Skocz do zawartości
IGNORED

Zasypanie komory w VA Mozart

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie... Według opinii niektórych osób, komora słuzy do regulacji niskoch tonów. Pusta - obfity bas, wolny. Pełna, krótki konturowy... Czy pełni rolę pudła rezonansowego? Bas mozna skuteczniej regulowac zatykaniem lub nie otwórów bass-refleksu. Prosze o opinie w tych sprawach. Swoją drogą posiadacze VA Mozart proszeni sa o radę, czym ewentualnie wypęłnic tę komorę. Rozmumiem, ze jest ona całkwicie odizolowana od reszty skrzynki - jaka ma objetość? ozdrawiam. MAciek

https://www.audiostereo.pl/topic/23848-zasypanie-komory-w-va-mozart/

dostrajać bas można tylko po przez stopień zasypania komory. Nie basrefleksem, otwór Bs służy do zupełnie czegoś innego.

Podany przez ciebie przykład to tylko 2 skrajne stany. Między nimi jest cała gama stanów pośrednich zależnie od stopnia zasypania komory, wedle gustu.

Użyj wyszukiwarki pisałm sporo o zasypaniu komory czym, ile wchodzi, ile ja ostatecznie zostawiłem i jaki był efekt. Wypowiadała się też inne osoby.

Dzieki Pawle. Wysłałem przed chwilka maila do Ciebie:) Wybacz, zę niepokoję,ale Twoje doświadzenia z Viennami sa pewno spore. Wyszukiwarke już męczyłem wierz mi:)) Jest sporo, zgadza sie. Dzieki za odezwanie sie. Oczywiscie moje sygnalizowanie byo ekstremalne, krańcowe. Jasne. Jednak co do bassrefleksów i regulacji brzmienia basu to chyba też tędy droga mimo wszystko jednak na pewno nie skorzystam z takiej ewentualności - miejsca poza kolumnami mam sporo:) Pozdrawiam. MAciek

Jakis czas temu mialem Mozarty przez okolo 4 lata, no niestety maja one obfity bas ktory czasami ciezko okielznac, ja do komory wsypalem śrut ołowiany a dokladnie plomby ołowiane, zatykanie a raczej przytkanie otworu tez jest wg mnie czasami wskazane, zalezy jaki kto preferuje bas, mozna uzyc zwyklej gabki odpowiednio przycietej - reguluje ilosc basu rowniez, a jaki masz pokoj i wzmak?

Pozdrawiam

Robert

Robercie - moje dane w "o mnie":) Na arzie poganiam Mozarta GainClonem. Niema porównania w stosunku do dotychczaswego Pioniera A400X. No ale to clonik muskany przez Piotra B - fachowca nad fachowce:) Tak więc jest efekt. Docelowo oczywiście będzie co innego ale spokojnie poszukam, bo na razie jest ok. NA pewno najpierw rusze kablami, bo moje dotychczaswe AQ4= to mało, słysze i czuję:) Do tego mam podpiętego Eagla MC 90 jako interkonekt a to już woła o pomstę chyba?:) Ale spokój na razie. Podsypie troszke komory i posłucham co się dzieje. Twoje wrazenia byłyże po wysypaniu, basik twradszy? Ale też głęboki? Pozdrawiam. Maciek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.