Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M4 czy Koda 702F

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do zakupu podłogówek za ok. 1kzl - wiec tak jak w temacie - co będzie lepsze. Będzie to sporo grało w stereo ale także jako przody do kina.

A może macie sami jakieś sugestie? Chociaż z tego co czytałem to chciałbym chyba jedno z tych dwóch.

https://www.audiostereo.pl/topic/24130-tannoy-m4-czy-koda-702f/

Slyszalem obie te kolumny. Choc obie nie zachwycaja, to zdecydowanie polecam Tannoye.

Koda to kolumny do lubu-dubu a nie do sluchania muzyki. Nawet jezeli to ma byc tylko kino domowe.

Tannoy pomimo niedostatkow w srednicy i slabej gory to i tak jest lepszy od Kody.

Co wiecej, Tannoye mozna bardzo latwo stuningowac. Zapytaj McGyvera - on tuningowal Tannoye i twierdzi, ze z M4 mozna wiele, wiele wycisnac.

No kody potrafią łupnąć, a jeżeli chodzi o dudu to tylko w malutkich pokojach. Jak na moje uszy te kolumny zostały stworzone do większych pomieszczeń ala 20m2 w zwyż bo tam pokazują pzaurki i dudnienie znika całkowicie. Mają także jeszcze jedną opcje czyli domowe party :P

quench>>>

Przy normlanym słuchaniu raczej nie drażnią uszu. Jak dla mnie te kolumny w housie spisują sie doskonale ale dużo też zależy od charakteru wzmacniacza. Jak cos więcej chciałbyś się dowiedzieć to pisz na maila.

ma ktoś zdjęcia kody takie real a nie ze stron - ciekaw jestem jak sie prezentuje w domu. Ile one mają wysokości - może ktoś pamięta wszystkie parametry kody i Tannoya.

A może ktoś zna coś lepszego w cenie około tysiąca z podłogówek?

Iceman>>>

Zdjęcia z mojego pokoju(1024x768):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Simonello - za małe mam jeszcze pieniądze żeby coś ciekawego zrobić. Kolumny mają być przodami w kinie - wiec 6 przetworników - po 3 na kolumne do tego obudowy, robocizna - nie bardzo sie da zmieścić w tej kasie.

Iceman>>>

Musze troche popracować nad akustyką pokoju bo to tylko 10m2 i trzeba już kombinować. Wpadłem na pomysł na podzielenie pokoju na część mieszkalną i odsłuchową, troche to dziwnie brzmi ale niewiem czy wrzucenie biurka z komputerem pomiędzy kolumny czegos nie spartoszy :|

Iceman,

Kody prezentują się dość ładnie, szczególnie w kolorze dębu (takie mam), zarówno z jak i bez maskownic. Te gumowe podkładki pod kolce są w komplecie. I w zasadzie to tyle zalet ... Grają tyle ile kosztują. W KD jest w miare OK, w stereo z amplitunerem KD jest kompletna tragedia, zero basu, dźwięk strasznie drewniany. Po podłączeniu do wzmacniacza stereo (Pioneer A-656 MKII) jest dużo lepiej ale i tak daleko do brzmienia normalnych kolunm stereo. Nie potrafię fachowo opisach dzwięków jakie wydobywają się z tych skrzynek, zdaje się że określa się to mianem zlanej sceny (wszystkie dźwięki ze scieżki brzmią chaotycznie i tak jakby w jednym zakresie częstotliwości).

IMO ne warto się w nie pchać jesli zamierzasz słuchać duzo muzy. Lepiej kupić coś używanego lepszej klasy. Ja, od kiedy minęła fascynacja kinem i chciałem posłuchac trochę muzy, zdecydowanie pożałowałem zakupu i 10 miesiącach użytkowania będę je zmieniał na coś normalnego.

a tak sie zastanawiam - czy Tannoy robi suby? bo jeśli M4 na przody, to M2 na tyły, centralne widziałem też jakieś od Tannoya ale zastanawiam sie czy da sie gdzieś kupić Suba tannoya?

Ziobul>>>

W jakim pokoju masz te kody? Basu to one mają aż nadto i nie potrzeba subwoofera w małych pokojach. Ja słucham na nich muzy w stereo od samego początku i dobrze się sprawują zwłaszcza kiedy mam je w 20m2 :)

np jakie? Do 600 zł?

Troche wątpie czy M2 zagra lepiej niż koda 702f - bas z pewnością powinien zejść niżej w podłogówkach - po monitorach z założenia nie ma sie co spodziewać najniższych częstotliwości. I co to za dopłacanie - kody do drogich rzeczy nie należą.

>cyjanopan -

to niezupełnie tak - chce mieć docelowo dwa wzmacniacze i amplituner KD - i docelowo obie pary kolumn będą chodziły najczęściej w stereo - a tylko czasami jako KD.

A skoro już o tych planach mowa może ktoś zna jakiś przełącznik źródeł w stosunku do kolumn?

Iceman, 9 Lut 2006, 16:15

>And the winner is... TANNOY M5

No nie wiem. Odsluchiwalismy wraz z bratem przed zakupem m4 i m5 i wybor padl, bynajmniej nie ze wzgledow oszczednosciowych, na m4 i to zdecydowanie. Moim zdaniem dobra opinia m4 jest automatycznie ekstrapolowana na m5 i jest to blad moim skromnym zdaniem.

Przychylam się do opinii o wyższości M4 nad M5. M5 mają wprawdzie wiecej basu, ale... gorszej jakości. M4 wykorzystują lepiej dopracowane woofery, lecz niestety bassrefleks jest niedokładnie zestrojony, wymaga poprawek. Ponadto zwrotnice, jak to zwykle bywa w kolumnach budżetowych pozostawiają wiele do życzenia. Niemniej potencjał jest. Daje też do myślenia fakt, że niemal dwukrotnie droższe kolumny Tannoy Revolution R3 wykorzystują te same głośniki, w których jednakże dla niepoznaki zmieniono kształty koszy.

M5 do mnie dotarły i jestem bardzo zadowolony jak narazie. Brzmią tak jak się spodziewałem a nawet lepiej - mając wcześniej M2 liczyłem że M5 będą miały też niezbyt jasną góre - ale jednak wydaje się nieco lepsza niż w M2. Bas na oko o jakieś 15 Hz niżej schodzi no i jest sporo obszerniejszy. No i ta moc - sampler Dali na kawałku nr 5 (safri Duo) brzmi ciekawie przy dużej głośności. Przestrzeń też nienajgorsza.

Te kolumny chyba u mnie zostaną na długo. Kiedyś tylko kupię ich przeciwieństwo do drugiego pokoju czyli JBL E80 albo E90 - tak dla przeciwwagi.

• 2 tygodnie później...

Trafiła mi się koda - nie 702F ale 707F - okazyjnie wiec sobie kupiłem i kodę. No i jednak się cieszę, że na główne głośniki wybrałem Tannoye. M5 biją kodę pod każdym względem: bas schodzi dużo głębiej, mają zdecydowanie lepszą dynamikę, łatwiej je napędzić, są głośniejsze i mocniejsze. No i w kodzie zdecydowanie brakuje środka - korektor jest raczej wskazany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.