Skocz do zawartości
IGNORED

Jak TDA1543 do Pioneera PD-S701 ?

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką częstotliwość ma kwarc?

CXD2500 może pracować z 2 częstotliwościami oscylatora. Do ich wyboru służy pin 55: XTSL Input crystal selection input. “L” for 16.9344 MHz, “H” for 33.8688MHz, zobacz jak masz podłączony.

Kwarc może potrzebować też rezystora 1M równolegle i 2 kondensatorów ok 15pF do masy.

Sygnały są dobrze. Ten kwarc coś nie generuje. Może z DACa jeszcze jakieś sygnały wychodziły i coś trzeba odłączyć, przełączyć (Mute, Reset?)? Może coś się zwarło? CD powinien przynajmniej odczytywać płyty, a z odtwarzaniem już nie ma kłopotów o ile DAC nie jest uszkodzony a rezystory po str. analogowej prawidłowe.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jednego tutaj nie rozumiem... Wymienia sie przetwornik (i to calkiem dobry) zamiast zadbac o jego aplikacje. 701 jest kiepskim cdekiem a na tych samych DACs zbudowany jest np PD 95 ktory brzmi naprawde dobrze. IMHO wymiana przetwornika nic tutaj nie da poza drobnymi zmianami w dzwieku. A swiadczy o tym przepasc dzwiekowa jaka dzieli 701 od wyzszych modeli na tym samym DACu. Czy TDA 1543 jest lepszy czy gorszy nie mnie oceniac. Nie znam sie. Patrzac na opinie tych ktorzy wiedza lepiej niekoniecznie bedzie lepszy. Kolega Arczi35 zbudowal calkiem nowe CD na bazie PD 9700 juz w oryginale brzmiacego na znacznie wyzszym poziomie niz 701. Zainstalowal BB PCM 1704 ale pozmienial dokladnie wszystko. Jesli chodzi o roznice brzmieniowe w cdekach Pioneera z katalogu 1992 to sa miedzy nimi dosc spore. 801 jest sporo lepszy od 701 a 901 to przepasc w stosunku do obu. A jest jeszcze PD 75 i PD 95. Wszystkie zbudowane na jednobitowych wlasnych DACs Pioneera.

Nasuwa mi sie pytanie w jakim zestawie kolega Bogdan testowal wbudowany DAC Marantza w porownaniu do cdeka PD-S 701...

elektronika 701 to w dużej mierze sony (np. dekoder ), oryginal gra poprawnie,ale daleko mu do doskonałości, napęd jest bardzo dobry, więc nie ma żadnych przesłanek żeby go nie wykorzystać do przeróbki. obecna próba to tylko test, bardzo podobało mi się brzmienie Marantza SR7500 podłączonego cyfrowo do Pionka DV717 i chociaż taki efekt chcialbym uzyskać z 701.

Jeżeli nie uda mi się to przez zmianę daca na CS4390 lub AD1853 to wbuduję dodatkowy uklad na filtrze SM5813 i jakimś wielobitowcu , np AD1868 - AD1865 trzymam do DACa zewnetrznego.

Mam jescze Sony CDP690 to przeróbek, ale narazie zacząłem od 701.

I jak tam sytuacja, cedek ruszył wreszcie?

>Discomaniac71,

teraz Bogdan podłącza tam DAC CS4390, a odnośnie TDA1543 to wpisy były sprzed 2 lat i chyba już go tam przetestował jako NOS DACa :)

TDA 1543 mam w wersji NONOS z CS8412 i jest dobry - analogowo brzmiący, w niekrórych systemach napewno by się sprzawdził, ale brak mu pazura i dynamiki.

Teraz mam fazę na przestrzeń, szczegółowość, dynamikę, precyzję i tego szukam.

Jeśli mam być szczery, to on jest baaaardzo poprawny, ale żeby rzucał na kolana to nie powiem. ja chyba lubię coś innego, ostatnio kupiłem wzmacniacz lampowy Music Angel MA845 i po tunningu gra naprawdę dobrze, średnica gorąca, super lampa , itd. ale mnie nie kręci :-( Coś sie ze mna stało, bo wcześniej byłbym w niebie, a teraz nie - wolę jak dupnie bez ograniczeń , niż wsłuchiwać się w barwy. Po zbudowaniu klona Krella KSA50 całkowicie mi sie odmieniło - to jest moja estetyka. Ja nikogo nie chce przekonać , bo to jest tylko kwestia gustu i upodobań. Jeden woli słodkie blondynki, a ja szorstkie brunetki - typ masochistyczny :-) czy jakoś tak.

I TDA1543 do mnie nie trafia - jest OK, zrównowazony, rzetelny, prawdziwy, analogowy - on jest dobry bez dwóch zdań, ale nie dla mnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.