Skocz do zawartości
IGNORED

KTURY APARAT WYBRAĆ

yogi1

Rekomendowane odpowiedzi

renard m., 24 Sty 2006, 21:56

". . . przed zakupem radze dokladnie przeanalizowac profesjonalne testy gdzie . . ."

Gdzie takie testy mogę obejrzeć (linki). Może znacie strony WWW z przykładowymi fotkami z poszczególnych modeli, szczególnie tych w miarę nowych. Myślę o kompaktach cyfrowych w cenie 1300 - 1700 PLN.

Pozdr.

Renard madrze pisze w tym ze ilość pikseli moze być czasem na niekorzyść. Pakowanie 7-8mln do kieszonkowych kompaktów jest bez sensu. Duza rozdzielczość jest super ale jak szkło potrafi to oddać, a tak tylko stwarza to dodatkowe problemy. Ja powtórzę jeszcze raz ze polecił bym Canona G5, jeszcze można trafic nowe na Allegro czasem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie sadzę aby coklwiek nowego do 2tys. zł robiło lepsze zdjecia i było ciekawszym urzadzeniem.

A mozna kupić używanego G3 za 800zł który bedzie robił tak samo dobre zdjęcia i zostanie pieniedzy na płyty CD :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maka ---> w tym przedziale zobacz np. Fuji FinePix E900 jesli chodzi o obraz stoi w tej chwili na samym szczycie wsrod kompaktow, Cyber-Shrot (;-)) DSC-N1 tez jest niezla, ale drozsza od Fuji i nieco gorsza - ale za to szybsza: Sony 0,25s, Fuji 0,40s od nacisniecia "spustu" :-), Olympus Digi800 gorsza od Sony i Fuji i wolniejsza, aczkolwiek najtansza z tej "Trojcy" i lepsza od w/w Kodakow, Nikonow z poprzedniego postu...

Fuji FinePiX E900 mam. Zdjęcia takie jak ja robię O.K., mam niestety problemy w nim z ekranem. Jak nie huknę, to obraz znika. Dodatkowo serwis polski Fuji odmówił mi honorowania zarejestrowanej gwarancji światowej na pięć lat zakupionej w USA. Gdyby aparat nie upadł i nie nastąpiła usterka, to można go polecić.

Osobiście w cenie do 2kzł poleciłbym coś z Canona. Byłem do niedawna posiadaczem 300D, obecnie przesiadłem się na 350D, ale od czasu do czasu używam kilku innych aparacików m. in. Fuji S5500 i ostatnio Canona S2 IS. Ten ostatni jest szczególnie godny uwagi, gdyż posiada całkiem przyzwoicie działający stabilizator obrazu (jeśli ktoś oczywiście potrzebuje takie cuda) - także podczas kręcenia jakiś filmików. Zdjęcia wychodzą na b. dobrym poziomie, a szkiełko jest całkiem niezłe (od F2,7).

Pod wszystkim co napisal Bartek1 podpisuję się obiema ręcami. Dużo pixeli przy małej matrycy - to często większe grzanie i szumy, no i oczywiscie rozdzielczość szkła musi być wyśmienita (na szczęście przy tej wielkości matrycy szkiełko może być małe i nie kosztuje fortuny).

Kiedyś używałem kompaktów Olympusa (4040 i 5050). Oba posiadają doskonałe obiektywy, ale tylko ten pierwszy robił mało zaszumione fotki. Jak uda się trafić za małe pieniądze to polecam.

>Gdzie takie testy mogę obejrzeć (linki). Może znacie strony WWW z przykładowymi fotkami z poszczególnych modeli, szczególnie tych w miarę nowych<

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Siema. Ja mam h1 i trzeba przyznać że jest to dobry aparacik. Lecz jednak odradzałbym cyfrówy. Ja własnie planuje kupno Lustra cyfrowego Konica Minolta 7D tylko brakuje mi jakiś 2 patyków na nówkę oczywiście.

Tu jest ciekawa stronka

Ukryta Zawartość

W lewym górnym rogu wybieramy firmę i model aparatu, a następnie fotę testową.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Podejrzewam ze wszystkie wymienione tu aparaty (bez wyjatku) wygoli Hasselblad. Pamietam czasy kiedy w Austrii te produkty kompani szwedzko-japonsko-niemieckiej kosztowaly ok 40.000 szylingow - prawie cztery razy wiecej niz topowe modele Canona i Nikona. Optyka Hasselbad'a latala w kosmosie.

discomaniak71

, jakością tak, ale nie funkcjonalnością,

wręcz powiem że dla przeciętnego użytkownika hassel ma dupiate parametry

(podkreśle - podstawowe PARAMETRY)

Inna sprawa co z nim zrobi profesjonalista i jaką ma optyke,

No i nie tylko że w kosmosie ale nawet na księżycu Hassele były

Link podany przez Petera to chyba najlepsza obecnie kopalnia wiedzy na temat różnych modeli. Również z niej od kilku lat korzystam. Są tam informacje raczej podstawowe, ale w większości przypadków wystarczające do pierwszej oceny. Sczególnie cenne są niektóre wypowiedzi użytkowników. Jeśli szukam opisu bardziej szczegółowego - to polecam zawsze jakieś forum np. canonboard, lub coś podobnego.

Z testów na dpreview najciekawsze są dla mnie porównania modeli podobnej klasy cenowej - zwłaszcza dotyczące szumów dla różnych ISO i balansu bieli.

>No i nie tylko że w kosmosie ale nawet na księżycu Hassele były

kategorycznie nie moge sie z Toba zgodzic - nie byly ---- ale są!!!!!!!!!!!

jesli oczywista ufoki ich nie podpier.....lily :))))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 1 miesiąc później...

Dobra polska kopalnia nt aparatow jest tez:

Ukryta Zawartość

Jak by ktos dal rade mi podeslac jakies nocne zdjecie w iso max200 z fuji5500/5600 to byl bym b. wdzieczny.

borysgo2MALPAgo2.pl

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

rekin

Z tym iso64 to mam nadzieje ze nie piszesz o 5500 (bo bys mnie troche zmartwil). Ogolnie ten aparat sie cieszy dosyc dobra opinia. Szukam czegos do 1k. S1, G3, s5500, s5600 jak narazie wchodzi w gre.

Macie jakies typy to dajcie ...

Piszę właśnie o S5500, którego jestem posiadaczem - dodam, że zadowolonym, bo może to trochę przewrotne co napiszę, ale to naprawdę dobry aparacik. W dzień wychodzą fajne fotki, a w nocy jeśli się wykorzysta podstawową wiedzę, to również nie jest źle. Porównywałem go w sumie do 350D i 300D, które również posiadałem, a S5500 służył mi jako drugi aparat do zadań specjalnych w terenie i przy takim porównaniu niestety takie są moje wnioski.

Posiadałem wcześniej też Oympusy C4040UZ i C5050UZ. Jeśli gdziesz dostaniesz, to dobrym wyjściem byłby zakup C4000 - dobra optyka i b. dobre fotki w tej klasie cenowej. Niestety "tylko" 3xzoom optyczny.

Na zoomie mi tak bardzo nie zalezy. Wiedze powoli zdobywam a i co niecu juz wiem. Manualem sie umiem poslugiwac.

Narazie moj typ to 5500/5600. Jeszcze robie maly interview.

borysgo2

>Szukam czegos do 1k. S1, G3, s5500, s5600 jak narazie wchodzi w gre.

>Macie jakies typy to dajcie ...

Moze Panasonic FZ5?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Przyłączam się do opini o Canonie z serii G, wybrałbym G5 lub G6. Robiłem wiele zdjęć na G2, G3, G5 a od roku G6. I ten ostatni najbardziej mi odpowiada. Dla mnie największym ograniczeniem nie lustarzankowych cyfrówek jest bardzo słaba jakość (szumy) przy już średnich czułościach - 200 ISO. Ograniczenie to zminimalizować może jedynie jasny obiektyw, i tu canonowska seria G jest pod tym względem w czołówce (f/2.0-3.0) obok niektórych modeli Olympusa serii C. Jesli ktoś robi sporo zdjęć w pomieszczeniach i preferuje zdjęcia bez lampy - tak jak ja - ewentualnie z niewielkim doświetleniem, to powinien kierowac się przy wyborze aparatu właśnie jasnością obiektywu, tym czy aparat posiada manualne ustawienie przysłony i czasu oraz regulację mocy błysku. I trzecią istotną w tym przypadku rzeczą jest spust migawki, który miękko i przy niewielkim nacisku zostaje wyzwalany - pozwala to robić nieporuszone zdjęcia z ręki przy dłuższych czasach.

Przy okazji, wiadomo juz oficjalnie że nie bedzie następcy G6, a więc G7. Ta seria kończy się na "Szóstce". Osobiście czekam na Canona Pro2, nie ma jednak żadnych oficjalnych zapowiedzi, że taki pojawi się.

Spędziłem ostatnie 2 miesiące na poszukiwaniu apartu cyfrowego. Internet, testy organoleptyczne itd. Nie chciałem przkroczyć kwoty 3000 zł.

W tym zakresie cenowym można już kupić lustrzanki Canon 350d i Nikon D50 razem z obiektywem. Niestety w tej cenie "kitowy" obiektyw jest raczej "średni".

Już sama myśl ograniczania apartu kiepskim obiektywem zaowocowałaby kupnem nowych szkieł i niestety znacznym wzrostem kosztów.

Skończyło się na kompromisie - SONY R1. Moim zdaniem bardzo dobra optyka. Nie widzę szumów do iso 400, przy iso 800 są akceptowalne (matryca o wielkości takiej jak w lustrach. Minusy: brak stabilizacji i waga (ok 1kg). Dla tych którzy chcą zapisywać zdjęcia w formacie RAW wielkośc plików może być problemem (20MB). W tym wypadku, bez karty 2GB nie ma sensu startować.

Reasumująć. Jeżli szukamy aparatu do 3 tys zł i nie chcemy inwestować w dodatkowe szkła to SONY R1 jest rozsądnym kompromisem między "kasą" a jakością.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gustaw, no ja wlasnie stoje przed podobnym wyborem. Zastanawiam sie nad Konica Minolta 5D. Imho kupowanie wypasionego badz co badz kompaktu nie jest dobrym przyszlosciowym wyborem. W lustrze zawsze ten obiektyw mozna zmienic.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>foxbat

Źle zrozumiałeś... G6 poleciłem potencjalnie każdemu komu przede wszystkim zależy na dobrych zdjęciach w pomieszczeniu z dobrze naświetlonym tłem. Borysowigo2 w tej (około) cenie moge polecić Canona A620 (wchodzi także A700) lub starszego A85. A z Olympusa - jeśli jeszcze dostanie - C-4000.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.