Skocz do zawartości
IGNORED

YBA Alpha DT - nowy nabytek guttena

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Ulegając szatańskim podszeptom pewnych osób z tego forum nabyłem drogą kupna używany wzmacniacz YBA Alpha upgradowany do wersji DT (dwutransformatorowej). Cena była bardzo okazyjna, wiec po raz pierwszy w życiu kupiłem coś, czego przedtem nie słuchałem.

No i muszę uczciwie powiedzieć, że się nie zawiodłem, choć bardzo skomplikowałem sobie życie. Jestem teraz niczym ten osiołek, któremu dali siana (Sonneteer Alabaster) i owsa (YBA Alpha). Skończyłem z dwoma bardzo dobrymi wzmacniaczami i za cholerę nie wiem, który sobie zatrzymać, a który puścić dalej. Gdybym jeszcze miał do czynienia z zupełnie różnie grającymi urządzeniami - ale nie. Obydwa za punkt honoru stawiają sobie neutralność i przejrzystość, choć każdy realizuje to założenie w inny sposób. Poczekamy, posłuchamy, zobaczymy. Mam ten luksus, że obydwa wzmacniacze są "my own", więc nie muszę się spieszyć, jak to przy odsłuchach pożyczonego sprzętu bywa.

Konstrukcja wewnętrzna YBA Alpha robi wrażenie (oczywiście, że natychmiast rozkręciłem). Dwa potężne trafa toroidalne i osiem wielkich jak pięść kondensatorów. Dziwne, że w nowszych wersjach tych ostatnich jest mniej, ale może mają za to większą pojemność. Dźwięk - spodziewałem się kliniczności i tzw. "żylety", a jest po prostu bardzo neutralny i wspaniale poukładany. Szeroka, stabilna przestrzeń rysowana na dalekim łuku za kolumnami. Bas bardzo punktowy i precyzyjny, wysokie tony szczegółowe ale nienachalne, średnica... no właśnie, tu mam dylemat. W Alabastrze jest nieco "dopalona" i wysunięta do przodu, dzięki czemu fantastycznie brzmią ludzkie głosy. Zarówno w nagraniach jazzowych, jak i muzyce dawnej wykonywanej a capella wokale brzmią na Alabastrze niezwykle angażująco i muzykalnie. Z kolei YBA przekazuje wokal jedynie poprawnie, bez emocji. Ta ostania cecha jest chyba w ogóle największym mankamentem Francuza. Wszystko jest poukładane jak w pudełku od zapałek, żaden podzakres nie jest faworyzowany, ale czasami dokucza ten niewzruszony chłód i dystans. Alabaster z kolei aż rwie się do przodu wyłuskując z każdego nagrania pierwiastek emocjonalny. Ma natomiast nieco gorzej poukładaną przestrzeń i obszerniejszy, choć już nie tak precyzyjnie kontrolowany dół.

No i bądź tu mądry, audiofilu.

Od jutra muszę niestety zawiesić działalność odsłuchowo-porównawczą, bo czeka mnie najazd ekipy, która będzie się znęcać nad moim pokojem odsłuchowym. Może w innych warunkach akustycznych (mam nadzieję, że o niebo lepszych) będę mógł się szybciej zdecydować na odpowiednią amplifikację. Kiedy pracę dobiegną końca na pewno coś skrobnę.

https://www.audiostereo.pl/topic/23778-yba-alpha-dt-nowy-nabytek-guttena/

a posłuchaj że Ty w końcu muzyki a nie sprzętu ;P

PS fajna recenzje Nokturnów Polliniego.

NIestety nie słuchałem :( miałem dostać ale gdzieś przepadly i ktoś inny dostał :(

> Kapelli

Szulakowski dostał i sypnął gwiazdkami jak z worka. Nie chcę bruździć kolegom po fachu, ale zastanowiło mnie jedno zdanie w tej recenzji: "Pianista zdecydował się też na wyjątkowo szybkie tempa. Nie ma przez to poczucia pośpiechu, ale jest wrażenie jakiejś ulotności, przemijania nastrojów, co wpisuje się w charakterystykę nokturnu".

Co ma piernik do wiatraka?

A propos muzyki i sprzętu: fortepian na YBA to poezja. Wielka i kontra - palce lizać. To trudny zakres dla sprzętu odtwarzającego, większość wydajnych prądowo wzmacniaczy oddaje samą masę niskich oktaw, ale gubi przy tym czytelność i wybrzmienia. Tutaj nie ma tego problemu.

gutten, gratulacje zakupu, jak będziesz się pozbywał daj znak!

- OT: dzięki za recenzję Polliniego, wreszcie ktoś napisał jak jest. Czy ta płyta naszego Szyma rzeczywiście taka genialna? I czy J.Bell jest taki dobry, trudno mi w to uwierzyć bez słuchania, gdyż jego ostatnie płyty były dość marne, żeby nie powiedzieć beznadziejne (music for violin czy coś takiego, wielki hit i wielkie gówno w zeszłym roku).

Idziecie na Hamelina?

Pzdr

> Broy

1. Szymanowski - trzy razy tak

2. Bell - jak wyżej. Uwierz na słowo :-) Byla to pierwsza płyta, której nie dostałem z rozdzielnika HFiM, tylko sam kupiłem i uparłem się, żeby opisać.

3. Na Hammelina oczywiście że idziemy. Podobnie jak na Bella, Kissina i Anderszewskiego. Oj, będzie się działo...

A Sonneteer ma lepszą dynamikę...

Oczywiscie gratuluje, najbardziej tego ze mozesz sobie wybrac to co jest dla ciebie bardziej odpowiednie. Zaniepokoila mnie natomiast jedna rzecz. Piszesz ze byl on (YBA) upgradowany i ze ma 2 toroidalne traffa!! YBA nie ma torroidow i zarowno wersja alfa jak i delta ma po 6 kondensatorow. Dla informacji jak powinien wygladac YBA DT w wersji alfa i delta zamieszczam odpowiednie fotki (delta ma niebieskie kondensatory). Dodam ze brzmieniowo alfa i delta roznia sie nieznacznie (chos minimalnie sie roznia). Brzmi to troche dziwnie...8 kondensatorow...? Nie bylo takiej alfy

Co do brzmienia to daj im (wzmacniaczom) i sobie troche czasu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-243-100008134 1170282838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Mars

Rozkręciłem jeszcze raz moją YBA i powrównałem z Twoim zdjęciem Alphy. Nie jestem elektronikiem, ale różnice w topologii widać gołym okiem. U mnie na płytce drukowanej znajduje się znacznie więcej elementów. Inaczej poprowadzone jest okablowanie, szyna od przełącznika źródeł nagrywania ma z tyłu "skrętkę", żeby ominąć radiator. Oprócz sześciu kondensatorów umieszczonych na płycie głownej, są jeszcze dwa wielkie Marcony po 10.000uF każdy. Umieszczono je z tyłu, wzdłuż płytek radiatorów. Potencjometr to czarny Noble bez silniczka (pilota niet), a tu widzę jakiś srebrny. No i trafa inne - dwa toroidy. Jesteś pewien, że takiej wersji nie było?

Gutten

Mialem obie wersje DT a takze wersje alfa bez DT z jednym traffo. YBA slynie z nieuzywania toroidalnych transformatorow, zamiast nich wybierajac traffa tzw podwojne C które widac na zdjeciach. Czy sa gorsze czy nie, to nie mnie to roztrzygac, ale napewno nie bylo YBA integre DT Alfa z toroidami!!! Takze te kondensatory to cos dziwnego. W YBA alfa sa zlote kondensatory firmy ROE a w delcie niebieskie firmowane przez YBA. Napewno nie bylo wersji jakimis dodatkowymi kondensatorami.

Na moich zd zdjeciach w wersji alfa jest taki sam potencjometr jak w delcie, ale jest on napedzany silniczkiem i to on jest srebrny (silniczek jest do zdalnego sterowania opcjonalnego)

Jak widaj ilosc elementow na plycie w wersji alfa i delta jest niemalze identyczna.

Moj wniosek.... cos z twoim wzmacniaczem jest nie tak :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gutten

A, i nie ma złotej tabliczki z przodu tylko nadruk wykonany w tej samej technice co oznaczenia przy potencjometrach.

To akurat nie ma znaczenia, bo moja pierwsza YBA integre bez DT nie miala tabliczki, tak wygladaly pierwsze YBA. Ma bialy napis Integre alfa. Co wazne nie kazda wczesna YBA jest przystosowana do upgradu do DT. Zalezy to od numeru seryjnego ...czyli daty produkcji

Możliwe, że ktoś go upgradował na własną rękę, tylko zastanawiające jest to, że większość elementów nosi "ybowskie" oznaczenia. No i te różnice w samej obudowie i w wyglądzie. Nie slyszałem jeszcze, żeby ktoś ugradował obudowę :-))) Cóż, najważniejsze że gra i to gra naprawdę dobrze.

PS. Mars, a po co Ci aż trzy wzmacniacze?!

Mam oczywiscie jeden, a pozostale to przeszlosc. Teraz mam Delte. Mozliwe ze twoj wzmacniacz gra dobrze, ale nieststy obawiam sie ze z dzwiekiem orginalenej YBA ma niewiele wspolnego. YBA to bardzo dpracowana i dopieszczona konstrukcja i wstawienie tam czegos tak zasadniczego jak inne traffa musialo troche namieszac. Mam co do niego pewne podejrzenia ale nie bede cie denerwowal :) Nie zmienia to faktu ze ja bym go oddal i to z hukiem!!

gutten -->

Gdybyś zdecydował, że zostawisz u siebie YBA ... chętnie zakupię od Ciebie Sonnetera :)

Pamiętaj, że pierwszy zgłosiłem chęć zakupu :)

zdezintegrowany_3PO

ps. gutten -jesteś może z Wa-wy lub okolic?

Dziękuję Leszek. Niniejszym potwierdzam :-))

> Zdezintegrowany

Nie ma sprawy, będę miał w pamięci. Jednak musisz okazać sporo cierpliwości, bo zapowiadają się długie i wnikliwe odsłuchy.

Pzdr.

gutten -->

skoro jesteś z Wa-way...

Alabaster jest jednym z moich kandydatów do odsłuchu a skoro trafia się możliwość ... nie ukrywam, że chętnie bym skorzystał :)

gutten --> co o tym sądzisz?

zdezintegrowany_3PO

• Redaktorzy

Ciekawa sprawa z tym YBA. Może to jakaś stara albo bardzo limitowana wersja? Z takimi małymi manufakturami to różnie bywa. Gutten, skontaktuj się z producentem i zapytaj, czy twoj egzemplarz jest oryginalny, jestem b. ciekaw.

Profil --> jest kandydatem do odsłuchów a zarazem do kupienia :) ... no chyba, że przegra walkę z moim dotychczasowym faworytem do zakupu :)

zdezintegrowany_3PO

Poślę im maila i spytam. Może przy okazji napomknę jakiego mają fantastycznego dystrybutora w Pologne. Dwa tygodnie temu dzwoniłem do przedstawiciela handlowego Hi-Endu chcąc wybadać cenę nowej Sigmy. Rozmowa wyglądała mniej więcej tak:

- Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wzmacniacz zintegrowany Sigma.

- Eeee... musiałbym zrobić kalkulację.

- Jak to, nie mają państwo gotowego cennika?

- Nie.

- Przecież są państwo dystrybutorem YBA.

- Wie pan, dystrybucja to duże słowo...

No comment...

> zdezintegrowany

Jeśli chcesz pożyczyć Alabastra do odsłuchu, to trafia ci się niepowtarzalna szansa :-) Jak już wspomniałem w pierwszym poście, musiałem na tydzień z okładem 'zlikwidować' pokój odsłuchowy bo będzie przerabiany. Cały sprzęt stoi w pudłach i bardzo się nudzi.

Odezwij się na priva.

gutten -->

czego się spodziewałeś... z Manufakturami tak jest :) mało który Dystrybutor cokolwiek posiada na stanie ...

Mam ten sam problem ;) bo napaliłem się na pewną konstrukcję i chcąc ją odsłuchać musiałbym ją wpierw kupić :) ...

zdezintegorwany_3PO

ps. a ze wzmacniaczem mi się nie spieszy.... bo ciągle zbieram i podnoszę poprzeczkę :)

gutten --> ok .. zaraz coś skrobnę na priva :)

... swoją drogą zapraszam na odsłuch ... co 2 pary uszu to nie jedna :) ... chociaż ciągle jeszcze czekam na standy :) i póki co Harbethy stoją dosyć prowizorycznie ustawione :)

zdezintegrowany_3PO

gutten>

czy mogłbyś upublicznić fotkę z wnętrzem Twojego YBA?

bardzo bym chciał Ci pogratulować udanego zakupu, jeśli oczywiście Twój dźwięk YBA to prawdziwy dźwięk YBA...

Sam baaardzo sobie sobie chwalę swoją Integre DT alpha - wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu zamieszczonym przez Marsa (który zresztą jest współodpowiedzialny za mój szczęśliwy wybór :-)

co do brzmienia wokali - "firmowy" dźwięk YBA jest na ogół podziwiany właśnie szczególnie za ich jakość, podobnie jak brzmienie fortepianu, co sam przyznałeś. Może więc jeszcze możesz coś poprawić doborem interkonektu do Twojego źródełka?

BTW: zauważyłem na jedej z aukcji Allegro, iż kolega Gutten wymiótł mi sprzed nosa Meridiana, zdaje się takiego jakiego miał Mars - 506.20. Any Commence?

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.