Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie w Krakowie - lista obecności

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz parę słów żalu - a za co? ano za to że design kuleje - wszystko takie typowe! nic z własnej inwencji nic aby się odróżnić od tłumu - ja rozumiem, że koszta, że ważniejszy jest dźwięk itp. zawsze się znajdzie jakieś wytłumaczenie. Niemniej jednak jak już się robi taki sprzęt to jednak ON MA MIEŚ WYRAZ ! jak w dźwięku kiedy słuchać preferencje twórcy kolumn tak w wyglądzie papka! Zaokrąglenie boków to już u naszych konstruktorów WIELKIE HALO - wybaczcie mi wszyscy ale jednak tu moim zdaniem tkwi różnica miedzy projektem dokończonym. Owszem wykończenie, dobór forniru to jeszcze jest, ale aby nadać im własny rys niepowtarzalne wzornictwo - to już niepotrzebny gadżet. A przecież właśnie na tym (oczywiście między innymi) Sonus Faber jest tak rozpoznawalny, dla tego Avalony są tak kultowymi kolumnami!

Ot mój protest song - aby wszyscy konstruktorzy większą uwagę zwrócili na to, że prócz dźwięku istnieje jeszcze coś takiego jak rozpoznawalność ich wyrobów i jest ważne na równi z dźwiękiem a w perspektywie czasowej wręcz ważniejsze bo tylko takie kolumny stają się KULTOWE. Oczywiście uwypuklam - ale tylko odrobinę.

Słucham tylko muzyki.

To bardzo łatwo powiedzieć , a stworzyć coś orginalnego w sensie wzornictwa jest juz dużo trudniej.

Jeżeli masz pomysł , który będzie ciekawy wzorniczo i nie będzie przeszkadzał odtwarzaniu muzyki , to ja Cię zapraszam do zakładki DiY.

Na marginesie mam szkice kolumny , którą będe chciał zbudować na wiosne 2007 i projekt jest prosty acz orginalny, ale znalazłem na stronie pewnej firmy szkic podobny do mojego i co z tego będzie wiadomo okarze się że to ja się na nich wzorowałem. Tylko sęk w tym ,że ja byłem pierwszy.

marko3T, - nie jest to trudne do realizacji - dobrych projektantów nie brakuje - tylko, że firmy niestety nad czym bardzo boleję olewają ten temat, nawet nie zadają sobie tego trudu aby poszukać projektanta, często tu wkrada się też czynnik polski - czyli "co ja nie potrafię?" niestety daleko nam jeszcze do tego aby dotrzeć do świadomości konstruktorów. Z drugiej strony idzie ku lepszemu bo widać że nawet małe firmy już starają się o tzw. "identyfikację wizualną" - nie mniej jednak we wzornictwie to my jako polacy i małe firy jesteśmy nadal w lesie.

Słucham tylko muzyki.

Rozumię , że masz jakąś swoją wizje produktu(kolumny) nie tuzinkowej. Chętnie bym ją poznał myślę ,że nie tylko ja. Bardzo jestem ciekaw co mogłbyś zaprezentować , a powinieneś wiedzieć że akustyka rządzi się swoimi prawami. Tutaj nie ma takiej dowolności jak np. obudowa cd.

Zapraszam do tematu bezkompromisowa kolumna diy

marko3T - ot i o to mi właśnie chodzi - da się wszystko połączyć piękno z funkcjonalnością- TO JEST WŁAŚNIE ZAWÓD PROJEKTANTA, nie samo piękno - od tego są artyści. Projektant ma zaprojektować np. obudowę w pełni spełniającą wymagania "soniczne"a przy tym funkcjonalną i ładną (tutaj wchodzimy w gusta). Co do oryginalności to oczywiście wszystko już zostało wymyślone i nie ma co odkrywać jednak połączenie materiału, ich struktury kolorów oraz kształtów daje dośc duże pole manewru aby w domu wyglądało to jak piękny mebel.

Co do tego czy ma - od razu powiem że nie mam - ja po prostu boleję na tym że wszystko u nas robi się bez zastanowienia nad efektem finalnym (oczywiście mocno przerysowuję) bez potrzeby kreowania własnego wizerunku przez co firma (proszę o duże wybaczenie) Sound&Line nie jest rozpoznawalna PRODUKTEM na rynku - gdyby się ich kolumny nazywały Jacek& Gacek - nikt by nie odgadł że to właśnie ta sama firma. Oj zresztą przykładów można mnożyć.

Słucham tylko muzyki.

marko3T, 20 Lis 2006, 23:27

>Zapraszam do tematu bezkompromisowa kolumna diy

Lub do tematu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koobal, niestety masz racje.

Ukryta Zawartość

Panowie .. zwróciłem uwagę na dziwne ustawienie odtwarzacza CD na zdjęciach !!!

Jaki jest sens stosować tego typu udziwnienia - kolce, granit, jakieś rzeźbione podkładki przypominające uchwyty meblowe rodem z PRL ;)

Przecież trafo w końcowce drga i przenosi drgania na napęd CD ... nie prościej jakiś stolik ustawić ?

zdezi

Racja Henryku Twój adres jest trafniejszy , a budujący bezko...kolu...diy mogą czerpać z wątku obud....gło...inspracje.

Wielokrotnie myślałem co jeszcze można wymyślić lub jak zagrać formą kształtem , aby stworzyć coś wyjątkowego , może receptą na to jest pogadać z grafikami?

Boże ... .. . Zdezintegrowany ... .. . To znowu Ty ? ? ? ;-)

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Przepraszam za spóżniony wpis ale wcześniej nie miałem czasu

Co do dźwięku to zgadzam się z opinią Josefa. Oczywiście największe "kontrowersje" budził bas, którego bardziej było czuc niż słychac. Wystarczyło tylko siedząc na kanapie podnieśc nogi i znikał masaż stóp:) - pewnie drewniany strop.

Co do okablowania to z 4 pozycji najbardziej podobała mi się 2 w kolejności

Koobal

ładne zdjęcia, ale trochę przedobrzone - widac kurz pod koncówką:)

Martin, 21 Lis 2006, 10:47

>Boże ... .. . Zdezintegrowany ... .. . To znowu Ty ? ? ? ;-)

Martin --> mam nadzieję że nie popuściłeś w majteczki ;)

A te uchwyty od mebli to u Ciebie ? ;)

zdezi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie udalo mi sie posluchac owej koncowki w zupelnie innej konfiguracji. Brzmi zaje... ale dzwiekowo to nie moja bajka. Brak jej jest tego ciepelka ktore az tak bardzo lubie. Co nie zmienia faktu ze to swietny piec. No moze troszke za drogi...

post-1457-100002769 1170305347_thumb.jpg

Po co rozmieniać się na drobne;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..miałam sie powstrzmać ale nie mogę..

Hej..relax.. robisz sie wyjątkowo nudny ! i taj jak nie mam za wiele tu do powiedzenia na tematy mądre to mnie tak wkurzają twe wpisy bez związku z tematem i nudne że az się nie chce czytać tematów gdzie ciebie widać....szkoda że nie jesteś na tyle odważny żeby się spotkać na różnych odsłuchach i pogadać sobie na żywo.. ..może ci ulży...

pozdr

g

discorelax17 złośliwcze :)

wklej swoją fotkę - wydrukuję sobie i powiesze nad biurkiem - będę miał rozweselacz offline ;)

no nie daj się prosić, nooo

No ...relax... dawj foteczke sam jestem ciekaw co z Ciebie za ziom.

Chodz wydaje mi się że jesteś poprostu ofiarą losu między swoimi kolegami na forum zgrywasz się bo nic Ci nie grozi.

Sam czasami zgrywam się na forum ale potem tego żałuje.

SZYBA, 24 Lis 2006, 17:15

>No ...relax... dawj foteczke sam jestem ciekaw co z Ciebie za ziom.

>Chodz wydaje mi się że jesteś poprostu ofiarą losu między swoimi kolegami na forum.

Tak, i mam 13 lat. Ale dobrze nie zaśmiecajmy wątku bo z tego co pamiętam to wątek:

Zdjęcia w krakowie - pokaz możliwości;-)

..no tak jak pisałam...pozwole sobie powtórzyć ..Jesteś nudny relax aż do bólu:-)

ta sama śpiewka....wysil się i wymyśl coś co nas zaskoczy ,zaskoczy całe towarzystwo uwielbiające się fotografować na odsłuchach :-)

przyjemne z pożytecznym...nie tylko słuchamy ale uczymy się obsłucgi innych pozytecznych urządzeń:-)

A tak na marginesie tematu zdjęc, to goskagreg czyli Gośka z Krakowa sypatycznie wygląda na str. 28

Pozdrawiam ze Szczecina

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>A tak na marginesie tematu zdjęc, to goskagreg czyli Gośka z Krakowa sypatycznie wygląda na str.

>28

Tak. I dobrze, że jej nie ustawili na kolcach :-)

A i tak z tych zdjęc najbardziej podoba mi się goskagreg i...Audio Aero.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.