Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz do preampa - problem

roberttro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie rozbudowy swojego zasilacza do GC o zasilanie dla preampa. Do tego celu wykorzystałem stabilizatory napięcia L7912 i L7812. Na wejście stabilizatorów podaję napięcie z wyjścia zasilacza +/- 33V. W nocie katalogowej stabilizatorów jest podane, że napięcie Vi

https://www.audiostereo.pl/topic/24096-zasilacz-do-preampa-problem/

Jeszcze raz.

Zasilacz do GC jest symetryczny po wyprostowaniu i filtracji daje +/- 33V. Z wyjścia tego zasilacza zasilanie idzie na stabilizatory napięcia. Za stabilizatorami mam jeszcze kondensatory do masy 100uF i 100nF.

Pomiar robię za kondensatorami między wyjściem z stabilizatorów a masą. Nawiasem mówiąc jest to płytka AVT2279. Jest ona przystosowana do pobierania zasilania z zasilacza głównego lub z dodatkowego trafa i mostka prostowniczego, dla którego jest też miejsce na tej płytce. Tymczasowo chciałem skorzystać z zasilania zasilacza głównego. Na płytce był błąd bo zamieniono miejscami stabilizatory (na innym pinie jest Vin dla 7812 i 7912) i tym samym podano odwrotne napięcia. I aby wszystko było OK należało je zamienić miejscami i dać odpowiednio zasilanie. Niby wszystko powinno być OK ale jednak to napięcie ujemne nie jest prawidłowo stabilizowane. Myślałem, że jest uszkodzony stabilizator i kupiłem nowy ale jest to samo.

Tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3697-100007533 1170283729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Na płytce był błąd bo zamieniono miejscami stabilizatory (na innym pinie jest Vin dla 7812 i 7912) i tym samym podano odwrotne napięcia."

Wydaje mi się, że na płytce jest okej. Na schemacie są odwrotnie podpisane oznaczenia.

Wg. schematu i spisu elementów IC2 to L7912 ale w L7912 napięcie nie podaje się na pin 1 tylko 2. Na PCB do pin 2 napięcie jest podawane na IC1. Stąd konieczna zamiana miejscami stabilizatorów i podpięcie napięcia przez rezystory R6 i R7 "na krzyż". Zwróć uwagę, że dodatnie napięcie z dodatkowego mostka prostowniczego jest prowadzone tak jakby właśnie IC2 był L7812. Kondensatory elektrolityczne też są tak ustawione jakby IC2 był L7812 a nie 7912.

>roberttro

Odwrotnie są zaznaczone kondensatory C4 i C9. Jak je obrócisz ( tak aby C4 był od -, a C9 +) to będzie się zgadzać. IC 1 to LM7912 a IC2 to 7812 obrócone do siebie "plecami".

Pozdrawiam

>>Odwrotnie są zaznaczone kondensatory C4 i C9

Też myślałem o takim rozwiązaniu by odwrócić kondensatory ale to nie wszystko, do odwrócenia byłby także główny mostek prostowniczy. Więc zamiast odwracać wszystkie elementy, które działają prawidłowo od miesiąca wolałem odwrócić zasilanie przy stabilizatorach, ale przecież to nie ma nic wspólnego z zawyżonym napięciem na wyściu jednego ze stabilizatorów.

roberttro>

Stabilizatory są podłączone dobrze, mostek dodatkowy również. Tak jak napisał DonWojtas są one obrócone plecami do siebie czyli radiatorami. Jeżeli kondensatory C4 i C9 są tak wlutowane jak narysowane na płytce to widzę jedno rozwiązanie aby zamienić na krzyż TYLKO rezystory o których pisałeś- R6 i R7.

Stabilizatory 7812 mają piny takie: in/com/out, a 7912: com/in/out. Tak, że na płytce jest dobrze.

Skrzyżuj TYLKO rezystory R6 i R7 !!! Tylko one łączą plus z minusem, oraz minus z plusem. Wszystko pozostałe podłącz tak jak na schemacie !!!

Pozdr.

BBodek

Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, zastosowałem to rozwiązanie ze skrzyżowanymi rezystorami. Dlatego myślę, że to zawyżone napięcie na stabilizatorze ujemnym jest spowodowane podaniem prawie maksymalnego napięcia na jego wejście. Spróbuję te -24V z wyjścia jednego stabilizatora puścić na drugi taki sam stabilizator. Jeśli to pomoże to potwierdzą się moje podejrzenia.

BBodek. Trafiłeś w 10. Przemknęło mi to na samym początku przez myśl ale nie zawierzyłem intuicji.

Po wpięciu jako obciążenie 2Kohm napięcie jest prawidłowe.

Dzięki za podpowiedz.

Zaraz się okaże czy przedwzmacniacz jest dobrze złożony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.