Skocz do zawartości
IGNORED

winyle - wytwórnie/wydania/tytuły

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Nie chcę zakładać nie potrzebnie dodatkowego wątku chciałbym podpiąć się z pytaniem. Kolekcjonuje winyle w taki sposób, iż niektóre tytuły posiadam w różnych wydaniach. Nie mogę ustalić hierarchii wydań dwu płytowego albumu "The Moody Blues - Caught Live + 5". To dość popularne wydanie posiadam na płytach sygnowanych logiem "Decca" oraz "London". Na stronach www Moody Blues oraz Decca nie mogę doczytać szczegółów w dodatku nie jestem bardzo zagorzałym fanem Moody Blues, choć lubię ich posłuchać. Ciekaw jestem, które wydanie było wcześniejsze i które przez zbieraczy winyli cieszy się większą estymą.

Nie chcę zakładać nie potrzebnie dodatkowego wątku chciałbym podpiąć się z pytaniem. Kolekcjonuje winyle w taki sposób, iż niektóre tytuły posiadam w różnych wydaniach. Nie mogę ustalić hierarchii wydań dwu płytowego albumu "The Moody Blues - Caught Live + 5". To dość popularne wydanie posiadam na płytach sygnowanych logiem "Decca" oraz "London". Na stronach www Moody Blues oraz Decca nie mogę doczytać szczegółów w dodatku nie jestem bardzo zagorzałym fanem Moody Blues, choć lubię ich posłuchać. Ciekaw jestem, które wydanie było wcześniejsze i które przez zbieraczy winyli cieszy się większą estymą.

Podepnę się też pod wątek, z zapytaniem o co konkretnie chodzi z kolorem labelów wytwórni Atlantic. Chodzi mi konkretnie o często pojawiające się płyty Led Zeppelin z labelami w kolorach red-plum. Czy tak oznaczane są pierwsze tłoczenia, czy tez to jakies specjalne limitowane edycje. Trochę szukałem, ale generalnie poza ofertami sprzedaży konkretnych info brak

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dziękuje za wyjaśnienie z Moody Blues, choć nadal nie wiem, które wydanie "ważniejsze". Dziwna jest też sprawa z Wish you are here Pink Floyd. Po pierwsze dziwna rozpiętość numerów matryc, trochę można się pogubić. Sam mam jeden egzemplarz oznaczony matrycami A1 i A3 a inny A1 i A5. Nie bardzo mogę wykonkludować czy to jest to samo wydanie i jakie? drugie? może pierwsze? Żeby było jeszcze ciekawiej w każdym z tych wydań są takie same ale nie te same koperty wewnętrzne w jednym wydaniu występuje koperta wewn. z otworem od góry a w innym otwór na płytę jest z boku. Może ktoś zna wyjaśnienie takiego stanu rzeczy.

Wlod

Matryca numerowane A1/B1 nie zawsze określają pierwsze wydanie...Weżmy dla przykładu płyty M. Davisa...bardzo często są takie matryce, nawet numeracja się zgadza...a jednak...to są wznowienia.Cała sztuka polega na drążeniu tematu, rozpoznawaniu wydań po okładkach, labelach...rodzaju tłoczeń. To widać. Pamiętajmy,że wytwórnie przez lata nie zmieniały nr. wydań...Jednak zmieniała się jakość winylu. Bardzo często wznowienia grają bardzo ładnie...jednak gdy posłuchasz oryginału...dostrzeżesz różnicę. Inna jakość tłoczenia, inny dżwięk...Pozdro.

hej,

właśnie dziś odkryłem Steviego Wondera he he. Do tej pory kojarzył mi się z wiadomym hitem, który od dziecka znałem. A tu niespodzianka: bogata (nawet za bogata chwilami) w dźwięki i całkiem ciekawa płyta: Journey throuhg the secret life of plants z 1979 r. [Motown]. Płyta dostała mi się w kolekcji od teścia w super idealnym stanie. Powiem, że jest sporo prawdy w historiach o lepszym brzmieniu starych płyt...zaczynam się przekonywać powoli. Mam pytanie przy okazji: dlaczego niektóre płyty mają stronę 4 razem z 1 wytłoczoną i 2 z 3? Dziwne wydaje się taki parowanie. Będę wdzięczny za ew. odpowiedź.

????

Znam tę płytę, coś mi się majaczy, ze to był album 2LP, ale może moja starcza pamięć zawodzi. Co do składu materiału na strony LP: Chodzi o odtwarzanie na zmieniaczu. Płyty były w stosie jedna na drugiej zatem żeby materiał szedł po kolei, trzeba było aby na drugiej (od dołu)i kolejnych płytach w stosie c.d. muzyki był też na górnej stronie itd. Jak skończyła sie ostatnia płyta przewracało sie cały stos i jako ostania szła druga strona płty od której się zaczęło (np.4 strona oraz 1 na płycie nr1).

jarecki

Wytwórnie nigdy nie oznaczają na labelu, które to wydanie. To już cała nauka. Trzeba po prostu każdą płytę p[otraktować indywidualnie - najpierw sprawdzić datę nagrania, następnie dowiedzieć sie jak wyglądał wówczas label danej wytwórni - porównać i mamy już odpowiedź

OKi, mam pytanie, własnie wpadło mi w ręce 2-płytowe wydanie ULTRAVOX - THE COLLECTION z 1984 Chrysalis, UK 1984. Winyle są w idealnym stanie wizualnym, zacząłem więc słuchać. Problem jest taki że Strona A głównego winyla po prostu nie ma basu... podczas gdy strona B gra znakomicie jak na 25-letnią płytkę przystało, głębia, miękkość, po prostu bajka. Odsłuchowo obie strony są w nienagannym stanie, zero trzasków po prostu jak nowe. Czy ten typ (czyt.wydanie) tak ma czy płytka poddana była jakiejś obróbce? Będę wdzięczny za komentarze, pozdr.

Odnoścnie swego poprzednieg wpisu, oto album o który pytałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A propos moich dwóch wpisów powyżej, własnie skończyłem słuchać 2-gi winyl z remixami i brzmi tak dobrze jak strona B pierwszego krażka. Co do diabła sie dzieje z tą pierwsza stroną? Chybba wrzucę jeszcze raz i poczekam na wasze opinie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.