Skocz do zawartości
IGNORED

Tunery SONY serii ES

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

@HM69 rozumiem. Jednakże ja z tej drugiej strony. Mam jedyną możliwość słuchania tunera z sieci kablowej i montaż dodatkowej anteny nie wchodzi w rachubę. Czy więc zabawa w dobór lepszej jakości tunera ma w tym przypadku sens?

W przypadku mojego tunera TU255 Denon dźwięk jest słaby, płytki, wysoko grany i przejaskrawiony ( dźwięk o wiele gorszy od DVD Denona 1940, który do mistrzów dźwięku nie nalezy ,choc mi się podoba w przypadku dobrej jakości płyt )i generalnie nie wiem czy to wina sprzętu czy sygnału.

Dodam,że mieszkam w UK i mam sygnał z BT Digital. Choć obraz jest żyleta, wręcz doskonały)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek@ nie znam dokładnie realiów audio w zjednoczonym królestwie. ale n.p. u nas również podawany jest sygnał radiowy z kablówki. tutaj jednak trzeba mieć świadomość dwóch rzeczy. siły sygnału i jakości sygnału. w kablówkach jeżeli już jest sygnał radiowy to on jest "łapany" na dachu następnie wzmacniany i podawany do gniazdka. natomiast w dobrej instalacji antenowej sygnał jest pasywny czyli niewzmocniony.

to tak jak n.p. kiepsko nagrana tańma lub płyta z szumami zostaje wzmocniona przez silny wzmacniacz i podana na kolumny. mimo, że sygnał jest silny to jeszcze nie oznacza, że jest dobry. wzmwcniacze antenowe wzmacniają sygnał, różne brudy i dodają jeszcze zanieczyszczenia własne.

dlatego podawanie takiego sygnału na wyszukane i drogie tunery nie ma sensu. kup tańszy tuner. nawet najlepszy tuner T1000 sam z siebie nie poprawia sygnału tylko go odbiera bez strat i tyle. zewnętrzne brudy pozostają.

można napisać jescze inaczej. dla danej instalacji antenowej (jeżeli chodzi o najlepszy odbiór)jest jakiś optymalny jakościowo tuner i stosowanie urządzeń wyższej jakości już nic nie da.

znam ludzi w kraju, którzy kupili super tunery i nie osiągneli zadowalających efektów. oni nie mogli zrozumieć, że przy ich instalacjach antenowych czy raczej imitacjach anten nic lepszego się już nie wykrzesze. żaden extra tuner sam sygnału nie stworzy. i tutaj zamyka się problem jakości odbioru.

pozdrawiam

"....Pradziwa seria ES to seria 7xxES....."

Ja bym nie zapomniał w wyliczance o 555ES i ST-J75.

Tunerach nie występujących powszechnie w świadomości espritowców, a wartych dużego szacunku.

Może nawet brzmieniowo jedynych konkurentów dla 730.

Po zrobieniu kilku "myków" jeszcze bardziej ciekawe.

Japończycy bardzo cenią 555 i stawiają tuż za Kenwood L-02. Niektórzy nawet najwyżej z całej linii ES.

Zapomniana 75, to nie esprit, ale chyba najbardziej utytułowny tuner soniaka, który dał początek koncepcji całej linii udanych espritów. 75 przekształciła się w 555, a ta w 730.

Przez kilka lat referencyjny tuner amerykańskiego "Audio", o którym Leonard Feidman skromnie napisał: "one of the finest,if not the finest tuner I have ever heard"

test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chcialem zauwazyc ze tak samo wysoko Japonczycy cenia wzmacniacz 555 ES ktory u nas mozna dostac za psie pieniadze i nie nalezy zapominac ze katalogowo jest on odpowiednikiem serii 8xx a nie 5xx. Po prostu seria zaczynala sie od 222 ES...

@HM69 napisałeś to tak fachowo,że nie rozumiem :)

Nie zrozumiałem do końca, czy to odnosisz do kabla czy do własnej zamontowanej anteny?

krótko: czy z kabla dźwięk jest lepszy czy gorszy? pzdro

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

stefanB@ to wszystko co napisałeś to prawda. natomiast cytat Feidmana jak każde odniesienie dotyczy sprzętów i miejsca gdzie on tego słuchał. tam mogło być najlepsze. w naszych warunkach już niezupełnie można to powtórzyć. do tego dochodzi jeszcze jeden czynnik tak skrzętnie pomijany przy wszystkich porównaniach. Chodzi o czas. a dokładnie wiek porównywanych tunerów. my to podświadomie sprowadzamy do nowych urządzeń. mnie doświadczenie odłuchowe nauczyło jednego. zanim zapytam się jaki to model, którego słuchamy pytam o datą jego produkcji.

wspomniany przez Ciebie L-02T lub L-02Tpro to chyba najlepsze rozwiązania w ogóle. niestety ząb czasu (rok 1982) robi swoje. a dziś już nie ma warunków ani dokumentacji, żeby po regeneracji części ustawić to tak jak było fabrycznie.

sittek@ starałem się napisać jasno. ale dobrze, powtórzmy. z kabla o kup sobie zwykły średni tuner i będzie dobrze. jak chcesz całkiem bez trzasków i przede wszystkim szumów to kup sobie radio z DAB. odbiera bardzo czysto.

Witam

Kupilem dzis ten tunerek , po podlaczeniu wszytsko git malina silny sygnal... po ok 30minutach nawet nie wiem kiedy nagle sygnal spadl mi prawie o polowe!! Antena jest ok poniewaz mam tez 920qs i pod nia sygnal jest silny... Nie wiem co moze byc grane... pomocy forumowicze:) Bo mnie szlag trafi... Czy moglo cos sie rozregolawac ot tak?

z gory wielkie Dziekuje za pomoc....

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Kiedys juz zadawalem to pytanie, ale moze teraz sie uda. Jakim pilotem mozna uzyskac maksymalnie duzo funkcji obslugi tunera. Szczegolnie zależy mi na mozliwosci na przyciskach:

1. Display

2. FM Mode

prosze o podanie symbolu takiego pilota.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

HM69 - dzieki za podpowiedz, ale pilota uniwersalnego to ja mam tylko co po nim jak nie wiem jaki jest odpowiednik czegos co daje mozliowsci o ktorych pisalem.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

• 3 lata później...
  • 1 rok później...

Może ktoś pomoże? kupiłem tuner SONY ST-S590ES, niby gra, z tym że nie wyświetla rds (Po włączeniu rds wyświetla się "no RDS signal"), nie działa zegar, nie działa w stereo, i nie szuka stacji automatycznie. Czy mam zablokowane coś w tunerze czy coś się popsuło?

Przy okazji, ma ktoś do niego instrukcję?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.