Skocz do zawartości
IGNORED

Fusion 2 vs Mercury m2 vs.....??do 800zl

peper

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze temat dotyczacy tannoyow byl walkowany juz wiele razy ale niestety nie znalalzlem wszystkich odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.Zaczne od tego ze zamierzam kupic sobie jakies kolumny w przedziale do 800zl...Wiem ze nie jest to zawrotna kwota ale biorac pod uwage moje nikle doswiadczenie w kwestiach audio oraz statut studenta ktory mi przysluguje na poczatek na pewno powinno wystarczyc:) Poniewaz pojawialo sie juz pare topikow o kolumnach w tym przedziale cenowym moimi głownymi faworytami staly sie :

Tannoy Fusion 2

Tannoy mercury m2

Wharfedale Diamond 9.1

Gale 3020

... teraz wlasnie pojawia sie problem poniewaz wszystkie z w/w monitorkow ciesza sie bardzo dorbymi opiniami (a ja niestety nie mam mozliwosci ich odsluchu ) dlatego chcialem zapytac was co o nich sadzicie?? Co byloby najlepszym wyborem w moim przypadku? Otoz moj pokoj mierzy sobie ok 15 m^2...

Co do gustu muzycznego pojawia sie pewien problem poniewaz jestem baaaardzo tolerancyjny, slucham wszysktiego po trochu i z kazdej dziedziny (po za techno,disco i ogolnie dziwnych "rąbanek").

Lubie posluchac Stinga,Santany,Enya...

zespolow rockowych U2,Aerosmith,Guns and Roses....

troche hiphopu, r'n'b

Najpowazniej zastanawiam sie nad glosikami firmy tannoy, teraz pozostaje kwestia ktory model (M1,M2 czy fusion 2). M2 oczywiscie zgarnely bardzo pochlebne opinie ale kazdy ma jakies obiekcje do wysokich tonow, seria fusion to w zasadzie nowe dziecie tego producenta i jeszcze nie zgarnely takich laurow co m2 ale z waszych opini widze ze sa chwalone. O Gale i Wharfedale czytalem mniej dlatego jesli moglbym prosic wyrazcie swoje opinie na ich temat.Coz jeszcze.....pomozcie mi bo boje sie ze kupie jakis bubel - chociaz w porownaniu do moich starych altusow wszystko pewno bedzie o niebo lepsze:)) Jesli macie jakies inne propozycje w tym przedziale cenowym jestem oczywiscie otwarty na propozycje:)

P.S Narazie te kolumienki beda staly na szawce potem rozwazam kupno pod nie podstawek.Szczerze to chyba chcialbym aby mial one troszke wiekszy,wyrozniajacy sie bas ale oczywiscie bez zbednego dudnienia:)

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24511-fusion-2-vs-mercury-m2-vsdo-800zl/

To może warto jeszcze coś z tych rozpatrzyć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jakoś nie jestem fajnem ani wyznawcą mitu Tannoyów niskich serii więc wolałbym coś ciekawszego (czyli coś z tego co wyżej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi wysokie w tannoyach m2 nie przeszkadzały, na pewno po cykających altusach powinny brzmieć całkiem sympatycznie. Przeszkadzała mi za to IMO nieco wysofana, stłumiona średnica, brak takiej jakiejś przejrzystości w wokalach. Grałem tym z amplitunerem stereo Yamahy w małym pokoiku 9m2. Ogólnie to chyba bardziej była wina tej Yamahy bo juz z Onkyo było lepiej, jak równiez ze starą Unitrą ;)) Też się teraz przymierzam do Gali więc też chętnie posłucham opini. I jaki amplituner stereo do tego?

Kwestia jest tez taka ze m2 juz nie produkuja i moge jedynie dostac z drugiej reki a na fusion 2 dostalbym gwarancje i oczywiscie nowki ze sklepu...tylko ze wszedzie przewija sie temat m2 a nic konkretnego o fusion 2:/ Czemu wydaje Ci sie ze gale beda graly lepiej od m2?

cóż ja posiadam fusion 2, nie słuchałem ani gali ani wharfedale'i więc mogę się wypowiedzieć jedynie o fusion 2.

w porównaniu z m2 fusiony są jakby dynamiczniejsze, mają mniej basowy charakter, bas jest szybszy, no i wysokich tonów jest więcej (czasem aż za dużo, jeśli wybierze się ostry, jasny wzmacniacz).

jedyne co mogę porównać w tych trzech produktach, to wygląd, jak dla mnie tannoy'e pod tym względem plasują się na ostatniej pozycji, za to wharfedale sa b. ładne.

poszukaj dobrze opinii, było trochę na temat wharfedali, gali też, no i na temat fusionów też trochę jest na forum.

możliwe że była to raczej wina słabego amplitunerka Yamahy, gdyż już z Onkyo u brata było lepiej (nie pamiętam modelu) choć gorzej niż w mission 7xx (też nie pamiętam). Za to bardzo były dynamiczne :) trochę żałuje że się ich pozbyłem. Mam nadzieję że Gale 3020 będą ok.

Wszystkie 4 modele które wymieniłeś są to niezle kolumny. Tannoye Fussion 2 będą chyba dla Ciebie najbardziej uniwersalne - brzmienie powinno być podobne do m2 z tym że wyraźniejsza góra. Gale i Wharfedale to zupełnie jakby odwrotność brzmienia M2 - to taka przeciwność. Gale mają to czego brakuje m2 i na odwrót. Z połączenia tych dwóch kolumn byłaby kolumna bliska idealu.

Tak wiec jak narazie wybor pada na Tannoy fusion 2 ale ciagle nie jestem w 100% przekonany.Jest tu ktos z Torunia lub Bydgoszczy?Nie orientujecie sie gdzie moge udac sie aby posluchac tych wszystkich kolumn? Bo w MM to chyba raczej nie:)

W Toruniu w sklepie dla idiotow powinny byc tannoy'e- ale nie sprawdzalem. Sprobuj w Patronie(maja strone internetowa), taki torunski salonik audio.

Koledzy wyzej dobrze ci proponuja. Rozwaz mission, wharfedale 9.2(drozsze, ale to prawie Quad'y:)) konkurencji dla fusion2 jest sporo. I jeszcze rynek wtorny, quadrala z linku wyzej wygladaja na ciekawe.

Z moich doświadczeń wynika, że Tannoy Fusion 2 mają za bardzo natarczywą górę i w połączeniu z "jasnym" wzmacniaczem nie będziesz zadowolony z dźwięku. Na początku może będzie grało efekciarsko, ale po dłuższym odsłuchu będziesz umęczony..., Tannoye M2 z serii Mercury brzmią bardziej liniowo i milej dla ucha. No ale rynek kolumn podstawkowych jest bardzo szeroki, więc warto posłuchać innych kolumn:-)

mam podłogówki gale 3040 - nic im specjalnie nie brakuje. Są bardzo zrównoważone, bardzo szybkie, efektywne, ale potzrebują mocarnego wzmacniacza - słabeusz nie da rady. Bas jest - ale w moich 18 metrach chciałbym mieć takie przyłożenie aby czuć werble na sobie. Mam wrażenie, ze gale są zbyt "audifilskie" i takej maniery nie mają:) nie wiem czy wiecie o co mi chodzi:) Acha, są naprawdę perfekcyjnie wykonane - podwójne terminale, ładne obręcze głośników, dobre spasownie wszystkiego, w podłogówkach komory balastowe.

jak ktoś chce gali posłuchać to zparaszam do mnie - Jelenia Góra.

Dziekuje wam wszystkim za pomoc...To nie pozostaje mi nic innego jak chodzic teraz po sklepach i odsluchac tych wszystkich glosnikow.Meczace ale jakze mile zajecie;) A tym czasem ide spac:) Jeszcze raz dziekuje za pomoc....

""Kwestia jest tez taka ze m2 juz nie produkuja i moge jedynie dostac z drugiej reki a na fusion 2 dostalbym gwarancje i oczywiscie nowki ze sklepu...tylko ze wszedzie przewija sie temat m2 a nic konkretnego o fusion 2:/ Czemu wydaje Ci sie ze gale beda graly lepiej od m2?""

Bo nie marecenzji w prasie i ludziska nie maja na czym sie opierac ;)

A wracajac do sedna...tannoyo nie sluchalem. Co do Wharfedale (seria 8.X) moge powiedziec ze sprawdzaja sie w muzyce akustycznej, male sklady jazzowe itp. w "miekkiej ambitnej" elektonice. Moze brakowac dynamiki w rocku.

Szkoda ze nie mozesz posluchac.Czy naprawde nie dalo by sie podjechac do sklepu i posluchac?

IMHO kazda z wymienionych przec ciebie kolumn gra inaczej. Tak wiec nie tyle moze nawet chodzi o jakosc co o gust.

Np. Wharfedale zagraja z lekko wysunieta srednica i posiadaja IMHO fantastyczna jak na cene scene.

Wysokie nie sa agresywne a bas sie nie narzuca. Wsam raz wlasnie np. do akustycznych skladowm jazzowych.

Jeszcze raz radze-postaraj sie posluchac i przekonac na wlasnej skorze!!!

Ja jednak radzilbym posluchac Missionow M31 - do rocka bardzo dobre w tej cenie. Porownywalem z Diamondami 9.1 i Tannoyami Fusion przed zakupem i nie na moje te sprzety nie mialy startu do Missionow.

No to poszedlem szukac glosnikow...Stwierdzilem ze zobacze czy maja cos dostepnego z mojego wyboru w Media Markt.Maja....ale ile mnie nerwow to kosztowalo i straconego zdrowia to tez moje.Stwierdzam ze ten sklep jest naprawde dla idiotow. Poszedlem do oddzialu audio gdzie stala cala gama kolumn m.in wszystkie z serii wharefedale diamond 9.x i tannoy fusion x.Lecz na poczatku nie moglem znalesc moich upatrzonych fusion 2 bo jak sie okazala stoja gdzies 3 metry nad ziemia i w ogole ich nie widac. Zaczalem sluchac swoich kawalkow na diamondach 9.1 i moje uczucia byly mieszane:/ Ale jak uslyszalem fusion 2 to juz w ogole zlapalem sie za glowe.Graly strasznie, na poczatku stwierdzilem ze to wina tego iz sa tak wysoko i do tego odsluch monitorkow na tak wielkiej hali jest w ogole bez sensu ale po chwili sie zorientowalem ze w prawym glosniku w ogole nie gra przetwornik niskotonowy!!! Poprosilem wiec grzecznie pana w czerwonym kubraku zeby a)zestawil mi te kolumny i polozyl w jakims sensownym miejscu...b) zeby dal takie co dzialaja..Oczywiscie moje prozby zostaly z lekka olane a pan stwierdzil ze wszystko gra jak nalezy pomimo tego ze w tannoyach basu w ogole nie bylo i piszczaly jak cholera...Zawiodlem sie bardzo bo chcialem porzadnie odsluchac tych 9.1 i fusion 2 ale nie bylo mi dane. Po paru utworach zaczalem sie przekonywac do wharfedali 9.1 ale chcialbym wysluchac ich w jakims miejsym pomieszczeniu przypominajacym metrazem moj pokoj...Wkurze sie,wezme moj wzmacniacz pod pache i pojde do jakiegos malego przytulnego sklepiku gdzie ktos sie mna zajmie i pomoze mi w wyborze a nie oleje i z obrazona mina bedzie mial do mnie pretensje ze cos od niego wymagam........Reasumujac MM to jeden wielki shit...nie wiem tez skad biora sie ich ceny...zarowno tannoy fusion 2 jak i wharfedale 9.1 kosztowaly 449zl za sztuke, przykladowo wzialem pierwszy lepszy internetowy sklep i tam 9.1 chodza po 389zl..Zaczynam sie zastanawiac ze jestem chyba tym idiota z reklam bo juz do MM na pewno nie zajrze.....

P.S Znacie jakies ciekawe linki do dobrych,znanych i tanich sklepow internetowch audio?Jesli moglbym prosic podrzuccie co wam tam sie nawinie:)

Pozdr.....

Ukryta Zawartość

Mission M31 - para

[Głośniki] 873,00zł

Ukryta Zawartość

Ja w ogole znalazlem ciekawa stronke, pewno juz sie tu przewijala :

Ukryta Zawartość

Polecam tym ktorzy by chcieli znalesc kilka ofert jednego produktu i wyszukac oczywisce ten najtanszy:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu taniej ;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.