Skocz do zawartości
IGNORED

KTURY APARAT WYBRAĆ

yogi1

Rekomendowane odpowiedzi

Fuji 5500 ma moja siostra. Troszkę nim popstrykałem i moim skromnym zdaniem jest to aparat kompletnie niekompatybilny z użytkownikiem.

w średnim oświetleniu bez lampy albo statywu zapomnij o ostrym zdjęciu z ręki.

w słoneczku o.k, ze statywem też. z lampą zdjęć nie lubię.

kolega o niedawna używa olympusa e500 (SLR, 8MP). całkiem niedrogo można kupić, ale bardzo mały wybór obiektywów.

foxbat, 16 Mar 2006, 10:51

W lustrze

>zawsze ten obiektyw mozna zmienic.

To oczywiście jest argument ale niestety dobry obiektyw trochę kosztuje.

Znajomy, posiadacz D50, robił ostatnio testy prównawcze z moim R1 (te same obiekty, ze statywu). D50 wypadło lepiej (aczkolwiek różnica nie była dramatyczna) ale sama optyka (jakaś "lufa" za 4 tys) kosztowała więcej niż cały mój R1 :-)

pawcio, e500 to tez kolo 3000zl...

Gustaw, no to ja juz sam nie wiem co robic. Czy Konica Minolta 5D czy dozbierac do Sonego :(

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Przepraszam, ze troszke off-topic, ale tez stoje przed koniecznoscia zakupu nowego aparatu !

Z kasa nietego, ale jestem juz raczej zdecydowany co do modelu : Nikon D200 z obiektywem

DX 18-200 (nowosc) ! Mialem (pozyczonego) Nikona D70 i przekonalem sie do tej marki !

Problem jest tylko jeden - Kasa ! Czy z Waszego doswiadczenia, jestescie w stanie przewidziec,

czy te 2 elementy moga znalezc sie w niedalekiej przyszlosci w znacznie tanszym KIT-cie ?

Jak na razie, cena zaporowa - 7500 body, ~3000 szklo !

Pozdrawiam

>foxbat

Jezeli decydowal bys sie na compact, to mialem kiedys Olympusa 8080 i bylem b. zadowolony (dobre szklo).

Obserwowalem, jakis czas temu jak jego cena powaznie spada. Nie wiem ile wynosi teraz (nowego), ale

jakbys go gdzies dostal okazyjnie to jego zakup nie bylby chyba powaznym bledem ! :)

Gdybym mial szanse (tanio) tez bym lyknal (albo ktorys z Nikonow - 8700/8800).

A najbardziej namawial bym Cie : dozbierac, wyczekac i zaatakowac D50 - Nikona.

pzdr

Ja jestem użytkownikiem Cannona, kiedyś 300D, obecnie 350D. Wybór padł na tą firmę ze względu na posiadane szkiełka do starego 500N. Z czystym sumieniem mogę polecić 350D - nawet z kitowym szkiełkiem. Za niewielką kasę dokupić EF50/1,8 do pstrykania portrecików, no i przydałky się też jakiś szerszy kąt np. jakaś Sigma ze stałym światłem 18-50/2,8, ale to już trochę więcej kosztuje.

Wcześniej tak jak pisalem użytkowałem Olympusy (do teraz mam do nich sentyment) i muszę powiedzieć, że pod względem jakości zdjęć stary C4040 był lepszy od późniejszych C5050 itd...

Obecnie kupowałem dla znajomego Cannona S2 IS i jest to moim zdaniem obecnie najlepszy aparat do 2000zł z kompaktów. Ten sam procek DIGIC co w 350D, dobrze działająca stabilizacja obrazu (jeśli ktoś używa), dobre, ostre szkła i wyjątkowa funkcjonalność. Szumy również na akceptowalnym poziomie i dodatkowo możliwość nakręcenia filmików (nie uzywam, ale czasem to taki bajerek dla rodziny). Minusem jest rodzaj nośnika - zawsze wolę jak jest CF - bo tanie, szybkie i pojemne karty z tego formatu to teraz nie problem.

O pozostałych modelach w niewielkiej cenie nie wypowiem się, bo ich nie używałem, więc nie będę się mądrzył na podstawie recenzji.

Za Olympusem przemawiałby również poręczny pilocik RC5 do wyzwalania migawki - bardzo fajna sprawa i często z niego korzystałem jak chciałem mieć zdjęcie z rodziną, a nie było nikogo pod ręką do pstryknięcia fotki.

C4040 miał dodatkowo jasny 1,8 obiektyw, który często się przydawał. Problem tylko, żeby teraz coś takiego kupić.

Z tanich aparatów to ja np używam Panasonic DMC-fz5. Kumpel, który siedzi w temacie i zna się na aparatach po obejrzeniu fotek z tego aparatu powiedział, że działa wyśmienicie. mogę coś podesłać na maila, jeśli ktoś jest ciekawy.

Dzień dobry - mam Fuji S5200/5600

Muszę powiedzieć, że jestem z niego całkiem zadowolony, jak na moje potrzeby, które określiłbym jako zaawansowanego amatora.

ISO jest do 1600, przy czym do 400 wychodzi bardzo dobrze, 800 daje się ostatecznie przeżyć. 1600 szumi juz bardzo, ale i 800 i 1600 jako tako poddają się odszumieniu NeatImage.

Kolory są ładne, szybkość nie najgorsza. Podoba mi się całkiem duży zakres czasów - do 15 s. Aparat dobrze lezy w ręku. Tryby M, S, A i P pozwalają na sensowną kontrolę nad naswietleniem. Mimo, że to tylko zaawansowany kompakt, jasność obiektywu 3.2-3.5 oraz długa maksymalna ogniskowa (do odpowiednika 380 mm) dają szansę manipulacji głębią ostrości. Kręci filmy w nienajgorszej jakości (30fps, 640x480 lub 320x240).

więcej (w tym minusiki) opisałem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

foxbat,

Porównywałem KM5D z Nikonem D50 oraz KM7D i D70, ale jak to bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia i nie zakupie żadnego z wymienionych, celuje w D100/D200 i niestety narazie mam inne wydatki ...

Zdjęcia robię dopiero od 6lat i zaczynałem od analogowej Minolty D404si + szkło Minolty400,

rok temu kupiłem Minolte Z5 - jako szybki "pstrykacz" spisuje się dobrze mimo skończonych możliwości i pewnych wad, których zaczyna brakować w czasie użytkowania, ale tak z klockami bywa, poprostu wyrastamy z nich jak z krótkich spodenek ;)

Mimo, iż używam Minolty to przy wyborze miedzy 5D a E-500 skłaniałbym się ku Olympusowi konecznie z Zuiko Digital 40-150mm f/3.5-4.5

poczytaj tu może coś pomoże

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tej dolnej klasie cenowej DSLR niedoscignietym wzorcem jakosci pozostaje Canon EOS 350D. W zwiazku z wyjsciem nowego modelu EOS 30D, poprzedni model EOS 20D (z klasy prosumer) jest chwilowo sprzedawany po wyjatkowo atrakcyjnej cenie ok. 850EUR / body. Zarowno do 350D jak i 20D znajdziesz znakomite szkielka porownywalne z Zuikos i to po rozsadnej ceni (Tokina, Tamron, Sigma...)

xajas

www.jaschiks.com

i jeszcze jeden drobiazg - kazdy kto traktuje cyfrowe pstrykanie w miare powaznie, napewno nie wybierze aparatu, ktory nie oferuje zapisu w formacie RAW, i to takiego RAW, ktory jest wspomagany przez typowe konvertery typu RawShooter, AdobeRAW,...

xajas

www.jaschiks.com

który z proponowanych aparatów nie miał RAW?

Ukryta Zawartość

a tu jest test porównawczy Nikon D50, Canon EOS 350D, KonicaMinolta Dynax 5D, Pentax istDs, Olympus E-500, Sony Cyber-shot R1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hi,

w cytowanym tescie podoba mi sie stwierdzenie:

"Podsumowując, wybór aparatu .. to sprawa bardzo indywidualna, w której olbrzymią rolę odgrywają preferencje, upodobania, możliwości i potrzeby fotografującego. Zatem .. nie pokusimy się o podanie bezapelacyjnego zwycięzcy"

pasuje to do mojego stwierdzenia "o wzorcu jakosci" - sama jakosc obrazu (rozdzielczosc, ostrosc, dynamika, szumy,...) nie dla wszystkich jest jedynym kryterium wyboru. kierowalbym sie ergonomia, wybralbym nikona, kierowalbym siee szybkoscia i jakoscia wybralbym Canona, kierowalbym sie mozliwosciami rozbudowy nie wybralbym Sony (mimo znakomitej jakosci obrazu i wielkosci panela)

xajas

www.jaschiks.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.