Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER PD-S802 czy warto?

quench

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazje kupić tego cd-ka w bardzo dobrym stane (przynajmniej wizualnym :) )

Cena jeszcze nie do konca ustalona ale jest szansa że bedzie to 200 zł. Czy za taka cene opłaca sie kupic ten model? Czy może ktoś coś wiecej o nim powiedziec. Z góry mówie że nie zamierzam sie bawić w żaden tuning. Chce kupic cd w tej cenie i juz, Najlepiej żeby grał w miare przyzwoicie bez grzebania. Jak wyglada awaryjność cd-ków pionnera? Czy duże koszty ewentualnych napraw (w porównaniu do innych marek) ?

tu jest taki sam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24532-pioneer-pd-s802-czy-warto/

Kupic warto o ile laser jest w stanie idealnym i czyta wszystko. W przypadku wymiany lasera w serwisie cena tej operacji przekroczy wartosc sprzetu. Jedyna wada Pioneera jak dla mnie to zaporowe ceny laserow.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

A co w ogóle z cedeków możesz kupić za 200zł ? -Zastanawiałeś się ?

* * *

Plusem pionków jest, że czytają wszystko, a lasery są drogie, bo solidne. (Mój PD-S901 ma 10 lat i nie mam z nim ŻADNYCH problemów.) Musisz sprawdzić sam każdy obiekt zainteresowania.

Jakość dobrych elementów i renoma Pioneer'a mają swoją cenę...

Akurat mam 802-kę. Za 200? Okazja. Wart każdej złotówki.

Nie przymierzasz się do tuningu, więc Cię to nie zainteresuje, że po bardzo podstawowych modach (kondensatory, op-ampy, filtracja zasilania) gra świetnie. Na tyle świetnie, że inwestuję w niego dalej: zegar, stabilizatory, trzecie trafo...

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

andrea29 PDS 901 to model z katalogu 1991 - 92 jednak produkowany nieco dluzej - w 1996 roku dawno nie bylo go w ofercie - dlaczego? zadebiutowal PDS 904 od ktorego 901 jest o dwie albo i trzy klasy lepszy. Pozdrawiam.

Potwierdzam - warto nabyc PDS 802 za 200zl

Jako stały klient zapłaciłem trochę mniej :) Myślę, że w pięciu-sześciu stówkach można się zmieścić. Służę kontaktem, bardzo sprawdzonym.

Tym sposobem za, dajmy na to, 800 zł masz odtwarzacz z klasą. Trudno to wycenić, ale brzmienie warte spoooooro więcej.

zwolennik łagodności

heh

to raczej nie na moją kieszeń :)

Ten pionek to był jakis niski/sredni/wysoki model ? Własciciel twierdzi że 1500 zł kosztował. Który to moze być rocznik?

Czyli do 200 zł nie kupiłbym nic co brzmiało by lepiej (oczywiscie bez zadnego tuningu).

To był drugi od góry model. Na moim jest data 1994.

Czy za tę kwotę mozna kupić coś lepszego, to, rzecz jasna, nie wie nikt :-)

Ale jeżeli jest w dobrym stanie, laser nie grymasi - to warto. Nie przepłacisz.

A propos modyfikacji - można taniej, u mnie to była pełna opcja, z OPA 627 (można taniej, np. 2134) i takimi tam.

zwolennik łagodności

A jak w porównaniu do tego pioneera wypada ten denon?

Ukryta Zawartość

Pasowal by mi do amplitunera :D

Denony nie są bardziej awaryjne?

Ewentualnie jakie inne denony byście polecili w tej kwocie?

Ukryta Zawartość

a czym się w praktyce różni S802 od S702??

S702 też jest na sprzedaż, nie wiadomo jeszcze za jakie pieniądze, ale miałbym możliwość go sprawdzić, więc pytam właśnie o ten model.

Ukryta Zawartość

za jakie pieniądze warto kupić taki sprzęt waszym zdaniem? tzn. ile warto maksymalnie zapłacić, żeby potem ewentualnie móc odsprzedać bez dużych strat?

Ukryta Zawartość

-> discomaniac71, 14 Lut 2006, 19:20

Sam zacząłeś... ;))

Odpowiadam - jak zwykle uczciwie. Otóż został zakupiony na... Wyspach Kanaryjskich (zapewne tam, bo to jest strefa wolnocłowa), dokładnie 14 lutego 1996r. :) / Mam komplet papierów. /

To ile teraz ma lat ? ;)

Parametry techniczne dla ciekawskich:

Freguency response: 2Hz - 20kHz

S/N ratio: 111dB or more (EIAJ)

Dynamic range: 98dB or more (EIAJ)

Channel separation: 107dB or more (EIAJ)

Harmonic distortion: 0,002% or less (EIAJ)

Output voltage: 2,0V

Wow and flutter: Limit of measurement (+- 0,001% W.PEAK) or less (EIAJ)

Power consumption: 22W

Weight: 8,0kg (17lb, 10oz)

Channels: 2-channel (stereo ;)

Chyba można im wierzyć ?

Wybierałem na słuch. Dźwięk oceniłem jako "naturalny", zachwyciłem się i dlatego szybko kupiłem z 2. ręki.

Brzmienie posiadanego kiedyś przeze mnie CA CD 500 przy nim oceniłem na "3-". (Zresztą b. szybko po zakupie CA A500 zorientowałem się, że to b.cienki cedek.) Dźwięk z pionka (w aspekcie naturalności) oceniłem z miejsca jako b. db.

Ale jego konkurent też był zacny: SONY XB 930 czy 940 (nie pamiętam) po tuningu by LC Audio. Stał swego czsu na Batorego, Fr@ntz też powinien go pamiętać.

I tylko do dziś nie wiem: czy tuning Soniacza był tak udany, czy... nawet tuningiem nie dało się spieprzyć, tak wspaniałego, detalicznego, zdrowego brzmienia ;)

Pozdrawiam sympatyka i fana CD marki Pioneer :)

I jeszcze. Na podstawie wspólnej instrukcji, wnioskuję, że lepsze parametry od mego miał model PD-95, a podobne PD-65. (Piszą jeszcze o PD-S95 ale skąpo.)

PD-95 miał (wypisuję tylko różnice w stos. do mego):

S/N ratio: 112dB or more (EIAJ)

Channel separation: 108dB or more (EIAJ)

Harmonic distortion: 0,0018% or less (EIAJ)

Power consumption: 30W

oraz (modele na rynek USA i Kanady) zbalansowany typ wyjścia audio - 2V (600Ohm).

Ważył... 20kg (!) (PD-S95 "tylko" 17,5kg, a PD-65 - chudzinka - 9,5kg.

Mam też ich gabaryty ale nie podaję, bo to nie ładnie ;)

Powyższe dane podałem za instrukcją wydrukowaną w '92r.

Podłącze się do tematu:

Co sądzicie o tym pioneerze

Ukryta Zawartość

Wygląda na fajnego, ale ja się nie znam. Napiszcie też, jakie modele odtwarzaczy tej firmy wchodzą w grę, a może jeśli będzie łatwiej to z jakich serii (500, 600, 700, 800). Proszę o odpowiedź, gdyż bardzo zainteresowałem się wymianą mojego technicsa SL-PG590 na właśnie jakiegoś pioneera (a z czasem pomyśle o jego tuningu). Jeśli można prosić to napiszcie też, czy właśnie taki niestuningowany pioneer będzie od niego lepszy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marudzil bo byl uszkodziny. Naped jest niezawodny i jeden z najlepszych jakie istnieja. Dzwiek to niestety kicha. Poszukaj Pioneerow z serii z koncowkami 01 02 lub 03 np 701 702 801 802 itp. Zagraja znacznie lepiej.

Mam 507 i pilot jest inny - duzo bardziej badziewny.

Disco, co tak bardzo Cię drzaźni w tym dźwieku z tego CD? mam taki i odpowiada mi bardzo jego detaliczność, szczegółowość oraz dynamika. Jest jednak trochę chłodny - tak mi się wydaje, ale nie jestem aż takim ekspertem.

powiedz mi co jest tu nie tak i co można by poprawić, czy warto zająć się tym CD (trochę w nim pogrzebać) czy sprzedać go bo aż tak bardzo odstaje od standardu? Jak będę miał okazję to z chęcią odsłucham jakiegoś innego cd na moim sprzęcie.

802 to kultowy na Zachodzie model Pionka. Zresztą był najdroższy i dużo lepszy od pozostałych trzycyfrowych modeli. U nas kosztował w '94 ponad 2 tysiące i to w wyprzedaży. Porównywanie go z 502 to po prostu pomyłka. Nie ta półka.

discomaniac71, 17 Lut 2006, 15:24

>Nie byl drozszy od PDS 901 i prezentuje zupelnie inna - gorsza - klase.

901 - pamiętam,bo chciałem kupić - 1750 zet !!! I charakterem brzmienia różnił się od pozostałych 3-cyfrowców.

Lepsze od niego sa

>wszystkie dwucyfrowe modele oraz: 9300, 9700 i takze 8500.

Wyrażnie pisałem o trzycyfrowych !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.