Skocz do zawartości
IGNORED

WAŻNE PYTANIE

dagio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie odnośnie karty dźwiękowej Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS PCMCIA, liczę, że uzyskam profesjonalną odpowiedź.

Chodzi o to, czy ta karta przyspieszy pracę działania aplikacji dźwiękowych, takich jak Cubase, Propellerheads Reason, czy Fruity Loops. Obecnie na wbudowanej w laptopa karcie AC97 i ze sterownikiem Asio4All możliwości są bardzo małe, gdyż ogranicza je prędkość procesora. Przeczytałem w opisie tej karty, że współpracuje ona ze standardem ASIO 2.0 no ale nie ma tam mowy o "akceleracji sprzętowej" aplikacji wykorzystujących ją. Mam procesor na bazie Centrino 1,5Ghz, 512MB ram. Potrzebuję karty, która pozwoli na korzystanie w pełni z dóbr programów studyjnych, chyba że to faktycznie leży tylko w kwestii procesora i pamięci? Bardzo proszę o opinię w tej sprawie.

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/

Witam!

Rozumiem że chodzi ci o latencję jaką można uzyskać używając karty. Jeśli o to chodzi, to mogę powidzieć, że z dwóch podanych przez ciebie kart zdecydowanie lepszym wyborem będzie, Audigy 2 ZS PCMCIA. Karty na usb zazwyczaj nie pozwalają na uzyskiwanie zbyt niskich jej wartości. Dodatkowym argumentem przemawiającym za tą kartą są sterowniki "kx drivers" zdecydowanie lepiej sprawdzające się w podanych przez ciebie aplikacjach, niż domyślne dostarczone przez Creative'a.

Oczywiście jeśli używasz wiele wymagających instrumentów/efektów VST to moc procesora może stanowić ograniczenie, ale do podanych przez ciebie potrzeb podana przez ciebie karta będzie prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem za rozsądne pieniądze.

Przy okazji powinieneś też odczuć znaczną poprawę dźwięku w porównaniu z wbudowaną kartą.

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469393

>Rozumiem że chodzi ci o latencję jaką można uzyskać używając karty.

nie do końca o samą latencję, ale w tej chwili mam coś takiego, że jak zagra więcej niż 10 ściezek na raz

to dźwięk niemilosiernie skacze, kursor rowniez (procek obciazony na maxa) niezaleznie od ustawionej latencji.

>Oczywiście jeśli używasz wiele wymagających instrumentów/efektów VST to moc procesora może stanowić

>ograniczenie, ale do podanych przez ciebie potrzeb podana przez ciebie karta będzie prawdopodobnie

>najlepszym rozwiązaniem za rozsądne pieniądze.

W domu mam AMD Athlon 1,3GHz 512MB ram, starego Sound Blaster Live 1024 i śmiga to bez sterownikow

ASIO (latencja rzedu az 250ms) ale przynajmniej przy kilkudziesieciu sciezkach dzwiek sie nie lamie.

No i oczywiscie do tego kilkanascie instrumentow VST/Dx. Glownie chodzi mi o to, czyli abym mogl odtworzyc

utwor wielosciezkowy, z kilkunastoma efektami bez grozby zawieszenia systemu, czy wiec ZS 2 pozwoli na to?

Czy ma jakas wbudowana pamiec? wystarczajacy procesor? domyslam sie ze tak, ale moze umiesz konkretnie

odpowiedziec?

>Przy okazji powinieneś też odczuć znaczną poprawę dźwięku w porównaniu z wbudowaną kartą.

co jest rzeczą jak najbardziej oczywistą chyba nawet dla zupełnego laika :) którym już nie jestem chyba

ale dziękuję za to zgrabne podsumowanie karty :) pozdrawiam i proszę o odzew

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469525

>nie do końca o samą latencję,

jesli nie potrzebujesz pracowac w "realtime" (np. nagrywasz z klawy midi podczas sluchania pozostalych sciezek) albo uzywasz wiekszej ilosci urzadzen to latencje ustaw sobie duza.

>ale w tej chwili mam coś takiego, że jak zagra więcej niż 10

> ściezek na raz to dźwięk niemilosiernie skacze, kursor rowniez

generalnie karty audigy posiadaja DSP i sprzetowa akceleracje efektow ale aby ona cos pomagala plugin/vst musi obslugiwac procesor emu na karcie - w zasadze glownie gry obsluguja zaawansowane efekty 3d i eax.

Pluginy i vst kozystaja z procesora glownego albo ze specializowanych DSP na kartach studyjnych np. creamware i procesory shark.

Slaba wydajnosc na krarcie zintegrowanej moze wynikac z:

1.karty zintegrowane to tak naprawde karty "softwaerowe" - wszytko robi procesor glowny

2.slabe lub zle skonfigurowane sterowniki

3.konflikt urzadzen - sprawdz czy karta dzwiekowa i graficzna nie uzywaja tego samego IRQ

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469800

>jesli nie potrzebujesz pracowac w "realtime" (np. nagrywasz z klawy midi podczas sluchania

>pozostalych sciezek) albo uzywasz wiekszej ilosci urzadzen to latencje ustaw sobie duza.

oczywistym jest że to robiłem i nie przynosi to porządanego efektu na wbudowanej dźwiękówce

>Slaba wydajnosc na krarcie zintegrowanej moze wynikac z:

>1.karty zintegrowane to tak naprawde karty "softwaerowe" - wszytko robi procesor glowny

okej, to wiadomo, no bo jest to tylko jakiśtam układzik, który i tak wszystko śle do procka

>2.slabe lub zle skonfigurowane sterowniki

do karty są standardowe sterowniki Conexant Ac-Link Audio, ale jak mówię używam też genialnych Asio4All

>3.konflikt urzadzen - sprawdz czy karta dzwiekowa i graficzna nie uzywaja tego samego IRQ

no dajrzeż spokój :) wszystko działa, konfliktów nie ma, pytanie czy Audigy na PCMCIA faktycznie poprawi

sytuację czy nie. Jeżeli umie mi ktoś konkretnie na to odpowiedzieć, to ciągle czekam. Nie interesuje mnie

żadna poboczna teoria, która nie wnosi nic nowego do sprawy. Najprościej byłoby podłączyć ją i się przekonać,

ale nie ma niestety takiej możliwości.

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469811

>Jeżeli umie mi ktoś konkretnie na to odpowiedzieć, to ciągle czekam.

wystarczy zrozumiec co napisalem i masz odpowiedz ;)

>Audigy na PCMCIA faktycznie poprawi sytuację czy nie.

poprawi, a to dlatego ze:

1. ma pozadne sterwoniki firmowe oraz jeszcze lepsze kx - asio4all nie sa tak genialne jak myslisz - powiem wiecej to jest gowno i namiastka asio - taka emulacia asio przez direct sound.

2. nie jest to karta softwaerowa - podstawowe funkcje dzwiekowe sa obslugiwane przez karte (np. upsampling stosowany przy wiekszosci dobrych wtyczek)

>>3.konflikt urzadzen - sprawdz czy karta dzwiekowa i graficzna nie uzywaja tego samego IRQ

>no dajrzeż spokój :) wszystko działa,

to ze "dziala" to jeszcze nic nie znaczy - z tego co piszesz to jendak cos nie dziala tak jak powinno prawdopodobnie winne sa badziejskie sterowniki ale konfliky sprzetowe jak najbardziej tez. Wplyw bedza mialy ustawieni jak np. PCI latency timer, uzycie APIC - jesli wlaczone to trodno sie pokapowac co dzieli przerwania bo nawet rpzewania sie dziela miedzy soba zeby ich logicznie bylo wiecej itd.

Generalnie temat bardzo zlozony.

Jak juz wczeniej pisalem potrzebujesz glownie mocy procesora glownego ale karta ktora obecnie uzywasz z tego co piszesz prawdopodobnie jest waskim gardlem.

>Najprościej byłoby podłączyć ją i się przekonać, ale nie ma niestety takiej możliwości.

odwiedz jakis sklep komputerowy i sprawdz - jest ich dosyc duzo ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469828

Ehh, z tym sprzętowymi "konfilktami" to przesada. Może wystarczy że podpowiem iż ta śmieszna karta

ma pewnie jakiś limit w odtwarzaniu ilości strumieni audio na raz? Ewentualnie sam procek nie nadąża

z robieniem wszystkiego. Wiem że Asio4All to namiastka, ale do mojej karty i wspomnianych zastosowań

jest to najwygodniejsza namiastka IMHO.

>odwiedz jakis sklep komputerowy i sprawdz - jest ich dosyc duzo ;)

gdzieniegdzie tylko można tą kartę dostać od ręki, a jeśli już jest, to raczej nie przyjmują mnie z otwartymi

ramionami, rozpakowują kartę sterowniki, pozwalają ładnie zainstalować itp. Szczególnie że nawet jak będzie

okej, to nie kupię jej w "zwyklym" sklepie, bo na allegro zaoszczędziłbym kilkadziesiąt złociszy.

Podsumowując: wnioskujesz że zs2 PCMCIA sama w sobie ma hardware'owe, dość dobre rozwiązania

i powinna ułątwić pracę z audio. A może nadinterpretuję wypowiedzi, bo chciałbym, żeby po włożeniu

tej karty i odpaleniu Fruitka, żebym mógł odpalić Demo Song i wysłuchać do końca, bez żadnych przeskoków.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469849

>Podsumowując: wnioskujesz że zs2 PCMCIA sama w sobie ma hardware'owe,

> dość dobre rozwiązania i powinna ułątwić pracę z audio.

w stosunku do zintegrowanej karty powinna pomoc, jednak nie kupowalbym w ciemno ;)

audigy poprostu bedzie dzialac normlanie, tak jak w Twoim domowym kompie radzi sobie sb live.

spytaj jeszcze tu, sporo fachowcow tam sie wypowiada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-469873

Przyczyną słabej wydajności na notebook'u jest w dużej mierze zarządzanie energią - przy zasilaniu bateryjnym większość modeli pracuje z obniżonymi parametrami (np. taktowanie procesora mniejsze o połowę). Sprawdź - po podłączeniu zasilacza różnica powinna być znaczna.

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-473674

Witam

Pojawily sie dtivery kx dzialające z a 2 zs notebok.

Niestety ta wersja nie wspiera modułu ac97 ,co w praktyce oznacza brak mozliwosci kozystania z wejsc analogowych,poniewaz ta częsc karty jest odpowiedzialna za konwersje AD.

Ale na polu cyfrowym wszystko wydaje sie byc ok.

ASIO dzialająpewniej i z mniejszym obciązeniem procesora udalo mi sie tez ustawic mniejszą letancje.

Lepsze midi tzn. bez opóznien a poza tym support dla GSIF czyli giga samplera.

Niestety gitary podlączyc nie moge. a szkoda.

Chyba zeby nagrywac ze sterami CL a obrabiac z kx.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24310-wa%C5%BCne-pytanie/#findComment-477841

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.