Skocz do zawartości
IGNORED

SUBWOOFER PROJEKT

milsso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chce zbudować subwoofer,właściwie 2 na raz.Budżet to ok 1000zł i 600 zł. Jeden ma obsługiwać kino domowe-pokój 35m2 i drugi

do kina i muzyki w 20m2 .Chcę poczuć poprawe dolnych rejestrów,a w razie potrzeby wstrząs stąpającego King Konga:) W projekcie zakładam użycie głośników z seri SLS,XLS,XXLS.Do napędzenia w obu przypadkach chciałbym zastosować wzmacniacz PA300-164W-8ohm,275W-4ohm,filtr dolnoprzepustowy na LM 358.

Zastanowiam sie tylko czy filtr subsonioczny jest konieczny i jak go zbudować?

Oprócz tego prosze o jakiekolwiek pomocne wskazówki,może na poczatek ktoś mógłby sie wypowiedziec na temat samych głosników,czy warto dołożyc więcej i użyć XXLS-a,czy SLS-a,a może do większego pokoju na tym a do mniejszego na tym?w gre wchodzi 12 lub 10 cali.

https://www.audiostereo.pl/topic/24086-subwoofer-projekt/

Witam.

Coś mi tu nie pasuje.. jeśli chcesz suba na XLS 12' + MB to wyjdzie gdzieś razem z mostkiem przy zamówieniu z holandi ponad 1000zł. XLS'a nie warto ładować do BR bo jest stwożony do pracy z MB. A jeśli chcesz porządnego suba do kina to ten zestaw napewno będzie służył wiele lat.

Co do tego mniejszego suba to spokojnie możesz kupić SLS'a 12 zapakować go w paczke ponad 60 litrów i będzie szczeżemówiąc zamocny na ten pokój i zaduży no chyba że wpakujesz go w closed... więc pozostaje ci SLS 10 jemu wystarcza około 45l i do 20metrowego pokoju będzie jak znalazł, pozatym do niego wystarczy mostek na TDA i masz mniejsze koszta.

Wracając do tego XLSa to 160W przy 8 omach to dlaniego troche mało, on sie rozgżewa dopiero przy 200W, powinieneś zainwestować w końcówke ~300W, może na hexfet'ach.

Co do filtra... jezeli suba podłączysz do dobrego amplitunera to masz na pewno w ustawieniach odcięcie dla suba.

Jeśli nie to będzie trzeba kupić/zrobić filtr najlepiej filtr dolnoprzepustowy na jednej płytce z subsonicznym.

To była moja opinia z informacji zerbranych, usłyszanych i przeczytanych bo sam jeszcze się peerlessa niedorobiłem :]

może w tym roku na wakacje kupie sobie xls10+mb i będe strugał obudowe :)

Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/24086-subwoofer-projekt/#findComment-464829

cos od siebie powiem

mam XLS 12 z membrana w 50 L ,do tego glosnika nic innego sie nie nadaje ja membrana ,BR jest strasznie ciezko zestroic bo kanal musial by byc dlugi z 60-70 cm ,do niego podlaczona koncowak mosfet na 4 parach tarnzysotrow ( pa 300 ma mniej mocy) i powiem ze przydalo by mu sie wiecej mocy ( a wlasciwie pradu)

wg mnie i nie tylko ten glosnik nie nadaje sie do muzyki ,to glosnik stworzony z mysla o kinie i tu ciezko znalezc w tej cenie cos lepszego.Bas jest niski potezny czasem nawet nie slychac go a bardziej czuc ,straszy w filmach mruczy i sapie, w momencie kedy przyjdzie muzyka jest ospaly za wolny nie nadaza .

Mam go w pokoju okk 25 m2 i powiem ze moze lepszy by bylu mnie xls10 ale co tam mam co mam i niech zostanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/24086-subwoofer-projekt/#findComment-464839

a co byście powiedzieli na Hertz ES 250 D ? dwucewkowy....wiec mozesz go zasilić dwoma końcówkami, mała obudowa(ok 30l) ,niezbyt dłuki br, przedewszystkim szybki ,spl na poziomie 96 db ! moze nie zaskoczy przy np 20 hz ale wyzej moze naprawde niezły łomot sprzawć i przy muzyce i przy filmie no i ne musisz mieć do niego reaktora zeby go poruszyć

Jescze go nie słyszałem ale sma mam zamiaz subana nim zbudować :]

https://www.audiostereo.pl/topic/24086-subwoofer-projekt/#findComment-464864

Troche mnie nie było,sorrryy..napięte grafiki w pracy..

Czyli ok. XLS tylko z mębraną bierną,powiedzmy że byl by to 12' czy wystarczy aby w 35m2 wytworzyć odp.ciśnienie? wydaje mi się że konstrukcja BR ma większe możliwosci i zchodzi niżej,pewnie kosztem impulsu,ale cuż...a co z XXLS różni się on zasadniczo? co do wzmocnienia można by zastosować mostek z 6xLM3886 i mamy ok 300W _ tzw.BPA 300GC myśle że to go zaspokoji?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24086-subwoofer-projekt/#findComment-471135

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.