Skocz do zawartości
IGNORED

Węgiel aktywny na do wytłumiania kolumn

cykad

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli ktoś mi powie jak to zaaplikować żeby czarna smuga z BR, przy większym czadzenyu, nie leciała mi na pokój to ja, jako stara idiota, poproszę Kazka o ten worek do testów

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Cadam

(Konto usunięte)

jeśli ktoś mi powie jak to zaaplikować żeby czarna smuga z BR, przy większym czadzenyu, nie leciała mi na pokój to ja, jako stara idiota, poproszę Kazka o ten worek do testów

Drogi Kuzynie !

Adsorpcja i Absorpcja to pochłanianie . Tyle że jedno z fazy gazowej a drugie ciekłej.To jest akurat prawda co do tego upakowania na powierzchni. Wspomniany przeze mnie metan na powierzchni mikropor jest upakowany gęściej niż skroplony.Tyle że co na to powietrze ????Czy ma jakieś powinowactwo do węgla aktywnego? Tylko co ma to do audio?????????? Oto jest pytanie. Pamiętaj zaś o jednym.Ważny jest czas kontaktu między fazami. Masz jakieś dane na ten temat ? sorpcja desorpcja??? bo o to Ci chodzi. Pochłonięcie gazu i jego oddanie w związku z zmniejszającym się ciśnieniem ( wychył membrany do przodu ).I tak z dużego palca spytam Co z obudowami BR gdzie po nasypaniu węgla ustali się jakaś tam równowaga , a będzie on tam sobie leżał i czekał na wzrosty i spadki ciśnienia???

Pozdr

Udanych eksperymentów. Chyba wam dam ten węgiel:)))

PS. Rozjebali mnie na tej stronie KEFa i to na kawałki ------ molekuły powietrza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! może ktoś wie co to jest molekuła powietrza???????

Drogi Kazku!

Adsorpcja i absorpcja to jednak dwie różne sprawy. A czy adsorpcja odbywa się na powierzni ciała stałego z fazy gazowej czy ciekłej to nie ma to żadnego znaczenia. W dalszym ciągu jest to adsorpcja. Po pierwsze proponuję zaglądnąć do wikipedii, a druga propozycja to zakończyć ten spór o literkę bo do tego wątku on niewiele wnosi.

Czy gazy bedące składnikami powietrza mają powinowactwo do węgla aktywnego? Oczywiście że tak. Jak każda substancja chemiczna osiadają jakieś powinowactwo. Na pewno większe niż związki o charakterze jonowym. Jaki jest czas adsorbcji i desorpcji powietrza z węgla aktywnego? W artykule piszą, że węgiel pracuje do częstotliwości 300 Hz więc proste obliczenie pokazuje, że czas kontaktu nie może być krótszy niż 3,3 milisekundy.

Cały czas rozmawiamy o obudowie zamkniętej.

W obudowie bass-refleks efektywność węgla dramatycznie spadnie w związku z mniejszym poziomem ciśnienia powietrza w tego typu obudowie. Tak więc kolega mamel może dać sobie spokój z tym workiem węgla do testów. Chyba że większą bryłką węgla (tym razem kamiennego) zatka se... otwór.

Kuzyn murzyna

Drogi Kuzynie!!

Wikipedie sobie daruj kuzynie.Mimo że nie jesteśmy kuzynami.Źle się wyrażałem -- adsorbowanie to pochłanianie w fazie stałej, a absorbowanie to w fazie ciekłej. I jest to ważne bo to nie wikipedia tylko nauka.Pomyśl tak na zdrowy rozum ---- sypiesz do kolumn piasku, dodajesz różnego kalibru pianki, dajesz filc i wełne owczą. Jak sie mają badania nad gazoprzepuszczalnościa owych materiałów?. I bezwładnością akustyczną ---- ciśnienie wtłacza w nie powietrze i następuje dalej rozprężanie. Sorpcja to wiązanie fizykochemiczne ( nie mylić z chemisorpcją ), pokaż mi jakieś badania nad równowgą czasową sorpcja/desorpcja.Bo co będzie jak membrana dająca w tył wepcha powietrze do sorbentu - wróci do przodu a sorbent powietrza nie puści???????Właśnie dlatego wszyscy stosują materiały obojętne---- wspomniane filce itd. Natomiast tak na prawde objętość sorpcyjna na poziomach o których mówimy jest pomijalna. Powierzchnia nie - ale ona nas nie dotyczy.W artykule piszą ---- to pytam co to jest MOLEKEKUŁA POWIETRZA?

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

... Tak więc kolega mamel może dać sobie spokój z tym workiem węgla do testów. Chyba że większą bryłką węgla (tym razem kamiennego) zatka se... otwór.

ooops - wypraszam sobie, ... chyba jednak rozpocznę testy z czymś pożytecznym w stanie ciekłym _:))

Janek

Pisałem -- sorbenty węglowe sa idealne do oczyszczania bimbru itd. I tego sie trzymajmy

Pozdr:)))

Ja

Drogi Kuzynie!!

Wikipedie sobie daruj kuzynie.Mimo że nie jesteśmy kuzynami.Źle się wyrażałem -- adsorbowanie to pochłanianie w fazie stałej, a absorbowanie to w fazie ciekłej. I jest to ważne bo to nie wikipedia tylko nauka.Pomyśl tak na zdrowy rozum ---- sypiesz do kolumn piasku, dodajesz różnego kalibru pianki, dajesz filc i wełne owczą. Jak sie mają badania nad gazoprzepuszczalnościa owych materiałów?. I bezwładnością akustyczną ---- ciśnienie wtłacza w nie powietrze i następuje dalej rozprężanie. Sorpcja to wiązanie fizykochemiczne ( nie mylić z chemisorpcją ), pokaż mi jakieś badania nad równowgą czasową sorpcja/desorpcja.Bo co będzie jak membrana dająca w tył wepcha powietrze do sorbentu - wróci do przodu a sorbent powietrza nie puści???????Właśnie dlatego wszyscy stosują materiały obojętne---- wspomniane filce itd. Natomiast tak na prawde objętość sorpcyjna na poziomach o których mówimy jest pomijalna. Powierzchnia nie - ale ona nas nie dotyczy.W artykule piszą ---- to pytam co to jest MOLEKEKUŁA POWIETRZA?

Pozdr

Drogi Kazku!

Skoro nie chciało się Tobie sprawdzić w Wikipedii to ja to zrobiłem. Polecam zwłaszcza drugie zdanie:

"absorpcja (chemia fizyczna) – zjawisko oraz proces pochłaniania substancji gazowej w całą objętość substancji ciekłej lub stałej, lub też substancji ciekłej w całą objętość substancji stałej.

Absorpcji nie należy mylić z adsorpcją, która jest procesem wiązania się cząsteczek, atomów lub jonów na powierzchni lub granicy faz fizycznych, powodujący lokalne zmiany stężenia."

Zgadzam się z Tobą, że to nauka. Tylko skoro tak, to nie mieszajmy pojęć.

Co do Twojej analizy działania membramy głośnika i adsorpcji: stopień zaadsorbowania powietrza przez węgiel zależy od temperatury i CIŚNIENIA. Podczas ruchu membramy do tyłu ciśnienie w obudowie rośnie i stopień adsorbcji również. Przy ruchu membramy do przodu ciśnienie w obudowie malaje i węgiel uwalnia gaz ze swej powierzchni.

Moje uwagi o artykule odnoszę do oryginalnego angielskiego artykułu i patentu. Jeżeli chodzi o ten polski tekst, który sprawił Tobie (i nie tylko Tobie) tyle radości, to zauważ że byłem pierwszy który zwrócił uwagę na to jaki jest słaby.

A co do kolegi mamela - to bez urazy. Chętnie wspólnie przetestowałbym te ciecze o których piszesz. Dwa węgle (znowu ten węgiel!), pięć wodorów i tlen mogą zdziałać cuda! Pod ich wpływem można nawet zaakceptować węgiel w kolumnach!

Kuzyn murzyna

Cze

Drogi Kuzynie

Wikipedia to nie jest wyrocznia.W naszym przypadku w gre wchodzi adsorpcja. Nie mamy zielonego pojęcia o prędkości sorpcji azotu, tlenu i inertów na powierzchni węgla aktywnego.Nie mamy danych czy on w ogóle chłonie powyższe gazy. Bo jeśli nie to niczym nie różni się od np. nasypanego piasku lub od przywołanego tu filcu.Jest po prostu materiałem stratnym i niczym więcej. Kuzynie - mówimy o normalnych warunkach , masz jakieś dane o stopniu sorpcja /desorpcja?Dla powietrza. Mowa o prędkości, powinowactwie itd

Ja

A co do kolegi mamela - ...

póki co nastawiłem, węgiel będzie potrzebny za dwa tygodnie, sprężajcie się z tym konsensusem

(gotów jestem nawet dziurę se zatkać, BR oczywiści)

Cze

Drogi Kuzynie

Wikipedia to nie jest wyrocznia.W naszym przypadku w gre wchodzi adsorpcja. Nie mamy zielonego pojęcia o prędkości sorpcji azotu, tlenu i inertów na powierzchni węgla aktywnego.Nie mamy danych czy on w ogóle chłonie powyższe gazy. Bo jeśli nie to niczym nie różni się od np. nasypanego piasku lub od przywołanego tu filcu.Jest po prostu materiałem stratnym i niczym więcej. Kuzynie - mówimy o normalnych warunkach , masz jakieś dane o stopniu sorpcja /desorpcja?Dla powietrza. Mowa o prędkości, powinowactwie itd

Drogi Kazku!

Oczywiście że w naszym przypadku w grę wchodzi adsorpcja. Jeszcze niedawno twierdziłeś że absorbcja również, więc widzę że powoli nasze stanowiska się zbliżają. Ściśle rzecz biorąc Twoje poglądy zbliżają się do moich.

Otóż, drogi Kazku, mamy dane o wiązaniu gazów przez węgiel aktywny. Najlepszym przykładem książka którą pokazał kolega Cadam. Poniżej link do artykułu (po polsku)o wiązaniu głównego składnika powietrza, czyli azotu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A dalej artykuł o adsorpcji pary wodnej. Bo też miałeś wątpliwości czy węgiel ją wiąże, bo przecież jest hydrofobowy.

Ukryta Zawartość

A co do kolegi mamela. Jeżeli się dobrze przedestyluje (a znam się na tym) to węgiel aktywny nie jest potrzebny. Oferuję darmowy instruktaż w tym temacie. Jestem gotów odpuścić nawet zatykanie dziury. BR oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Cze

Mądralo po przeczytaniu tych artykułów streść mi je w paru zdaniach.Tak sie dziwnie składa że jestem absolwentem wydz autorki artykułu nr 2. I nie pisz mi o parze wodnej i powinowactwie do węgla . Bo bawiłem sie tym tematem 15 lat.Rozawiialiśmy o czym inym

Pozdr

Ja

Cze

Mądralo po przeczytaniu tych artykułów streść mi je w paru zdaniach.Tak sie dziwnie składa że jestem absolwentem wydz autorki artykułu nr 2. I nie pisz mi o parze wodnej i powinowactwie do węgla . Bo bawiłem sie tym tematem 15 lat.Rozawiialiśmy o czym inym

Pozdr

Drogi Kazku!

Widzę, że z "drogiego Kuzyna" awansowałem na madralę. Czyli argumenty powoli zostają wyparte przez epitety. Tylko dlatego że Ty masz odpowiednie wykształcenie? Swoją drogą dziwię się że muszę komuś, kto ukończył najstarszy polski uniwersytet streszczać naukowe artykuły. I to nie tylko te w języku angielskim ale również te w języku ojczystym.

Przypomnijmy więc sobie o czym rozmawialiśmy. Poniżej cytaty z Twoich wpisów:

1. "Skąd parę wodna weźmiesz w kolumnach????????????????węgiel jest hydrofobowy - nie adsorbuje pary wodnej". Para wodna weźmie się w kolumnie z powietrza. Słyszłeść coś o wilgotności powietrza? Rozmawiamy o obudowie zamkniętej, ale każdy wie że taka obudowa nie może być hermetyczna. Pewne nieszczelności muszą w niej być, aby wyrównywać ciśnienie wewnątrz kolumny wraz ze zmianą ciśnienia atmosferycznego. Następuje więc wymiana powietrza miedzy obudową a otoczeniem.

Węgiel nie adsorbuje pary wodnej???? I piszesz to po piętnastu latach zajmowania się tym tematem?

2. "Co było by Ci z tego że węgiel pochłonie część powietrza ( Choć tego nie zrobi, po prostu zwiększysz w jego porach tylko ciśnienie )". Rozmawiając językiem naukowym: słyszałeś coś o izotermie adsorpcji? No to przypomnę, że jest to wykres zależności ilości zaadsorbowanej substancji na węglu w zależności od ciśnienia przy stałej temperaturze. Zależność ta jest prosta, bo proporcjonalna (chociaż nieliniowa). Czyli im większe cisnienie tym więcej substancji ulegnie adsorpcji. Zmniejszając ciśnienie przeprowadzimy desorpcję. Wiec jak możesz pisać cyt. "choć tego nie zrobi, po prostu zwiększysz w jego porach tylko ciśnienie".

3. "Adsorpcja i Absorpcja to pochłanianie . Tyle że jedno z fazy gazowej a drugie ciekłej." i jeszcze "adsorbowanie to pochłanianie w fazie stałej, a absorbowanie to w fazie ciekłej". Zaglądnij do notatek z zajęć, skoro wikipedia to nie wyrocznia i sprawdź co to jest adsorbcja i absorpcja.

4. "Tyle że co na to powietrze ????Czy ma jakieś powinowactwo do węgla aktywnego?". Patrz artykuł z mojego poprzedniego wpisu.

5. "Nie mamy zielonego pojęcia o prędkości sorpcji azotu, tlenu i inertów na powierzchni węgla aktywnego". Jak wyżej.

Podsumowując, zaczynam rozumieć co miałeś na myśli pisząc "Tak sie dziwnie składa że jestem absolwentem".

A co do kolegi mamela. Schowałeś się gdzieś i od razu zrobiło się nieprzyjemnie.

Kuzyn murzyna

Żeby wyjaśnić wątpliwości, które prowadzą do sprzeczki, załączam oryginalny fragment artykułu na ten temat z "Audio"- proszę sobie go posklejać.

Ukryta Zawartość

post-7066-052773600 1300211698_thumb.jpg

post-7066-053000000 1300211711_thumb.jpg

post-7066-020213400 1300211724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cze

Kuzyn

przeczytaj sobie o czym sa te dwa artykuły przywołane przez Ciebie, zrozum istotę i wtedy atakuj.Pierwszy do wyznaczenia powierzchni właściwej węgla ( - 19kilka stopni Celcjusza ), drugi o powinowactwie do pary wodnej. I co tam pisze?????Węgiel aktywny jest hydrofobowy , natomiast normalną jest ustalenie pewnych warunków w Twojej zasypanej węglem kolumnie. Jak zmienia się ciśnienie w kolumnie --- wiesz???? Jka jest szybkość sorpcji????

Wiesz czy nie

. Jak nie to se daj spokój

Pozdr

Ja

jak Was czytam to szybkość sorpcji zaczyna we mnie niepokojąco galopować

jakiś większy znawca pisał ten artykuł? - tłumienie gąbką i włóknem szklanym, ciekawe, słyszałem o wacie bawełnianej, dawniej watolinie, wyłącznie

może i te "piernaciki" tak działają, powiększają, kasują fale stojące etc. ale czy nie pozostaje nadal problem wygłuszenia rezonansów ścian samej obudowy bo dla mnie takie na pół wypełnione, zamknięte pudło to nadal kupa huku

Cze

Kuzyn

przeczytaj sobie o czym sa te dwa artykuły przywołane przez Ciebie, zrozum istotę i wtedy atakuj.Pierwszy do wyznaczenia powierzchni właściwej węgla ( - 19kilka stopni Celcjusza ), drugi o powinowactwie do pary wodnej. I co tam pisze?????Węgiel aktywny jest hydrofobowy , natomiast normalną jest ustalenie pewnych warunków w Twojej zasypanej węglem kolumnie. Jak zmienia się ciśnienie w kolumnie --- wiesz???? Jka jest szybkość sorpcji????

Wiesz czy nie

. Jak nie to se daj spokój

Pozdr

Drogi Kazku!

Pierwszy artykuł jest m. in. o tym, że węgiel aktywny adsorbuje azot (główny składnik powietrza). Przywołałem go, ponieważ twierdziłeś że węgiel nie tego nie robi. Podobnie jest z drugim artykułem. Wynika z niego,że węgiel adsorbuje wilgoć wbrew temu co Ty twierdziłeś.

A co sądzisz o skanach artykułu zamieszczonych przez kol. Porlick'a? Bo z tego artykułu wynika, że to jednak działa.

Kuzyn murzyna

Cze

Troszke przeginasz

Pierwszy jest o WYZNACZANIU POWIERZCHNI AKTYWNEJ WĘGLA. Po prostu stopniem pochłonięcia i oddania azotu sie to robi. Minus 196 C stopni --- możesz to jakoś odnieść do kolumn i warunków domowych???????Drugi o pochłanianiu pary wodnej. Poczytaj dokładnie o czym tam ludzie skrobią.Teraz mi wyskocz co do badań dla temperatur pokojowych i ciśnień rzedu zmiany w powietrzu atmosferycznym. Węgiel na tym etapie jest po prostu materiałem fajnym w aplikacji( wsypujesz do wora i heja ) A wiesz że takowy można zrobić z praktycznie każdej materii organicznej??????????? i wtedy jak ????który lepszy

makro, mezo czy mikroporowaty????ten co ma powierzchnię małą czy dużą?

Pozdr

Ja

Miło zobaczyć jak się temat rozwija. A pomyśleć tylko że kilka lat temu temat ten wywołał tylko śmiech.

Tylko że śmiali się Ci co nawet nie przeczytali dwóch linków na samym początku wątku podanych przez LT_Bri.

Przecież tam wszystko jest dokładnie wyjaśnione.

Chyba nie ma co negować zjawiska - to w kolumnach działa bo jest to sprawdzone.

A inna rzecz czy działa to wystarczająco dobrze ....

Tu na pewno jest szerokie pole do dyskusji.

Ale rozumiem, dyskusja akademicka tez ma swój smaczek.

Pozdrowienia dla wszystkich Kuzynów.

Cze

Troszke przeginasz

Pierwszy jest o WYZNACZANIU POWIERZCHNI AKTYWNEJ WĘGLA. Po prostu stopniem pochłonięcia i oddania azotu sie to robi. Minus 196 C stopni --- możesz to jakoś odnieść do kolumn i warunków domowych???????Drugi o pochłanianiu pary wodnej. Poczytaj dokładnie o czym tam ludzie skrobią.Teraz mi wyskocz co do badań dla temperatur pokojowych i ciśnień rzedu zmiany w powietrzu atmosferycznym. Węgiel na tym etapie jest po prostu materiałem fajnym w aplikacji( wsypujesz do wora i heja ) A wiesz że takowy można zrobić z praktycznie każdej materii organicznej??????????? i wtedy jak ????który lepszy

makro, mezo czy mikroporowaty????ten co ma powierzchnię małą czy dużą?

Pozdr

Drogi Kazku!

Standardową metodą wyznaczania powierzchni węgla aktywnego jest metoda BET. Pomiary wykonuje się w niskiej temperaturze określając jak napisałeś stopień "pochłonięcia i oddania azotu". Czyli węgiel aktywny adsorbuje azot. I o to chodzi. Wcześniej twierdziłeś, że nie adsorbuje. Jak się ma to do temperatury pokojowej? A no tak, że w tej temperaturze węgiel też będzie adsorbował azot. I o to znowu chodzi.

Co do źródeł pochodzenia węgla aktywnego i możliwej aplikacji w kolumnach to jest to napisane w pierwszym artykule. Tym, który streściłem i od którego to wszystko się zaczęło. Przeczytaj sobie.

I ostatnia sprawa. Uważasz, wbrew zamieszczonym tutaj artykułom i patentom, że wypełnienie węglem aktywnym nie zwiększa efektywnie objętości kolumny. Ja uważam, na podstawie tego co przeczytałem, że jest to możliwe. Rozejdzimy się więc, każdy ze swoim zdaniem i skończmy to boksowanie.

Kuzyn murzyna

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Warto by sprawdzić jak jest z liniowością po wprowadzeniu węgla do obudowy. Przypuszczam, że zmiany podatności zależą od wielkości sygnału podawanego na głośnik.

Kuzynie

Choć w ułamku przyznałeś mi rację.BET dokładnie. A w temp pokojowej ile Ci tego azotu pochłonie węgiel??? Nie wiemy, Węgiel jest naprawde hydrofobowy i w zetknięciu z normalnym ciśnieniem i atmosfera nastąpi pewna czasowa równowaga.Jeśli mowa o powinowactwie innych sorbentów to jeddnak na bazie krzemionki sądużo lepsze.W drugim artykule pisze ak wół.A co do sorpcji azotu ja nigdy nie pisałem że tak będzie.W naszym przypadku jest to pomijalne.Węgiel będzie sie zachowywał jak jak zwykłe wypełnienie typu pianka ,wełna , wełna luzem itd. Fizyki węgla do tego bym nie zaprzęgał. Bo jeszcze krok i powiesz że nanorurki i fullereny mają jeszcze lepsze zdolnośći akustyczne

Pozdr

Ja

Warto by sprawdzić jak jest z liniowością po wprowadzeniu węgla do obudowy. Przypuszczam, że zmiany podatności zależą od wielkości sygnału podawanego na głośnik.

dokładnie zależą od amplitudy wychyleń głośnika,

liniowość, jak przy klasycznym tłumieniu, tylko wzrasta ponieważ wygaszają się rezonanse działające od strony pudła na membranę

taka wisząca za głośnikiem "kołderka" sporo dobrego potrafi zrobić a przy BR, przy stratnym, przy biernej, ale w zamkniętej? - nie wiem

Kuzynie

Choć w ułamku przyznałeś mi rację.BET dokładnie. A w temp pokojowej ile Ci tego azotu pochłonie węgiel??? Nie wiemy, Węgiel jest naprawde hydrofobowy i w zetknięciu z normalnym ciśnieniem i atmosfera nastąpi pewna czasowa równowaga.Jeśli mowa o powinowactwie innych sorbentów to jeddnak na bazie krzemionki sądużo lepsze.W drugim artykule pisze ak wół.A co do sorpcji azotu ja nigdy nie pisałem że tak będzie.W naszym przypadku jest to pomijalne.Węgiel będzie sie zachowywał jak jak zwykłe wypełnienie typu pianka ,wełna , wełna luzem itd. Fizyki węgla do tego bym nie zaprzęgał. Bo jeszcze krok i powiesz że nanorurki i fullereny mają jeszcze lepsze zdolnośći akustyczne

Pozdr

Drogi Kazku

Piszesz, że nie wiemy jaką objętość gazu pochłonie węgiel. Nie rozumiem dlaczego używasz liczby mnogiej bo ja wiem, tylko Ty nie wiesz albo nie chcesz wiedzieć. Bez trudu można to sobie obliczyć na podstawie wspomnianego pierwotnego artykułu, który jak widać w dalszym ciągu nie przeczytałeś. W załączniku masz stosowne obliczenia. Mam w związku z tym prośbę. Wydrukuj je sobie i przeglądnij. Jeżeli znajdziesz w rachunkach, bądź w rozumowaniu jakiś błąd to daj mi znać. Ale na miłość boską , skończ z pisaniem o sprawach, które nie mają dla tematu tego wątku żadnego znaczenia. A jedynym ich celem jest pokazanie nam wszystkim, że opanowałeś pewien zasób naukowego słownictwa. Bo jakie dla nas ma znaczenie, ze powietrze ulegnie adsorbcji w mikroporach (średnica 2 nm) czy w mezoporach (średnica 2-50 nm) lub też w makroporach (średnica powyżej 50 nm). Jakie ma znaczenie czy adsorbcja bedzie zachodziła na węglu pochodzenia zwięrzęcego czy roślinnego. Artykuł odnosi sie do węgla aktywnego uzyskanego z węgla kamiennego i łupin orzechów kokosowych. Czy to oznacza, że węgiel uzyskany z kości zwierząt nie będzie w tym przypadku aktywny? Moim zdaniem też będzie aktywny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Który węgiel jest lepszy do głośników?

Jeżeli chodzi o wpływ na dźwięk, to w artykule nie jest jednoznacznie to opisane. Natomiast węgiel aktywowany uzyskany z węgla kamiennego wolniej chłonie wilgoć w zakresie wilgotności powietrza 20 - 80%. Powyżej 80% wilgotności powietrza lepiej spisuje się węgiel z kokosa (wykres nr 4 na stronie 246 wiadomego artykułu).

Z kolei w patencie używają tylko węgla z orzechów kokosowych zakupionego w tej firmie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Cze Kuzynie

Zacytowałeś artykuł o pomiarach powierzchni aktywnej węgla aktywnego >. Przywołałes nawet metode z wikipedii. nas dotyczy zabawa w 20 stopniach C. Ty oczywiście piszesz o zabawie w - 196 C. Co to ma wspólnego z elektroakustyką???. Poczytaj sobie do czego jest stosowany węgiel aktywny. Pomyśl tak na zdrowy rozum jak węgiel jest używany do oczyszczania cieczy. Dlaczego jednak sorbuje inne zanieczyszczenia a nie zapycha sie wodą??? może faktycznie jest hydrofobowy???? Podawanie wyrwanych z kontekstu danych jest zwykłym okłamywaniem ludzi. I jeszcze jedno ---- pytanko - dlaczego węgiel aktywny nie jest używany do osuszania np. powietrza ?

Pozdr

PS A to że inny węgiel ( np z kokosa ) od innego inaczej chłonie wilgoć to co ???? Popatrz co to są za wartości bezwzględne i powiedz jak się pod tym względem klasują silikażele, chlorek wapnia itd

Ja

Cze Kuzynie

Zacytowałeś artykuł o pomiarach powierzchni aktywnej węgla aktywnego >. Przywołałes nawet metode z wikipedii. nas dotyczy zabawa w 20 stopniach C. Ty oczywiście piszesz o zabawie w - 196 C. Co to ma wspólnego z elektroakustyką???. Poczytaj sobie do czego jest stosowany węgiel aktywny. Pomyśl tak na zdrowy rozum jak węgiel jest używany do oczyszczania cieczy. Dlaczego jednak sorbuje inne zanieczyszczenia a nie zapycha sie wodą??? może faktycznie jest hydrofobowy???? Podawanie wyrwanych z kontekstu danych jest zwykłym okłamywaniem ludzi. I jeszcze jedno ---- pytanko - dlaczego węgiel aktywny nie jest używany do osuszania np. powietrza ?

Pozdr

PS A to że inny węgiel ( np z kokosa ) od innego inaczej chłonie wilgoć to co ???? Popatrz co to są za wartości bezwzględne i powiedz jak się pod tym względem klasują silikażele, chlorek wapnia itd

Drogi Kazku!

W takim razie pytanie: czy w temperaturze pokojowej węgiel aktywny adsorbuje azot czy też nie. Po prostu odpowiedz krótko tak lub nie.

A co do zrozumienia przez Ciebie terminu hydrofobowość. Hydrofobowość oznacza, że węgiel posiada większe powinowactwo do substancji chemicznych o polarności mniejszej niż woda. Żyjemy w świecie analogowym a nie cyfrowym, czyli zero-jedynkowym. Dlatego stwierdzenie, że węgiel jest hydrofobowy nie oznacza że zupełnie nie adsorbuje wody. Bo adsorbuje. A wodę oczyszcza tylko z substancji mniej polarnych (np. chlor) a nie usuwa związków plarnych np. soli mineralnych w niej występujących. Mówiąc inaczej, jeżeli mamy roztwór wodny jakiejś substancji o mniejszej polarności niż woda to tę substancję węgiel będzie wiązał w większym stopniu, bo posiada do niej większe powinowactwo. Ale wodę też zwiąże. A do osuszania powietrza węgla się nie stosuje bo są substancje silniej wiążące wodę (bardziej higroskopowe czy jak wolisz hydrofilowe) niż on.

Kuzyn murzyna

Węgiel aktywny adsobuje azot tak jak i całą resztę. Tylko co to ma do elektroakustyki? Jak się mają do elektroakustyki artykuły przywołane przez Ciebie? Starasz się mnie łapać za słowa i nic więcej.Jak sie zmienia ciśnienie w kolumnie OZ -- masz jakieś badania jak w tym zakresie ciśnien zachowa się węgiel? jakie chłonięcie wilgoci ? wilgotności 80% procent --- a to ciekawe. podaj jakieś rzetelne badania na ten temat a nie teksty wyrwane z kontekstu. W warunkach domowych zdolność pochłaniania różnych gazów i aktywnoąść fizykochemiczna węgla jest niestety dosyć słabo ukierunkowana na elektoakustykę. SSwoją drogą dziwi mnie fakt że wielkie firmy audio tego nie stosują --- wszak to idealny środek!! Tani i ogólnie dostępny

Pozdr

Ja

Gość Cadam

(Konto usunięte)

SSwoją drogą dziwi mnie fakt że wielkie firmy audio tego nie stosują --- wszak to idealny środek!! Tani i ogólnie dostępny

Pozdr

Przecież to zostało odkryte dopiero w 2003r i jest w dodatku opatentowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.