Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tak bedzie dobrze???

rafix_t

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomocy!!! Mam ampli Yamaha rxv657 i DVD S557 tez Yamaha. Mam do Was prośbe. Powiedzcie mi które podłączenie obu klocków razem i ampli do TV bedzie prawidłowe.

DVD z ampli łączone component-component i audio-audio

ampli z TV łączone component "monitor out" - scart w TV za pomocą kabla scart-3cinch

A moze zeby to wszystko dzialało poprawnie to trzeba DVD scart połączyc z component w ampli tez za pomocą kabla scart-3cinch?

Musze podkreslic ze mój TV nie posada component:(

https://www.audiostereo.pl/topic/23889-czy-tak-bedzie-dobrze/

Tak ale czy przy takim podłączeniu jak zaproponowałes bedzie mozna cieszyc sie swoim kinem oglądając TV??

Czy nie bedzie tak ze przy takim podłączeniu wszystkie walory kina beda tylko przy ogladaniu filmów DVD??

A co zrobic w sytuacji gdy TV nie posiada wyjsc audio? Moj ma dwa euro i wejscia Audio L/P i Video np do kamerki no i s-video. S-video chcialem połączyc z s-video "monitor out" w ampli zeby miec menu na ekranie TV:-)

Wielkie dzieki za dotychczasową pomoc.

Nareszcie cos wiem. Tylko bardzo mnie zmartwiła ta wiadomosc ze sie nie bardzo da ogladac programy TV z pomocą ampli:-(

A nie mozna pokombinowac czegos ze scartem? skoro euro działają w obu kierunkach.

Ja jestem zupełnie zielony w tych sprawach dlatego moge pleść głupoty ale gdyby zakombinowac w ten sposób ze jedno euro w TV wykozystac na połączenie DVD - TV a do drugiego euro w TV wpiąć kabelek euro-6 cinch i dwa cinche audio podpiąć do audio w ampli np do wspomnianego juz ustawienia video 1. Sa kable z przełaczanym kierunkiem wiec ustawic tak zeby kierunek był z TV do ampli???

Nie wiem czy to co napisałem ma jakikolwiek sens:)

Wiec czy ma sens????

Cześć, mam Yamahę RXV630 i DVD S510. Połączenia:

DVD - Amplituner - kabel optyczny

DVD - TV - kabel Euro (SCART)

Do drugiego wejścia TV mam podłączony stereofoniczny magnetowid, spięty z wyjścia Audio Out cinchami z Amplitunerem (wejście VCR1).

Dzięki temu mam pełen "podsłuch" TV przez magentowid (łącznie z filmami nadawanymi w surroundzie).

Jedyną niewygodą jest konieczność uruchamiania magnetowidu przy oglądaniu telewizji z dźwiękiem surround czy stereo.

Pozdrawiam

Spróbuj tak jak mowisz chociaz nie wydaje mi sie aby to zadziałało. Ale może sie myle.

Chodzi o to ze w TV gniazdo Scart jest po prostu wejciem i nie inaczej i zmiana kierunku w kablu nie wiem czy co da ??? Poeksperymentuj.

Narka

Chyba bede musiał bo jakos ciezko bedzie sie pogodzic z tym ze nie bedzie mozna nic obejrzec w TV z ampli:)

A jak nie wyjdzie to zrobie cos podobnego jak Kaziu;)

Kupie magnetowid albo cos:) i wykozystam jego audio out hehehe

-> rafix_t

Po kolei.

Jak napisales, Twoj telewizor posiada z tylu dwa gniazda EURO. Przewaznie (nie wiem, czy u Ciebie tez, sprawdz w instrukcji obslugi) maja te gniazda rozne zastosowanie.

U mnie np. gniazdo oznaczone jako SCART1 jest pelne. Czyli posiada: wyjscie i wejscie kompozytowe video, wyjscie i wejsce s-vhs, wejscie RGB, wyjscie i wejscie audio stereo. Do tego sterowanie innymi urzadzeniami, sterowanie zegarem itd.

Gniazdo oznaczone jako SCART2 nie posiada tylko RGB (i pewnie funkcji powiazanych z nim), poza tym ponownie posiada wszelkie mozliwe polaczenia.

Czyli w Twoim przypadku najlepiej byloby podlaczyc, jak napisale Gustaw:

"DVD Scart RGB -> TV Scart RGB

DVD Audio (cyfrowo) -> Ampli Audio (cyfrowo)"

Mozesz dodatkowo polaczyc dvd z amplitunerem analogowo (czyli 2 razy chinch). Byc moze odtwarzana muzyka bedzie wtedy brzmiala lepiej.

Do tego chcac miec menu amplitunera na ekranie TV, laczysz kompozytowe "monitor-out" w amplitunerze z drugim gniazdem EURO (SCART2 czy jak to sie u Ciebie nazywa). Ale uzywasz lacza kompozytowego tylko do menu. Bo jesli chcesz przez amplituner podlaczac jeszcze jakies inne urzadzenia video, to zastosuj wtedy s-vhs "monitor-out" w amplitunerze do tego samego gniazda (czyli EURO2).

Z gniazda EURO2 mozesz takze wyciagnac sygnal stereo (2x chinche) i podlaczyc do amplitunera. Wtedy bedziesz mial dzwiek z TV przez amplituner.

O ile w przypadku podlaczenia DVD->TV nie ma problemu (bo kupujesz normalny pelny kabel 21 pinowy EURO->EURO, o tyle w przypadku podlaczenia menu amplitunera do tv i dzwieku tv do amplitunera, nie bedzie juz tak latwo. Pol biedy, jesli bedziesz laczyl menu amplitunera przez kabel kompozytowy (chinche). Wtedy wystarczy kupic kabel EURO->6x chinch (video out i in, stereo audio out i in). Ale jesli zdecydujesz sie na polaczenie s-vhs, to juz bedzie problem. Kabelka takiego pewnie nie dostaniesz, bedziesz musial go sobie sam zlutowac lub komus zlecic jego wykonani. Zalaczam schemat EURO. Na nim jest wszystko, co trzeba wiedziec.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czyli moje kombinacje z tym kablem euro 6 cinch nie były takie najgorsze:)

Musze tylko dowiedziec sie co jest z tymi moimi euro przy TV. Patrzyłem w instrukcji ale tam nic kompletnie o tym nie piszą wiec trzeba poszukac gdzie indziej:(

Chyba ze Wy macie jakies info na ten temat???

Mój TV to Grundig Arcance 72 flat mf 72-2401/7 :)

To napisz po prostu, jak sie u Ciebie przelacza kanaly AV. I bedzie wtedy juz jasne. Ewentualnie mozesz zajrzec do tylu, jesli ktorys SCART obsluguje RGB, to przy gniezdzie powinno to byc napisane.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No, czyli pod AV1 podlaczasz DVD pelnym kablem EURO (w setapie odtwarzacza musisz wybrac, zeby przez EURO slal sygnal RGB) i bedziesz mial super jakosc obrazu.

A pod AV2 podlaczasz monitor-out z ampli i audio do ampli.

Powodzenia.

Wielkie dzieki za pomoc!!!

Teraz tylko do sklepu po odpowiednie kabelki i podłączamy:))

A mam jeszcze takie pytanie... Musze kombinowac z tym kablem zeby miec menu na TV? Czy moge podłączyc pod AV2 podłaczyc monitor-out z ampli i audio do amli za pomocą euro 6 cinch a menu ampli przez s-video tzn w ampli s-video przy monitor-out do wejscia s-video wTV??

Jeszcze raz dzieki za pomoc

-> rafix_t

"Czy moge podłączyc pod AV2 podłaczyc monitor-out z ampli i audio do amli za pomocą euro 6 cinch a menu ampli przez s-video tzn w ampli s-video przy monitor-out do wejscia s-video wTV??"

Oczywiscie mozesz. Ale wtedy bedziesz mial 2 razy menu z amplitunera (raz przez normalne chincze, czyli kompozytowe do AV2, a dodatkowo przez s-vhs zapewne do AV3-S-VHS - nie wiem, czy tak to sie u Ciebie nazywa). Moim zdaniem jesli tylko chcesz moc wyswietlac menu amplitunera na ekranie, to w zupelnosci wystarczy Ci wariant pierwszy. W tym przypadku jakosc obrazu jest bowiem absolutnie niewazna. A po co kombinowac dodatkowe polaczenia i do tego podlaczac kabel do wyjscia frontowego TV (zakladam, ze to ostatnie wejscie "dla kamerki" jest z przodu)?

NIe:)

Na szczescie wejscia do kamerki są schowane na bocznej ściance... I tak włąsnie myslałem że aby ominąć własne kombinacje z przeróbką kabla scart zastosować ten euro 6 cinch tylko do wyciągnięcia audio z TV a s-vhs podłaczyć menu

-> rafix_t

W takim razie o ile nie posiadasz kabla EURO->6x chincz, to mozesz kupic po prostu kabel EURO->2x audio out (taniej i mniejsza plontanina kabli. Istnieje takie cos napewno, bo sam kiedys uzywalem). I wtedy przez wejscie 'kamerkowe' svhs z monitor out z amplitunera.

nedj - rozwin troche temat menu . Mam tez 2 x Scart i na jednym mam DVD a na drugim dekoder Canal+.

Jezeli do tego Scarta z DVD podam sygnal poprzez przejsciowke, ktora normalnie przekazuje dalej Euro plus ma dodatkowe composite in to telewizor odbierze mi jednoczesnie RGB + nalozony composite z OSD ampli ????

-> barni

Nie wiem. Nigdy sie z czyms takim nie spotkalem. Najwyzej sprobuj. Zepsuc w ten sposob nic nie powinienes. Najwyzej nie zadziala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.