Skocz do zawartości
IGNORED

Węgiel aktywny na do wytłumiania kolumn

cykad

Rekomendowane odpowiedzi

No to jest problem.

Materiały tłumiące nie mają najlepszego przewodnictwa cieplnego aby skutecznie wymieniać ciepło z powietrzem.

Dlatego nie rozumiem tego zjawiska.

Wynikałoby z niego, że znakomita byłaby wełna metalowa…

Cze

To co do tego ma węgiel aktywny? Sorpcja i desorpcja, a tak na prawdę adsorpcja ( czyli sorpcja z fazy gazowej )

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

A jeszcze tak a propos tekstów o małej objętości węgla aktywowanego. Przecież nikt nie mówi o umieszczeniu pojedynczych ziarenek w obudowie.

Czym różni się umieszczenie 10l węgla od 10l filcu?

Może odpowiednio gęsta, tylko jak byś to ciepło wyprowadził z kolumny????

Pozdr

PS Czy to nie za bardzo za naukowy temat?:)))

Ja

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Może odpowiednio gęsta, tylko jak byś to ciepło wyprowadził z kolumny????

Pozdr

Ciepła nie trzeba wyprowadzać bo przy sprężaniu gazu materiał tłumiący je pochłania a przy rozprężaniu oddaje.

Cze

1. 10 litrów filcu jest dużo droższe

2. Powierzchnia aktywna ( a ta jest nam do niczego nie potrzebna ) węgla jest niebotycznie wielka z filcem

3.Filc można łatwo zaplikować

4.Objętość a gęśtość to 2 różne rzeczy. W przypadku materiałów porowatych jest jeszcze parametr o nazwie gęstość nasypowa. Bo może się okazać że 1 l węgla to 300-400 gram.Z filcem będzie inaczej.

5. 1 litr węgla aktywnego potrafi zaadsorbować 2 kg metanu pod odpowiednim ciśnieniem - a filc 0 kg.

6. Bo nie jest materiałem aktywnym powierzchniowo a węgiel jest. Wiązania Van Der Valsa itd..................

Pozdr

PS. Czemu audiofilskie manufaktury stosują owczą wełnę???????????????Nie stać je na węgiel???

Cze

Nie znam takich materiałów

Pozdr

Ja

Gość Cadam

(Konto usunięte)

No to jest problem.

Materiały tłumiące nie mają najlepszego przewodnictwa cieplnego aby skutecznie wymieniać ciepło z powietrzem.

Dlatego nie rozumiem tego zjawiska.

Np. gąbka jest dobrym izolatorem bo jest w niej uwięzione powietrze, które jak wiadomo słabo przewodzi ciepło. Z wymianą ciepła między tworzywem, z którego jest zrobiony materiał tłumiący, a powietrzem nie ma problemu, bo sprężany/rozprężany gaz jest wewnątrz materiału tłumiącego i styka się z nim bezpośrednio.

Wynikałoby z niego, że znakomita byłaby wełna metalowa…

Też pomyślałem o metalu.

Panowie

Żeby zakończyć temat mam do sprzedania 25kg worek węgla aktynego produkcji Norit Azo ( holandia ), nieużywany oddam do testów

Co Wy na to?

Pozdr:)))))

Ja

Cadam

Gąbka nie jest materiałem porowatym. Ma zamknięte komórki.Oczywiście nie wszystkie. Natomiast węgiel aktywny to pory które przechodza w makro , te te w mezo a te w mikro pory i tak się rodzi powierzchnia!!

Pozdr

Ja

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Cadam

Gąbka nie jest materiałem porowatym. Ma zamknięte komórki.Oczywiście nie wszystkie.

Jeśli ma zamknięte komórki to odpowiedniejsza jest nazwa 'pianka', a gąbka z reguły ma otwarte komórki, skąd ukuło się powiedzenie "chłonie jak gąbka".

Kazek. Mądrzysz się tu z nami na temat adiabat, izoterm, wiązania jakiegoś Valsa…a tu taka gafa; 25 kg węgla aktywowanego to z cały bagażnik ;).

Ja myślę, że należy przyjrzeć się jakimś nanorurkom węglowym.

A czy wiecie, że węgiel jest najlepszym przewodnikiem ciepła?

Pod warunkiem, że jest diamentem…

worek 25 kg takiego węgla spokojnie Ci wejdzie do bagażnika. Żadna gafa . Jak jest odpowiedio zmielony do odowiedniej granulacji to jest to normalny worek.Może ciut większy od normalnego worka cementu. PAMIĘTAJ że tu się liczy powierzchnia a nie objętość.Masz problem to faktycznie dam Ci taki worek.

Pozdr

Taa

nanorurki ,fullereny

i na końcu głośniki Tonsila

niezła jazda

Ja

Cze

bawicie sie w swoje elektro-akustyki. Nie moja to sprawa. Natomiast zaprzęganie fizyki i węgla do tego to po prostu dla mnie katastrofa. Odpowiem może w temacie Kadama55

1.Wegiel jest hydrofobowy I nie lubi wody( a w kolumnie skąd weźmiesz tą wilgoć ), piszecie wszak o kolumie zamkniętej.

2. odp atora wpisu - "kolumn z węglem i kolumny nie modyfikowanej wykonane w zakresie 40 - 300 Hz nie wykazały większych różnic"

3. Te wszystkie dywagacje o sorpcji i desorpcji można porównać do po prostu bezwładności pracy. Co było by Ci z tego że węgiel pochłonie część powietrza ( Choć tego nie zrobi, po prostu zwiększysz w jego porach tylko ciśnienie )kiedy go szybko nie mógł oddać. A materiały obojętne po prostu oddają. Nie wiem czym sie to przekłada na elektroakustykę ale to wielka pomyłka.Być może węgiel jest po prostu akustycznym filcem.I odwrotnie.Pomyliście powierzchnię z objętością.

Pozdr

Bez urazy

PS a czy węgiel aktywny należy do ciężkich materiałów?

Kolega Kazek680 chyba mnie wywołał do odpowiedzi. Piszę chyba, ponieważ w tym wątku nikt o niku Kadam55 nie wypowiadał się. Zatem po kolei:

odp. na ptk. 1. Wilgoć w kolumnie weźmie się z powietrza na skutek przenikania np. przez scianki obudowy.

odp. na pkt. 2. Tu kolega chyba nie doczytał mojego streszczenia artykułu. Przed dodaniem węgla objętość kolumny zmniejszono z 8,6 do 5 litrów. Do kolumny o objętości 5 litrów dodano 2,2 litra węgla. Pomiary tej kolumny w porównaniu do kolumny niemodyfikowanej (czyli tej o objętości 8,6 litra )nie wykazały większych różnic. Czyli węgiel działa.

odp. na pkt. 3. Pod wpływem wytworzonego przez głośnik ciśnienia w zakresie 40 - 300 Hz węgiel jednak zadsorbuje część powietrza. Potem go odda. Tak wynika z tego artykułu. Węgiel nie działa dla wyższych częstotliwości bo wtedy czas reacji węgla (adsorbcja - desorpcja)jest zbyt długi. To też jest w tym artykule.

I odnośnie kolejnych wypowiedzi. Nie można porównać działania węgla aktywnego do działania materiałów wytłumiających. Dlatego, że mechanizm ich pracy jest całkowicie odmienny.

A jeżeli ktoś nie zgadza się ztezami tego artykułu, np uważa że: "zaprzęganie fizyki i węgla do tego to po prostu dla mnie katastrofa" to niech napisze do autora tej pracy tzn. do J. R. Wright'a

Kuzyn murzyna

Przeczytałem ten artykuł i pozwolę sobie go poniżej streścić. Pominę tę jego część, która odnosi się do zastosowań węgla aktywnego począwszy od czasów starożytnego Egiptu.

1. Podstawy fizyczne procesu

Efekt zwiększenia objetości obudowy widzianej przez głośnik opiera się na zjawisku adsorpcji fizycznej gazów przez rozwiniętą powierzchnię węgla aktywnego. Kluczem jest to, że adsorbcja fizyczna ma charakter odwracalny. Gdy membrama głośnika cofa się, następuje zwiększenie ciśnienia gazu w obudowie i zahamowanie ruchu wstecznego membramy. W przypadku użycia węgla aktywnego to ciśnienie rośnie w mniejszym stopniu, ponieważ cząsteczki gazów ulegają adsorbcji (ulagają związaniu) przez węgiel. Gdy membrama porusza się do przodu cały proces adsorpcji ulega cofaniu (gazy są uwalnianie z węgla). Uzyskuje się w ten sposób efekt zmniejszenia gęstości gazów znajdujących się w obudowie (stosowne wzory w artykule). W ten sposób można zwiększyć objętość obudowy widzianej przez głośnik od 1,5 do 3 razy.

2. Pomiary

Autor wykorzystał kolumny KEF RDM1 o objetości 8,6 litra. Zmniejszył jego objętość do 5 litrów i do obudowy wsypał 2,2 litra węgla aktywnego. Pomiary porównawcze charakterystyk kolumn z węglem i kolumny nie modyfikowanej wykonane w zakresie 40 - 300 Hz nie wykazały większych różnic (różnice te mieściły się w granicach poniżej 0,2 dB)

3. A teraz haczyk.

Problem polega na tym, że węgiel aktywny traci z czasem swe własności adsorpcyjne m. in. w skutek wiązania obecnej w powietrzu pary wodnej (punkt 1.3.2 artykułu).

do 1

Adsprpcja fizyczna --- a impulsowa odpowiedź ?????? Pomyśl sam. Sorpcja to proces fizykochemiczny, natomiast elektro-akustyka to proces zgoła inny.

cd2.

2. Cytat"Pomiary

Autor wykorzystał kolumny KEF RDM1 o objetości 8,6 litra. Zmniejszył jego objętość do 5 litrów i do obudowy wsypał 2,2 litra węgla aktywnego. Pomiary porównawcze charakterystyk kolumn z węglem i kolumny nie modyfikowanej wykonane w zakresie 40 - 300 Hz nie wykazały większych różnic (różnice te mieściły się w granicach poniżej 0,2 dB)"

Do 3. Skąd parę wodna weźmiesz w kolumnach????????????????węgiel jest hydrofobowy - nie adsorbuje pary wodnej. Do tego służą silikażele np.

Pozdr

PS

a tak na prawdę pomyśl co napisałeś ( lub zacytowałeś ) ---- cytuję ----" Gdy membrama porusza się do przodu cały proces adsorpcji ulega cofaniu (gazy są uwalnianie z węgla). Uzyskuje się w ten sposób efekt zmniejszenia gęstości gazów znajdujących się w obudowie (stosowne wzory w artykule). W ten sposób można zwiększyć objętość obudowy widzianej przez głośnik od 1,5 do 3 razy".

Ja

Gość Cadam

(Konto usunięte)

I odnośnie kolejnych wypowiedzi. Nie można porównać działania węgla aktywnego do działania materiałów wytłumiających. Dlatego, że mechanizm ich pracy jest całkowicie odmienny.

Wiem że nie można porównywać konwencjonalnego wytłumienia do węgla aktywnego, ale ta dyskusja zawiązała się po wklejeniu przeze mnie, fragmentu z książki, opisującego mechanizm akustycznego powiększania obudowy przez klasyczne wytłumienie.

to prosze mi podać prędkości w kg na kg węgla aktywnego czasu sorpcji i desorpcji azotu , tlenu itd . Z podziałem na sorbenty typu węgle ( wytworzone z koksu , brunatnego itd). sztuczne -- pestki,śmieci itd

Pozdr

Bo jeśli tak to od impulsowa jest żadna

Ja

Gość Cadam

(Konto usunięte)

do 1

Adsprpcja fizyczna --- a impulsowa odpowiedź ?????? Pomyśl sam. Sorpcja to proces fizykochemiczny, natomiast elektro-akustyka to proces zgoła inny.

W artykule jest fragment o próbach odsłuchowych które wykazały lepszy "atak basu" kolumn z węglem od zestawów bez niego.

Podajcie adresy na Priva

to zrobie wam prezenty na święta. Zapłacicie za wysyłkę.25 pln wam nie braknie a sami potestujecie

Pozdr

Ja

Kazek teraz już szalejesz z tymi sorpcjami. W tym wypadku nie ma tego zjawiska. Pory w węglu są już wypełnione powietrzem. Nie mamy do czynienia tu z wyłapywaniem zanieczyszczeń ;)

Sama porowatość jest tu pożądana.

Może ktoś by wytłumaczyła jak w takim razie działa wełna. Wytłumaczył normalnym językiem ;).

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Kiedy właśnie ów węgiel dobrze wpisuje się w tę teorię z książki.

Ja też uważam, że w przypadku węgla mogą zachodzić oba procesy jednocześnie tj. adsorbcja i przemiana izotermiczna.

Myślę że trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Akustyczne powiększenie obudowy przez wytłumienie oraz wytłumienie obudowy w celu osłabienia fal stojących. W pierwszym przypadku chodzi oto by głośnik widział obudowę większą niż jej rzeczywiste wymiary, a w drugim o wytracenie energii fal stojących wewnątrz obudowy.

Cadam

Adsorpcja to pochłanianie i wiązania na swojej POWIERZCHNI AKTYWNWEJ!!! wolne grupy OH itd. Wam elektroakustykom jet potrzebna objętość a nie powierzchnia.1 kg węgla aktywnego to 1 000 000 metrów kwadrat i pół litra objętości. A waży to 3kg. Tylko że tak na prawde to robi to MIKROPOROWATOŚĆ. A do niej jak się okazuje dostęp jest trudny. I co się dzieje jak ona nie bierze udzału w tym procesie????HMM. Dla elektroakustyki jest niewidoczna

Pozdr

Cadam

Adsorpcja to pochłanianie i wiązania na swojej POWIERZCHNI AKTYWNWEJ!!! wolne grupy OH itd. Wam elektroakustykom jet potrzebna objętość a nie powierzchnia.1 kg węgla aktywnego to 1 000 000 metrów kwadrat i pół litra objętości. A waży to 0,3kg. Tylko że tak na prawde to robi to MIKROPOROWATOŚĆ. A do niej jak się okazuje dostęp jest trudny. I co się dzieje jak ona nie bierze udzału w tym procesie????HMM. Dla elektroakustyki jest niewidoczna

Pozdr

Ja

Adsorpcja to pochłanianie i wiązania na swojej POWIERZCHNI AKTYWNWEJ!!! wolne grupy OH itd. Wam elektroakustykom jet potrzebna objętość a nie powierzchnia.1 kg węgla aktywnego to 1 000 000 metrów kwadrat i pół litra objętości. A waży to 3kg. Tylko że tak na prawde to robi to MIKROPOROWATOŚĆ. A do niej jak się okazuje dostęp jest trudny. I co się dzieje jak ona nie bierze udzału w tym procesie????HMM. Dla elektroakustyki jest niewidoczna

Pozdr

Drogi Kazku. Pochłanianie to absorpcja, a wiązanie na powierzchni to adsorpcja. Niby różnica w jednej literce a zjawiska różne.

Dzięki związaniu gazu na powierzchni adsorbenta cząsteczki gazu zostają "upakowane" . Znacznie się do siebie zbliżają w porównaniu do cząsteczek niezwiązanego gazu. Dlatego też gęstość wolnego gazu w kolumnie maleje, co skutkuje tym iż głośnik "widzi" większą objętość obudowy. Dlatego w przykładzie o którym mówimy 2,2 litra węgla aktywnego zastępuje 3,6 litra wolnej przestrzeni obudowy.

A co do stosowania praw fizyki w akustyce to z tego co wiem akustyka jest jednym z działów fizyki właśnie.

Kuzyn murzyna

I jeszcze dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać ten ponoć bezsensowny pomysł został opatentowany. Co więcej, w tym patencie autorzy podają sposoby na częściowe rozwiązanie problemów z wiązaniem pary wodnej przez węgiel aktywny. Jeśli ktoś zainteresowany, to zachęcam do lektury.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Ukryta Zawartość

Przeczytałem tekst podany w tym linku. Niesamowite tłumaczenie!

Np. "Ten przepływ cząsteczek powietrza zawsze odbywa się tak, by zredukować zmiany ciśnienia wewnętrznego - sprawiając, że otoczka wydaje się większa niż w rzeczywistości jest." Jaka "otoczka"??? Chyba obudowa!

Ale ten kawałek podoba mi się najbardziej: "Wszystko to wynika z podstawowych praw fizyki, które determinują jak konwencjonalny bas wchodzi w interakcje z powietrzem wewnątrz obudowy.". Bas (w dodatku konwencjonalny) wchodzi w interakcję z powietrzem! Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi?

To też niezłe: "W zakresie jakości dźwięku ACE ma pewne nadrzędne zalety - przede wszystkim pozwala nam projektować głośnik z rozszerzeniem basu w systemie reflex, ale z ultraszybką odpowiedzią z zamkniętego sześcianu."

O ile rozumiem ten fragment, to chodzi o to że wypełnienie węglem aktywnym pozwala na zaprojektowanie kolumn z basem schodzących tak nisko jak w obudowach typu bass-refleks (sytem refleks) ale z impulsem typowym dla obudów zamkniętych (zamknięty sześcian).

Jak dla mnie bomba!

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Drogi Kuzynie !

Adsorpcja i Absorpcja to pochłanianie . Tyle że jedno z fazy gazowej a drugie ciekłej.To jest akurat prawda co do tego upakowania na powierzchni. Wspomniany przeze mnie metan na powierzchni mikropor jest upakowany gęściej niż skroplony.Tyle że co na to powietrze ????Czy ma jakieś powinowactwo do węgla aktywnego? Tylko co ma to do audio?????????? Oto jest pytanie. Pamiętaj zaś o jednym.Ważny jest czas kontaktu między fazami. Masz jakieś dane na ten temat ? sorpcja desorpcja??? bo o to Ci chodzi. Pochłonięcie gazu i jego oddanie w związku z zmniejszającym się ciśnieniem ( wychył membrany do przodu ).I tak z dużego palca spytam Co z obudowami BR gdzie po nasypaniu węgla ustali się jakaś tam równowaga , a będzie on tam sobie leżał i czekał na wzrosty i spadki ciśnienia???

Pozdr

Udanych eksperymentów. Chyba wam dam ten węgiel:)))

Drogi Kuzynie !

Adsorpcja i Absorpcja to pochłanianie . Tyle że jedno z fazy gazowej a drugie ciekłej.To jest akurat prawda co do tego upakowania na powierzchni. Wspomniany przeze mnie metan na powierzchni mikropor jest upakowany gęściej niż skroplony.Tyle że co na to powietrze ????Czy ma jakieś powinowactwo do węgla aktywnego? Tylko co ma to do audio?????????? Oto jest pytanie. Pamiętaj zaś o jednym.Ważny jest czas kontaktu między fazami. Masz jakieś dane na ten temat ? sorpcja desorpcja??? bo o to Ci chodzi. Pochłonięcie gazu i jego oddanie w związku z zmniejszającym się ciśnieniem ( wychył membrany do przodu ).I tak z dużego palca spytam Co z obudowami BR gdzie po nasypaniu węgla ustali się jakaś tam równowaga , a będzie on tam sobie leżał i czekał na wzrosty i spadki ciśnienia???

Pozdr

Udanych eksperymentów. Chyba wam dam ten węgiel:)))

PS. Rozjebali mnie na tej stronie KEFa i to na kawałki ------ molekuły powietrza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! może ktoś wie co to jest molekuła powietrza???????

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.