Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

masz dwie niezalezne struktury lm3886 jak je zaaplikujesz twoj wybor, symetrycznie rownolegle, stereo.

lm3886 mialem gra to przyjemnie cena / jakosc nie do pobicia przez uklady w pelni dyskretne, ale jak juz zlozysz cos na tranzystorach to do lm nie wrocisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli jesli dobrze rozumiem brak jednoznacznej odpowiedzi - z LM4780 nie da sie zbudować symetrycznego toru o przyzwoitych parametrach. Jedynie jakiś zysk na większej mocy, ale LM3868 tez daje wystarczająco dużo mocy przy odpowiednim zasilaniu...

Czyli nie warto robić takiego wzmacniacza symetrycznego.

oczywiście że można zbudować symetryczny wzmacniacz z kosci lm4780, ma ona bardzo dobre parametry, to jest moje zdanie pewnie ktoś zaraz się z nim nie zgodzi. polecam przeczytać wątek o Gainclone. W każdym razie jezeli nie chcesz sie narobic, wydac malo pieniedzy to ten wzmacniacz operacyjny jest dobrym wyborem. Jednak zawsze mozna lepiej... troche nie ta zakładka:)

Wątek o GAINCLONIE ma 6000 wpisów i głownie dotyczy LM3875.

Może choc jakąś nazwą rzucicie symetrycznego GC na LM4780 (Peter Daniel wspominał coś że taki zrobił - ale widze tylko ten "non inverting" - czyli coś innego jednak).

Powszechne zainteresowanie GC w kregach diy bylo spopularyzowane przez schemat Thorstena opublikowany jakies 4 lata temu. Byla to wersja "inverted" i jak twierdzil Thorsten, lepsza od tego co 47Labs mialo w swoich wzmacniaczach. Moje pierwsze konstrukcje takze uzywaly konfiguraje "inverted" ale pozniejsze testy wykazaly ze wersja "non inverted" gra lepiej, stad nazewnictwo, ktore bylo szczegolnie istotne w fazie poczatkowej. Obecnie konfiguracja ta jest na tyle popularna ze uzywanie oddzielnego okreslenia staje sie prawie zbyteczne.

LM4780 bardzo latwo skonfigurowac w wersji mostkowej. Tu znajduje sie schemat wymagajacy sygnalu zbalansowanego:

Ukryta Zawartość

W nocie aplikacyjnej Nationala jest takze schemat umozliwiajacy wspolprace z sygnalem single ended.

Ukryta Zawartość

AAAA... więc który lepszy, a który gorszy??? ;)

Widzę na tamtym schemacie dwa wzmacniacze w jednej kości i dopisek o "paralell configuration" Czyli z tymi elementami zaznaczonymi na czerwono to jest ten "mostek: czy to jest końcówka "symetryczna"?

Mostek to rozumiem ze jakby jeden wzmacniacz "za" drugim. A mnie chodzi o taki symetryczy - ujemna połówka sygnału w jednym wzmacniaczu dodatnia w drugim - potem to ales zu zamen do kupy na wyjściu... (a wejście jak wtedy zrobić - cinc i odwracanie sygnału czy xlr?)...

No ale skoro nie odwraca fazy to chyba nie jest symetryczny? A jak nie jest symetryczny to jak może odtwarzać oddzielnie połowki sygnału?

Jeśli nie ma byś symetryczny nie widze konieczności stosowania LM4780 - wystarczy LM3868...

Ale mi kołomyję zrobiliście

Elementy na zielono obrazuja mostek (uklad symetryczny). Jest to mostek wymagajacy sygnal zbalansowany na wejsciu, gdyz zadna z polowek nie odwraca. Wyjscie do glosnikow jest brane pomiedzy dwoma polowkami, bez referncji do masy.

Coś chyba zaczynam chwytać.

Czyli jeśli mam taki układ końcówki mocy symetryczny, to powinienem mieć taki preamp, w którym jedna z połówek sygnału jest odwracana - albo podać już odwrócone połówki sygnału np. z CDP wprost na końcówkę mocy. Wtedy zrealizuję koncepcje wzmacniacza zbalansowanego.

Oczywiście mnie by łatwiej było gdyby odwracanie połówek sygnału następowało już w samym wzmacniaczu żebym mógł podawać sygnał z wtyków cinc. Ewentualnie dodatkowo jakiś preamp, który realizuje odwracanie połówki sygnału.

PS. Ciekawi mnie ile kosztowałby taki GC na LM4780 realizujący koncepcję wzmacniacza Jeff Rowland Concerta - pokazanego w wątku GAINCLONE. (czyli symetryczne z trzema w mostku i zbalansowane?).

I wtedy można by z nim porównać tego Jeffa Rowlanda.

Concentra byla projektowana kiedy LM4780 nie byl jeszcze dostepny. Obecnie uzycie LM4780 w konfiguracji parallel i w mostku bedzie mialo prawdopodobnie przewage nad wersja z uzyciem LM3886 w podobnej konfiguracji. LM3886 ma podwojona wydajnosc pradowa w porownaniu z LM3875 i uzycie dwoch takich chipow (jak w LM4780), zamiast trzech, wydaje mi sie w zupelnosci wystarczajace. Dodatkowym bonusem przy uzyciu LM4780 jest uproszczone prowadzenie zasilania i sciezek sygnalowych szczegolnie kiedy ustawimy plytki jak na zdjeciu ponizej (bridging parallel chips):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym są dopiero 4 x LM3886. Concerta ma ich 6 na każdy kanał. Ale to też jest ciekawe.

Można je w tej pozycji mocować do spodu lub do góry obudowy z aluminium i nie potrzeba będzie osobnego radiatora.

A co z prezampem i realizacją odwracania połówki sygnału?

Czy Concerta też ma tylko pasywny przedwzmacniacz?

W tym są dopiero 4 x LM3886. Concerta ma ich 6 na każdy kanał. Ale to też jest ciekawe.

Można je w tej pozycji mocować do spodu lub do góry obudowy z aluminium i nie potrzeba będzie osobnego radiatora.

A co z prezampem i realizacją odwracania połówki sygnału?

Czy Concerta też ma tylko pasywny przedwzmacniacz?

Jakie mogą być orientacyjne koszty czterech takich modułów i odpowiednich do nich transformatorów?

Koncentra ma transformator Jensena na wejsciu, ktory prawdopodobnie pelni takze funkcje symetryzatora, i attenuator oparty na CS3310. Tu mozna znalezc dokladniejszy opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mi nic nie mówi - nawet po polsku a po angielsku tym bardziej ;)

Cos kiedyś czytałem że w studiach do wykonania tego odwrócenia w jednym kanale stosuje się jakiś transformator - ale tak mi się tylko coś kołacze po głowie i nie pamiętam o co w zasadzie chodziło.

Ten transformator symetryzyjący to jest to takie niebieskie przy puszce transformatora zasilającego? Ale ten antenat to już w ogóle nie wiem co to jest ;)

To mi nic nie mówi - nawet po polsku więc po angielsku tym bardziej ;)

Cos kiedyś czytałem że w studiach do wykonania tego odwrócenia w jednym kanale stosuje się jakiś transformator - ale tak mi się tylko coś kołacze po głowie i nie pamiętam o co w zasadzie chodziło.

Ten transformator symetryzyjący to jest to takie niebieskie przy puszce transformatora zasilającego? Ale ten antenat to już w ogóle nie wiem co to jest ;)

Aaaa - dzięki - widzę, je. Takie dwa małe srebrne identyczne wypierdki - jak kartofle kaczyńscy ;)

Ale tłumik do regulowania głosności, co to jest? Potencjometr, drabinka resystorowa (może jedno i drugie to to samo) czy może coś jeszcze innego? Czy w Concercie jest jakis przedwzmacniacz?

Znalazłem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trochę stare), to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też nie nowe.

I to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba stosunkowo nowe.

Raczej nie zawierają CS3310 - albo niedoczytałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coś się wam komplikuje ten gainclone - czyżby miał grać jeszcze lepiej - ale jak to możliwe skoro grał bosko? aaa..i do tego będzie droższy...za pol roku pewnie okaże się że zbudujecie jakaśintegre z korzeniami gianclone`a....a wtedy okaże się ze jest kiepsciunia...:_)))))))

On się nie komplikuje tylko przybiera na ilości. Bo jesli cos w liczbie 1 jest dobre to w liczbie 6 bedzie miało 6 razy więcej dobrego :)))

I nie "wam" tylko mnie, bo chę mieć Concentrę za 1/20 jej ceny. No chyba ze masz ją na sprzedaż i zepchniesz za jakieś 1000zł., to biorę i nie ma wątku :))) A jak mi zepchniesz ją za 600zł. to mogę nawet zacząć wypisywać tutaj że gainclone to wielki szajs i że generalnie masz słuszą słuszność - ooo wielce oświecony :)))

>Qubric

Widzę, że naprawdę chcesz złożyć swój wzmacniacz.

To bardzo dobrze... To już coś...

Jeśli tak jest w istocie, to sugerowałbym najpierw posłuchanie GC w wersji na pojedynczych układzikach LM3875 i LM3886. Oczywiście u siebie w domu ze swoim sprzętem. To może ukierunkować nieco poszukiwania.

Znam osoby, którym podoba się bardziej LM3886.

Poszukaj najlepiej kogoś z okolicy, kto posiada takie wzmacniacze i odsłuchaj osobiście. Może się okazać, że z dobrym preampem nie będziesz potrzebował nic więcej.

Rozumowanie, że 6xdobre = DOBRZEJsze :) jest błędne niestety. Sumują się moce, ale również niedociągnięcia (wady). Niestety słuch jest bardziej wyczulony na to drugie i przy podobnym poziomie mocy akustycznej te wady będą większe.

Oczywiście służę wzmacniaczami w obu wersjach gdyby Ci się chciało posłuchać.

No teraz to mnie zachęciliście tak że albo kupie wypasona Yamahę (słynie z duzych mocy) albo skończe na zakupieniu CZEGOŚ z AVT i tyle będzie z GC.

Bo ta Concentra musi chyba jednak zsumować po 6 wad LMów na każdy kanał i być straszną kichą ;)

Ale słuszna uwaga - myslę że logicznie jest się ograniczyć, bo zalety GC leżą raczej w jego prostocie niż super osiągach.

Ciekawe rozumowanie. Ja zawsze sprawdzam organoleptycznie zanim wydam werdykt.

Yamaha niekoniecznie musi być lepsza niż GC. Widzę jednak, że potrzeba Tobie dużej mocy - tak rozumując możesz mieć rację.

rekin, 9 Lip 2006, 00:17

organoleptycznie - znaczy, słuchem? ;)

Posłuchałem trochę Yamah.

Jeśli GC brzmi tak jak opisuje większość użytkowników to ma raczej mało prądu i problemy z wypełnieniem pasma i sterowaniem niskimi impedancjami. Mówiąc o GC mam na myśłi oczywiscie wzmacniacz na LM3875.

LM3886 powinien dawac ponad dwa razy więcej prądu, a mostek na LM4780 około 23A. Sa to wartości którymi chwalił się Rotel czy Creek ... Nie kwestionuję faktu że pewnie chwalił się marketingowo i bez pokrycia w rzeczywistości (chodzi mi o te słabsze modele wzmacniaczy firmowych). Na tej podstawie przypuszczam czego mogę się spodziewać ze wzmacniaczy scalonych wraz z progresją w ich parametrach prądowych i mocy.

Yamahy i Rotele (te starsze) miałem dość dobrze osłuchane, dlatego porównuję do nich. Poza tym mam takie przekonanie - może nieuzasadnione - że parametry wzmacniacza poprawiające jego zdolność do sterowania głosnikiem są skorelowane z mocą i zazwyczaj lepsze we wzmacniaczach o większej mocy. Silne Yamahy np. miały dość wysoki DF (jeszcze nie taki jak estradowe ale podawany jako 200-500), Rotele chwaliły sie wysokimi prądami. Obie marki dysponowały określonym brzmieniem o pewnym charakterze, który stawał się mniej uwidoczniony w ich droższych modelach posiadających wyższe parametry - w tym również wyższą moc. Tylko dlatego często wspominam o mocy - traktuje ją jako pewną wskazówkę, co do poprawy równiez innych istotnych zdolności wzmacniacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.