Skocz do zawartości
IGNORED

jak kupowac tv?

markx

Rekomendowane odpowiedzi

-> Il Dottore to dobry TV, ale niekoniecznie masyzna z najwyższej półki.. (staram się powstrzymać przed napisaniem czegokolwiek o D25 :)

-> pawfazi

No i widzisz, tu jest problem... Ten Thomson jest zintegrowany ze stolikiem!!! Można go zdjąć, ale trzeba postawić na jakichś nóżkach, bo odstaje ten mizerny subwoofer (nie to, co w D25 :)

Simonello - to ja przepraszam! :))))))))))

Co do tego Thomsona to rzeczywiście bez stolika będzie się "nieco kiwał" wskutek subwooferowej narośli na dolnej ścianie :) Ale jaki to problem? Wszak BEZ STOLIKA go nie sprzedają... ;)

Jednak podtrzymuję opinię że to produkt z najwyższej półki - zarówno jeśli chodzi o wyposażenie jak i obraz. Co do porównań z JVC to zmilczę bo Simonello czuwa... albo powiem możliwie delikatnie i niech kazdy sobie to odbierze jak chce: akurat te TV stały obok siebie w sklepie (JVC droższy o ponad 1000 złotych) - i były z inych bajek. ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No jasne, zę z innych bajek! JVC miażdżyło Thomsona :) A tak na marginesie, to powiem Ci Dottore, że przy zakupie miałem do wyboru te TV's:

JVC HV 32 D25

JVC HV 32 P40

Thomson WB842

I wybrałem D25. (oczywiście miałem wybór też pośród innych, tańszych TV)

P.S. Jeśłi możesz jeszcze zobaczyć D25 gdzieś w sklepie, to proszę Cię, pobaw się ustawieniami! Tych jest mnogość, a przy poprawnym ustawieniu TV wymiata pod kosmos - wg mnie (skromnym zdaniem:) ten TV to najlepszy CRT w historii. (mam na myśli te dostępne w Polsce, bo szlag mnie trafiał, jak widziałem, co Panas czy Sony oferował za granicą!)

Mikrowieża JVC z drewnianymi membranami też dostała - a słuchałeś tego "dźwięku"? ;)

Kino z "jednego pudełka" Szajsunga też dostało... kupisz sobie coś takiego? ;)

I tak dalej... nie neguję nagród EISA ale wybór nalezy zawsze do konsumenta i nagroda taka czy inna nie powinna mieć nań wpływu.

Moja Yamaszka też swego czasu dostała tą nagrodę. I kiedyś miałem Technicsa SL-PS740A nagrodzonego przez EISA jako "DVD Roku"... uważasz że wtedy nikt nie robił w Europie lepszego CD (nawet w tej samej klasie cenowej) niż ten Technics? Nie mówię że był zły, ale żeby bił na głowę specjalizowanych europejskich producentów - tego nie odważę się stwierdzić.

Renault Clio został laureatem Car of The Year - ma tytuł Samochodu Roku 2006. Czy to oznacza że jest lepszy od Alfy Romeo 159 która z nim przegrała i kilku innych luksusowych wozów na dalszych miejscach?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

jeden drugiego nie przekona :)

dodam Oskary, których nie dostają znakomite filmy a dostają straszne tandety

i zawsze znajdzie się ktoś komu ta tandeta przypadła do gustu (pisząc to myślę o filmie Chicago)

mi osobiście też się ten Thomson (zarówno z wyglądu jak i z jakości obrazu) bardziej podoba

mój gust, moje odczucia

Kupilem Philipsa 9520. Jestem zadowolony. Zjechalem w Mixie z 3700 do 3000 ( czyli do ceny internetowej). Dopiero przy tym TV widac niedoskonalosci zrodla. Generalnie telewizor ma tyle mozliwosci ustawien, ze kazdy program (w zaleznosci od sygnalu) mozna podciagnac do super jakosci.

Powiedzcie mi jeszcze, bo gubie sie w tych wszystkich ustawieniach. W jaki sposob podpiac DVD zeby wycisnac z tego telewizora 100% mozliwosci. Obecnie mam Mante III, a calosc jest podpieta pod kabelek EURO za 4 zl ( w hurcie ;) ).

Cos mi swita, ze powinienem podpiac to kabelkiem komponentowym. Tyle, ze chyba nie takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak to dokladnie jest. Czy moglby ktos mi wyslac linka do odpowiedniego kabelka? Potrzebna mi jakas przejsciowka? Wytlumaczcie prosze lopatologicznie :)

Ukryta Zawartość

kabel komponentowy to kabel typu 3RCAx3RCA i służy wyłącznie do przesyłu obrazu. Pozwala on włączyć progresywne skanowanie, czyli przekaz obrazu bez przeplotu i powiększenie rozdzielczości. Typowy kabel komponent jest w kolrach czerwony-niebieski-zielony, choć możesz użyć też jakiegokolwiek kabla 3RCAx3RCA, np. takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego dokupujesz jesczcze kabel audio 2RCAx2RCA (jeśli korzystasz z głośników telewizora to kabel uadio nie musi być najwyższej jakości) . W ten sposób, po podłączeniu DVD z TV pięcioma chinchami masz najlepsze możliwe (w Twoim przypadku) podłączenie TV z DVD. (oczywiście możesz użyc kabli droższych, obraz będzie jeszcze lepszy, choć ten Prolink i tak jest dobry)

Pozdrawiam

Simonello

Ukryta Zawartość

Tak, ale to chyba nie takim kablem. W dvd OK mam takie wejscia. Ale w TV mam nastepujace wejscia.

Ukryta Zawartość

W instrukcji mam napisane, ze

EXT.1 moze obslugiwac sygnal CVBS i RBG wejscie

EXT.2 moze obslugiwac CVBS i Y/C

Pisza jeszcze o EXT.3 ale takiego wyjscia nie mam ( chyba uniwersalna instrukcja)

No i pisza, ze polecaja podpiac w systemie RGB do EXT.1 lub 3, poniewaz RGB daje najlepsza jakosc obrazu. Czyzby istnialy kabelki z jednej strony 3xRCA, a z drugiej EURO ? Jezeli tak, to czy kazdy kabelek zakonczony z jednej strony 3xRCA, a z drugiej typu EURO spelni swoje zadanie?

Ukryta Zawartość

No i jeszcze co mam potem ustawic w DVD? P-SCAN?

W instrukcji DVD jest napisane.

Wybierz P-Scan jesli odtwarzacz podlaczony jest poprzez zlacze Progressive Scan (trzy wtyki chinch :Y,Pb,Pr)

Co do dzwieku, to mam podpiete DVD pod wzmacniacz stereo, no i kolumny do wzmacniacza.

Tylko takie jak na fotkach. To jaki kabel w koncu zastosowac? Jedni twierdza, ze taki

Ukryta Zawartość

a drudzy, ze dobrym kablek EURO-EURO. Czy w takim razie kabel Euro spelni swoja role?

jak to jest, ze na jednym EXT.1 jest RGB, a na drugim nie. Jak to wyglada od strony technicznej. Jestem zielony w tej materi.

Ukryta Zawartość

Kabel komponentowy jest lepszy do Euro-Euro. Niestety Ty nie masz takowego wejścia w TV. Kabla typu Euro-3RCA nigdy nie widziałem w akcji. Jeśli tlyko można włączyć progresywne skanowanie - powinien być lepszy od zwykłego Euro. JA chyba zdecydowałbym się na Euro-3RCA, choć jak już mówiłem nigdy nie widziałem jak to wyglada. Ale z dobrego kabla Euro też na pewno będziesz zadowolony. Najsłabsza jakość to kable kompozytowy - tego nie kupuj!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może to ci pomoże.

Ukryta Zawartość

Podłącz dvd z tv poprzez euro - euro na wejście EXT.1(RGB) , kabel euro powinien

być przyzwoitej jakości cos wtym stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub Bandrige

z serii Profigold , sam mam Philipsa 9509 i Panasonica DVD - S49 połączonego PGV 7000 i jest bardzo dobrze .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to dla tych co nie lubią allegro

cena konkurencyjna nawet do aukcji

kurcze wymieniłbym wreszcie tego swojego złoma.... ;)

Ukryta Zawartość

również proponuję thomsona. Jak wybieramy. oczywiście określić min. kryteria techniczne ilość, jakość wejść (to jest bardzo ważne gdy chcemy podłączyć np. 3 zadajniki po dobrej jakości sygnale RGB, progresive.) czy audio, i bajery obsługowe tv są także wskazane. Co tam, opiszę jak ja szukałem crt. miał to być 29" 4:3 gdyż niestety większość

programów w tym idzie. dvd raz w miesiącu obejrzę więc to miał być tv raczej do anteny. dźwięk mnie nie interesował gdyż onykio miało go robić, pipy i inne tam również także tunera nie próbowałem do dzisiaj gdyż syfra daje sygnał. chciałem natomiast aby miał co najmniej 3 euro w tym 2 z rgb. gdy już miałem pewne typy ( w danej kategorii cenowej nie jest ich zbyt wiele). Jakaś dobra płyta testowa i do sklepu. testowałem panasonica sonego i thomsona 29". sony i panasonic wyłożyli się na efekcie pompowania w dodatku ten pierwszy dodatkowo na zbieżności kolorów. hi-pix thomsona ostrością i czytelnością z panasoniciem lekko wygrywa. należy sprawdzić tuner (widziałem na regałach odbiorniki słabo dostrojone gdzie "siały" kanałami sąsiednimi). Taki test nie jest konieczny ale bardzo szybko pokazuje co nie tak z tv. Z wad jakie wyszły od roku użytkowania (właściwie czego nie można wyłapaś w warunkach sklepowych) to przydźwięk jakiegoś zasilacza w głośniku niskotonowym.

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.