Skocz do zawartości
IGNORED

które widełki na kabel?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od strony głosników mam bananki natomiast od wzmaka goły drut (tak kupiłem kable) chciałbym coś założyć i pomyślałem że widełki będą najlepsze, na allegro znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

które byscie polecali bo ja nie mam zielonego pojecia na ten temat, a moze ktoś ma do sprzedania coś niedrogiego a dobrego? aha i czy kable lepiej lutować czy przykręcać na śrube do widełek

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24118-kt%C3%B3re-wide%C5%82ki-na-kabel/

Najpierw przykręcić, zobaczyć czy widełki dobrze pasuja do Twoich wyjść we wzmacniaczu. Jak sie okaże ze tak to przylutować. Kabel najczęsciej miedziany, utlenia sie w kontakcie z powietrzem i będzie wzrastała rezystancja przy przejsciu prądu z kabla na widełki, zwana zreszta rezystancją przejscia. Jak zalutujesz, to zapobiegniesz temu procesowi. Poza tym zyskasz pewnosc ze srubka Ci sie przypadkiem nie odkreci, kabel nie wypadnie i nie zewrze czegoś. Dodatkowo Kabel przykręcony ma mniejsza powierzchnię styku (przewodzenia) z widełkami, co także wpływa na wzrost rezystancji.

Ja bym przylutował

przez takie akcesoria nie tyle sie zyska co traci na jakosci dzwieku.Ja miałem kable z bananami i po zastosowaniu samego kabla bez koncówek bas był mocniejszy i było go wiecej,jak i detali.Wiec polecam zastosowac kable gołe przykrecone bezposrednio do termiali,tak z jednej jak i z drugiej strony.

To zależy też od samej konfekcji i jakości bananków czy widełek, ja np. konfekcję robiłem w RCM-ie banankami SoundGuard typu “MultiContact PCOCC”Mogami i strat jakości dźwięku nie zauważyłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -dokładnie takimi jak na przewodzie "Pure Reference".

Ukryta Zawartość

przekonaliscie mnie i chyba zostane przy gołym kablu a po sugestii elfana (pozdro :):)) o basie to chyba nawet zdejme bananki od strony głośników bo szczerze mówiąc w moim zestawie troszke niskich tonów mi brakuje i gałe niskich mam tak na godz. 3 choć wiem że to nie po audiofilsku:):) ale właśnie taki dzwięk mi się podoba (mniej srednicy wiececej niskich)

• 2 lata później...

Witam,

trochę odgrzeje kotleta,

otóż u mie jak mam kable gołe przykręcona do kolum i wzmacniacza po kilku dniach słychać jak wysokie tracąblask, musze poruszać , dokręcic mocniej i wszystko wraca do normy, czyli potrzebuje wudełek.

Jakie polecicie, może macie jakieś typy, lepiej rozumiem lutować

Kable DIY

Czekam na info

Pozdr

Witam.

Nabyłem ostatnio widły Audionovy, mniejsze (rozstaw 7mm) kosztują 6zł/sztuka więc konkurencja dla "dziwów" z alledrogo jest.

Banany owe wymagają lutowania, jest to najprostsza z możliwych konstrukcja jednoelementowa.

Wykonane są natomiast z miedzi (jak podaje producent ok. 80% stopu) pokrywanej złotem czego nie omieszkałem od razu sprawdzić ;-)

Więc jeśli nie straszna Ci lutownica i koszulki termokurczliwe - polecam. Dobrze zakonfekcjonowane będą niezniszczalne, no i uczciwy przewodnik (zazwyczaj spotykałem się z tańszymi widełkami wykonanymi z mosiądzu bądź...stali).

O to dobre pytanie, ja bym był bardziej bananami Audionovy zainteresowany, ale jak się już znajdzie miejsce zakupu to i pewnie banany (wtyki bananowe - piszę to dla purystów językowych) da się tam zanabyć.

A może ktoś zna w miarę tanie a przyzwoite wtyki bananowe ? To coś co kupiłem pod nazwą Nakamichi to jakiś straszny badziew.

Zaraz mnie ktoś zje za krypto reklamę.

brr...

Z widełkami przyszły również bananki.

Te najtańsze, wydatek 15/szt.

Wyglądają na droższe, ale jeszcze ich nie zakładałem. Niestety, już nie tak dużo miedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.