Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy Nelsona ;)

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodziło mi o sprężynkę dociskającą styki do wafli, ale raczej o blokowanie połozenia zestyków - czyli coś co pozycjonuje zestyk na kontakcie na waflu. Opór przełączania powinien być minimalny, ale pozycje powinny być wyczuwalne.

to rowniez nie bedzie problemem ;) cos zaimprowizuje jak bede mial model na laminacie... jutro ide z tym na ksero :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

heh super pomysł !!! dla przedluzenia trwalosci chcialbym zastosowac preparat do cynowania laminatow, ale Szczecin niestyty ma biedny asortyment dla elektroników;) calosc po zlozeniu bedzie hermetycznie zamknieta. wlasnie rozbroiłem 2 przekazniki :D

Cynowany laminat - to niezbyt dobry pomysł. Mała trwałość mechaniczna. Lepiej spisują się mosiądze i brązy - oczywiście złocone, albo złocony druk - w tym konkretnym przypadku. Jeśli jednak to ma być tanio i pierwsza próba, to spróbować nie zawadzi. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale zobacz jak są zbudowane w środku potencjometry z "grzechotką" - to byłby sposób na pozycjonowanie wafelków :)

dla porownania stycznik z przekaznika

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwe>>

Właśnie pracuje nad rozwiązaniem podobnym do twojego i musze cie ostrzec, ze styk przekażnika nie nadaje sie zbytnio do takiego rozwiązania, w praktycie połączenie w miedzy stykami w przekażniku odbywa sie na małyej powierzchni, nawet przy tych sporych na 16A, po drugie przydała by się grzechotka,która pozycjonowała by kolejne kroki przy obracaniu, by break-before-make nie fałszował nastaw. Styki możesz wykorzystać np z tanszych potencjometrów alpsa, są 2 pary stykoów naciętych i lekko przesunietych względem siebie.

Jest jeszcze jeden sposób. Stary jak świat, ale nie wiem, czy nadaje się do audio, chociaż przed chwilą mierzyłem rez. styku i jest poza zakresem mojego miernika (tak mała). Chodzi o proste rozwiązanie z kontaktronami rozmieszczonymi wokół obracającej się ośki z magnesikiem. Zaraz pewnie znikną wszystkie kontaktrony z Allegro ;)

Są na Allego jakieś ze złoconymi stykami po 1zł/ szt.

Takie rozwiązanie stosowane jest często jako licznik impulsów (także w licznikach rowerowych).

Proste, bo kontaktrony można umieścić między waflami równolegle do rezystorków i mamy mechanikę ograniczoną do minimum, a styki tylko w prózniowych rurkach. Trzeba tylko znaleźć dobrą "metę" na kontaktrony i oczywiście nadal nie wiem jaki może być wpływ pola magnesy stałego na sygnał :)

grzechotka to najmniejszy jak dla mnie problem... bedzie ona zbudowana n apodstawie 2 wafli, bedacych bardzo blisko siebiei miedzy ninmi beda naweiercone otwory od zewnetrznej krawedzi do srodka okregu.... w kazdym waflu bedzie jakby otwor o ksztalcie polowy waca taki zlobek... z podstawy obudowy potencjometru bedzie wystawala szprycha bedzie sie poruszala pomieszy tymi dwoma waflami ze zlobkami, jak trafi na zloek to bedziemy czuc opor :) bedzie to oczywiscie regulowane :D

No właśnie. Ja wykorzystałem IRF610, który zaproponował Veteran do zasilacza w P1.7, ale wcześniej stosowałem różne rózniste inne tranzystorki. To zwykły szeregowy regulator jakich wiele. Wydaje mi się nawet (chociaz nie sprawdzałem tego), że możnaby wykorzystać zasilaczyk z LM317/337 i wykorzystać napięcie "-" i "+". Masę zasilacza zostawiając w spokoju tylko jako potencjał odniesienia dla stabilizatorków. Tyle, że "-" zasilania mamy wtedy na masie BOZ-a, ale jest to względny potencjał, więc może nie byłoby problemów. Sprawdzę to może przy okazji.

ehhh Panowie... moj BOZ juz gotowy brakuje mu tylko zasilania... nieopatrznie znalazly sie u mnie czesci do preampa lampowegi i w ten oto sposob poskladalem dzisiaj pre na lampie ;) super...gra i co najwazniejsze juz moge alepha przesterować ;) BOZ pewnie zaczeka az sie uporam z zaliczeniami ;)

>maszto a mógłbys zapodac wzór płytki na forum badź na maila [email protected]

Jasne, wieczorem, ale na razie zapodam schematy z których korzystałem, bo jeszcze nie uruchomiłem preampa z braku IRF9610 w lokalnych sklepach, więc nie jestem pewien, czy układ będzie działał.

uwe300,

moze to posluzy jako inspiracja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Peter Daniel

Takie rękodzieło to już prawdziwy art. Może znasz jakieś prostsze rozwiązania - do wykonania przez przeciętnego forumowicza? Szkoda byłoby wyważać otwarte drzwi - jeśli jest takowy sposób.

Dopiero dzis zorientowalem sie ze Pass Labs wycofal service manuals ze swojej strony. Wiekszosc z nich mam jako hard copies, ale z jakiegos wzgledu nie zrobilem download Aleph30 a przydal by mi sie ten document ze wzgledu na instrukcje do plytek ktore rozprowadzam. Jesli ktos moze uzyczyc pdf Aleph30 prosze o kontakt.

Popełniłem wczoraj takie płyteczki do Alepha L, są już nawet częściowo polutowane. Brak mi tylko sensownych kondensatorów wyjściowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.