Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil wprow.nowe zestawy P-R-E-M-I-U-M

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pmwas i tu sie nie zgadzam - nawet Altusy nie byly HiFi. Znasz polskie normy z tamtych czasow? HiFi zaczynalo sie od 12.500hz - wszystko co przenosilo powyzej bylo HiFi. Koszmar. Altusy nie zaslugiwaly na to miano - po porownaniu ich do sprzetu renomowanych firm chcialo sie plakac. Innymi slowy Altusy w porownaniu z innym sprzetem zawsze byly badziewne.

ZG15c? Mialem... Wtedy chyba mialem jakies 11 - 12 lat. Allez to bylo sprzecicho w polaczeniu z tapeciakiem... Dla 12 latka w tamtych czasach oczywiscie...

Altusy jak najbardziej były Hi-Fi. Zresztą, one akurat podpadały pod normy. A Elizabeth Hi-Fi z kolumnami (2x16cm woofer i 25mm kopułka)? Cóż, obecnie już by się to Hi-Fi nie nazywało.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pmwas nie wiem czy pamietasz dobrze tamte czasy i czy masz porownanie z glosnikami innych firm - Altusy byly polskim HiFi i tylko polskim... Nawet licencja ktora wzieli od Pioneera obejmowala glosniki z kopulka nie z tuba... Altusy z kopulka (duzo lepsza od tuby) byly - ale tylko na export. Podobnie jak inne klocki Diory z polowy lay 80-tych ktore szly glownie do Francji i Anglii.

Przecież mówimy o Polsce. W Polsce Altusy to było Hi-Fi, a nawet szczyt marzeń :). Nie pamiętam tamtych czasów, bo byłem nieco za mały, ale znam je z opowieści. Zresztą większosć obecnych np na Allegro kolumn zagranicznych z tamtego okresu to sprzęt przywieziony z Niemiec, co samo w sobie jest niezłą informacją na ten temat. Altusy z kopułką owszem były, czasem widuje się je na aukcjach w necie. jest to jednak spora rzadkość. Nieco mniejeszą rzadkością jest trzydrożna konstrukcja unitry tonsil z membraną bierną - ciekawe z wyglądu, co nie znaczy, ze ładne. No i były jeszcze Zg25 z głośnikiem 20cm grającym w całym paśmie i kopułką z krzyżykiem. Cóż, od tego nawet Altusy były lepsze, choćby ze względu na kompletną zwrotnicę. A wracając do Zg15C, marniutkie to było, ale z tanią Fonicą PW3017 mniej męczyło niż Altusy. Ja miałem Altusy 75 i cieszę się, ze się ich pozbyłem. Ale było to i tak dużo lepsze niż boombox, którego miałem przed nimi.

Szanowni Forumowicze------------------------------------------------------

Witam wszystkich -dzis wpisując hasło tonsil w wyszukiwarkę przeżyłem spore zaskoczenie :)...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może w końcu frontem do klienta ?

Mam nadzieję ,że producent z Wrześni jednak przetrwa i wszystkie jego porażki staną się nauką będącą motorem jego sukcesu...

P.S Odnośnie dyskusji to z wszystkim się zgadzam oprócz tego ,że głośniki tubowe stosowane obecnie w altusach przenoszą do 18 kHz- przenoszą bowiem liniowo do 20 kHz podczas gdy stara ich wersja tylko do 16 kHz, ponad to działanie starej w porównaniu do nowej z ferrofluidem jest tragiczne i przypomina najtańsze plastikowe kopułki z będące w ofercie wolumenu... Nowe brzmią naprawdę na db poziomie, a stare to najwyżej na 2+ ...

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Polik a kto napisal ze nowe przenosza do 18khz? Przenosza do 20khz ale dalej to sa te same koszmarne tuby. Chodzi o zasade dzialania glosnika. Stare przenosily do 18khz. Zerknij w specyfikacje. W latach 1983 - 1995 mialem (niestety) Altusy.

---> do discomaniac71

Może tak dla mnie te nowe są całkiem w porządku ,dla Ciebie nie i może niech tak pozostanie-gdyby każdemu czlowiekowi podobało się to samo...

Hmmm... Ta stara przenosi do 18 Hz ale z jakim ogromnym spadkiem-czyli właściwie nie przenosi o 20 Khz nie wspominając...

poniższy cytat.pochodzi z testu zamieszczonego w HI-FI

"Tonsil Zeus": Hi-Fi i Muzyka 5/2003 strona 35

Wiecie, co to jest dźwięk estradowy? Jeśli nie, koniecznie posłuchajcie Zeusów. Stanowią jego kwintesencję. Pierwsze, co zaobserwujecie, zanim zacznie grać muzyka, to cichy szum tuby wysokotonowej. Przysuńcie ucho i nie denerwujcie się. To efekt naturalny i wiele tub szumi. Ale nawet cicha muzyka maskuje ten mankament, który nikomu nie przeszkadza, jeśli kolumny stosuje się zgodnie z przeznaczeniem.

Tonsil ma ogromne doświadczenie w konstruowaniu głośników tubowych.

Może to zabrzmi niewiarygodnie, ale tuby z Zeusa obchodzą się delikatniej z wysokimi tonami niż kopułki z Exellence. Mimo typowego, lekko szumiącego charakteru chyba lepiej rozróżniają sygnały. Mają swój charakter - akcentują wyższe zakresy góry, ale wydaje się, że ten "piaskowy" nalot jest bardziej fizjologiczny niż ostre i gwałtowne cyknięcia.

Wygląda ,że zdania na temat tonsilowskich tub wysokotonowych są podzielone-ale to chyba naturalne,uniwersalne zjawisko w naszym zmiennym ,różnym ,sprzecznym świecie...

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

post-6984-100006854 1170284812_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Polik pamietaj ze Tonsil nie umie robic w ogole wysokotonowek. Posluchaj pare Vif czy Scan Speakow to zrozumiesz. A belkot prasy nie jest na tym forum dla nikogo przekonywujacy.

• Redaktorzy

"Wiecie, co to jest dźwięk estradowy? Jeśli nie, koniecznie posłuchajcie Zeusów. Stanowią jego kwintesencję. Pierwsze, co zaobserwujecie, zanim zacznie grać muzyka, to cichy szum tuby wysokotonowej. Przysuńcie ucho i nie denerwujcie się. To efekt naturalny i wiele tub szumi. Ale nawet cicha muzyka maskuje ten mankament, który nikomu nie przeszkadza, jeśli kolumny stosuje się zgodnie z przeznaczeniem. [...]"

Cóż, czytać trza umić. Zgodnie z przeznaczeniem, czyli na estradzie. Kto zaś estrady nie ma, powienien rozejrzeć się za czym innym.

zyzio, 9 Lut 2006, 12:22

Klipsch to typowe tuby - prawie jak z estrady. Niski podział duża tuba.

BC Acoustique i Tonsil to jednak tuby typowo wysokotonowe. Ich szumy leżą powyzej częstotliwości najlepszej słyszalności.

Podobno zaletą tub jest szybka reakcja na impuls. Każdy trzask jest dobrze separowany i wyraźnie słyszalny.

• 2 tygodnie później...

borysgo2:

Czy mógłbyś wrzucić zmierzone parametry t-s głośników gdn 13/50/9 wersji 12 om ?

Te które są w Internecie niezupełnie dotyczą ekranowanej wersji. Na Twoim wykresie widać znacznie większy rezonans łamania membrany przy sześciu kilohertzach.

pozdr.

• 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Ponieważ w wątku nastąpiła ostra dyskusja dot. firmy Tonsil i jej historii oraz perspektyw istanienia pozwolę sobie odświerzyć wątek poniższym linkiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

czytam forum bo szukam, szukam i durnieje ... :D. Chodzę po sklepach i męczę sprzedawców. Od niedawna wewnętrzny głos podpowiada mi, że Tonsil Premium to może być to "coś" co szukam. Wiec czytam wątki na temat tego produktu. Co prawda z tej dyskusji o firmie Tonsil nie dowiedziałem się za wiele o samym produkcie, bo wielu pisze, a jak to często bywa, żaden nie słyszał (ważne jest by znać co jest "fee", a co jest "cool"). Jedyne co wiem, że nie pozostaje mi nic innego jak zebrać się w sobie i wyskoczyć do jakiegoś miasta :D i po prostu posłuchać. Dodatkowo na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda jakby dawali rabat 9% na cały zestaw. Pewnie jeszcze z 50 razy zmienię zdanie co do zestawu jaki kupię ale gdybym nabył Premium to z przyjemnością w miarę możliwości opiszę wrażenia.

Jedyne co mnie przeraża w tym zestawie to satelity /trochę duże/. Ma to cudo grać w pokoju ok 12m2, z jakimś tanim amplitunerem (mam na oku używaną Yamahe 357).

A może jest ktoś kto nabył ten zestaw i może już podzielić się wrażeniami??

Poza tym na tym zdjęciu wyglądają bardzo dobrze, no i ta cena ok 1910zł - 9% zł za nowe.

Niech szmoc będzie z Wami.

post-14046-100003268 1170304672_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Satelity duże? - raczej normalne - to inni porducenci przesadzają z ich "małością". Nie wiem jak chesz to zmieścić w 12m2, w których pasują właśnie same te satelity, ew. fronty - do stereo. A zestawy z tego co sobie o nich przypominam z Forum - zupełnie w porządku, a użyte w nich przetworniki są również bardzo dobre. Caly ten zestaw nadaje się do pokoju co najmniej o połowę większego. Chyba ze wystawisz wszytkie meble, zostawisz tylko kanapę a TV na ścianie, ale to i tak za mało miejsca! :)

Powiem tak, pokój może trochę większy (max. 15m2). To salon ze stolikem rtv i trochę mebli. Tylko do oglądania tv/kd i muzyki. Zobaczę je na żywo (brzmienie i wygląd - "czynnik akceptacji*"). Jak będzie ok, to myślę, że jakoś je upchnę. Jednak czy się jakaś klucha dudniąca z tego nie zrobi to już inna sprawa :D

*żona

według pracownika firmy tonsil z którym korenspondowałem to premium wywodzi się z prostej lini od exelence - z tym, że jest "poprawiony" - cokolwiek to znaczy. Do muzyki podobno dużo lepiej się nadaje niż mystro II (mystro II są dosyć specyficzne - obrazowo - można z nimi iść na randkę a nawet przespać się, ale na stały związek nie ma szans - nazbyt się puszczają;) ). Opisz wrażenia na forum - bo tak jak piszesz - każdy ma zadnie na ich temat ale nikt nie słyszał:)

zastanawiam sie czy stac byloby tonsil na wyprodukowanie czegos naprawde extra jakiegos flagowca ktorego moze nawet nie kupowaliby ludzie jak swieze bulki ale za to podniosl by prestiz firmy ciekawe czy jest tam jakis konstruktor ktory przy calym potencjale firmy potrafil by tego dokonac.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Hej,

czy ktoś widział te kolumny /chodzi mi o dwa fronty PREMIUM/ za mniej niż 960 zł z transportem? Skończy się na tym, że jak chcę posłuchać to sobie je muszę kupić :D

stefan5000, 15 Lis 2006, 23:04

>....ciekawe czy jest tam jakis konstruktor ktory przy calym potencjale firmy potrafil by tego dokonac.

Tam już nie ma żadnych kostruktorów. Wszyscy poszukali sobie PŁATNEJ pracy.

-> onizuka... jeśli jesteś z Poznania to możesz posłuchać w salonie Tonsilu przy ul. 28 czerwca... jakiś czas temu je tam widziałem... niestety rają tam na wzmacniaczu Technics... chociaż najwyższym modelu... są beznadziejnie ustawione... generalnie miejsce odsłuchu do bani... no ale przynajmniej na własne oczy je zobaczysz....

Luxmany i winyle 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.