Skocz do zawartości
IGNORED

Miażdżąca Ciekawostka!

Saint123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wątpie,że ktoś w Polsce wykorzysta ten "tyci" głośniczek ale może ktoś się skusi na niego ;P

Jest na fotce niżej (P.S. ta piłka do kosza jest rzeczywistych rozmiarów).

Ma tylko 5000W RMS, 22", Fs=16.7 Hz, poprostu ogromny!!!

A tutaj link to oficjalnej stronki tego cuda!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze jeden przykład z filmem "West Coast Customs" jak to wmontować do auta:

Ukryta Zawartość

Myśle, że jest wart małego omówienia.

Pozdrawiam!!

post-9616-100007181 1170284302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24273-mia%C5%BCd%C5%BC%C4%85ca-ciekawostka/

juz bylo to kiedys na forum.... ale nie moge znalezc. byl filmik w ktorym ktos wsadzil 3 takie woofery do samochodu... jak ktos znajdzie temat to bylbym wdzieczny za umieszczenie linka :)

2 w jednym

Nagłasnia i od razu obniża samochód.

Ciekawe dlaczego jak zajrzałem na tą stronke do zakładki "who is 22" to sie nie zdziwilem kogo tam ujrzalem....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poza tym to trochę dziwne... kosz to wygląda tak jakby siedziała tam niewiadomo jak duża cewka z cholernie olbrzymią szczeliną do poruszania się tej cewki a tu tymczasem tylko 3 inche, jak im się to udało.... :)

wszystkie dane tutaj (małymi literkami) ==>

Ukryta Zawartość

a zatem wygląda na to że membrana waży 1428g a Xmax jest peak-peak 2,5 in. to 2,5 raza tyle ma Peerless...

a cewka ma 6,5 in. średnicy ... no przyzwoita

chyba nie chciałbym siedzieć obok czegoś takiego...na pewno nie w samochodzie...podwiewałoby nadmiernie bluzkę ;)

Ukryta Zawartość

Głośnik jest dostępny w czterech rozmiarach od 10-22``.

Cena tego ostatniego "trochę" zaporowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z cewką 6,5 cala te 6kW to marzenie ściętej głowy.

Sprawność 0,18% czyli dajemu mu 100W i przykładamy ucho do membrany, bo nic nie słychać. No ale z takim Xmax, Mms i BL na marnym poziomie 20TM nie dziwi.

Panowie, toż to odpustowy głośnik. Tylko duży :-)

Poniżej prawdziwy woofer 21', zjada go :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możliwe że tak jest, że jest odpustowy i przesadzają z tym filmikiem bo są dodane efekty trzęsienia ziemi, pozatym te teksty!!! Ale bardziej są śmieszne te teksty....przecież nie idzie w aucie uzyskać 6000 watt RMSu dla jednego głośnika!!! ;) Powiedzmy, że zrobimy super przetwornice, która da nam 50V, co nam da przy 4R jakieś 600W. Co w mostku da ze 2000W (pomijająć już to,że wtedy przetwornica by musiała ciągnąć coś koło 200A!!!). Załużmy że będą 2 cewki to głośnik przyjmie Do 4000W. Nawet na papierze to NIEREALNIE wyglada! Jak długo by to grało??Bez załączonego silnika ze 2 minuty?A jak się już go włączy to przy Peak-u będzie przygasać ;P

A co to za głośniczek _IGoD_ ?? może go nam bliżej przedstawisz?? Co sie rzucacie o mały xMax? 64mm to jest mało?? Przy 12mm XLSa chyba to jest coś...a po drugie to po co głośnikowi z 56cm membraną duże xMax?? ;D

Tak sobie oglądam te "subusie" , a ja dalej nie umie wybrać żadnego dla siebie :/ ale nie o tym tu mowa :)

*Poprawka bardziej śmieszne są te WZMACNIACZE nie teksty ;)

w dodatku nie ciągło by 200A tylko były by ze 2xwzmacniacze bo 2cewki czyli 400A...nie uwierze w to chyba nigdy!!!

Po drugie zapomniałem dodać że fajna ściema z tym trzęsieniem ziemi jak na decybelomierzu jest góra 105dB!!! :P Śmiechu warte! To że głos przerywa XZibitowi to nawet na moim dawnym 30cm odpustowym głośniku uzyskać mogłem ;D

pozdrawiam!!

Mnie najbardziej śmieszy amerykańska tandeta. To społeczeńswo się stacza.

Ten program o tuningu z Xzibit'em... wszystko niesamowicie sztuczne, plastikowe.

Ale powracając do głośników...

Xmax 75mm to bardzo dużo, nienormalna wartość. Bl na poziomie 20 to również bardzo mało, co się oczywiście wiąże z tak długą cewką. Sprawność 0,18% to strasznie mało. To jest parodia głośników typu XLS i tyle. W ameryce wszystko musi być najlepsze i największe...

Głośnik na zdjęciu to PrecisionDevice:

Ukryta Zawartość

Ta angielska firma robi profesjonalne woofery, bardzo wytrzymałe i niestety drogie.

100dB/1W/1m przy 45Hz robi wrażenie, prawda?

Jest dużo lżejszy od tego monstrum, ~30kg. Ale i tak za ciężki, jeśli już gdzieś się go stosuje to w stałych instalacjach (dyskoteki etc). Tak czy siak, nieopłacalny. W jego cenie można kupić trzy 18' woofery B&C lub 18sound.

Takie rzeczy to raczej ciekawostki.

post-1349-100007134 1170284369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xmax 75mm ale one way czy peak-peak, bo dla mnie to jest p-p. I to jest niby dużo dla takiej cewy? Inna sprawa że przy tej pow membrany to nawet i +- 10mm by wystarczyło...

>>Igod

tak zaciekawił mnie ten głośnik, w ogóle ta firma, bo bardzo często pokazujesz głośniki tej firmy na forum

.....i tak sobie patrzę, zaglądam do 10" modele PD 102 lub PD 107 (bez różnicy prawie) i co widzę....? Xmax (jak rozumiem znowu p-p bo przecież nie pisze +/-) zaledwie 1,5 mm. Ludzie..... nawet jeśli to by było +/- 1,5 mm, to zastanówcie się przez chwilkę jaką wy moc chcecie doprowadzić do takiego suba i przy jakiej częstotliwości... Większy wzmacniacz i membrana poleciała przez okno!!

>JFSebastian,

bez róznicy :) jak kto zapomni otworzyć to szyby i tak wylecą przy stu-kilku dB :)

a mózg pójdzie uszami i zabrudzi dres :D

Idiotyczne są te tuningi, kupa kasy idzie w samochód który powinien się dawno znaleźć na złomowisku, a na końcu powstaje bombastyczna kaszana będąca mieszniną najdroższych i absurdalnych pomysłów z cyklu "co by tu jeszzce spartolić".

Zagadka dla rozluźnienia towarzystwa ;P Wczoraj zajrzałem wgłąb moich kolumienek żeby spisać wartości kondzioli i cewek (jakie są wogóle - chce mały tunning zrobić) i zauważyłem,że mój głośniczek nisko-średniotonowy też ma się czym pochwalić :D W związku z czym moje pytanie:

Co To Za Głośnik?? ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok mała podpowiedź ;P Membrana jest z białego włókna węglowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saint123 - wystarczy spojrzeć w Twoje "o mnie" :-))

saczek_XTRM - te 1,5mm to w jedną stronę (cewka 12, szczelina 9). Natomiast ta 10 calówka to nie głośnik na subwoofer tylko na satelitę. Najlepiej odfiltrować ją przy 100Hz. Ideał. We wszystkich dużych systemach są osobne suby + takie właśnie nadstawki na 10 lub 12' głośnikach. Natomiast zwróć uwagę na sprawność, aż 5%.

Co do mocy to 300W sinus to żadne problem. Moc programowa pewnie z 0,5kW.

Oł fak :P nie zwróciłem uwagi...ale gapa ze mnie. Za to dowiedzieliśmy się,że _IGoD_ jest bradzo spostrzegawczy i domyślny. Bravo! Myśle sobie czy są takie głośniki jak ten tylko z 2razy większe (ten ma 13cm i jest XTRA!!)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.