Skocz do zawartości
IGNORED

gainclone i trudne głośniki

parafka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam monitorki Wharfedale 9.1 o efektywności 86dB i imped. 6ohm z zejściem do 4ohm.

Zastanawiam się nad kontynuacją budowy wzmaka na lm3886.

Czy ta kostka uciągnie takie leniuchy?

Stan obecny:

-Trafo Breve 2x24V 300W

-pocięty płaskownik alu na obudowę [30x25x8cm]

Czy jest jakaś alternatywa dla lm3886?

Czy lm3886 i moje monitorki to dobre zestawienie?

https://www.audiostereo.pl/topic/24490-gainclone-i-trudne-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Plus minus 30 V po filtrach zasilania to jest maksimum dla 4 omowych kolumn, powyżej którego lm siada mocowo. Lepiej wziąć mniej 28-29V

Czyli dzieląc przez 1,41 dostaniemy napięcia z trafa. Nie mam pod reką kalkulatora

Moje kolumny producent deklaruje jako 6ohm. A te 4omy to chwilowo [moje przypuszczenia]

Tak więc zasilanie +/-35V uważam za jeszcze dopuszczalme.

Jest w sieci taki plik Overture_Design_Guide13.xls i tam po wpisaniu w/w wartości

formuła oblicza moc itp. i nie zgłasza problemów.

Przy obliczeniach dla 4ohm jest uwaga, że za gorąco

ale z obliczonych 114W nie będe nigdy korzystać.

Parafka:

Zmierz rezystancję między zaciskami kolumny miernikiem i pomnóż wynik przez 1.2 - powinieneś dostać przybliżoną wartość minimum impedancji kolumny.

LM3886 wyrobi się na 4ohm bez problemu, ale nie przekraczałbym 29V napięcia, bo katalogowe 68W jest przy założeniu że radiator jest idealny. Transformator 2*24V da napięcie zasilające w okolicach +-33V - a więc kość będzie się tylko niepotrzebnie grzała.

Druga sprawa to pojemności w zasilaczu - wielu budowniczych gainclone'a stosuje bardzo małe wartości kondensatorów filtrujących i słyszą swoje "detale" (najprawdopodobniej tętnienia zasilania przenikają na wyjście) ale jak dojdzie do przesteru to możesz nagle przestać słyszeć wysokie (bo gwizdki się spalą).

Transformator wg mnie 2x19V a do zasilacza kondensatory na 35V np. po 3x2200, 4x1500 lub 5x1200uF/gałąź /kanał zbocznikowane min. 0.1 uF MKP plus dodatkowo może być min. 0.1 uF MKP i 220uF przy LM-ie.

male konden w zasilaniu? to dopiero glupota. Masz trudnosci z pokonaniem glosnikow? staja ci go klona okoniem? a to zastosuj moj genialny schemat z watku o kolumnach aktywnych na ic. Pokona kazda kolumne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.