Skocz do zawartości
IGNORED

Węgiel aktywny na do wytłumiania kolumn

cykad

Rekomendowane odpowiedzi

Węgiel aktywny adsobuje azot tak jak i całą resztę. Tylko co to ma do elektroakustyki? Jak się mają do elektroakustyki artykuły przywołane przez Ciebie? Starasz się mnie łapać za słowa i nic więcej.Jak sie zmienia ciśnienie w kolumnie OZ -- masz jakieś badania jak w tym zakresie ciśnien zachowa się węgiel? jakie chłonięcie wilgoci ? wilgotności 80% procent --- a to ciekawe. podaj jakieś rzetelne badania na ten temat a nie teksty wyrwane z kontekstu. W warunkach domowych zdolność pochłaniania różnych gazów i aktywnoąść fizykochemiczna węgla jest niestety dosyć słabo ukierunkowana na elektoakustykę. SSwoją drogą dziwi mnie fakt że wielkie firmy audio tego nie stosują --- wszak to idealny środek!! Tani i ogólnie dostępny

Pozdr

Drogi Kazku!

Rzeczywiście, może trochę przesadziłem z tym czepianiem się słówek, za co przepraszam.

Proponuję zatem, abyśmy wrócili do początku. Czyli do kolumny KEF RDM1 o objetości 8,6 litra. Zmierzono jej charakterystykę w zakresie 40 - 300 Hz. Następnie zmniejszono pojemność do 5 litrów i dodano węgla aktywnego. Ponowne pomiary wykazały, że tak zmodyfikowana kolumna zachowuje się jak kolumna o objętości 8,6 litra. Ty twierdzisz, że to tylko dlatego iż węgiel zachowuje się tak jak każdy inny materiał wytłumiający np. wełna owcza. Niewątpliwie w tym przykładzie również tak się zachowuje. Problem w tym, że wspomniane materiały mogą zmieniać podatność teoretycznie o 40 %, a praktycznie o 5 - 20 %. Przyjmując, że węgiel zmieni podatność o największą wartość (40 %) to powinniśmy otrzymać charakterystyki dla obudowy o poj. maksymalnie 7 litrów (bo 40 % z 5 litrów daje 2 litry, a 5 plus 2 równe jest 7). Skoro jednak podatność zmalała w większym stopniu (8,6 litra) to oznacza że w grę musi wchodzić jakiś dodatkowy czynnik. Autorzy podają (a ja w przeciwieństwie do Ciebie uważam że jest to prawdopodobne)że odpowiada za to adsorpcja.

W tym samym artykule przeprowadzono próby na kolumnie o poj. 10 litrów. Uzyskano zmniejszenie podatności jak dla kolumny 15 - litrowej (czyli 50 %). W tym przypadku zysk był mniejszy, ale ciągle większy niż dla wspomnianej teoretycznej wartości dla wełny itp.

Dlaczego tylko KEF stosuje ten wynalazek? Pisałem o tym na początku. Powolne pochłanianie wilgoci przez węgiel powoduje spadek aktywności tego systemu.

Kuzyn murzyna

Cze

I tu są dwie pułapki. Nie ma czegoś takiego jak powolne wchłanianie wilgoci.Patrz --- mamy warunki określone na powiedzmy domowe ( normalna wilgotność , ciś i temp ), w tych warunkach węgiel aktywny jest w równowadze fizykochemicznej z wilgocią , Twoim azotem itd. Pakujesz go do OZ razem z otoczeniem ( powietrze + wilgoć ). Ale on już jest wysycony w tych warunkach. Więcej do siebie nie weźmie ani grama. Ale zmienia się ciśnienie na większe ( część pewnie się zaadsorbuje ), ale też na mniejsze ---- więc odda . Ciśnienie czyli ruch membrany wstecz i do przodu.Więc działa on jak zwykły materiał stratny. I jeszcze jedno -- niedopuszczalne jest stwierdzenie kogoś kto coś chce puścic na rynek" w grę musi wchodzić jakiś dodatkowy czynnik" czasy szamaństwa już dawno mineły. Węgli aktywnych jest jak n..rał i rozmazał i pasują tu rzetelne badania co do jego wpływu na elektroakustykę. Wracając do adsorpcji powietrze ( jako mieszanina gazów ) i para wodna tak średnio jest lubiana przez węgiel

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Cze

I tu są dwie pułapki. Nie ma czegoś takiego jak powolne wchłanianie wilgoci.Patrz --- mamy warunki określone na powiedzmy domowe ( normalna wilgotność , ciś i temp ), w tych warunkach węgiel aktywny jest w równowadze fizykochemicznej z wilgocią , Twoim azotem itd. Pakujesz go do OZ razem z otoczeniem ( powietrze + wilgoć ). Ale on już jest wysycony w tych warunkach. Więcej do siebie nie weźmie ani grama. Ale zmienia się ciśnienie na większe ( część pewnie się zaadsorbuje ), ale też na mniejsze ---- więc odda . Ciśnienie czyli ruch membrany wstecz i do przodu.Więc działa on jak zwykły materiał stratny. I jeszcze jedno -- niedopuszczalne jest stwierdzenie kogoś kto coś chce puścic na rynek" w grę musi wchodzić jakiś dodatkowy czynnik" czasy szamaństwa już dawno mineły. Węgli aktywnych jest jak n..rał i rozmazał i pasują tu rzetelne badania co do jego wpływu na elektroakustykę. Wracając do adsorpcji powietrze ( jako mieszanina gazów ) i para wodna tak średnio jest lubiana przez węgiel

Pozdr

Drogi Kazku!

Poniżej fragment artykułu asystentki (a może pani adiunkt) z Twojego wydziału.

Wynika z niego że adsorpcja związków chemicznych na powierzchni węgla jest ograniczana przez obecność pary wodnej.

W swoim rozumowaniu popełniasz błąd, polegający na tym iż zakładasz że do OZ dodajemy węgla, który jest cyt. "w równowadze fizykochemicznej z wilgocią". Cały problem polega na tym że do obudowy dodajemy węgla, który był aktywowany najpierw w temp. ok. 400 stopni Celsjusza, apotem w temp. ok. 800 stopni. Czyli zawiera nie więcej niż powiedzmy 1-2 % wilgoci. Jest więc suchy jak przysłowiowy pieprz. Dopiero po wypełnieniu nim obudowy rozpoczyna sie proces uzyskiwania równowagi o której piszesz, czyli wiązania pary wodnej. A wiązanie pary wodnej wiąże się ze stopniową utratą aktywności węgla. Jak pisze twoja znajoma, adsorpcja "może być ograniczana przez obecność wody pomimo hydrofobowego charakteru powierzchni węgla. W rzeczywistości, zależnie od stężenia grup funkcyjnych na powierzchni węgla, przy wysokiej wilgotności powietrza chłonność adsorpcyjna względem wody MOŻE BYĆ KONKURENCYJNA z adsorpcją związku."

Stwierdzenia "jakiś dodatkowy czynnik" użyłem ja. Autorzy go definjują: adsopcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Drogi Kuzynie

Cały błąd popełniasz cytując że -----Cały problem polega na tym że do obudowy dodajemy węgla, który był aktywowany najpierw w temp. ok. 400 stopni Celsjusza, apotem w temp. ok. 800 stopni. Czyli zawiera nie więcej niż powiedzmy 1-2 % wilgoci.---- Tylko że potem został przesypany do worków , wcześniej odpowiedio wystudzony itd. I pakując go w tak na prawde obojętnej atmosferze do kolki tak na prawde on jest w równowadze fizykochemicznej z wilgocią i powietrzem ( pochłoną tyle ile w tych warunka chłonie i ani grama więcej ). Centra aktywne ( wiążące różne substancje), pory z tym że związane wlśnie ROBI się w ten sposób. Jest to aktywacja węgla .Pamiętaj wilgoć dla węgla aktywnego to wartość nieporządana. I prosze nie wyrywaj z konstekstu zdań.To nie ładne

Pozdr

Drogi Kuzynie

Cały błąd popełniasz cytując że -----Cały problem polega na tym że do obudowy dodajemy węgla, który był aktywowany najpierw w temp. ok. 400 stopni Celsjusza, apotem w temp. ok. 800 stopni. Czyli zawiera nie więcej niż powiedzmy 1-2 % wilgoci.---- Tylko że potem został przesypany do worków , wcześniej odpowiedio wystudzony itd. I pakując go w tak na prawde obojętnej atmosferze do kolki tak na prawde on jest w równowadze fizykochemicznej z wilgocią i powietrzem ( pochłoną tyle ile w tych warunka chłonie i ani grama więcej ). Centra aktywne ( wiążące różne substancje), pory z tym że związane wlśnie ROBI się w ten sposób. Jest to aktywacja węgla .Pamiętaj wilgoć dla węgla aktywnego to wartość nieporządana. I prosze nie wyrywaj z konstekstu zdań.To nie ładne

Pozdr

PS A tak poza nawiasem to czemu by nie umieśćić saszetki z np silikażelem lub chlorkiem wapna w obudowie. Rozwiąże to problem wilgoci w kolumnie

Ja

Drogi Kuzynie

Cały błąd popełniasz cytując że -----Cały problem polega na tym że do obudowy dodajemy węgla, który był aktywowany najpierw w temp. ok. 400 stopni Celsjusza, apotem w temp. ok. 800 stopni. Czyli zawiera nie więcej niż powiedzmy 1-2 % wilgoci.---- Tylko że potem został przesypany do worków ,

wcześniej odpowiedio wystudzony itd. I pakując go w tak na prawde obojętnej atmosferze do kolki tak na prawde on jest w równowadze fizykochemicznej z wilgocią i powietrzem ( pochłoną tyle ile w tych warunka chłonie i ani grama więcej ). Centra aktywne ( wiążące różne substancje), pory z tym że związane wlśnie ROBI się w ten sposób. Jest to aktywacja węgla .Pamiętaj wilgoć dla węgla aktywnego to wartość nieporządana. I prosze nie wyrywaj z konstekstu zdań.To nie ładne

Pozdr

PS A tak poza nawiasem to czemu by nie umieśćić saszetki z np silikażelem lub chlorkiem wapna w obudowie. Rozwiąże to problem wilgoci w kolumnie

Drogi Kazku!

Mimo wszystko jeszcze jeden cytat z tego artykułu:" Hydrofobowość nie oznacza bowiem, że węgiel nie adsorbuje pary wodnej". Czyżbyś w międzyczasie zmienił zdanie? Jeszcze niedawno pisałeś tak: "Skąd parę wodna weźmiesz w kolumnach????????????????węgiel jest hydrofobowy - nie adsorbuje pary wodnej".

W dalszym ciągu nie odniosłeś się do obliczeń pokazujących, że węgiel zmniejsza podatność nie tylko na drodze wytłumiania. Przecież to proste rachunki.

Gdybyś uważał, Tobyś wiedział że o saszetkę z żelem pytał już Cadam. Zobacz, co mu wtedy odpowiedziałem.

Kuzyn murzyna

Cze

Staram sie pisać w dużym uproszczeniu tak aby każdy user forum to w miarę przegryzł.Zdania nie zmienia wiesz kto....Po prostu wyrywkowo traktujesz pewne artykuły łapiąc mnie za słowa.Gdybys się wysilił i przeczytał choć jedną z dużych publikacji na tematy adsorpcji to byś sa zobaczył że zjawiskko jest b.skomplikowane. Układy sorpcja/desorpcja, różne krzywe s/de dla różnych gazów, sorpcja z mieszaniny,kontakt z parą wodną, zjawisko porowatości samo w sobie ( tu uważam że pomyliłeś się w podawaniu wielkości nm---trów)Zabawy na niskich ciśnieniach, itd. Jest to wielki i nie zgłębiony temat.Poczytaj sobie wydawnictwo pana Kielcewa na temat sorbentów --- zobacz że to nie takie proste. Przytaczasz frazy z artykułów o pomiarach powierzchni aktywnej itd. Co to ma do elektroakustyki???????????????Zobacz ile równań opisuje te teorię ----- i jakich.

Pozdr

Ja

czy wystąpi według Was jakiś pozytywny efekt jeśli do pudła zapakujemy węgiel w płóciennym worku np. z Lidla - poważnie pytam

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Cze

Staram sie pisać w dużym uproszczeniu tak aby każdy user forum to w miarę przegryzł.Zdania nie zmienia wiesz kto....Po prostu wyrywkowo traktujesz pewne artykuły łapiąc mnie za słowa.Gdybys się wysilił i przeczytał choć jedną z dużych publikacji na tematy adsorpcji to byś sa zobaczył że zjawiskko jest b.skomplikowane. Układy sorpcja/desorpcja, różne krzywe s/de dla różnych gazów, sorpcja z mieszaniny,kontakt z parą wodną, zjawisko porowatości samo w sobie ( tu uważam że pomyliłeś się w podawaniu wielkości nm---trów)Zabawy na niskich ciśnieniach, itd. Jest to wielki i nie zgłębiony temat.Poczytaj sobie wydawnictwo pana Kielcewa na temat sorbentów --- zobacz że to nie takie proste. Przytaczasz frazy z artykułów o pomiarach powierzchni aktywnej itd. Co to ma do elektroakustyki???????????????Zobacz ile równań opisuje te teorię ----- i jakich.

Pozdr

Drogi Kazku!

Czy pacjent leczący się antybiotykiem, np. Augmentinem powinien znać wzór strukturalny tego leku, albo dokładny mechanizm jego bakteriostatycznego dzaiałania? Najważniejsze jest chyba czy ten lek DZIAŁA czy NIE DZIAŁA.

Cadam zamieścił link do artykułu z Journal of the Audio Engineering Society z którego wynika że wypełnienie kolumn węglem aktywnym zmienia podatność o 50 - 70 %, podczas gdy materiały typu wełna zmieniają ją maksymalnie o 40 % (a zazwyczaj mniej). Z artykułu wynika że za tak duży efekt odpowiada adsorpcja. Ty na to: to tak NIE DZIAŁA!

Ja zamieściłem link do patentu z tym rozwiązaniem. Ty na to konsekwentnie: to tak NIE DZIAŁA.

Porlick zawiesił skany recenzji kolumny z takim wypełnieniem, która jest już w sprzedaży. Kazimierz na to: to tak NIE DZIAŁA.

Ja ze swojej strony pokazałem artykuły, patent a nawet pewne własne obliczenia, z których wynika, że jest to możliwe. Ty swoje "to tak nie działa" nie poparłeś żadnym dowodem: żadnego artykułu, skanu czy jakichkolwiek obliczeń. Zero, nul, absolutnie nic.

Autorem tego pomysłu i rozwiązania patentowego jest Julian Wright. Cytuję notkę biograficzną ze wspomnianego wyżej artykułu: "w roku 1984 otrzymał tytuł licencjata z akustyki na uniwersytecie Salforda. Na tym samym uniwersytecie w roku 1992 obronił pracę magisterską z akustyki. Przez 17 lat pracował w firmach Celestion i KEF m. in. na stanowisku szefa działu badań."

Obecnie Julian pracuje naukowo na uniersytecie w Exeter. Tutaj masz link:

Ukryta Zawartość

A tutaj masz link do jego publikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) publications/

Podsumujmy. Z jednej strony mamy naukowca zajmującego się akustyką od 19 lat. Współautora dwóch książek z dziedziny akustyki, wielu artykułów i kilku patentów. Ale teraz mamy zapomnieć o jego badaniach i wynikach które opublikował, bo Ty Kazimierzu mówsz: to NIE DZIAŁA. W dodadku bez żadnego dowodu.

czy wystąpi według Was jakiś pozytywny efekt jeśli do pudła zapakujemy węgiel w płóciennym worku np. z Lidla - poważnie pytam

Teoretycznie taki materiał może nieco hamować dostęp powietrza do węgla. Ale w rozwiązaniu komercyjnym (skany Cadama i Porlika)węgiel umieszczono w jakiejś folii, która według opisu przepuszcza powietrze, a hamuje przepływ pary wodnej. Zatem można.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Widze że sie nie rozumiemy. Nie mam nic do Pana Wrighta ale on jest specjalistą od akustyki a nie od fizyki sorbentów. Więc bada troszkę inne sprawy. Jak mu do kolumny zapchasz SIANA , to On po prostu to zbada i wyda opinie.I nic więcej. Przytaczasz artykuły o badaniu powierzchni właściwej itd . Co to ma do tematu??????????? Porównujesz jakieś węgle ???? Mówisz o procesie produkcji węgla ( temp i ciś )że jest suchy jak pieprz??? Bajki dla dzieci. Przedstaw jakieś badania --- Z fizyki sorpcji dla kolumny OZ wypełnione określoną ilością powietrza . A nie z elektroakustyki. Bo Twoją konkluzja jest że odpowiada za to ADSORPCJA .

Pozdr

Ja

Widze że sie nie rozumiemy. Nie mam nic do Pana Wrighta ale on jest specjalistą od akustyki a nie od fizyki sorbentów. Więc bada troszkę inne sprawy. Jak mu do kolumny zapchasz SIANA , to On po prostu to zbada i wyda opinie.I nic więcej. Przytaczasz artykuły o badaniu powierzchni właściwej itd . Co to ma do tematu??????????? Porównujesz jakieś węgle ???? Mówisz o procesie produkcji węgla ( temp i ciś )że jest suchy jak pieprz??? Bajki dla dzieci. Przedstaw jakieś badania --- Z fizyki sorpcji dla kolumny OZ wypełnione określoną ilością powietrza . A nie z elektroakustyki. Bo Twoją konkluzja jest że odpowiada za to ADSORPCJA .

Pozdr

Drogi Kazku!

Cały problem polega na tym, że z poprzedniego mojego wpisu nie zrozumiałeś nic. Przedstaw chociażby JEDEN dowód, że za ten efekt NIE ODPOWIADA adsorpcja.

Kuzyn murzyna

To przedstaw choć jeden że ona za to odpowiada. To sa domysły niczym nie udokumentowane. A może ten efekt to efekt marketingowego bełkotu. Może to jeszcze jeden argument żeby sprzedać choć jedna pare od konkurencji. Nie wiem . Mnie nie przekonuja takie artykuły.Wyrwane z teorii zapisy .Itd. Nauka fizykochemii sorpcji jest nie słychanie skomplikowana . Do tego dochodzi desorpcja , równowaga między nimi, i tysiąc innych spraw. I jeszcze jedno --- ja nigdy nie powiedziałem że to nie działa. Może i działa, tylko gdzie rzetelne badania.

Pozdr

Ja

To przedstaw choć jeden że ona za to odpowiada. To sa domysły niczym nie udokumentowane. A może ten efekt to efekt marketingowego bełkotu. Może to jeszcze jeden argument żeby sprzedać choć jedna pare od konkurencji. Nie wiem . Mnie nie przekonuja takie artykuły.Wyrwane z teorii zapisy .Itd. Nauka fizykochemii sorpcji jest nie słychanie skomplikowana . Do tego dochodzi desorpcja , równowaga między nimi, i tysiąc innych spraw. I jeszcze jedno --- ja nigdy nie powiedziałem że to nie działa. Może i działa, tylko gdzie rzetelne badania.

Pozdr

Drogi Kazku!

Nigdy nie mówiłeś że to nie działa? A to:

"Czystej wody pomyłka. Ślepy zaułek . Nic więcej.

Pozdr

PS takowy węgiel ( najlepiej pylisty-bo wymyślony do sorpcji z fazy ciekłej ) jest idealny do filtrowania bimbru. A nie do wytłumiania kolumn.Lepszy naturalny filc."

Nasze dowody Ciebie nie przekonują. W porządku, jestem w stanie to zrozumieć. Ale w dalszym ciągu czekam na dowody na potwierdzenie Twojej tezy.

Kuzyn murzyna

filc jest za twardy, zbyt zbity i nie zabezpiecza obudowy przed powstawaniem rezonansów, wata bawełniana, wełna owcza itp. wynalazki

musiałoby go być z 5cm a to już zbyt wielka rozrzutność w stosunku do V obudowy

węgiel też tego nie załatwi, może pomóc w rozproszeniu rezonansów w pudle i w podatności

ale patentują

kuzynie - u nas nie Śląsk, węgiel drogi, my tu na szybko przez chleb to niebieskie

Gość Cadam

(Konto usunięte)

filc jest za twardy, zbyt zbity i nie zabezpiecza obudowy przed powstawaniem rezonansów, wata bawełniana, wełna owcza itp.

Masz na myśli fale stojące czy drgania ścianek obudowy?

Masz na myśli fale stojące czy drgania ścianek obudowy?

tak, ścian obudowy, tych fal stojących w pudle bym nie demonizował, dawniej okrywano szczelnie w pudle cały głośnik i efekt był bardzo ok, wyrównywało to pasmo głośnika i eliminowało nieco wpływ rezonansów na tył membrany

"kuzynie - u nas nie Śląsk, węgiel drogi, my tu na szybko przez chleb to niebieskie"

Mamelu!

Chleb u nas drożeje szybciej niż węgiel. Doczekam tego że będzie droższy. Na wszelki wypadek zostaję przy węglu. Zwłaszcza że łapie oprócz tego niebieskiego jeszcze parę innych niepotrzebnych dodatków.

Kuzyn murzyna

I tego sie trzymajmy -------- łapie oprócz tego niebieskiego jeszcze parę innych niepotrzebnych dodatków. Aldehydy,ketony czyli rzeczy niepotrzebne w procesie destylacji.A odpowiedzialne za tzw. kaca. Niby jest to sorpcja z fazy ciekłej ( którą to Kuzyn nie lubi ale jest!)

T o w kwestii bimbru

Pozdr

Ja

i w podsumowaniu destylacji - ten pierwszy udój od razu do zlewu, do żadnej buteleczki

dostałem kiedyś nieświadom prezentu taka buteleczkę .... Jezzzzu ... jak mi gołębie tupały rano na balkonie :)))))

• 2 tygodnie później...

Ok

Bo myślałem żeś kupił tzw.pylisty , to wtedy byś go zbierał z podłogi. Inna sprawa że jak by się chciał człek czepić to ten sprzedawca też za bardzo sie w temacie nie orientuje.Możesz go zapytać kto jest producentem i co to za parametr --- CIĘŻAR NASYCONY!!!!!.Myślę że chodziło o tzw . gęstość nasypową.Ale OK nie czepiam się.Daj znać jakie efekty

Pozdr:)

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.