Skocz do zawartości
IGNORED

wytlumaczy ktos schemat (GC) laikowi...?

Wajman

Rekomendowane odpowiedzi

ja to nawet moglbym ci wytlumaczyc jaka funkcje pelnia a nawet jak dzialaja poszczegolne elementy wewnetrzne w tym 75. Ale do tego potrzebne jest spotkanie osobiste kawa wino etc.

ilu omowy wyjdzie mi ten GC ? od czego zalezy 'omowość' wzmaka?

jakiego bezpiecznika powinienem uzyc? transformator juz wiem gdzie kupic, rezystory i kondensatory tez sie jakos zalatwi.... a diody i LM'a ?

Wajman, 1 Lut 2006, 19:28

Nie ma czegos takiego, jak omowość wzmacniacza. proponowałbym jednak siegnąc do jakiejś książki, np. Maciej Feszczuk "Wzmacniacze elektroakustyczne' - wiekszy pozytek od wpisów internetowych.

W watku "rozne kostki do wziecia" kolega Harry sprzedaje LM kondy PanasonicFC takze diody, ceny ma dobre, sam od niego bralem, skontaktuj sie z nim, na pewno cos bedzie mial dla Ciebie,

plytki od DeTom-a tez akurat od niego zamawiam..

Jesli nie bedziesz mogl odnalesc w/w forumowiczow odezwij sie na priv to dam ci namiary

Tak jak kolega JAR1 napisal, ohmowe to sa np kolumny glosnikowe,

a tobie pewnie chodzilo ilu omowe kolumny bedziesz mogl podlaczyc? jesli tak to i 4 i 8 ohmowe spokojnie graja, jesli jednak masz juz kolumny i znasz ich impedancje to warto dobrac do nich zasilacz, w watku GC jest polecany do 4 ohm kolumn zasilacz ok 2 x19 do 2 x 20 V natomiast przy 8 ohm 2 x 22 do 2 x 24 V

tak czytam ten caly watek o gc czytam, dlubie sobie sprawdzam caly czas jak dziala na panasonicach ale jeden szczegol umknal mojej uwadze... a mianowicie podlaczenie kolumn:

na schemacie jet out of phase czyli + do - glosnika... po co?? dlaczego?? co to daje??, moze ktos mnie oswieci...

po wpisac widac jakie tu wszystko czerstwe jest. Podniecaja sie kondensatorami a raczej ich typami. Jesli ktorys slyszy roznice miedzy dwoma sprawnymi kondensatorami to niech idzie do laryngologa.

A swoja droga pisze glupoty na temat tych lm a nawet ich nie posluchalem. W poniedzialek podam werdykt. Czy to cos warte jest. Zaniepokoil mnie wpis kolegi z Litwy. Jesli gacek gorzej gra od tego nada to moze byc niedobrze!!!!!

NIe wiem jak to mozliwe ( no chyba ze mam wybitny sluch), ale kiedys, przez zupelny przypadek (jakas mala przeprowadzka w pokoju) podlaczylem przewody glosnikowe do wzmacniacza (Cambridge Audio A2) wlasnie w wersji "inverted" tzn + ze wzmacniacza do minusa kolumn i - ze wzmacniacza do plusa kolumn.

i Konsternacja.... pojawil sie bas, ktorego wczesniej nie bylo prawie wcale....

(wczesniej podloczone bylo po bozemu i w zgodnej fazie, zeby nie bylo od razu niedomowien).

Az nie moglem w to uwierzyc i podlaczylem z powrotem "po bozemu", bas znikl....

Co prawda kolumienki byle jakie, ale roznica bardzo duza, moze wplyw na takie zachowanie dzwieku byc np w tym ze, czesto w konstrukcjach glosnikow (w moim przypadku tak jest) podlacza sie glosnik wysokotonowy na przeciwnych biegunach w stosunku do niskosredniotonowego (mowa o 2-way)?

Obecnie gram na GainClonie w wersji 3886 i tej roznicy juz nie ma, to tez ciekawe dlaczego, a wiec to tez nie sprawa kolumn, nie potrafie tego wyjasnic. Ale zawsze warto sprawdzic, a noz a widelec bedzie lepiej.

Pozdrawiam,

"czesto w konstrukcjach glosnikow (w moim przypadku tak jest) podlacza sie glosnik wysokotonowy na przeciwnych biegunach w stosunku do niskosredniotonowego"

o ile się nie myle to podłancza się tak dlatego, że zwrotnice parzystego rzędu odwracają faze. Elektrycznie głośnik jest w przeciwfazie, ale dzwięk, który emitują jest w zgodnej.

Nadal uważam, że nie ma to znaczenia. Dziwęk to przecierz sinus, raz membrana się wychyla a raz cofa.

Dla pewności ide to sprawdzić doświadczalnie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.