Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil wprow.nowe zestawy P-R-E-M-I-U-M

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric

Zg 40 , trójdrożne w zamkniętej obudowie z przełaczką "+/-".

Zaznaczam ze kopółkowe bo na moje ucho to lepszy gwizdek, ta trąba z altusa to mi sie jednoznacznie z megafonem i charczeniem kojarzy.

W bezposrednim porównaniu z altusami 110 czy 130 to te kolumny serii zg, zwłaszcza przy większych głośnościach to grały zdecydowanie normalnie- bas podbity ale przypominający bas, góra zdecydowanie przyjemniejsza o jakiś tam znamionach szczegółowości czy względnej czytelności.

Z wielkim przymknięciem oka było to porónywalne z tym co było na płycie,a poza tym altusy puszczone głośno brzmią tak jakby się nawdychały helu (powaga!) a ta tuba zaczyna transmitować jakieś wyścigi na rzużlu, basowce to w zasadzie tylko powietrzem ruszają......

• Redaktorzy

Pamiętam moje stare ZG-15 (!!!), były to takie sobie tanie głośniczki dwudrożne, grające głównie średnicą. Zamieniłem je na coś dużego, nie fabryczny Tonsil ale klon, trójdrożny. Grały potężniej (niby o to mi chodziło, nie?), tylko że musiałem sobie wmawiać, że jest lepiej. Było to dużo lat temu, a ja byłem młody i łatwowierny, jedną z prawd wiary bylo, że duże kolumny muszą grać lepiej niż małe, a poza tym producent zna się najlepiej. Obecnie wiem, że te duże po prostu miały pasmo w wannę, z kompletnie zamaskowaną średnicą. O czym to świadczy w kwestii Altusów? Cóż, może to bicie leżącego, ale z drugiej strony w (bardzo ubogiej) ofercie na stronie www Tonsila Altus występuje na pierwszym miejscu, z porcją autokomplementów, a jakże. Więc piszę - otóż znane mi bliżej Altusy (75, 110) miały identyczną wadę tonalną.

• Redaktorzy

Jeszcze uwaga co do oferty Tonsila. Obejrzałem ją sobie na stronie. Jak na rozmiary i ambicje producenta - kpiny. ESA ma większą ofertę. Linia Trillo, Ostinato, Continuum, Credo, Vector, Moderato, Meritum i jeszcze te tańsze, co zapomniałem chwilowo, jak się nazywają. Ale to na boku. Co natomiast wydaje mi się ciekawe? Otóż Tonsil kończy swoją ofertę dokładnie tam, gdzie zaczyna ją B&W, czyli na poziomie gdzieś 1500 zł/parę. Powyżej tej magicznej granicy B&W znalazło miejsce dla rozbudowanej oferty, którą zalało cały świat. Tonsil natomiast z własnej woli gnieździ się w bardzo wąskim spektrum cenowym - jeśli najdroższe kolummny kosztują około 1200 PLN/para, to ile mogą kosztować najtańsze? Minimum 400-500. Co to za przedział, jaką różnorodność oferty można tu zmieścić? Różne kolory foliowej okleiny? Obejrzałem też ofertę samych głośników. Bardzo dużo modeli, w większości same rysunki, więc nie wiadomo jak naprawdę wyglądają (aparat cyfrowy widać kosztuje). Średniotonowe akurat przypadkiem były na zdjęciach. Tylko jeden wyglądał jak głośnik, reszta przypominała coś wymontowanego z odbiornika Rubin 202. Niesamowite, zajrzyjcie sami, może wzrok mnie mylił. Taka fabryka i takie coś, rany kota!

No proszę tonsile grające średnica nawet były....:-)

Dodam tylko ze skoro tak się śmiejemy z Altusów i uosobiaja one najgorsze cechy wyrobów tonsila to czemu tonsil dalej je robi od tylu lat i to jeszcze z dumą? niezrozumiały to dla mnie marketing...

Ostatni oddech bankruta to byłoby jedyne "godne' wyjaśnienie....

...Ale te pudła od tych moich zg 40 ..to były skrzynie!

Solidne z "prawdziwą" okleiną i z grubego MDFu, bez problemu kasują te z posiadanych teraz Missionków m70i....

jozwa maryn, 30 Sty 2006, 23:56

>Jeszcze uwaga co do oferty Tonsila. Obejrzałem ją sobie na stronie. Jak na rozmiary i ambicje producenta - kpiny.<

A co to są te "rozmiary producenta" Tonsil Polska??? Wiesz coś o tym, czy raczej znowu nie masz pojęcia o czym piszesz.

>Średniotonowe akurat przypadkiem były na zdjęciach. Tylko jeden wyglądał jak głośnik, reszta przypominała coś wymontowanego z odbiornika Rubin 202. Niesamowite, zajrzyjcie sami,<

Zajrzeliśmy... To nawet nie 1/10 oferty Tonsila - pisałem juz kiedyś że Tonsil nie produkuje głośników dla hobbystów - jak coś zostanie to wrzucają na stronę internetową. Przy tym w cennikach oferta głosników jest inna - odpowiada aktualnym nadwyżkom produkcyjnym.

Widziałes kiedys głosnik z odbiornika Rubin 202? Raczej nie widziałeś bo nie przypominał on głośników średniotonowych. Pewnie ci się popieprzyło z głosnikami szerokopasmowymi :)))

Czy jeszcze ktoś sie zastanawia dlaczego Tonsil nie daje wyrobów do recenzji tym naszym kiepskim pismakom???

shu, 31 Sty 2006, 00:22

To sa ceny za zetawy KD z aktywnymi subwoferami.

Ceny za stereo (front) masz znacznie niższe

np. Fenix za 260zł./szt.,

a Focus za 730zł./szt.

Głośniki średniotonowe ze strony tonsilu to modele do Altusów. Z niewiadomych przyczyn Tonsil nie pokazuje na stronie ogromnej części swoich głośników. Głośniki takie jak GDN 13/50/9, 13/40/2, 20/80/2 czy GDWK 10/80/19 czy 10/80/20 wyglądają jak nowoczesne, dobrze zrobione przetworniki. Powtórzę to, co pisałem już na jakimś forum - jakość montażu wooferów z Excellence absolutnie nie ustępuje jakości montażu części basowej słynnego Uni-Q. Tonsil potrafi robić głośniki. A stare od dawna niemontowane modele robi się dla tych, którzy uszkodzą sobie głośnik w Attusach 75 czy Midltonach i chcą wymienić. To chyba nie jest nic strasznego?

>jozwa maryn

Miałem znalezione u dziadków ZG-15C-11. Zastąpiły one oryginalne pierdziawki w taniej plastikowej mikrowieży za chyba 250zł. Poprawa była oczywiście spektakularna i brzmienie kolumn mi się nawet podobało. Parametry: 15W mocy znamionowej, przenoszenie: 80Hz-12kHz imp.8ohm. W środku była ciekawa zwrotnica z filtrami chyba I rzędu dla tweetera i II rzędu dla woofera, choć może było odwrotnie. Nie da się jednak ukryć, że z tanią Fonicą na loudnessie grały zdecydowanie bardziej kulturalnie niż Altusy 75 - loudness wprowadzał nieco basu i góry, ale wciąż dominowała średnica.

Czytam te teksty czy Tonsil to że spółka skarbu państwa czy też nie. Jasne jest, że akcjonariat spółki akcyjnej, nawet w upadłości, może obejmować udziałowców reprezentujących także skarb Państwa i to zamyka sprawę. Z tego co wiem, onegdaj akcjonariuszem branżowym w Tonsilu została firma Pioneer ale obecnie ona sama przeżywa trudności (odsyłam do ostatniego raportu rocznego).

Co do Tonsilu – albo dostosują ofertę do rynku albo nie, z oczywistymi tego konsekwencjami. Są przykłady spółek giełdowych, w których skarb państwa pośrednio czy bezpośrednio odgrywał jakąs tam rolę, którym udało się pokonać trudności, unowocześnić ofertę, a z PRL-owskiego rodowodu uczynić nawet atut (vide Wólczanka, Vistula).

• Redaktorzy

>A co to są te "rozmiary producenta" Tonsil Polska??? Wiesz coś o tym, czy raczej znowu nie masz pojęcia o >czym piszesz.

No faktycznie. A więc Tonsil to firma krzak, o ktorej potencjale produkcyjnym nikt nic nie wie, zgadza się? Ty Qubric dałbyś już spokój, to przecież jakieś żarty z pogrzebu.

>Zajrzeliśmy... To nawet nie 1/10 oferty Tonsila - pisałem juz kiedyś że Tonsil nie produkuje głośników dla >hobbystów - jak coś zostanie to wrzucają na stronę internetową. Przy tym w cennikach oferta głosników jest >inna - odpowiada aktualnym nadwyżkom produkcyjnym.

Taaa? A skąd ja, potencjalny klient, mam poznać ofertę Tonsila? Ta oficjalna strona, zakładka z ofertą, to nie jest oferta? Taka ładna, kolorowa strona - i co? Ktoś tu kpi sobie? Głosy w pieca mają mi podpowiedzieć, co Tonsil jeszcze może zmajstrować, czy też mam szukać w stoiskach na Wolumenie? Na Wolumenie faktycznie można kupić głośniki Tonsila, których na stronie nie ma. Trudno jednak, abym traktował to jako oficjalną ofertę Tonsila.

>Widziałes kiedys głosnik z odbiornika Rubin 202? Raczej nie widziałeś bo nie przypominał on głośników >średniotonowych. Pewnie ci się popieprzyło z głosnikami szerokopasmowymi :)))

Użyłem przenośni.

>Czy jeszcze ktoś sie zastanawia dlaczego Tonsil nie daje wyrobów do recenzji tym naszym kiepskim >pismakom???

Jasne. Pismacy i cykliści. Aj, pieprzenie w bambus i tyle. Moja oferta w każdym razie pozostaje w mocy.

JarlBjorn, 31 Sty 2006, 12:47

Widzisz - Ty tez zaczynasz dyskusję nie mając niezbędnych informacji.

Na razie Tonsil SA w upadłości to co innego niż Tonsil Polska Sp. z o.o. (lub teraz już SA). O tym czy firma jest JSSP decyduje kryterium organu założycielskiego (było coś takiego). A nie struktura akcjonariatu którego udział nie jest jedynym i niezbędnym do tego kryterium.

Obie spółki nie publikują bieżących sprawozdań - bo nie muszą. Więc informacje o nich to głównie ploty i jakies notatki w prasie.

Państwo w roznych formach ma lub miał udziały i akcje w bardzo wielu firmach. Ale akurat Wólczanki nie podawałbym tu jako wzór - z bardzo wielu względów, o ktorych nudno jest czytać.

• Redaktorzy

Wólczanka miala ostatnio jakiś duże kłopoty. A co do Tonsilu - oczywiscie zobaczymy. Martwi mnie tylko, że to ktoryś już raz mamy tak zobaczać.

jozwa maryn, 31 Sty 2006, 12:57

>>A co to są te "rozmiary producenta" Tonsil Polska??? No faktycznie. A więc Tonsil to firma krzak, o ktorej potencjale produkcyjnym nikt nic nie wie,<

A wie???

Ja się pytam jak te rozmiary zmierzyłeś. Przeleciałeś sie z centymetrem krawieckim po fabryce i obnierzyłeś jej "rozmiar"? :)))

>Taaa? A skąd ja, potencjalny klient, mam poznać ofertę Tonsila?<

No przecież wnioskowałes że mają być w kazdym sklepie - nie???

>czy mam też szukać w stoiskach na Wolumenie? Na Wolumenie faktycznie można kupić głośniki Tonsila, których na stronie nie ma.<

Tak samo jak nie ma głośników Heco i Magnata. Na Wolumenie są - nawet McGyver je stosuje w bardzo popularnych na forum kolumnach. I CO Z TEGO??? Do Heco czy Magnata jak widac nie masz pretensji że ich głosniki sa na Wolumenie a ni ema na ich stronie internetowej.

Poza tym - przestań pić od rana.

>>>O tym czy firma jest JSSP decyduje kryterium organu założycielskiego (było coś takiego). A nie struktura akcjonariatu którego udział nie jest jedynym i niezbędnym do tego kryterium.

JSSP czyli Jednoosobowa spolka skarbu Panstwa. Tonsil był jedną z pięciu pierwszych spólek wprowadzonych na GPW, a zatem od ponad dekady miał w akcjonariacie oprócz skarbu Państwa także innych akcjonariuszy. To na marginesie.

Pisalem o Vistuli i Wolczance, bo niezależnie od branzy i kwestii właścicielkich, program ratunkowy/naprawczy wygląda zawsze tak samo: pozbycie się zbędnego majątku w celu zejścia z kosztów stałych, skoncentrowanie się na produktach rentownych, dopasowanie mocy produkcyjnych do możliwości zbytu (w 99% jest to zmniejszenie mocy). Jakakolwiek firma przejmie majątek produkcyjny Tonsilu będzie zmuszona kroki takie poczynić, nie mam watpliwosci. W innym wypadku firma zostanie zamknieta, a marke ktos kupi za grosze.

JarlBjorn, 31 Sty 2006, 15:15

W przypadku Vistuli i Wólczanki nie było żadnych programów naprawczycz. najpierw je przekształcomo w JSSp i sprywatyzowano przez giełdę.

Majątek produkcyjny Tonsil SA w Upadłości nikt nie przejmie - o ile syndyk go nie sprzeda. Albo jest cześciowo nabyty przez Tonsil Polska abo oddany w mu dzierżawę (tego jednak nie wiemy bo spółki te nie musza publikować swoich raportów).

pmwas

Odnosnie Tonsili 13/50/9 to z mojej strony moge rowniez dodac ze to sa swietne glosniki, przekopalem juz kupe glosnikow i zaden mnie tak nie zaskoczyl wlasnie jak ten. Zaskoczyl oczywiscie pozytywnie. Mysle ze warto dac spokojnie to 175pln za sztuke (jezeli cena miala by byc miara jakosci). Ja kupilem za 55pln/szt, tyle mi tych glosnikow juz przeszlo przez rece a dopiero teraz robie z nich cos dla siebie. Srednica naprawde przednia, bas spokojnie moze zaskoczyc nie jedna 18 !!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100007222 1170284231_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

borysgo2, 3 Lut 2006, 16:50

Ale w przypadku GDN 13/50/9 jest ten sam problem co we wszystkich głosnikach Tonsila i w niektórych Monacorach. Czyli nieprecyzyjnie podawane parametry, które sa bardziej na pokaz. Zauważ że na stronie tonsila wersja 6 i 12 om wersja ekranowana i nieekranowana mają praktycznie takie same charakterystyki mimo innych parametrów (które też zresztą są dość skąpo podane i takie jakby mocno zaokraglone).

Za 185zł. kupisz Monacora SPH-135CP - glośniki podobno przedniej jakości i trzymające podane parametry. 10zł. różnica w cenie nawet nie oddaje solidności ich odlewanych koszy i karbonowych membran.

Właśnie miałem okazje posłuchać tych duetów!

Nie jest źle, biorac pod uwagę cenę!

Podstawowe wady to kartonowa, wydobywająca się jakby z przymkniętej beczki średnica i matowy chaos, na cofniętej górze.

Ale jest dość mięsisty, skoczny bas nie przypominający starych tonsili i zdecydowanie zaskakujaco wręcz ładna prezencja wokali, altusy kasują bez problemu.

Dodatkowo na ich obronę powiem że warunki odsłuchowe fatalne, (odsłuch hipermarketowy) bez właściwego ustawienia, kontaktu z podłogą, i źródło - kino domowe nie za wysokich lotów, czyli może być lepiej.

Brzmienie jako całość sprawia wrażenie całkiem "do kupy".

Jeżeli to ma być ich początek oferty to ja się cieszę.

A widzieliście Tonsil Twingo ? Wyglądają bardzo podobnie, tylko inaczej rozmieszczone elementy na froncie, nie wiem czy przetworniki nie są te same bo nie widziałem dużego zdjęcia

Wyżej jest też otwór bass-reflex, co wpłynie pewnie na charakter basu-nie wiem, czy głośnik pracuje w takiej samej skrzyni, czy też ma wydzielony jedynie kawałek, ale już choćby inna odległość od podłogi spowoduje zmianę. Cena Twingo jest prawie 2x wyższa, także może jest tam już nieco więcej w środku, ale niestety nie mam pojęcia.

Kurczę Kurt Dupel! Jak Ty tam słyszysz ładny wokal?! Ja to odczuwam tak, jakby ktoś mówił do wiadra. Paskudny pogłos, choć niskotonówki spisują się zaskakująco dobrze. Ale wysokie - męczą, charczą. Ale i tak jest dobrze - bo 200zł za to wszystko razem ze skrzyniami to według mnie cud. Jak to się poczciwemu Tonsilowi udało?!

Simonello

Ale ty przecież napisałeś dokładnie to samo co ja :-), więć co jest nie tak?

Ładny znaczy że na tle tych wiader i beczek w średnicy i fakt, pogłosu brzmi najpoprawniej i tyko tyle.

Mnie najbardziej imponuje właśnie to że jest pogłos na średnicy a nie na basie! Niesamowite!

Qubric

Co do parametrow Tonsila to racja, troche sie kupy nie trzymaja, ale ten glosnik to tak naprawde maluska beyma z serji power. Jest swietny. Co do ceny to przeciez nikt nie kupuje glosnikow tonsila po cenach jakie sa podawane na stronie. Co do monacora to mam je znacznie, znacznie taniej wiec nie omieszkam wyprobowac.

Nizej charakterystyka (bez jakiegokolwiek wygladzania) w/w tonsila 13/50/9 12R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

A ja wiem :) w związku z zakończeniem produkcji serii Excellence, w której stosowano głośniki ekranowane (w nowych seriach - ekranów brak), duża partia tych głośników trafiła do hurtowni (jak np Akustyka w Będzinie) z ceną ok 50zł/szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.