Skocz do zawartości
IGNORED

8 cali na bas.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Aurum Cantus pewnie nie jest zły , ale nie widzę go w mojej referencji . Chcę , żeby to była konstrukcja ,która będzie łechtała moje ja, dlatego nie chcę niczego spierniczyć . Wstęgi aurum'a są bardzo interesujące i nie wykluczone , że kiedyś z nich skorzystam.

Marko3T:

"Chcę , żeby to była konstrukcja ,która będzie łechtała moje ja, dlatego nie chcę niczego spierniczyć "

Obyś nie wpadł z deszczu pod rynnę. Etony to niestety konstrukcje przestarzałe, konkurencja robi rzeczy bardziej zaawansowane. Przykład - porównanie Seasa L26RFX/P z Etonem 11-581 - Seas ma break-up o oktawę wyżej, przez co łatwiej zaniknie on pod kątem a kaszana z harmonicznymi będzie też o oktawę wyżej. Z kolei Aurum Cantus proponowany przez Uwe300 ma sporo wyższą efektywność niż Eton 5-880 więc groźba spalenia średniego przy niskim podziale oddali się jeszcze bardziej.

Drogo nie zawsze znaczy dobrze - no chyba że słyszałeś Etony z ich zniekształceniami i takie właśnie brzmienie uważasz za referencyjne. Albo stwierdzisz "Mam głośniki takie jak stosuje Avalon więc muszą grać dobrze i wcale nie słyszę zniekształceń tylko szybkość, detal i barwę".

PS. możesz stwierdzić że break-up Seasa L26RFX/P jest wyższy, ale z analizy przebiegu harmonicznych Etona wynika że jego break-up ma tak naprawdę 11dB a wykres SPL był wygładzany.

Tak spotkałem opinie ,że eton jest przestarzały jednak muszę go spróbować. Jeżeli się zawiode uderze w następnej konstrukcji w inne przetworniki. W ten sposób będe bogatszy o nowe doświadczenie . Prawda myśle też ,że jeżeli avalon,eventus czy a.d.a.m stosują eton'a to mam nadzieje ,że nie może być źle i u mnie zagra.

Czy A.D.A.M. to ci magicy których dzieło jest testowane w ostatnim Audio? Jego zmierzone przebiegi SPL zdradzają że konstruktorzy nie bardzo wiedzieli co robią - albo głos decydujący o zwrotce mieli jacyś "tweako gurus" negujący pomiary i strojący zwrotki tylko na słuch. No a recenzja zła być nie mogła, bo dystrybutorzy by się obrazili ew. przelękli że ich produkty mogą być tak ocenione i więcej nic by do testów nie przysłali.

misiomor, 17 Lut 2006, 15:10

>Drogo nie zawsze znaczy dobrze - no chyba że słyszałeś Etony z ich zniekształceniami i takie właśnie

>brzmienie uważasz za referencyjne. Albo stwierdzisz "Mam głośniki takie jak stosuje Avalon więc

>muszą grać dobrze i wcale nie słyszę zniekształceń tylko szybkość, detal i barwę".

Ale przecież Seas nie jest pozbawiony całkowicie zniekształceń.

Henrykpiątek:

Seas nie jest pozbawiony zniekształecń. Tyle że w niezależnych pomiarach ma ostatnio zwyczaj bić wszystko inne albo przynajmniej znajdować się wśród najlepszych (fakt że z racji ceny Etony nie goszczą w tych pomiarach za często). Niestety omawiany Eton ma duże problemy ze zniekształceniami (widoczne w ich karcie katalogowej i IMHO czyniące nawet podział 300Hz dość ryzykownym z punktu widzenia wyższych harmonicznych - bardziej dokuczliwych czasem nawet mimo niższego poziomu względem trzeciej czy drugiej).

W nowocześniejszych driverach tej wielkości problemy te są wyraźnie zmniejszone (przesunięte wyżej) i dlatego uważam 11-581 za konstrukcję dość zapóźnioną technologicznie. Tak wysoki co do amplitudy break-up nie powinien znaleźć się tak nisko na osi częstotliwości w driverze 10 cali który nie jest subwooferem.

Nie twierdzę że na tym wooferze nie da się zrobić dobej kolumny, ale przynajmniej ja widziałbym go raczej na bocznej ściance a mając do wyboru L26RFX/P nawet bym na tego Etona nie spojrzał.

Jednak daje to dużo do myślenia ,dlaczego hi-end 'owe firmy stosują etona pomimo ,że nie są to konstrukcje najnowsze. Coś musi kierować takim wyborem . Nie zawsze to co najnowsze jest najlepsze przykłady np. w motoryzacji. Nie jestem przeciwny pomiarą , ale z drugiej strony nie słucha się wykresów tylko gotową konstrukcje. Niejednokrotnie zastanawiało mnie dlaczego publikowane przez diy w sieci charakterystyki ich konstrukcji są idealne , a firm z zapleczem technicznym,finansowym dalego odbiegają od ideału. Przecież szanowane firmy nie pozwolą aby pracował u nich za ciężką kase jakiś baran bez pojęcia. Może na końcu liczy się ucho?

P.S. Jeżeli ktoś zna link z niezależnymi pomiarami etona to bardzo proszę wiem ,że eton był testowany przez Klang&ton i Hobby HiFi

Pzdr. wszystkich z tego wątku.

Dobra fama związana z Etonem bierze się z faktu używania ich w najdroższych kolumnach na świecie firm takich jak Kharma czy Avalon. Ale Seasy z powodzeniem stosuje np. Tidal, także w połączeniu z Accutonami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>mahler

W wywiadzie jakiego udzielił w Audio facet z Tidal'a pozytywnie odniósł się do basu z avalon eidelon w którym jest eton 11-581. Po co zachwalać bas z kolumn konkurencji. Może nie zachwalał ,ale chodziło mu o szybkość .

P.S. Właśnie mi się przypomniało ,że proponowałeś mi odsłuch accutonów .Jeżeli to jest aktualne to się odezwe na meila .

Pzdr. Marek

"Jednak daje to dużo do myślenia ,dlaczego hi-end 'owe firmy stosują etona pomimo ,że nie są to konstrukcje najnowsze."

W hi-endzie IMHO klienci oczekują brzminia spektakularnego. Uważam że nawet gdyby ktoś zbudował system idealnie liniowy (dający w miejscu odsłuchu wartość chwilową ciśnienia akustycznego proporcjonalną do chwilowej wartości próbki na płycie) to wielbiciele hi-endu stwierdziliby krótko "to nie gra, Avalon ma szybszy bas i lepszą barwę". Vide popularność wstęg które w pomiarach dostają taki łomot że aż szkoda.

"Po co zachwalać bas z kolumn konkurencji. Może nie zachwalał ,ale chodziło mu o szybkość ."

Zacytuję Lema:

"nikt tam sam siebie wcale nie chwalił, wszelako tak już to się jakoś składało że Struncel podziwiał Paciora, a Pacior - Struncla, obaj hołdami przez Logarytów zasypywani"

Kolesie z Avalona nawet przekroczyli granicę przyzwoitości, samozwańczo tytułując swoje konstrukcje "masterpieces", a inni chwalą Avalona żeby samemu trochę podwieźć się na renomie jaką ta firma wyrobiła sobie wśród snobów.

misiomor, 18 Lut 2006, 12:53

Czy rzeczywiście jest tak tragicznie z tym Etonem, czy wszyscy którzy kupują Avalon'y wśród których jest jeden z naszych forumowych kolegów Elberoth- ciekawe dlaczego milczy- naprawdę są głusi czy nieświadomi tego że

nie "słyszą"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Henrykpiątek:

Z tym Etonem nie jest wcale tragicznie, to najprawdopodobniej dobry głośnik - na 95% mogłbym słuchać kolumn na nim dobrze zrobionych z przyjemnością. Tyle że IMHO są na rynku głośniki lepsze i zarazem tańsze. Nie lubię płacić za wartości snobistyczne zamiast za techniczne.

Problemy tego sprzęta z harmonicznymi mogą właśnie dawać jego "szybkość". Jak ktoś to lubi to 11-581 jest właściwym wyborem.

W sprawie Avalonów - o ile pamiętam Elberoth kupił swój konkretny model w ciemno, bez słuchania. Jakie motywy nim kierowały - nie wiem.

Witam,

Często wzrost użyteczności lub i korzyści dla Klienta nie rośnie zbyt ze wzrostem ceny oferowanej.

Jestem bliski stanowisku Misiomor`a. Jedne z ostatnich produktów Seas`a, teraz z Prestige, to jest H1208 (8 cali) i H1209 (10 cali) wydają się być bardzo dobre, interesujące. Nie znaczy, że muszą lub powinny być zaraz "drogie". Podejrzewam, że może w tym roku Seas wypuści na rynek "coś" z grupy Excell i oby nie różniło się tylko ceną. Chcący więcej wydać pieniędzy zawsze raczej mają okazję ku temu.

Jeśli chodzi o produkty Eton`a, to czas biegnie i są one jakby z poprzedniej epoki. Szkoda tylko, że ich ceny są zbyt sztywne. Cóż, sprawa "firmy". Kiedyś rozpatrywałem (ładne kilka lat temu) pewne próby głównie akurat z 8-800. Nie doszło do tego. Nawet wówczas, jego xlin, było bardzo słabiutkie. Potem "nowszego" 11-581 wartość zaledwie +/-5[mm] też nie zasługuje na uwagę. To tylko ze względu na "jeden" parametr. Eton, ze względu na zależność z mojego pierwszego zdania tej poczty jest bardzo drogi i "nieopłacalny".

To tylko moje zdanie lub moje sugestie. Kto i na co wydaje swoje pieniądze, to już jego decyzje.

Pozdrawiam, Piotr01

Ni po raz pierwszy spotykam opinie ,że eton jest przestarzały. To mnie nie zniechęca między innymi dlatego ,że wciąż pojawia się w konstrukcjach hi-end

diy wciąż przeżywają głośniki focal , które już parę lat temu były przestarzałe nie były idealne i też były drogie.

Co tak naprawdę świadzczy o nowoczesności przetwornika? Niski poziom zniekształceń w pomiarach, aerodynamicznie odlewany kosz, duży x-max, wentylacja dolnego resora?

Moja opinia jest taka , jeżeli głośnik ma x-max na poziomie 5mm to przy takiej powierzchni membrany jak w 11-581 w zupełności wystarczy. Głośniki z dużym wychyleniam jak np. peerles xls wymagają mocnego magnesu,mocnego wzm. Często takie przetworniki mają niską efektywność.

Ja właśnie tutaj widzę przewage tego etona. Lekka sztywna membrana pracuje szybko.

Natomiast wentylacja dolnego resora to trochę moda być może jest potrzebna w przetworniku, który wychyla się 12mm

Tak więc jak wygląda nowoczesny głośnik?

Marko3T:

Jeżeli oczekujesz tutaj peanów na cześć Etona oraz Avalona to napisz - ja już mogę przestać udzielać się w tym wątku.

Szybkość lekkiej i sztywnej membrany to slogan reklamowy Etona, być może poparty "brzmieniem" pochodzącym od harmonicznych. O zachowaniu głośnika w stanach nieustalonych (co ja bym rozumiał jako szybkość) decydują parametry TS i strojenie obudowy na basie oraz zniekształcenia liniowe (energy storage) wyżej.

Nowoczesny przetwornik - sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Jak dla mnie przykładem mogą być wspominane już nowe Seasy 26cm.

L26RFX/P ma membranę lepszą niż Eton bo break-up jest o oktawę wyżej (można go stosować dość bezpiecznie nawet do 500Hz zwłaszcza że wykazał się znakomitą liniowością napędu z przewagą drugiej harmonicznej i niską intermodulacją na dodatek - takich pomiarów Etona niestety nie widziałem - w karcie katalogowej widać zresztą przewagę trzeciej harmonicznej, choć nie piszą przy jakim SPL był robiony wykres co znacznie obniża jego wartość.

Papierowy CA26RFX ma jednocześnie wyższą efektywność oraz Xmax a napęd ma ten sam co L26RFX/P. Co prawda wykazuje on pewne problemy ze sztywnością membrany już przy 500 - 600Hz (na bank będzie tam miał zniekształcenia liniowe) tyle że nie ma peaku - nie ma wzmacniania harmonicznych, więc zarówno 11-581 jak i CA26RFX nadają się do podziału 300Hz poniżej którego pracują tłokowo, w zasadzie bez zniekształceń liniowych za to powyżej jeden ma problemy ze zniekształceniami nieliniowymi a drugi - z liniowymi. Zresztą znacznie większe uskoki SPL skutkujące zniekształceniami liniowymi wyszły w pomiarach mini-utopii w Audio a i tak wszyscy padali przed nimi na twarz.

Jeżeli 26cm przetworniki serii Prestige są za tanie to zawsze można kupić 26cm aluminiowo-magnezowego Excela o parametrach przypomnających L26RFX/P - tyle że jak do tej pory Excele wypadały w basach o wiele słabiej (miały wyższe zniekształcenia) niż tej samej wielkości prestige - może Seas musiał dostarczyć więcej "szybkości" fanom hi-endu?

Focal - w pomiarach zniekształceń jedyny Focal którego pomiary widziałem wypadł nienajlepiej (5 cali membrana W), więc wydaje mi się że szybkość Focala mogła brać się właśnie ze zniekształceń a do tego działa tu syndrom raju utraconego (miętkie Dynaudio są też wspominane z wielkim rozrzewnieniem).

>misiomor

>Jeżeli oczekujesz tutaj peanów na cześć Etona oraz Avalona to napisz - ja już mogę przestać

>udzielać się w tym wątku.

W żadnym wypadku nie oczekuję i bardzo się ciesze z twoich wpisów. Masz dużą wiedze i zupełnie inne spojrzenie na zagadnienia nazwijmy je "głośnikowe", a gdzie pare osób i każdy zwraca uwagę na coś innego to dyskusja jest ciekawsza. Kubeł zimnej wody czasem może pomóc. Co wcale nie znaczy ,że zrezygnuje z etona.

Mam nadzieje,że to moje upieranie się przy eton'e nie zniechęci Cię do dalszych wpisów ja naprawde nie jestem głuchy na argumenty i wiele z tego co napisałeś do mnie trafiło.

Nowoczesne głośniki - nowe Scany z serii Revelator też wyglądają bardzo nowocześnie i ich ceny są bardzo hi-endowe. Pomiarów nie widziałem ale IMHO na 95% wciągają Etona jedną dziurką od nosa (chyba że ktoś lubi "szybkość" biorącą się ze zniekształceń).

misiomor,

nie chce sie klocic, bo nie 'siedze' w temacie, ale z opinii osob uzywajacych w praktyce (mam na mysli po prostu robiacych zestawy) Twoje twierdzenie jest mocno rozbiezne z ich odczuciami. Tzn. na temat Etona i ScanSpeak'a. Ale moze sie myle.

O co by bylo gdyby taki Eton gral np. tylko do 120Hz?

T.

TeQuila:

O "brzmieniu" nie dyskutuję, może w tym aspekcie Eton jest dla niektórych lepszy. W przypadku pracy od 120Hz jego problemy z harmonicznymi na pewno będš mniej istotne, tyle że w tym zakresie znajdziemy na pewno woofery bardziej liniowe przy wyższych SPL.

misiomor, 20 Lut 2006, 15:41

>od 120Hz jego problemy z harmonicznymi na pewno będą mniej istotne, tyle że w tym zakresie

>znajdziemy na pewno woofery bardziej liniowe przy wyższych SPL.

Czy "moglibyśmy" więc poszukać?

A tak generalnie ciekawe czy ktos zna tego taniego NHT:

Ukryta Zawartość

i kit na tym glosniku:

Ukryta Zawartość

Co ciekawe glosnik daje sobie dobrze rade w obudowie zamknietej o trelatywnie niewielkich rozmiarach.

T.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TeQuila:

Ten NHT to typowy subwoofer zrobiony według recepty: ciężka membrana, bardzo silny magnes. Coś takiego daje właśnie dobre zejście basu przy niezłej kontroli w małej obudowie (umiarkowane Qts, niskie Fs i nie za duże Vas) i jednocześnie Xmax może być duże. Niestety skutkuje to również niską efektywnością.

W tej klasie głośników dobrymi wynikami pomiarów wykazały się nowe subwoofery Dayton z serii Reference, z metalowymi membranami. Seria XLS Peerlessa też nie jest zła choć nowym Daytonom ustępuje.

Problem polega na tym że Marko3T poszukuje czegoś o wysokiej efektywności tak więc NHT1259 nie jest wooferem dla niego.

misiomor, pomijając cenę, co sądzisz o takim wooferze ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Henrykpiątek:

Poniżej 120Hz najniższe zniekształcenia mają dobre subwoofery. Jeżeli poszukujesz czegoś w tym rodzaju za duże pieniądze, to zwróciłbym uwagę na serię Tumult adire Audio. co prawda nie widziałem niezależnych pomiarów, ale to co pokazał Extremis (pobił Scanspeaki w niskich basach) pokazuje że napęd XBL jest grzechu warty.

Mahler:

Widzę wysoką efektywność, podaną uczciwie w procentach (Eton 11-581 ma 0.44% a więc 4.25dB mniej). Dość łatwe strojenie BR, duża średnica cewki w połączeniu z wysoką efektywnością powinna dać dużą dynamikę.

Nic nie wiem na temat liniowości napędu. Jestem prawie pewny że wykres SPL (a być może i impedancji) był w jakiś sposób wygładzany (jak to zwykli czynić producenci szerokopasmowców) i dlatego nie wiem dokąd ten wynalazek sięga tłokowo, nie spodziewałbym się żeby było to wyżej niż 200 - 300Hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.