Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty SACD

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Wolf,

czy ty przypadkiem nie idziesz w moje ślady ;-)) 3 lata temu też byłem już prawie zdecydowany na zestaw wielokanałowy, kupiłem m-ch Sony, już sobie wszystko rozrysowałem, szukałem tylnych głośników, rozważałem hybrydowego 5-kanałowego Coplanda albo Thule IA350... ale

w międzyczasie wziąłem się za pokój (z niezłym skutkiem)...

i "zoriętowałem się" (cytat z Mleczki), że jest zbyt mało płyt m-ch z muzyką którą lubię...

Ale nie poddawaj się - pionierzy są potrzebni ;-)

PS: i polecam eksperymenty z subwooferem

MariuszJ, sprowadziłem nowiutki prosto od producenta (ponieważ nie było polskiego dystrybutora, odsłuchałem tylko jakiegoś niedobitka z Top HiFi), po cenie detalicznej netto (z rynku brytyjskiego), w cenę wliczony był transport.

Sprzęt, odpukać, chodzi bez zarzutu od 3 lat, always on 24/24x365 (zgodnie z zaleceniami producenta).

Darekk, 7 Mar 2006, 12:04

>i "zoriętowałem się" (cytat z Mleczki), że jest zbyt mało płyt m-ch z muzyką którą lubię...

:-) No cóz w tym wzgledzie mam lepiej :-D

A doszedłem do wniosku że nie ma sensu bawić się w elektronike po zabawie z bodajze 8 kocami. Caly dzien, wieszalem, przewieszalem i sluchalem, padlem zaskoczony efektem. Zona na koce sie nie zgadza, wiec trzeba zrobic adpatacje ;-) Nastepny krok wzmacniacz, nastepny sub.

pozdr

Wolf- Ty to masz zdrowie- dajesz sobie radę z każdą krytyką tych od 16 bitów, ja dałem sobie spokój. Z drugiej strony czasem jak wpadnę i zobaczę że temat SACD czy ostatnio HDDVD rozpala wszystkich, to szkoda paru słów nie skreslic. Ale po kolei

1- jesli chodzi o koszty to warto wszystko poukładać i wyprostować. Drogie kosmicznie jest źródło CD- tutaj aby osiągnąć jakość SACD czy DVDAudio (oczywiście zasilonego płytą gęstą) trzeba wydać setki tysięcy dolarów np. słynne CD Teaca czy inne hiendowe konstrukcje CD. Jeśli dodamy do tego iLinka czy HDMI to na samym źródle możemy zaoszczędzić setki tysięcy dolarów na zakup wzmacniaczy, procesorów czy kolumn i o to chodzi.

Ups- kiedyś notorycznie wytykano gęstym odtwarzaczom że słabo czytają płyty CD ale to juz chyba wszysccy przerobilismy- nie po to ktoś kupuje hiendowy odtwarzacz SACD za kilka tysięcy złotych żeby potem wkładać tam 16 bitowe koszmary na CD.

2- wspominana przez Wolfa wypowiedź o tym że źle sie czyta przy odsłuchu mch to moje słowa, chociaż ostatnio wypisz wymaluj przytoczone przez AUDIO a wypowiedziane przez Andrew Harrisona z HI-FI NEWSA - ".....słuchanie systemu surround z dźwiękiem dookólnym nie jest wcale relaksujące, nie da się słuchać np. czytając.... " Właśnie o to chodzi że aby słuchać w mch trzeba mieć na to czas. MCH to uczta dla duszy, to jak koncert na żywo, a trudno podczas koncewrtu czytać gazetę.

I jeszcze jeden cytat na temat wyższości DVDAudio nad SACD - "...osobiście jeśli miałbym mozliwość wyboru formatu wybrałbym PCM 24/192 stereo...." - no właśnie tak jak pisałem wielokrotnie. Audiofile kochają formaty wielobitowe a nie jednobitowe jak w SACD i to jest kolejny powód problemów z wejsciem gęstych formatów.

Podsumowując - trzeba nauczyć się żyć z gestymi formatami. Kupić odpowiedni odtwarzacz, ustawić odpowiednio głośniki (SACD wymaga koła itp.), poswięcić trochę czasu i skupienia na wsłuchanie się w dobrze zrealizowane nagrania MCH itd. temat jest ciekawy, tylko trzeba się wyzbyć uprzedzeń. Pisałem ostatnio że padł mit o wyższości starodawnego trafo ze starych odtwarzaczy CD- teraz w hiendowych odtwarzaczach montuję się już impulsowe, koniec z napędami CD- nawet w hiendowych odtwarzaczach CD montuje się uznawane za lepsze czytniki DVD wprost z komputera (koszt 50-70zł w odtwarzaczu za 10-50kzł- hahaha !!!).

Mozna by tak długo tylko po co ? Jeśli jakiś discomaniak z tego forum ma w domu setki płyt CD, lub ktoś inny handluje na Allegro starymi odtwarzaczami CD albo jakiś dystrybutor ma jeszcze w magazynie resztki CD to i tak zaraz ktoś się rozkrzyczy że niby CD jeszcze nie umarło. Ale to dobrze, ja mam w domu jeszcze kasety magnetofonowe i winyle- też żyją i często lepiej graja od CD.

Cytowany Andrew Harrison wspomniał jeszcze o czymś "....myślę że MP# o wysokiej przepływności jest wystarczająco bliska jakości CD...". Myślę że to tłumaczy dlaczego płyty CD umierają chociaż faktycznie powoli. młodzież z jednaj strony woli szybko i tanio z internetu pobrać MP#, natomiast audiofile szukaja czegoś możliwie najlepszego stąd ich zainteresowanie SACD czy ostatnio wzbudzające coraz większe zainteresowanie HDDVD czy Blue Ray. Pisałem już że w HDDVD ma się pojawić nowa wersja MLP (DVDAudio), czas pokaże co z tego wyniknie. Jeśli ktoś kupił parę płyt SACD z pewnością nie stracił bo co przeżył, co przetestował i co wysłuchał to jego. Tak to jest z audiofilami że ciągle szukaja czegos nowego, więc albo już teraz mysleć o HDDVD, albo po prostu dać sobie spokój i słuchać muzyki obojętnie z czego- tuner, kaseta czy MP3.

a co sądzicie o takim zapisie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a o takim (laser disc) ?;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

privaten mam do ciebie zupelnie serio pytanie: co to znaczy dla ciebie dobre SACD? piszesz o impulsowych zasilaczach ze (niby) sa najlepsze i plastikowe napedy (kwestia oszczednosci) wiec wytlumacz jakiego odtwarzacza powinienem uzyc jako minimum zeby zaczac sie rozkoszowac gestym formatem i zeby brzmieniowo zabic np Lektora IV za 16.000zl - z gory dziekuje i czekam na powazna odpowiedz

guzia -> Jestes pewien, ze to nie jest zwylke CD, tylko mastering byl zrobiony 24 bit /96 KHz?

Na zwyklym CD niewiele muzyki by sie zmiescilo jesli plyta bylaby zapisana w 24 bit /96 KHz.

Znam jedynie plyty DVD-V z zapisem muzyki 24 bit /96 KHz, lecz nie CD Audio.

zaraz zrobie zdjecie samej plyty

Ukryta Zawartość

post-3291-100005289 1170287192_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-3291-100005284 1170287201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i potwierdza się to co pisaliśmy, jest to zwykła płyta CD 16/44.1 tylko masterowana w 24/96. Co oznacza ADD znajdziesz tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Disco, raczej watpie czy Andrzej Ci odpowie.

Wybierz sobie cos z trzech ponizszych, klasa circa 5kpln. Brzmieniowo zabic Lektora IV? Nie przesadzaj z tymi zabijajacymi roznicami, w tej klasie nikt nikogo nie zabija. Natomiast potencjal, rzeklbym - z "karmy" wynikajacy - jest nieco wiekszy...

Po kolei: Denon DCD-2000AE (kto ma?), Marantz SA-15S1 (pytaj Majo), Cayin SCD-50T (moj). Wszystko 2ch.

Ukryta Zawartość

post-2015-100005281 1170287206_thumb.jpg

post-2015-100005282 1170287204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.