Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Sony CDP 970 na lepiej grający

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

A, jeszcze dwa słowa o oversamplingu. Ten też został wymyslony po to,żeby zniwelować błędy słabych i tanich napędów płyty. Znów zrobiono z tego chwyt marketinigowy. A tak naprawdę lepsze brzmienie uzyskuje się bez oversamplingu, oczywiście przy dobrym napędzie. Stąd właśnie te NOS DAC: Non OverSampling Digital Analog Converter (takie jak ten LITE czy DAC Petera).

zwolennik łagodności

Już kilka dni siedze na forum i studiuje tematy ;)

Głowa od tego wszystkiego boli ;(

Tak czy inaczej trzeba nazbierać troche pieniedzy na każdą opcję.

Dziękuję więc wszystkim za wypowiedzi i rady.

Wiele się dowiedziałam i nauczyłam.

Pozdrawaim

Ola

Uwielbiam generalizowanie, nie od dziś wiadomo w końcu że gra tylko TDA1541 i 300B;-)Właśnie Olu, tutaj masz przykład takiego taniego cedeka wykorzystującego ten nieaudiofilski oversampling jak i również przetwornik delta-sigma.

MBL 1531 - 8,5 k$

Musi mieć oversampling który zniweluje błędy taniego i badziewnego napędu CD-Pro2;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Walery

Nie wątpię, że jesteś wybitnym ekspertem. Bądź więc tak uprzejmy i napisz całą prawdę, w wszytkimi niuansami zagadnienia, bez żadnego generalizowania. Zapewne nie sprawi Ci to kłopotu, przy Twej wiedzy i świetnym piórze. Chętnie sam przeczytam, a Ola zapewne też będzie Ci wdzięczna.

Ech, czasem ręce opadają.

zwolennik łagodności

lenam, 10 Lut 2006, 14:50

>>Walery

>Nie wątpię, że jesteś wybitnym ekspertem.

Tutaj cię rozczaruję - nie jestem;-)

>Bądź więc tak uprzejmy i napisz całą prawdę, w wszytkimi niuansami zagadnienia, bez żadnego generalizowania.

Z powyższych powodów trudno coś takiego zrobić (nie jestem ekspertem). Nie lubię po prostu generalizowania.

Jestem zwolennikiem teorii że można zrobić coś dobrego albo spieprzyć niezależnie od tego czy użyje się wielobitowca czy delty sigmy, elpodu czy caddocka itepe itede... Bardzo ważna jest aplikacja, to staram się pokazać - dobre klocki robi się na wielobitowcach i na jednobitowcach, na opampach i na lampach.

Zgadzam się że TDA1541 są kultowe - ale czy są warunkiem koniecznym dobrego dźwięku???

>Zapewne nie sprawi Ci to kłopotu, przy Twej wiedzy i świetnym piórze.

Nie rozumiem Twojej uszczypliwości, poza tym nigdy nie twierdziłem że mam jakąś tam olbrzymią wiedzę, nie pretenduje do miana autorytetu. Zdobywam jakieś doświadczenie przez odsłuchy różnego sprzętu, m.in. w klubie który daje mi możliwość szerszego spojrzenia na pewne rzeczy, co przy obcowaniu z jednym systemem jest niestety niemożliwe i staram się moimi malutkimi skromniutkimi doświadczeniami podzielić - ot co.

Natomiast irytują mnie różne wypowiedzi niektórych "autorytetów" oceniających jak gra klocek na podstawie użytych elementów, grubości aluminium w przednim panelu itd. Moja rada dla Oli była oparta o przewalenie wielu cedeków w klubie i poza nim i porównywaniu do obecnego źródła. Po wczorajszej wizycie w klubie mogę powiedzieć że NOS jest również dobrą inwestycją. Zauważ że Ola (chyba że się mylę) jest raptem 18 dni na forum, zadaje pytanie i pojawia się od razu guru który autorytatywnie wypowiada się na temat klocka którego nie słyszał a opinię na temat wyższości jednego nad drugim opiera na zdaniu znajomego którego zdanie nie jest już tak jednoznaczne. Można zresztą pisać o tym dłużej.

>Chętnie sam przeczytam, a Ola zapewne też będzie Ci wdzięczna.

Jeżeli chodzi o wybór CD to już napisałem, co mogę dodać - Olu jeżeli Piotrek pozytywnie wypowiada się nt. przetworników użytych w Twoim cedeku to ja bym się nie zastanawiał i oddał mu go do modyfikacji, tym bardziej że dlaeko do siebie nie macie. Jestem pewny że będziesz zadowolona a Piotr to uczciwy i solidny fachowiec który w dodatku nie zedrze z Ciebie. I przede wszystkim samy słuchamy bo gusta również różnorodne - i to jest właśnie piękne;-)

Jeżeli chodzi o przyjmowanie informacji z forum - potrzebny jest czas żeby zweryfikować samemu użytkowników i określić swój stosunek do nich. Nikt za Ciebie tego nie zrobi.

Powodzenia

Ola

1.Jesli myślisz o poważnym tuningu swojego odtwarzacza to polecany tu Uscha będzie dobrym wyborem.

Wstawi napewno solidny zegar, który przeniesie to CD na wyższy poziom z wyrażną poprawą sceny i detali.

2. Jeśli myślisz o zewnętrznym DAC to zapomnij o swoim Soniaku, ponieważ to połączenie nic dobrego nie da.

W tym przypadku trzeba będzie oprzec się na dobrym napędzie i dobrym kablu cyfrowym, a to już inne pieniądze.

3. KOlejny wybór to nowy CD taki, którego brzmienie się będzie podobało. Tylko posłuchaj sama, a opinie innych traktój jedynie jako wskazówki.

A nawet dwa. Usha się pisał przez samo "h".

;-)) sorry, nie mogłem się powstrzymać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Walery

Uniknęlibyśmy uszczypliwości i pouczeń, gdybyś po prostu czytał posty innych, w tym moje. Wtedy mógłbyś przeczytać, że "nie można przeceniać "bitowości". Jest to tylko jeden z bardzo wielu parametrów. Brzmienie zależy od od ich sumy. Lepiej mieć przetwornik wielobitowy od jednobitowego, ale sam ten fakt nic nam jeszczenie mówi o brzmieniu CD". Wybacz, że cytuję siebie samego, tak wyszło.

Po prostu chciałem Oli w największym skrócie nieco przybliżyć sprawę. Nieudolnie? Popraw mnie, ale niekoniecznie imputuj przynależność do jakiejś frakcji nawiedzonych wielbicieli kostek Philipsa. Nic z tego nie będzie. Wiem naprawdę mało i pamiętam o tym.

Na pewno jeszcze znajdziemy wzajemne zrozumienie, jak sądzisz?

zwolennik łagodności

"A tak naprawdę lepsze brzmienie uzyskuje się bez oversamplingu, oczywiście przy dobrym napędzie"

hym ciekawe...To moze wytłumacz mi dlaczego Cd Z NOS-em z CDM4 zagrał u mnie gorzej niz CD z oversamplingiem na tanszym i gorszym napedzie??Ja wiem dlaczego,a Tobie moge podpowiedziec,chodzi o dana aplikacje.

>elfan

Podobnie jak Waleremu, i Tobie zacytuję samego siebie, choć zazwyczaj nie przystoi:

"nie można przeceniać "bitowości". Jest to tylko jeden z bardzo wielu parametrów. Brzmienie zależy od od ich sumy. Lepiej mieć przetwornik wielobitowy od jednobitowego, ale sam ten fakt nic nam jeszcze nie mówi o brzmieniu CD".

Więc może jednak mamy podobne zdanie, co?

Osobiście nie mam w tym względzie żadnych przekonań ani upodobań, choć wiem, że niektórzy mają. Sam z NADZIEJĄ czekam na finał tuningu jednobitowca. Po prostu grzecznie powtórzyłem Koleżance w największym możliwym skrócie ogólnie przyjęte poglądy. Wyraźnie zaznaczając, że GRA MUZYKĘ pewien układ, a nie jakiś jeden element, bodaj najlepszy.

zwolennik łagodności

Panowie był czas kiedy jednobitowce wyraznie odstawały i dzwiekiem i parametrami od wielobitowców...ale obecnie gdy nowe technologie pozwoliły tworzyc DACe jedno bitowe pracujace z zawrotnymi rodzielczosciami 20..24...a nawet ponoc juz i 32 bitów gdzie ich stosunek s/n sięga daleko ponizej -120dB!!

Nie mozna generalizowac ze TDA1541 gra a reszta nie nie oszukujmy sie ale w obecnych czasach ten scalak jest juz nieco archaiczny nawet w porownaniu do w/w przezemnie BB PCM58P technologicznie i parametrowo dzieli je przepaść!!

lenam>

to się cieszę, że myślimy podobnie.

Po prostu można komuś niepotrzebnie krzywdę zrobić na początku.

Wczoraj w klubie słuchaliśmy dwóch szkół:

NOS wiadomo TDA

brazylijka - 384-krotny oversampling, tryb mono różnicowy, delta sigma

i co?

oba grają bardzo dobrze;-)

dokładnie Walery dokładnie tego typu temat był juz wałkowany na wielu forach w wielu gazetach temat jest jak wyzszosc swiat bozego narodzenia nad wielkanocnymi..prawda jest jedna w kazde swieta mozna isc do agencjii towarzyskiej i sie zabawić z tym ze jeden woli panienkę blond a drugi rudą..obydwajii beda tak samo zadowoleni byleby dziewczyny ładne pończochy założyły:):)

Witam. Pozwolę sobie napisać tu kilka słów od siebie. Myslę, że proponowany mały tuning za niewielką sumę da niezły efekt, jeśli wstawi się stabilny zegar i poprawi nieco zasilanie. Będzie to korzystna i bezpieczna inwetstycja w kategorii jakość/cena. Ola na początku wątku napisała ze nie chce ponosić dużego wydatku.

NOS to new old stock czyli nowe układy ze starych zapasów, tak jak TDA1541/3. Układ nie musi pracować z pojedyńczą cz. probkowania, można dać na wejście NOS DACa sygnał po oversamplingu.

Oversampling ułatwia przede wszytkim filtrowanie analogowe i dodaje nieco rozdzielczości do przetwornika (umożliwia przeniesienie mniejszych poziomów poniżej faktycznej rozedzielczości przetwornika), np. 4x o-s pozwala zwiększyć o 2 bity rozdzielczość (tak na początku uzyskiwano rodzielczość 16-bit płyty CD na 14-bit. DAC). Jednakże wtedy przetwarzanie próbek odbywa się z częstotliwością większa tyle razy, ile wynosi oversampling. Wówczas DAC i nasze uszy są bardziej narażone na błędy zegara niż przy pojedynczej częstotliwości próbkownia (jitter będzie większy dla wyższej częstotliwości próbkowania), stąd zapewne niepochlebne opinie o oversamplingu, który jednak jest ciekawą i przydatną technologią cyfrową.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ja tez doloze cos od siebie. Zgadzam sie z Walerym. Nie ma znaczenia jaki to DAC bo czy to na jednobitowcu czy na 20-bitowym DAC'u mozna zrobic bardzo dobrze grajace CD. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze moja jednobitowa Yamaha CDX 1030 grala gra tez Pioneer PD 95 ktorego zakupil niedawno jeden z forumowiczow. Graja tez cdeki z upsamplngiem. Uwazam jednak ze przy zalozeniu ze firma wnosi ten sam wklad pracy i przyklada sie do zrobienia cdeka - lepszy wynik w postaci finalnego brzmienia osiagnie na 20-bitowym DAC'u takim jak np PCM 63 czy PCM 1702. Jednak i tu mozna wiele - brzydko mowiac - spieprzyc nie osiagajac efektu finalnego. Minimalizacja kosztow jeszcze nikomu nie wyszla na dobre. Pozdrawiam.

>Ola

Właśnie na allegro spotkałem coś takiego:

Ukryta Zawartość

To mogłoby być DORAŹNE rozwiązanie, zanim uzbierają się większe fundusze. Może zagrać.

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

>leman

Dzięki za info. Też zwróciłam na niego uwage. Jest tylko jedno ale - brak pilota. Nie mam go przy wzmacniaczu ale przy CD już musi być. Wiem, że dla rasowego audiofila to nie problem ale dla mnie to wymóg konieczny.

Pozdrawiam

Ola

>Ola

Co prawda mam nick "LENAM", a nie "leman", ale mam nadzieję, że to było do mnie :-)

Olu, gdybym tylko mieszkał bliżej, chętnie był dla Ciebie obsługiwał tego CD, a tak... Ech.

Pozdrawiam

zwolennik łagodności

Discomaniac Świnte słowa chłopie prawicie Świnte:):)

Gadajcie ludzie co chcecie ale Yamaha CDX1030 gra zajebiscie i zrobiona jest jak czołg i rzadko kto wie ze dace w tej Yamasze to słynne MASH z tak obsrywanego na tym forum Technisca...liczy sie aplikacja.

>nookie736

Czy ten Sony x333es to znaczna zmiana jakościowa w stosunku do CD970?

Ile chciałbyś za niego? Czy po podłączeniu go będzie wyraźna różnica uzasadniająca wydanie pieniędzy?

Dodam że ostatnio był u mnie kolega z Marantzem 63SE i w sumie nie zauwazyłam różnicy.

Chyba mam nie wyrobione ucho ;)

Pozdrawiam

Ola

Ola, wnioski które pochopnie wyciągasz są błędne. :-)))

Twoje wrażenia odsłuchowe nie są wynikiem nieosłuchania, a pewnego dysonansu poznawczego. Otóż powszechnie bardzo pozytywnie oceniany odtwarzacz CD (Marantz) nie wykazał znaczących przewag nad Twoim Sony. Twierdzisz ze wynika to z nieosłuchania? Mylisz się. Ja twierdzę, że nie doceniasz potencjału drzemiącego w Twoim CD, i przypuszczam że Piotrek608 się ze mną w tej kwestii zgodzi.

> McGyver

Mam do Ciebie pytanie. Na załączonych zdjęciach zauważyłem kondensatory Oscon 330/10 (smd). Czy mógłbyś mi powiedzieć jak jest z biegunowością tych kondensatorów ? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat, a potrzebuję koniecznie ich użyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.