i zagrają.

Ja proponuje używane z wyższej pułki,jak nowe z niższej,to jak nowe CC i stare BMW:)

Popatrz na ebayu ja będziesz miał problem to mogę ci kupic bo posiadam konto,ew obecnie trwa bitwa na allegro HD540 narazie cena 50zł ale myślę że więcej jak 130zł to nie wycisną,a słuchawki do 500zł nie mają konkurencji,grają na poziomie HD595

ja jak zaczynałem przygodę ze słchawkowym hai-fi to jak kupiłem pierwszego irivera i słuchawki creative ep-630 to mało się nie popłakałem że można słuchać tak pięknego dzwięku:) wcześniej mialem do czynienia z tanim bublem zwanym MP4:) i od tamtej pory nie mogę się wyleczyć ze słuchania na słuchawkach w wysokiej jakości,to caś jak kulturystyka nigdy nie masz mało! kiedyś wylądowałem przez to w szpitalu bo od koksu serce mi nie wytrzymało i od tamtej pory zmieniłem zainteresowania.

Polutowałem płytkę na bg-std przy kościach i rezach Vishay. Na razie zasilona niestabilizowanym +/- 16V. Jak na pierwsze uruchomienie dźwięk mi się podoba. Jako wo próbowałem NE5532 i TLE2142. W porównaniu z lt1210 trochę mniej najniższego basu ale to dopiero początek. Trochę zaniepokoiło mnie napięcie stałe na wyjściu bez sygnału na wejściu które rośnie podczas kręcenia volume . W zależności od użytego opampa na maksa ma -55mV dla NE i +60mV dla TLE. "Goly TPA miał pojedyńcze mV. Grałem też na samym TPA ale lepiej wypadło z wo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.