Skocz do zawartości
IGNORED

Deck Onkyo padł ;-)

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwole sobie jeszcze tutaj poszukac ratunku.Watek jest w zakładce stereo.

mzawek

28 Sty 2006, 13:07

Niestety moje zabytkowe Onkyo Ta 2360 wyzioneło ducha:-).Chciałem nauczyć go latac za karę,ale po zastanowieniu chciałbym go reanimowac.Niezle wyglada i całkiem niezle gra(grał).I kiedys miał bardzo podobny lub taki sam bogaty rówieśnik.Więc chodzi bardziej o sentyment do starego sprzetu.Objawy wskazuja na zasilenie lub cos podobnego.

Pierwszego i drugiego dnia grał bezproblemowo i bardzo fajnie.Trzeciego dnia(oczywiscie juz po wystawieniu komentarza pozytywnego sprzedajacemu z Allegro....)zaczeły sie problemy.Po właczeniu nie miały ochoty zaswiecic się kontrolki i był jakby w stanie czuwania .paliło się delikatne podswietlenie i po paru sekundach zaskakiwał.I trzeci dzien takze pracował bez zarzutu.Dnia czwartego zaczeły się problemy.Odtwarzał ,po ok 2 min wyłaczał sie częsciowo(dalej działało podswietlenie lecz bez swiecacych się kontrolek).pare sekund i grał.Sprawdziłem i działo sie tak nawet bez uruchomionego play.czyli stał i wyłaczał sie i właczał...;-).Obecnie juz się nie włacza i nie wyłacza bo nie działa nic.

Zasilacz bardzo sie grzał wprost jak żelazko.Co ciekawe na obudowie ,a srubeczki odkrecałem popularną neonówka,było jakies napięcie.Czyli wskaznik swiecił się.

Jest w Warszawie jakis dobry punkt naprawy lub fachowiec ?A moze sam mogę cos zrobic ?

mzawek

28 Sty 2006, 13:12

Dodam jeszcze że zadnych problemów z jako takim mechanizmem magnetofonu nie było.Wszystko sprawne i chodziło idealnie ,nie zwalniał i nic takiego.miał tylko problem z wysterowaniem biasu na jednym rodzaju kaset.

mzawek

28 Sty 2006, 13:50

Oto trafo strasznie sie grzejace.Chyba było juz kiedyś naprawiane ,te slady lutowania....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

https://www.audiostereo.pl/topic/24126-deck-onkyo-pad%C5%82/

Czy ten transformator wygląda na oryginalny?

Hm jeśli jest po naprawie to pewnie były przewijane uzwojenia.

Deck da się naprawić, to co opisujesz wskazuje na zwarcie i przebicie z uzw. pierwotnego. Trzeba dobrać jakiś transformator, może być np. Zatra, potrzebne będzie pwenie 2x13-15V + może 10-12V, moc 15-20W. Koszt niewielki ok. 25 zł. Zobacz na jakie napięcia masz kondensatory, stabilizatory w zasilaczu, to powinno być wskazówką jakie napięcia będą potrzebne.

A zaraz jak go zakupiłeś i podłączałeś to nie było napięcia na obudowie?

W takim razie odłącz transformator od elektroniki, sprawdź czy nie ma przebicia na wtórnych uzwojeniach, a po wyłączeniu z sieci posprawdzaj omomierzem ciągłość uzwojeń i separację pierwotne / wtórne . Może ma też np. przebicie do rdzenia (obudowy tr.).

Jak przyjechał to niestety wrzucałem tylko kasetki i słuchałem.Nie przyszło mi do głowy sprawdzać napięcia na obudowie.Dobrz ze da się go naprawic prawdopodobnie.

>W takim razie odłącz transformator od elektroniki, sprawdź czy nie ma przebicia na wtórnych

>uzwojeniach, a po wyłączeniu z sieci posprawdzaj omomierzem ciągłość uzwojeń i separację pierwotne /

>wtórne . Może ma też np. przebicie do rdzenia (obudowy tr.).

Dla mnie to wielka niewiadoma...;-)

Skontaktowałem się z jednym forumowiczem,moze cos poradzi.

Dzieki za porady.

Grundig High Fidelity

Deck wylądował u mnie i wygląda to tak. Elektronika wygląda na sprawną.Nie ma jednak przejścia na pierwotnym. Napięcia na pojemnościach to 25V czyli wydaje mi się,że max 15V trafo będzie ok.Mocowo było 35W więc proponowałbym nieco mocniejsze.40 do 50W. Uzwojenia na wtórnym mają przejścia. Dalej są stabilizatory na 12V i 5V oraz jeden stabilizator na zenerce i tranzystorze. Zaproponowałem trafo z toroidy pl ale zobaczymy jak kosztowo się będzie to przedstawiało.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Nie napisałem,że jest teraz napięcie. Napisałem jaką wartość powinno mieć napięcie trafa na wtórnym patrząc na napięcia na pojemnościach oraz stabilizatorach. Autor napisał,że już nic nie działa i nie działa z racji takiej,że się najprawdopodobniej przepaliło pierwotne.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Irek350

>Jak nie ma przejścia na pierwotnym, to skąd napięcie na wtórnym ???

Uzwojenie się przepaliło, a ponieważ wtórne są tu nawijane na pierwotnym, to mogło się tak stać że się zwarły, albo jest np. przebicie do rdzenia.

Zwykłe trafo nie jest nawijane tak,żeby pierwotne było nawijane razem z wtórnym(to nie toriid).Grzało się bo było za bardzo obciążone,przwijane lub poprostu gdzieś nawaliła izolacja drutu.Myśle,że po wymianie trafa będzie wszystko ok.

• 2 tygodnie później...

Diagnoza forumowicza Dreamer_1 była trafiona w 100%.Trafo do wymiany.Ja niestety juz go nie posiadam.Nabywca robi go sobie we własnym zakresie i zasygnalizował taką samą usterkę.Elektronika i inne sprawne.Czyli polecam forumowicza Dreamer_1 na przyszłosc.

Grundig High Fidelity

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.