Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP 550, 590, 591, 790 - pomocy!

alcol

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma za dużo informacji na forum o tych cedekach, także będę wdzieczny jeżeli ktoś udzieli mi kilku rad na temat tych klocków- czy warto, jak to gra, co w nich siedzi itp . Ma to być zdecydowanie tanie budżetowe granie ale nie chciałbym żeby to była totalna porażka.

https://www.audiostereo.pl/topic/24183-sony-cdp-550-590-591-790-pomocy/

Czas popełnić pierwszy wpis :-)

Odnośnie powyższych, to znam jedynie cdp 591, posiadam lekko zmodyfikowaną wersję i muszę stwierdzić, że gra więcej niż przyzwoicie. Wersje czyste moim zdaniem również są warte polecenia (zwłaszcza za kasę, za którą można je zakupić). Osobiście rozpatrzam właśnie kwestie clocka do wspomnianego CD-ka, więc chętnie również bym posłuchał opinii. Również temat o cdp 591 przewijał się niejednokrotnie na forum (proponuję wyszukiwarkę).

Pozdrawiam

Interesują mnie te modele bo można je dostać za bardzo przystępne pieniążki a obiło mi się o uszy że 590 i 591 to dość przyzwoite budżetowe modele Sony - niestety żadnego z nich nie słyszałem. Moje onkyo 7011 trochę szwankuje a że mam na nie jeszcze powiedzmy "gwarancję" w to myslę nad kupnem innego taniego cdeka - tylko nie chciałbym oczywiście żeby grało to gorzej od mojego onkyo, który jest tylko przyzwoity.

U mnie na półce leży i się kurzy Sony CDP 591, miałem go tuningować, ale poszedłem w Philipsa i Daca Petera. Jeżeli chodzi o to jak gra 591 bez tuningu - bez rewelacji, dźwiek trochę suchy, pozbawiony emocji, ale porównuję do klocków znacznie wyższej klasy. Nie wiem czego oczekujesz i jakie jest Twoje osłuchanie.

Za to forumowicz Kaszio posiada tuningowanego Sony CDP 591, wymienił kondensatory, clock, wzmacniacze operacyjne i ten stuningowany CD zagrał rewelacyjnie, lepiej od mojego byłego Cambridge Audio D500SE.

Także moim zdaniem, jeżeli 591 to tylko pod tuning.

Pozdr.

Wielkie dzięki za odp. i rady :)

No właśnie czytałem o tym tuningowanym cdp 591 dlatego m.in. zaiteresował mnie ten odtwarzacz. Cdp 590 z tego co wyczytałem to ma podobno wzmacniacze operacyjne BURR BROWN PCM 56 - wydaje mi się ze jest to starszy model od 591 ale czy pomimo tego nie lepszy?

hmmm, czyli jednym słowem przydałoby się wrzyucić clocka do tego cdp-591? bo w sumie tak: kondy wymienione, dorobione porządne wejście sieciowe, wzmacniacze AD, myslę nad wspomnianym clockiem- bo w sumie to nie taki duży wydatek, tylko to co mnie zastanawia- czy jest sens przy tym sprzęcie- nie lepiej zainwestować w coś o lepszym przetworniku??

Poza tym moje wrażenie jest takie, że tunning wcale nie wpłynął na większa neutralność dźwięku- w zasadzie i tak tego nie oczekiwałem. Ładnejsza jest separacja, a poza tym mam wrażenie,że wysokie się wyostrzyły (w znaczeniu jak najbardziej pozytywnym). Obecnie słuchanie wokali to prawdziwa przyjemność- np. takie Carmen, wcześniej i na innym sprzęcie fabrycznym (budżetowe

Jeśli się nie mylę to w CDP591 jest DAC CXD2552.Klocek ten jest bardzo podobny do CDP791 i CDP991.

Tutaj wkleiłem fotki z środka odtwarzacza w trakcie moich ingerencji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.