Skocz do zawartości
IGNORED

Jocko Clocko

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Clockiem z w zasadzie z tranzystorem 2SD438 mianowicie podczas dłuższej pracy CD zaczyna zniekształcać dzwięk a po jakimś czasie pokazuje NO DISC. Przy otwartej obudowie nic się nie dzieje. Zacząłem sprawdzać suszarką miejsce po miejscu w CD i po skierowaniu suszarki na clocka zaraz pokazało sie NO DISC. W nastepnej kolejności zblizałem lutownice do każdej części i po zbliżeniu lutownicy do 2SD438 pojawiły się szumy następnie zniekształcenia a na koniec NO DISC po wystygnięciu dzwięk dochodzi do normy. Czy u was dzieje się coś podobnego?? Kolega bodo_z i Rambo zaproponowali użycie Bc639. Może ktoś sprawdzi na oscyloskopie co się dzieje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie nic się złego nie dzieje, Marantz CD80 + clock+prestabilizator na LM317, Uzas ustawiłem na ok. 14.2V. Na LM'a dałem mały radiator bo sie grzał (na wejściu ma 21.5V). Maże tran. masz walnięty (przegrzany podczas lutowania) - spotykałem trzeszczące trany we wzmacniaczach. Sprawdź czy tran. nie ma zimnego lutu lub mikrozwarcia oraz pozostałe elementy z nim współpracujące. Może podmiana tran'a da Ci szybką odpowiedź. Niestety ciężko się je wylutowywuje.

Z naszymi zamówieniami nadal nic nie wiadomo? ;-)

Mam nadzieje,że do końca stycznia będą bo później nie będę miał jak odebrać:/

Pozdrawiam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Panowie płytki są już u mnie o czym pewnie parę kolegów przekonało ponieważ same zasilacze już wysyłałem. Zegary postaram się wysłać jak najszybciej jak tylko popakuje resztę części a jest z tym trochę dłubaniny.

Koledzy przesyłki spakowane, zostaną wysłane z początkiem tygodnia. Proszę o informacje powiedzmy za tydzień od osób do których powinien dotrzeć list a go nie otrzyma.

Gdyby były osoby zainteresowane zegarem proszę o kontakt bo coś mi jeszcze zostało, to samo dotyczy płytek do zasilaczy.

dzisiaj zrobiłem pomiar zegara w arcam alpha 5+. układ oparty jest też o podobne formowanie sygnału na bramce hcu04. kształt sygnału jest identyczny z tym pokazanym przeze mnie na srt. 5 tego wątku.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

wlasnie skonczylem lutowanie elementow smd i mam pytanko zamiast 2 rezystorow 10r - r7 i r14 dostalem jeden 10r a drugi z oznaczeniem 10r0 i pytanko czy moge go bez obaw wlutowac gdzie powinien byc 10r( oznacznie na rezystorze - 100)

dzieki za odpowiedz

pozdr

not o wiem ze ten z oznaczeniem 100 to jest 10r, tylko ze ja dostalem tylko jeden 100, a zamiast drugiego dostalem 10R0 - takie na nim jest oznaczenie- i nie wiem czy mozna go wlutowac na moje jest to 100 z 1% tolerancja , le moze sie myle ;)

pozdr

• 3 tygodnie później...

tdrozd, 27 Wrz 2006, 12:12

>przy zakupie miernika warto pomyslec nad miernikiem z pomiarem czest .i z uruchomieniem zegara nie

>bedzie problemow(ja mam ut 70a)

Nabyłem taki miernik niestety jestem totalnym laikiem. Czy możecie mnie pokierować jak go użyć w praktyce a w szczególności jak przemierzyć clocka .

POZDRAWIAM

• 7 miesięcy później...

Panowie jeden z kolegów przypomniał mi że kiedyś na forum dystrybuowałem kity jocko :-)) Zostało mi parę płytek od ostatniego razu więc mogę skompletować znowu parę kitów, oczywiście jeśli znajdą się zainteresowani. A i znalazłbym przy okazji parę płytek do zasilaczy na LM317/337. Kto wie co jeszcze znajdę jak dobrze poszukam ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.