Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry sprzet stereo za niewielką kase ..

piotras__23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !! Obecnie posiadam denona avr 1400 i Tawo 302 (ktos niby znajacy sie doradzil mi i kupilem), ale nie w tym rzecz bo chce to sprzedac i kupic sobie jakis zestaw stereo, i tu wlasnie moje pytanie. chce sobie kupic monitorki w granicach 600 zl tzn nie wiem co dokladnie wybrac :

Tannoy m2. B&W 601, Wharfedale 9.1 ... chodzi mi o to zeby bass byl jak najbardziej wyrazisty i odczuwalny (tawo tego nie prezentuje)

i jaki wzmacniacz do tego, nie wazny jest jego wyglad wazne jak gra(moze byc klasyk). Wzmak moze byc starszy bo chodzi zeby na niego nie wydac zbyt duzo kasy .. jakies 300 zl. Czy Nad albo rotel nadawalby sie i czy jest w tej cenie jakis dobry .... ???? Z gory dzieki za podpowiedzi ..

JARO 66, a moze napiszesz nam co to za sprzet z wyrazistym basem? Ciekawi mnie to...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

do jaro 66

Przed Denonem posiadalem Onkyo 8940 i cd 7210 ... takze dziekuje za takie rozwiazanie .. wiem mniej wiecej co potrafi pnkyo i napewno nie jest obfitujace w bass .. a co do kolumienek to sie nie wypowiadam .. chociaz czytalem ze tez maja malo basu ..

kolega posiada rotela rx 203 (amplituner stereo z chyba 76 roku) za bagatela 45 zł z targu .. i do tego podlaczyl stare zajechane daewoo i gralo to o niebo lepiej od mojego zestawu ..

>Piotras

Spójrz na aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam poprzednika tego wzmacniacza (920), gra bardzo przyzwoicie, jest stosunkowo nowy, a przy tym solidnie skonstruowany.

Ciekawe, za ile pójdzie.

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

do foxbat

moje upodobania muzyczne sa bardzo zroznicowane .. slucham praktycznie wszystkiego ...ale lubie musyke spokojna bardzo muzykalna .. cos w stylu Enya, Turnau .. bardzo lubie tez Black ayed peace ...duzo by wymieniac punk rocka tez czasami slucham (green day, papa roach) ..

Pokrywa się z muzyką jakiej słucham,jest to sprzęt mojego syna który ma13 lat i odziedziczył go po mnie jak to młody chłopak chce zamienić nakino domowe,ja osobiście tego zestawu bym się nigdy nie pozbył.

Jeśli chodzi o bas - to wzmacniacz polecam Harmana kardona - coś starszego powinno się udać w tej cenie dostać - ewentualnie coś Yamahy.

Gale 3020 to świetne kolumny - ale basu potężnego nie mają - mialem je i kochałem na nich słuchać smooth jazzu - ale do łupania to się raczej nie nadadzą - po prostu ich szkoda, chociaż z bassrefleksów powietrze dmucha silnie. Bas mają bardzo szybki - ale chyba o innym kolorze niż oczekujesz.

obecnie mam w domu mission 701 ( do sprzedania ) i bas mają potężny - głośniki mają mięciutkie zawieszenie więc bas jest bardzo ciepły i taki naprawdę przyjemny. Mam też Tannoy M2 tak wiec jeśli chcesz sie czegoś dowiedzić o którychkolwiek ze wspomnianych kolumn to pisz.

Iceman a jak byś porównał tannoy'e do gali? które grają bardziej detalicznie, z lepsza sceną? jakaś charakterystyka porównawcza i Twoje subiektywne odczucia? tannoy'e pewnie mają troszkę wiecej basu, a co z resztą w porównaniu do gali?

Tak - gale grają bardziej detalicznie, mają lepszą scenę, ładną górę i średnicę. Tannoy to fajny basior - chociaż średnica też nie jest najgorsza. Gale bas mają subtelny - to ogólnie dość subtelne kolumny. MIło się ich słucha nocą. Porownanie gale`i i tannoya to troche tak jakby porownywać kobiete i mężczyzne.

Piotras

teraz w MM (Krakowski) są monitorki Magnata. Przecena z 650 na 299 / szt. Nie pamiętam jaki model. W ciemnym "drewnie" wykończone srebrnymi maskownicami. Warto posłuchać. Idą jak woda. Puszczają je z wzmaka stereo H/K - niestety tego na który wszyscy psioczą. Mi się podoba jak gra. Ale bas nie jest zbyt "szeroki".

Osobiście mam Wharfedale, także 9.1 i uważam je za fajne monitorki. Polecam także 9.2 (mają większe głośniczki i paczkę), miałem je kupić, ale ostatecznie ze względów bezpieczeństwa mojego dziecka kupiłem 9.4

jak już wszystko posłuchasz to jeszcze posłuchaj KEF np te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mnie zwaliły z nóg. Tak jak i cena.

Jak chcesz troszkę basu to szukaj wśród większych monitorków. Gabaryty Wafli 9.2

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy takie porady maja sens… nikt źle doradzić nie chce, lecz każdy radzi cos innego… kwestia co jak gra to subiektywna ocena każdego z nas osobna, podobnie jak z samochodami - jeden zachwyca się mercedesem, drugi nie wsiada w nic innego niż VW, trzeci… , czwarty… itd. To co komuś nie podoba, Tobie może do gustu nie przypaść. Jest grupa fanów Radmor`a , która uważa, ze sprzęt ten wycina (pod względem brzmienia) wszystko inne obecne na allegro do 1000zł (oczywiście również używane wzmacniacze, amplitunery…), pytanie: a może tak przystać na Radmora ? ;) Sam kiedyś jak zaczynałem składać sobie zestaw, też radziłem się innych osób i tak przeszedłem przez polecane wzmacniacze SONY ES, QS, Denon`y … po czym przycumowałem do produktów firmowanych nazwą „NAD”. Taka sama sprawa kolumn, czego człowiek nie miał… Paradigm, eltax, Dali… a i tak wypadkowa padła na Avance Dana 503. Sprawa firmy Tawo , miałem okazje odsłuchiwać i moja ocena z kolei jest pozytywna. Jak słuchałeś ich na kinie domowym Denon to owszem efekt „zniechęcenia” mógł nastąpić to tego produkt (domyślam się, że mając inne kolumny, Twoja ocena byłaby podobna) Jeśli na poważnie myślisz o zainwestowaniu w sprzęt audio, polecam zakup odpowiednich przewodów i kabli , no tak ale to znowu kosztuje… urządzenia podłączone za pomocą „zwykłych” kabelków a jakiś bardziej wyrafinowanych potrafią grać zupełnie inaczej, czasami można zwątpić czy po wymianie kabli posiadamy nadal te same segmenty. Można czytać porady, zaglądać na forum, czytać recenzje w prasie… Prawdziwa jednak ocena następuje w chwili , gdy to sam odsłuchasz. Jeśli masz okazję odsłuchać u kogoś kilka ciekawych sprzętów skieruj się ku takiemu rozwiązaniu. W swoich wypowiedziach przytaczasz produkty (kolumny) w średniej klasie cenowej (biorąc pod uwagę, ze jesteś raczej początkującym… chcesz wydać coś około 1000zł) po czym porównujesz z niskim modelem Rotel`a… za 45zł taki trochę chaos ;-) ze starszych sprzętów polecam oczywiście klasyki rodem z Japonii… najlepsze wspomnienia mam po produkcie Pioneer SX1050 (lecz to trochę już kosztuje), warto, że zatrzymać się przy produktach Marantz`a (przykładowo model 2226B gra już ponadprzeciętnie), lub klasyk NAD 160a… też niczego sobie. Można by jeszcze wymieniać… tylko jak wspomniałem na początku ma to sens? Wymienione produkty mi przypadły do gustu, dla kogoś innego mogą być to przysłowiowe „cieniasy”. Kwestia kolumn według mnie jeszcze trudniejsza sprawa… Jedyne wyjście – jeśli ktoś (tak jak wyżej na forum) proponuje Tobie odsłuch nic tylko skorzystać z zaproszenia (wiadomo , jeśli dojazd, odległość nie stanowi problemu), w innym przypadku będziesz kupował-sprzedawał, kupował-sprzedawał, kupował-sprzedawał i tak kilka razy zanim osiądziesz przy czymś na dłuższy okres czasu ;) to mogę powiedzieć bo takie jest moje doświadczenie.

piotras__23

Hmm nie chce aby to zabrzmialo jako reklama, ale akurat sprzedaje wzmacniacz Cambridge Audio (dzial ogloszenia) na pewno bije HK, Denony, czy Onkyo jesli idzie o bas i nie tylko o to. Niestety jest to konstrukcja typowow brytyjska (wczesniejsza niz obecne) i nie ma pilota, cena jest dobra :)), kolumn z basem niestety nie posiadam, moje to mini monitory Eltaxy, graja bardzo dobrze ale bez basu, jednak dotychczas uzepelnia mi to pasmo subik JBL :)

Zapraszam do dzialu ogloszenia i ew do mnie na prv, wszystkie dane sa w "o mnie"

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.