Skocz do zawartości
IGNORED

Transport do NOS DAC-a

jodel

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jakieś propozycje.

Słuszałem NOS-a z Lektorem IV w KAiM. Grało to fajnie i podobało mi się.

Jakbym chciał jakiegoś CD-ka jako transportu co możnaby ewentualnie zastosować?

Jakie typy transportów siedzą w starych CD-kach tego nie wiem, chyba łatwiej będzie podać konkretne typy.

Dokładnie też nie wiem ile kosztuje NOS DAC od Petera, zakładam do 1 kzł.

To może i dobry transport znalazłby się w tej cenie do niego?

pozdrawiam jodel

P.S. wiem, że na ten temat jest wspominane w wątku "KAiM: NOS DAC vs. A. Stelmach DAC".

Ale nie ma tam konkretnych propozycji z czym mógłby dobrze zagrać.

https://www.audiostereo.pl/topic/24573-transport-do-nos-dac-a/

U mnie jak do tej pory najlepiej sprawdza sie modyfikowany ML37. Gra lepiej niz ML31.5 bez modyfikacji.

ML37 mozna kupic za $1700. W srodku jest CDPro2, power supply to nic specjalnego, zwykle regulatory na LM78xx. Na wysciu znajduje sie reclocking circuit, ktory byc moze jest przyczyna dobrego dzwieku.

Ktos przyniosl ostatnio do porownania starsza Wadie (universal player kompatybilny z laser disc). Bylem naprawde zdziwiony jak to dobrze gralo. Nie ustepowalo zbyt duzo Levinsonowi, bylo tylko troche mniej finezji i PRAT nie mial takiej samej definicje. Z tego co slyszalem ta Wadia chodzi po $500-600

Poza tym, warto nabyc Marantza CD-94 i go lekko przerobic. Podejrzewam ze z odrobina szczescia mozna by go znalezc w cenie $300. Ja mam jednego, ale na razie nie chce sie pozbywac ;-)

Ja robilem kiedys porownanie cd 67 z napedem cdm12 ,czyli takim samym jak cd 63, cd 52 z cdm 4/19 i moim obecnym

rewoxem z cdm1.

Musze powiedziec ze roznica poniedzy cdm12 a cdm1 byla kolosalna.

Cdm 12 zgubil szczeoły .

To byla zupelnie inna baika.

cdm1 jest chyba tez cd 94 o ktorym wspomnial Peter.

Można by wypróbować patent z zegarem XO-3 Tent Labs - jest tam reclocking wyjścia SPDIF.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sam mechanism transportu to nie wszystko, duzo wazniejsza jest implementacja. Widze jaka roznice wniosly moje drobne modyfikacje w transporcie Levinsona. Mozna powiedziec ze roznica przed i po jest dosc kolosalna ;-)

W tym linku znajduje sie uklad reclockingu zastosowany w ML31.5. Mozna by zrobic cos podobnego dla CD-Pro w oparciu o zegar Tenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marantz i Philips na CDM12 to kiepski pomysł , proponuje poprzednie mechanizmy CDM9 ,4,2,1.

Własciwie im starszy tym lepszy . Implementacja jest bardzo istotna gdyż odtwarzacze nawet z tym

samym mechanizmem i podobnymi ICs potrafią pokazać spore różnice.

Audiolab na przykład potrafił zrobić niezły transpost na CDM12.

• 6 miesięcy później...

Na forum było już chyba wszystko oprócz projektu porządnego transportu. Fajnie by było gdyby w dziale DIY znalazł się pełny projekt na podstawie CDpro2. Veteran, Peter Daniel, Zorro do dzieła :-) Wierzę w wasze doświadczenie i uważam, że można by stworzyć idealny transport, na miarę bardzo drogich z półki sklepowej. Efektem tego byłoby stworzenie systemu DIY w 100 % :-)

kurde, czekam na odp czy mogę to brać w ciemno i se poprzerabiać, nie moge znaleźć czy ma wyjście Coax

Rogus mam ciśnienie bo Mag mi zabierze swój transp jak wróci hehe i co ja zrobie ???? heh dobrze wiesz jakie to paskudne uczucie ;)

znalazłem coś takiego:

Transport Philips cdm9,dac is integrated with digital processor SAA7341,no I2S,the only solution to use external dac via s/pdif.

czyli ok czy nie ok? hehe kurde nie znam się jeszcze na tym

• 7 miesięcy później...

Stało się nieszczynscie, szlag mi trafił cd 50 Marantza i gram tymczasowo na CDP 950 Sony i jest taka kaszana po przejsciu na transport sony że nie chce się słuchać!

Wypatrzyłem w komisie własnie Philips CD 692 za 95zł na chodzie.....czy to ma szanse zagrać podobnie do Marantza?

Dzięki czyli chyba sobie odpuszczę skoro nie będzie lepiej.

A co sądzicie o Philipsie CD 650 , wycztałem że ma zdecydowanie lepszy napęd CDM2, jest też w moim zasięgu o ile kumpel da się urobić ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.