Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty Master Clock do CD na bramkach

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

>Rambo gdzie mi tam do speca;-)Spece to np.Guido Tent czy Jocko Homo z DiyAudio.com ,czytam trochę na temat po prostu;-)

>Rekin jest możliwość pomiaru w sposób podobny do którego opisałeś ale wymaga on precyzyjnego komparatora fazy i drugiego zegara którego parametry w zakresie stabilności są dużo lepsze niż zegar poddawany pomiarom (stanowi on referencję ) Jak znajdę schemat to wrzucę na forum :-)Niektóre oscyloskopy cyfrowe mają taką funkcję ale z uwagi na precyzję wewnętrznego zegara ograniczoną do kilku ns.

trochę poczytałem i nie dokońca jako radiowca przekonują mnie np. układy z PLL i VCXO, no ale może braki w wiedzy....

W każdym bądź razie znalazłem schemat clocka słynnego Jocko Homo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jakaś konstruktywna krytyka ...;)

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

naprawdę nikt nie skrytykuje .... ? ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Co tu krytykować zwykły generator w układzie wspólnej bazy ze sprzężeniem emiterowym i wtórnikiem na wyjściu, kwarc pracuje w rezonansie szeregowym , układ a'la Butler albo Driscoll tyle że ten drugi jest dosyć silnie filtrowany obwodami LC.Z tego co pamiętam było kilka wersji tego zegarka dosyć znacznie różniących się między sobą.

Sam generator, poza tym że jest dobrze zaprojektowany wraz z otoczeniem, to rzeczywiście nic odkrywczego. Przeznaczony jest dla kwarców pracujących szeregowo. Na końcu jedna starannie dopasowana bramka 04. Po morderczych walkach z sygnałem wychodzącym z komaparatora myślę, że przekształcenie sinusa na prostokąt łatwiej będzie dograć na bramkach. Nie ukrywam, że pomiar zamieszczony kiedyś przez Guido z jego zegara wprowadził mnie w niemiły nastrój, poniewż był zbliżony do idealnego prostokąta. Czyli można ...... . Tak więc w najbliższym wolnym czasie zrobię eksperymenty z różnymi bramkami, pod kątem kształtu sygnału.

a to jest ten pomiar, o którym mówiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wersja podobna do kwaka

Ukryta Zawartość

więcej jednak finezji w podłączeniu komparatora

Ukryta Zawartość

na uwagę zasługuje też b. dobry zasilacz i prawidłowe włączenie do cedeka - chodzi o rezystory (płytka i cała reszta zawarta jest w manualu)

Układ Kwaka to chyba najprostsza implementacja generatora Colpittsa na Fetach , powiedział bym że układ jest wręcz podręcznikowy (jest niemal identyczny układ w pewnej książce z 1982r traktującej o budowie generatorów kwarcowych nawet napięcie zasilające i typ tranzystora się zgadza) w dobrym znaczeniu oczywiście;-)choć nie rozumiem dlaczego Elso Kwak przypisał sobie Copy Right-biedny pan Colpitts pewnie w grobie by się przewrócił gdyby się o tym dowiedział.

Ja natomiast jestem zafascynowany zastosowaniem kaskody w ukadach generatorów,już zastosowanie kaskody w zwykłym układzie Colpittsa (rysuneczek poniżej) pozwala dzięki jej dużemu tłumieniu wstecznemu i minimalizacji efektu Millera poprawić parametry generatora Colpittsa w zakresie stabilności krótkoterminowej, takie układy kaskodowe mają parametry porównywalne albo lepsze niż w zwykły układ Pierce'a .Ale ten układ nie wykorzystuje wszystkich zalet kaskody (tzn. wykorzystuje ale ma to wpływ tylko na wzrost IMD3 na wyjściu bo i tak ograniczenie sygnału następuje na pierwszym tranzystorze ) które w innych zastosowaniach jest dokuczliwy , chodzi mi o zmianę punktu pracy tranzystora Q2 pod wpływem wysterowania tranzystora Q1, kaskoda odpowiednio użyta (a w zasadze jej drugi stopień) działa jak układ automatycznej regulacji wzmocnienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysłowa regulacja i ważne idealnie prosta.

Pozostaje sprawa przekształcenia sinusa w prostokąt. Pomiary kwaka pokazują, że proste włączenie komparatora nie jest optymalne. Występuje tam coś takiego jak asymetria impedancji (cytat za Guido, żeby nie było że jestem oblatany w temacie). Widać to też od razu w pomiarach. Mam schemat ruskiego clocka, gdzie jest to lepiej rozwiązane - włączenie komparatora. Jest to jednak w PDF`ie i nie wiem za bardzo jak wkleić. Może zrobić zrzut z ekranu.....bo acrobat jest wersją ograniczoną.

może uda się wkleić....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rambo>

Konwersja to nie problem - tylko te wredne ograniczenia na forum co do liczby pikseli obrazka!

Obrazek jest szeroki i przy takich proporacjach nie do się go zmniejszyć do wymaganych 700px,

zachowując czytelność!

Może lepiej byłoby, gdybyś podał linka! (Nie dla mnie, bo jak ten pliczek pdf, też mam ;-)

myślałem raczej o innych)

nie pamiętam już namiarów tej strony

lepszym rozwiazanaiem jest lc w kolektorze generatora. Dostaje sie duza amlitude 10-30v i wiecej a takze dodatkowa filtracje. Problemem jest duza f np. 16mhz ale obwod rezonansowy bardzo pomaga. Malo tego stabilizuje prace samego kwarcu gdyz nie pozwala na ucieczke od f spowodowana szumami. A majac duza amplitude latwo juz uzyskac dobry ksztal.

Wariacji na temat kaskody ciąg dalszy , wspominałem wcześniej o układzie Driscoll oto i on - co prawda dla 5Mhz ale jakiś pogląd można sobie wyrobić .Parametry tego w miarę prostego układu jeszcze teraz budzą szacunek ,kiedy powstawał w 72 roku konieczne było zbudowanie specjalnego systemu pomiarowego bo jego parametry stabilności krótkoterminowej i szumu fazowego były niebezpiecznie blisko rozdzielczości przyrządów pomiarowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bitrate - bardzo ładne te kaskody i możliwe do skopiowania. Samo zrobienie na wyższą częstotliwość nie będzie zbyt trudne. Pozostaną u mnie niestety trudności pomiarowe a nausznie nie lubię sprawdzać efektów i nie jestem w tym fachowcem. Może teraz jakieś propozycje przekształcenia sinusa .... Czy coś wniesie np. takie hybrydowe połączenie komparatora i za nim bramki...?

rekin - który zegarek będziesz testował ?

Ps. Jak zrobię fuchy, z których żyję, to też zacznę testować. Tak więc, jeszcze z tydzień gonitwy, żeby odpocząć przy zegarkach ;)

a masz ten MC10116 lub ichni 100ŁP116 ?

>Rambo

Generalnie nie przepadam za standardowymi komparatorami , połączenie jak na tym schemacie jest moim zdaniem udziwnione bo w tym układzie to nie komparator kształtuje sygnał prostokatny ale DD1-1 ,ja bym tam wstawił translator ECL/TTL i tyle.Co do nieciągłości impedancji wyjściowej układów TTL/CMOS to jest to prawda układ ma impedancję charakterystyczną tylko w momencie przełączania ,układy ECL zachowują swoją impedancję zarówno przy przełączaniu jak i w momencie gdy na wyjściach jest stan stabilny.Ale ten układ nie zapobiegnie temu problemowi bo na wyjściu komparatora znajduje się zwykły obwód CMOS taki jak w każdej bramce więc konieczne było by wymuszenie impedancji linii siecą Thevenina włączoną między Vcc a Masę - niestety z uwagi na obciążalność należy wybrać większą niż 50Ohm impedancje wypadkową .Ponadto na co zwróciłem uwagę w tym układzie to niewłaściwe połączenie wejść niewykorzystanego odbiornika linii , jest to wejście jednej zmiennej chociaż różnicowe i między nóżką odwracającą i nieodwracającą MUSI być spadek napięcia rzędu min.50mV w innym przypadku w zalezności od generowanych na masie/zasilaniu zakłuceń i szumów wyjście będzie zmieniało swój stan aby to naprawić wystarczy podłączyć Vbb tylko do jednego wejścia.To chyba tyle ,acha w układach ECL zasilanych z dotatniego napięcia referencę stanowi Vcc a nie masa więc wszystkie dodatkowe filtry np. indukcyjne tłumiące zakłucenia należy wstawiać nie w szereg do Vcc a w szereg do masy. Dokładniejsze informacje są np. w notach aplikacyjnych OnSemi.

bitrate - cenne uwagi.

Z placu boju - symulacja wzmocnienia w otwartej pętli mojego generatorana czerwono amplituda , na niebiesko faza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.