Skocz do zawartości
IGNORED

Jocko Clocko

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

Człowiek który mi załatwia kondensatory był na wyjeździe i w związku z tym cała sprawa się przesuneła, ale z początkiem tygodnia zaczynam wysyłać. W poniedziałek płytki wyjdą, a myślę że najpóźniej w środę kity.

Płyteczki wyszły do was w poniedziałek a kity wysyłam tak jak obiecałem jutro. Proszę o kontakt kolegę Rafała T. ponieważ nie mam jego pełnego adresu a nie potrafię powiązać nicków co by napisać na PW.

Panowie tak żeby wszystko było jasne. Kity są bez kwarców. W cenie 60zł musiałbym dokładać aby były w komplecie. Kondensatorów Oscon jest pięć tak jak ostatnio, uznałem że kondensator wejściowy jest opcjonalny i jak ktoś chce to może sobie dołożyć go we własnym zakresie. Powodzenia.

• 1 miesiąc później...

Houston amamy problem.

zrobiłem tak:

wywaliłem 74HCU04, sąsiadujące kondzie 10pF i kwarc (X301) - czyli to co zaznaczone na rysunku z 15 Lis 2006, 11:26.

na płytce Jocko wywaliłem rezystor R10 = 470R a miejsce po nim zwarłem.

z wyjścia WYJ1 puściłem sygnał w miejsce, które zaznaczył adik, czyli za Inwerter - sygnał rozdziela się na 2 rezystory 47R. (wstawione w miejsce R312 i R313)

GND z płytki zegara podłączyłem w miejsce 7 nóżki 74HCU04.

pierwszy objaw jest taki, ze "oszalał" laser.

przesuwa się po prowadnicy w przód i w tył, a soczewka skacze na tyle na ile jej pozwala obudowa.

hałasuje przy tym dość mocno.

Jocko zasilany jest z baterii. po podłączeniu sprawdziłem odczyt na wyjściu częstościomierzem w mierniku i bylo OK.

gdzie jest błąd?

rekin, 18 Sty 2007, 18:14

>Do 5843 zostawileś sygnał XT1? Z którego wyjścia Clocko pociągnąłeś sygnał na rezystorki - powinno

>być z tego z inwerterem na płytce Clocko.

na rezystorki poszedł sygnał z WYJ1.

no ale z tego co czytam to powinien z WYJ2...

a jeszcze w temacie masy i prowadzenia sygnału.

może od razu sygnał wstawić 2 osobnymi kabelkami na 6 nóżkę (XT1) każdej SM5964 (schemat - 15 Lis 2006, 11:43)

i tak samo masę do każdej SM5964 osobno?

Nie. Sygnał z wyjść bramki "frunie" jeszcze do innych układzików o ile mogę odczytać ten rysuneczek. Na płytce DeToma masz również wyjście za 74XX04, więc warto nim obsłużyć wszystko to co obsługiwała bramka na płycie odtwarzacza - tak mi się wydaje, bo nie do końca znam cały schemacik.

rekin, 18 Sty 2007, 18:39

>Nie. Sygnał z wyjść bramki "frunie" jeszcze do innych układzików o ile mogę odczytać ten

>rysuneczek. Na płytce DeToma masz również wyjście za 74XX04, więc warto nim obsłużyć wszystko to co

>obsługiwała bramka na płycie odtwarzacza - tak mi się wydaje, bo nie do końca znam cały schemacik.

No ale 74HC..04 poszedł precz....

sygnał wychodził z niego z nóżek 8 i 10 i frunął odpowiednio do 6 nóżki SM5864 (górnego) i nóżek 4 i 6 SM5864 (dolnego) i z tego co odczytałem to tylko tam.

chyba zrobię taj jak pokazane jest na stronie LCaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla przypadków z 74HCU04.

dzięki za podpowiedzi.

PZDR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rekin, 18 Sty 2007, 19:03

>Według tego co widzę (słabo) na schemacie, to z HCU sygnal szedł przez 470 ohm jeszcze w inne

>miejsca - stąd moja uwaga (do tego scalaczka poniżej po lewej stronie chociażby).

No właśnie nie.

Zobacz na wyraźniejszym skanie z 15 Lis 2006, 11:26.

owszem przechodzi blisko (ta ścieżka biegnąca do scalaka SM5843) ale nie wychodzi z 74HCU04.

sprawdzę z podlączeniem do wyjścia WYJ2 z Jocko.

czy ten rezystor na wyjściu zegara koniecznie tzreba wylutować?

Według tego schematu to sygnał zegara wychodzi jeszcze z nóżki 6.

Jak już wywaliłeś scalak i pozostałe elementy w CD, to wyj2 z Jocko powinno iść jeszcze do rezystora R309. Na chwilę obecną to jeden scalak jest bez sygnału zegara.

Karmaj, 18 Sty 2007, 23:10

>Według tego schematu to sygnał zegara wychodzi jeszcze z nóżki 6.

>Jak już wywaliłeś scalak i pozostałe elementy w CD, to wyj2 z Jocko powinno iść jeszcze do rezystora

>R309. Na chwilę obecną to jeden scalak jest bez sygnału zegara.

Już to zauważyłem.

wychodzi też z nóżki 4 i idzie "do góry" do procesora.

Także mam sygnał zegara do rozporwadzenia w 4 miejsca - dlatego może lepiej zostawić tego 74HC.. na płycie i niech on rozdziela.

A z zewnętrznym zegarkiem wpiąć się tylko w 1 miejsce.

Tylko wtedy z którego wyjście Jocko skorzystać? WYJ1 zegara jest bez inwertera, a WYJ2 ma już inwerter 74HC..

Jeśli wyjdę z WYJ2 to będą po drodze 2 inwertery 74HC...

Druga wątpliwość:

Czy jeśli zostawiam 74HC... na płycie to czy wracam z oryginalnymi wartościami rezystorów?

PZDR

Jeśli scalak przylutujesz z powrotem to te dwa rezystory też bym przylutował.

Trudno coś jednoznacznie poradzić, możesz nie wlutowywać scalaka i poprowadzić sygnał z Wyj2 Jocko w 4 miejsca poprzez rezystory albo wlutować scalak i z Wyj1 podać sygnał na wszystkie wejścia scalaka.

podałem sygnał na 2 pozostałe nóżki i ruszyło.

dylemat czy 74HCU04 na płycie czy w zegarku rozwiany:

oczywiście że na płytce zegarka bo ma lepsze zasilanie.

rekin - dzięki!

stanęlo na tym że R300, 310, 312 i 313 zatąpiłem 47R i na każdy z nich podałem sygnał z zegarka.

w zegarku wyjściowy wylutowany i zwarty.

do końca poskładam go już jutro.

dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Karmaj, 19 Sty 2007, 01:13

>>kubedes

>Powinno raczej być: R309, R311, R312 i R313.

>To tak dla porządku. :)

Tak.

Zegar wpiąłem tak jak na obrazku poniżej - na pająka.

Na niebiesko zaznaczyłem rez 47R.

Na płytce zegarka zwarłem wyjściowy 470R.

Śmiga :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam!!!

Jestem z Warszawy... Czy moglby mi ktos podeslac schemat , plytke tego clocka? m_w_m @ op.pl Gdzie moge kupic jakis dobry kwarc. Skad mam wiedziec ze jest dobry?

Ps. Przepraszam, ze sie tak wcinam...

Ten zegar jest po prostu zajebisty i nie chcę żadnych innych !!!!!!! Koniec z różnymi wariantami zegarów.

W moim cd zabił po prostu LC audio 3. Taka naturalność, bogactwo barw i wybrzmień !!!! A pomyśleć, że chciałem go dać do gorszego cedeka a LCaudio do lepszego.

Może ktoś ma do sprzedania komplet części (bez płytki i kwarca) ??? :) To naprawdę zegar odjazd !

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.