Skocz do zawartości
IGNORED

stereo w salonie 40 m kw.

ankiel2

Rekomendowane odpowiedzi

Byś może część z Was westchnie: "ale to już było..."

Proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc: jakie kolumny dobrze zagrają (głównie obawiam się zakłóceń w niskich częstotliwościach) w 40 metrowym, wysokim pomieszczeniu, podłoga kafle, mebli mało. Cena graniczna 1500 pln. Zasilać je będzie jakiś (jeszcze nie wiem jaki docelowo, obecnie mam klasyka z lat 70 akai 2x60W ) wzmacniacz z l. 70/80.

Zdaję sobie sparę że to niezwykle indywidualna sprawa, pomimo to proszę o ukierunkowanie mnie na konkretne modele. .... i jeszcze jedno: czy kolumniami podstawkowymi można nagłośnić tak duży pokój?

Przepraszam za laicyzm i pozdrawiam serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/24487-stereo-w-salonie-40-m-kw/

Witam

to jest bardzo duże pomieszczenie do nagłośnienia. Kolumny podstawkowe sobie odpuść - nie naglośnią. Musisz sobie kupić duże kolumny wolnostojące. Dodatkowych głośników basowych się nie bój - masz naprawdę duży pokój. Ponieważ sprzęt masz nienajmłodszy, szukaj kolumn o wysokiej efektywności - powyżej 87 db/8 Ohm lub 90 db/4 Ohm. Poszukaj - marek jest dużo. Do głowy przychodzi mi może Dali 606 i 6006, Dali 450, Klipsch, Paradigm, z nowych Koda. Najlepiej weź swój sprzęt i posłuchaj tego kompletu przed kupnem. Wskazówka ogólna - kolumny podłogowe, renomowanych marek, duże i o wysokiej dynamice.

Dali 450 to pomysł niezły, ale mogą być problemy z kupnem takich kolumn - na rynku mało jest ofert sprzedaży. U mnie 450 stoją właśnie w wysokich 40 metrach i bezproblemowo sobie radzą; warto je jednak podłączyć do mocnego wzmacniacza. Modele z niższej serii (606, 6006) tym bardziej powinny się nadawać - mają więcej głośników średnio-niskotonowych.

Typowe kolumny podstawkowe w takim metrażu to pomyłka.

• 2 tygodnie później...

W tej wielkości pomieszczeniu ja używałem Cabasse Caprera. W zupełności wytarczały do "wypełnienia" dźwiękiem tego pomieszczenia. Pomimo słabego wytłumienia z basem było w miarę OK. Efektywność mają około 90. Nie są produkowane od jakiegoś czasu, więc cena może będzie się mieściła w założonym przedziale.

Tannoy M5 (93db/1W/6Ohm) 2x8" plus wysoki, robiłem kiedyś impreze w 70metrach na wzmacniaczu 2x95/8 (PM8000) i tannoyach M5 zagrało że hoho... Za około 1100-1200zł spokojnie kupisz. Grają całkiem przyzwoicie jak na swoją cenę, powiedziałbym nawet b.dobrze!

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ankiel Ty stary Michelinie ;) Wieki całe Cię nie widziałem aż Cie tu znalazłem. Nic się nie zmieniłeś dalej skanera jesteś ;)

P.S. Dla wszystkich zdziwionych Piotrek (Ankiel2) to mója serdeczny przyjaciel i po tym jak wieki go nie widziałem znalazłem go tu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.