Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER PD-S802 czy warto?

quench

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>andrea29

Dokładnie jest tak jak napisałeś.Wpierw poznam prawdziwe oblicze tego CD-eka.Pozwolę mu zagrac najlepiej jak on potrafi z resztą systemu.A dotad nie rozwinął skrzydeł bo nie miał towarzystwa.Czyli wpierw tunning preampu,końcówki mocy i byc moze kolumn(lub wymiana).Tunning Preampu Kody to projekt McGyvera,który zna się na swoim rzemiośle:):):).Juz w tej chwili efekty są...( robie to co dam radę sam a resztę oddam moze w ręce fachowe jakieś).I PioneerPD-S901 pokazuje klasę.I tu także Discomaniac 71 miał 100% racji.Co do PD-S802 który jest bohaterem wątku to nie nie wypowiadam się.Jezeli gra podobnie to wart zakupu.

Grundig High Fidelity

>mzawek

masz bardzo rozsądne podejście, ja bym połozył największy nacisk na głośniki, potem dopiero koncówkę i preamp a tuning CD zostawil na końcu jako najmniej wpływający na efekt końcowy

W trakcie usuwania konta.

>bogdan_ i inni "dłubacze" (jak ja) - polecam gotowe narzędzie do konstruowania filtrów dolnoprzepustowych - program FILTERPRO z TI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(nim robiłem mój filtr) tylko nie używajcie konfiguracji "MFP" (po polsku "z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym") - brzmi kiepsko (płasko, bez szczegółów i tylnych planów ale trochę lepiej niż standardowe w CDkach) - lepszy jest "S-K" ("kaskadowy") - taki jest na moim schemacie

Przy okazji spróbuję zastąpić dławiki rezystorami rzędu 10ohm - może jeszcze polepszą się basy ???

W AD jest narzędzie onlinowe (java) do filtrów:

Ukryta Zawartość

można wybrać opamp i program poda wartości elementów pod jego parametry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, Andrzej program kiedyś używałem i także wolę filtr podobny do Twojego. Rezystory w sumie nie bardzo są potrzebne, dławiki są o tyle lepsze że mają pomijalna rezystancję przy tak małych poborach prądu a duża indukcyjnośc tłumiącą najlepiej szumy zasilacza ale to w sumie ma niewielkie znaczenie bo np. OPA627 tłumi zakłócenia zasilania o 116dB :-) W CD nie mam ani rezystorów ani dławików, za to sporo kondensatorów 4700mikro, tantali i suchych tuż za stabilizatorami a odsprzęgam operacyjne stosunkowo małymi pojemnościami ( zwykle tantale 10mikro, 1 mikro + suche 100nF), przy niedoskonałej masie tak jest najlepiej moim zdaniem.

tzn mam w CD dławiki ale jeszcze przed stabilizatorami taki filtr 4700mikro dławik i 4700mikro i suche ze względu że mam tylko 2 transformator w Pioneerze

mzawek, 21 Lut 2006, 21:33

Nie daj się rychło skusić/podpuścić na grzebanie w tym cedeku. Posłuchaj go co najmniej 2 lata.

Potem czyń jak uważasz.

Życzę zadowolenia i bezawaryjnego użytkowania.

Powodzenia.

>crategus

Do swojej 802-ki dokupiłem na allegro pilota Pioneera od zupełnie innego urządzenia (symbol CU-PD100), bo mi się podobał kształt :-) Obsługuje bez zająknięcia podstawowe funkcje. A co miałby robić, parzyć kawę?

>dartman

Ty się tu nie naigrywaj z kolegów. Fakt, masz prawdziwą armatę, ale w 802-ce są takie same przetworniki, u mnie np. otoczone po tuningu bardzo podobnym do Twojego gąszczem kondensatorów ;-P

Jak moja 802-ka przejdzie już wszystkie operacje, chętnie stanę w szranki...

zwolennik łagodności

>crategus,

to nie bylo naigrywanie sie ale szczere gratulacje.

>lenam,

mowiac " ". nie naigrywalem sie tylko chcialem powiedziec, ze coraz wiecej osob gra na pionkach wbrew obiegowej opinii :) ze sa .........

fakt mamy takie same przetworniki w cd'ekach. moj pd95 sluzy jako transport do wadia12, ktora ma 19bit dac (bron Boze sie nie chwale). staje wszedzie i o kazdej porze.

>crategus, witam swiecie pionierkow, swiecie magii

>dartman

To wcześniej to było oczywiście żartem.

Tak, też mam 2xPD2028B, ale z tego tylko faktu niewiele jeszcze wynika.

Rzeczywiście, jeżeli mogłbyś kiedyś, może cieplejszą porą, pojawić się na naszych krakowskich spotkaniach ze swoimi maszynami, to można by np. zrobić taki seans "pioneerski", porównując parę klocuszków tej firmy, tuningowanych i saute. Byłoby ciekawie.

zwolennik łagodności

>>crategus

>Do swojej 802-ki dokupiłem na allegro pilota Pioneera od zupełnie innego urządzenia (symbol

>CU-PD100), bo mi się podobał kształt :-) Obsługuje bez zająknięcia podstawowe funkcje. A co miałby

>robić, parzyć kawę?

ah- nie nie nie o to mi chodzilo. Udalo mi sie trafic pd-s802 z pilocikiem, instrukcja i nawet rachunkiem z polskiego sklepu :) Problem w tym, ze chcialbym go obslugiwac z pilota denona, ktory obsluguje juz kino, tv, hd745, zone... tfu zagalopowalem sie... wiesz... czym wiecej pilotow na stole tym wiecej rzeczy do pilnowania przed moja corunia :)

>>>crategus

Problem w tym, ze chcialbym go obslugiwac z pilota denona, ktory

>obsluguje juz kino, tv, hd745,

Mam to samo, nazbieralem juz 6 pilotow. Czas poszukac jednego uniwersalnego. Problem w tym, ze nie mozna chyba takich pozyczyc do domu by sprawdzic czy potrafi sterowac ta gora elektroniki.

OK, teraz pojąłem, za wcześnie było :-)

Z pilotem uniwersalnym mam takie sobie doświadczenie. Podobnie jak Koledzy postanowiłem uporządkować ten pilotażowy nieład i kupiłem firmowego pilota uniwersalnego Philipsa, który miał obsługiwać telewizor, wideo i dvd. Owszem, robi to, ale... Obsługuje tylko podstawowe funkcje, aby wejść głebiej w menu i tak trzeba użyć "oryginała", ponadto wymaga b. precyzyjnego wycelowania w czujnik, a któregoś razu żona niechcący nacisnęła jakąś dziwną konfigurację klawiszy, która na amen zablokowała klawiaturę na panelu dvd. No, wystarczy.

Jeśli natomiast chodzi i córę, to tu mam bardzo miłe doświadczenia. Otóż postanowiłem wykonać eksperyment dydaktyczny, który miał na celu okiełznanie poznawczej dociekliwości dziecka. Mniej więcej od 2. roku życia tłumaczę i pokazuję obsługę wszystkich urządzeń domowych, oprócz tych rzecz jasna, które mogłyby zrobić dziecku krzywdę. Obecnie w wieku 4 lat córa obsługuje telewizor i jego peryferia, sprzęt grający (głównie swoją wieżę, choć i do moich klocków się czasem przymierza - nie bronię!), a od wczoraj ma swój komputer, którego obsługę ćwiczyła wczesniej na moim (jasne, podstawowe funkcje). Zatem ogólnie: nie zakazuję, tylko pokazuję. U mnie skutkuje.

zwolennik łagodności

lenam- popieram w calej rozciaglosci. Z tym ze moja corka ma narazie 16 miesiecy i narazie opanowala zmiane kanalow + jak sie jej nacisnie to i pare dodatkowych funkcji :))) Z tym, ze w tym wieku to jest problem... jej sie to spodobalo i procz sluchawki z bezprzewodowego telefonu (juz pare polaczen sama wykonala) pilot jest jej druga ulubiona zabawka :) Porwanie pilota konczy sie przegladem wszystkich stacji TV w odstepie 1sek na stacje :)

Taaaak, 16 miesiesięcy (i jeszcze parę nastepnych) to taki wiek, że ratuj się, kto może :-) Dorobiłem wtedy zamykane drzwiczki do szafki ze sprzętem, he, he. Ale: tłumaczyć można już teraz, procentuje później, poważnie. Powodzenia!

zwolennik łagodności

>lenam,

czasami bywam w Krakowie (kocham to miasto, w ktorym zreszta studiowalem). I kiedys sie mozemy umowic, np cieply weekend, to i z zona pospaceruje. Najgorsze jest to, ze ten pionieerek wazy 20kg a jak dodam wadie to sie robi 30.

ale co tam :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.