Skocz do zawartości
IGNORED

projektor do 3300 co polecacie

kolomar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, do zakupu projektora przymierzam się już od ponad pół roku i chyba nadszedł czas. Budżet mam taki jak w temacie i dwóch faworytów:

1. Benq PE5120

2. Acer PH110

Trochę poczytałem na ich temat (zdecydowanie więcej jest o Benq), ale jestem ciekaw waszych opinii. Byłem już zdecydowany na 5120 ale jakoś niechcący natrafiłem na artykuły/opinie w których piszące osoby narzekają na efekt tęczy. No i właśnie, dla mnie stanowi to problem. U kumpla oglądałem filmy na Toshiba s80 no i właśnie czasami efekt tęczy mnie denerwował. Jak to jest w przypadku benq 5120?

A może coś innego do tej kwoty? Jestem otwarty na propozycje, jednak chciałbym kupić projektor z matrycą 16:9, co w znacznym stopniu ogranicza wybór.

I tu pytanie z którego parę osób się zaśmieje, ale męczy mnie jedna rzecz w przypadku 16:9. Teoretycznie jest to format przystosowany do oglądania filmów dvd, ale u brata na tv 32" panoramicznym (samsung) obraz jest strasznie rozciągnięty i chodzą takie kaczuchy po ekranie i w żaden sposób nie może tego ustawić ani w ustawieniach tv, jak też dvd (marantz). Jak to wygląda w przypadku projektora benq, bo kaczek to ja mam już dosyć ;)

No właśnie, tylko, że obecnie ten benq jest trudno dostępny w mojej okolicy i sprzedawca mi polecił Acer PH110 o podobnych parametrach w podobnej cenie...

Swój wybór ograniczam do sprzętu fabrycznie nowego. Proszę, pomóżcie mi w końcu zdecydować się na jakiś projektor :D

https://www.audiostereo.pl/topic/24430-projektor-do-3300-co-polecacie/

Witam!

Co do postaci "kaczek" podczas projekcji możesz być spokojny, benq 5120 jeste formacie 16:9 i wiekszośc filmów dvd jest w formacie kinowym 2;35;1 lub 2;40;1 co niczym nie różni sie od formatu który oglądasz w kinie! bardzo rzadko jest płyta 1.85.1 ( filmy obyczajowe lub polskie ) ale to typowe 16:9. NIe MA MOWY o zniekształceniu obrazu. Jesli chodzi o efekt tęczy to jak dla mnie za dużo sie o tym pisze, jakie to niby wadliwe i wogóle. Gdyby o tym nie wiedział to mysłałbym że to taka kopia filmu ponieważ nie zawsze go wiedze. Mam bardzo dobry wzrok i mimo wszytko nie przeszkadza mi on. Ważne jest na co sie jest nastawionym! Pamietaj, że kazdy sprzedawca bedzie zachęcał do kupna lepszego lecz droższego ( kółko x4, brak tęczy) ażeby sprzedać swój towar. Jesli chcesz cieszyć sie własnym kinem i smiac sie z " małych" lcd i plazm, nie ujmując jakościa obrazu to polecam BENQpe5120. Sam ciesze sie nim od miesiąca. Kolega który był przeciwnikem projektorów z uwagi przede wszystim na brak możlliwości przetestowania w sklepie, po projekcji zmienił zdanie w 5 minut! A teraz najważniejsze! Projektor kupiłem w internecie za...2700!!

Sklep przesłął towar za pobraniem. Kurier dostarczył do domu. Otworzył paczke. Sprawdzasz wszytko od a do z, jak pasi to płacisz kurierowi. Tak samo jak w salonie tylko ze wiele taniej!!!!! do tego dorzuciłem kabel component profiglda za 250zł. Ciesze sie jak dziecko i nie zastanawiam sie nad tym czy mogło byc lepiej bo za tą kase i tako przeszło to moje oczekiwania! Musisz troche posiedziec w internecie i znajdziesz wszytko: sklepy, opinie, testy, foty itp.

Pozdrawiam

kiepawy ten samsung, skoro kaczego obrazu nie można wyprostować :-)) , a wracając do temtu to Benq jest dobrym wyborem z tego względu że ma wejście component i do kupienia nówka sztuka jeż za nicałe 2,500 (łącznie z przesyłką) w pixmani. Chyba najtaniej tam go mają

pzdr

123... test

Witam

Procz

co do tego benq 5120, no mnie powiem szczerze odstrasza ten efekt tęczy. I najgorsze

jest to że nie można sobie w sklepie sprawdzić 3-4 projektorów (no bo oczywiście szkoda lampy).

A co z resztą Benq - ów PB2140, MP610

ile one mają tych kółek

Procz

daj swojego maila na mój adres (jest w o mnie)

Co do PB2140, MP610 to maja kola krecace sie z predkoscia x2 (wg. projectrocentral.com), wiec lipa. Mnie natomiast zaciekawil w ostatnim czasie model Benq MP620. Na razie do dostania za ok 3700/3500, ale to jest nowosc a az 20 sklepow internetowych (na podstawie skapiec.pl) go oferuje, wiec niedlugo ceny powinny byc sporo nizsze. A rozdzielczosc 1024x768, jasnosc 2100, kontrast 2000:1 oraz kolo, ktore sie kreci z predkoscia x3 (ciekawe co z tecza :) ) uwazam za godne uwagi...

Co do jasnosci, to chyba niekoniecznie. Wg projectorcentral

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdy go umiescimy w odleglosci 4.10 m to juz bedzie spoko. Chyba, ze zle to interpretuje, albo o cos innego ci chodzi (oby nie, bo troche jestem napalony na niego :) ) pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

z tym Sanyo PLV-Z1 to ja też się już o niego pytałem na tym forum. Jest to już dość wiekowa maszynka,

zdaje się że z 2003 roku :-). Ciężko ją teraz w Polsce dostać z normalnego sklepu. Próbowałem ją znaleźć i się nie udało. Ten projektor sprowadza jeden gościu z Allegro, ale na zamówienie i daje swoją gwarancję na rok czasu.

Tylko że najpierw trzeba wpłacić część kasy i się czeka jakieś 10 dni. Sam nie wiem.

pozdrawiam.

no to jakie są jeszcze projektory godne uwagi do 3300 zł? Bo jestem w kropce... Tylko, żeby to koło kolorów kręciło się z prędkością przynajmniej x3, ewentualnie jaki LCD, proszę o wasze propozycje...

pisałem ci juz wcześniej chłopie Toshiba TLP-S8, za 3413 w makro, zobacz sobie specyfikacje w necie ma koło x4 rozdzielczość800x600 i kontrast 2000:1, chociaż ja napewno wolałbym dołożyć do optomy h27, albo sanyo z3 ,oba lepsze niż panasonic ptae700

czytalem co pisałes, ale w tej Toshibie razi mnie mała rozdzielczość. Wszędzie "trąbią" że to jeden z ważniejszych parametrów technicznych... A Optoma jest na razie poza moim zasięgiem, bo doliczyć muszę jeszcze koszt ekranu, oraz "w miarę" ups'a. To powiększa koszt całkowity o parę następnych stówek. W ogóle, to chciałem podziękować za wszystkie odpowiedzi, myślę, że prędzej, czy później coś wybiorę na podstawie Waszych postów... Dzięki jeszcze raz.

a co myslicie o EPSON EMP TW20? Co prawda jest to LCD ale o niezlych parametrow, no i jest do kina. Cena jak na razie ok. 3500 czyli co upatrzony przeze mnie na ta chwile benq mp620... Co wy na to?

Panowie a moze Acer PD116PD? Jestem na tym samym etapie co kolomar i szukam i szukam .... Ten BenQ MP620 o ktory tutaj wspomniano wyzej wydaje sie byc jednak znakomity przy parametrach o jakich czytalem... Pytanie tylko ile kosztuje do niego lampa...

Witaj w klubie BartBE :) Co do Benq mp620, nadal bardzo poważnie zastanawiam się nad jego zakupem, powstrzymują mnie przed tym 2 sprawy:

1. Jasność, dowiadywalem się i nawet w trybie eco jest bardzo wysoka 1800

2. prędkość kręcenia koła barwnego x3, to jednak kompromis, nie wiem, czy w pełni zniweluje to efekt tęczy, który widzę w projektorach z kołem x2

Na tą chwilę moim faworytem jest Toshiba mt-20, do wyrwania na tą chwilę w bardzo dobrej cenie ok 3600 zł. Tylko, ze w porównaniu do innych sklepów to ok. 1000 taniej, więc trzeba by raczej się po niego przejechać, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Ale projektorek niczego sobie :)

Do Optomy i InFocusa, jeszcze mi trochę brakuje, ale jak tak dalej pójdzie z podejmowaniem decyzji, to możliwe, ze za jakieś pół roku wezmę właśnie któryś z nich :)

Urzywam od jakiegos czasu Benq5120 i nie nazekam. Teraz czekam tylko na filmy HD aż sie pojawią w wypozyczalniach i bedzie obraz idealny! jak mażenie. Obecnie podlączony jest do Pc przez DVI

Efektu teczy nie widze - dlatego ,ze mam słaby wzrok. Poprzednio urzywalem Benq6100 i chyba ten efket był bardziej dokuczający.

Witam.

Od jakiegoś tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Benq MP610. Od tygodnia, ale dopiero teraz udało mi się

wszystko po podłączać i ustawić.

Dopiero mam za sobą obejrzany jeden film. Narazie mogę stwierdzić że obraz jest ostry, kolory są bardzo dobre. projektor jest cichy.

Natomiast co do efektu tęczy, jest widoczny. Ja go obserwuję kiedy przesuwam wzrok z obrazu na litery. Wówczas jest mignięcie tęczy, ale dosłownie ułamki sekund. Mi to zupełnie nie przeszkadza. Moja żona również to widziała, ale jakbym jej nie powiedział że to taki minus tych projektorów to by wogóle uwagi na to nie zwróciła.

Naprawdę jak za tą cenę projektora 2665 PLN to jest to niezły wybór. Jak będziecie chcieli to zapodam jakieś

zdjęcia z prezentacji :-).

pozdrawiam

Niewiem przez kogo były robione te badania że miał takie wyniki. Ja podchodzę dość sceptycznie do wszelkiego rodzaju recenzji, no chyba że są to recenzje urzytkowników. A Benq MP610 miał całkiem niezłe recenzje na www.projectorcentral.com .

Natomiast co do ceny to nieznalazłem sklepu, który by mi sprzedał Benq 5120 w cenie poniżej 2700 PLN.

Jak dla mnie Benq MP610 jest ok.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.