Skocz do zawartości
IGNORED

Elizabethka - jak ją podłączyć ?

zbo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie: czy jest możliwość podłączenia konstrukcji zwanej Elizabeth HI-FI do nowego wzmacniacza (CA 640 v2) ?

Nie mam kaski na tuner, a elizabethka brzmi naprawdę fajnie, z resztą ten sprzęt ma duszę i chciałbym go znowu ożywić. Nie jest również przestrojona, ale to jak mniemam mniejszy problem.

Jeżeli wiecie kto mógłby przerobić elizabethke do podłączenia pod nowy wzmacniacz to prosze napiszcie (najlepiej w warszawie lub okolicach). A może wogóle takie rozwiązanie nie wchodzi w gre z uwagi na to, że elizabeth to amplituner ?

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Hej

Obejrzyj tył czy sa tam gniazda nazwane np. magnetofon - nagrywanie (itp)

Powinno być coś takiego i z tych gniazd (zapewne w standardzie DIN - okrągłe) poprzez kabelek DIN-RCA można by podpiąć się do wzmaka.

ale czy jak podepne do wzmacniacza amplituner (bo to przecież ampli) to nic się nie stanie ?

czy urządzenia się nie pospalają ? może to głupie pytania, ale nie chciałbym nic popsuć.

Czy przestroić takie radio mogę w każdym serwisie rtv, czy też poszukać jakiegoś szczególnego miejsca lub specjalisty ?

Witaj.

Z przestrojeniem Elizabetki nie powinno byc problemu.to bardzo prosta konstrukcja,wiec jak masz troche pojecia o elektronice powinienes zrobic to sam.Podaje link do strony gdzie znajdziesz schemat tego urzadzenia i sposob przestrojenia na nowy zakres.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z podlaczeniem wzmacniacza tez nie ma problemu.Eli posiada zlacze typu DIN 5 dla magnetofonu, wiec wystarczy sklecic lub kupic gotowy kabel DIN->RCA i po problemie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 7 miesięcy później...

Mam wielką prośbę. Czy możecie po podać wartości wartości potencjometrów i długość osi w Elizabeth??

Radio mam u rodziców w domu i nie mam jak tego sprawdzić. Siedzę w Wawie to bym kupił na wymianę i jak pojadę do domu to sobie radyjko naprawie...

To jest naprawdę świetny sprzęt!

www.myspace.com/loszmi

skoro chcesz traktować ją jako tuner, to nie potrzebujesz naprawiać potencjometrów.

Żeby podłączyć do wzmacniacza, potrzebujesz kabel z 1 strony wtyk DIN, z drugiej chinch.

• 1 miesiąc później...

Ponawiam prośbę o wartości potencjometrów w Elizabeth.

Nie chcę Jej traktować jako tuner tylko jako nieżalezny klocek. Sciągnąłem sobie w pdf instrukcję, ale jest nieczytelna i dalej nie wiem jakie są te potencjometry.

www.myspace.com/loszmi

Też mi się wydaje, drugi chyba też, a trzeci...

Muszę to radio zrobić bo mnie zamordują, mam teraz do niego 500 km... i nie mam jak sprawdzić.

www.myspace.com/loszmi

Qrde, Krelle, Naimy, Makintosze rózne tworzycie, a nikt nie potrafi mi o polskim radyjku opowiedziec? Czy to moje pytanie nie z tej ligi, czy jak? Wstyd odpowiedzieć?

A jak za 2 miechy pojade do domu, to sobie sam sprawdze. Pozdrawiam!

www.myspace.com/loszmi

Gość _harry

(Konto usunięte)

najlepiej sie obraz albo nawet zacznij tupac nozkami i sie rozplacz... dla mnie to rybka....

trzydziesci sekund w sieci:

http://www.elektronika.owg.pl/?choice=12

http://www.elektronika.owg.pl/schematy/Amplituner/elizabeth_1.gif

i kilkanascie innych.

sprawdz, popatrz, zastanow sie jakie dostepne wtedy byly elementy - a jestem pewien ze wybor byl duuuuzo mniejszy i bedziesz wiedzial czego potrzebujesz

najlepiej powiedz z placzem mamie ze koledzy ktorzy "Qrde, Krelle, Naimy, Makintosze tworza" nie maja pod reka Elizabetki aby zajrzec do srodka.... buuuuuu

To Cię jakoś indywidualnie dotknęło, że się zachowujesz jak przedszkolak? Masz problemy z sobą, prawda?

Za linki dziękuję, ale Twój komentarz, beznadzieja.

www.myspace.com/loszmi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.