Skocz do zawartości
IGNORED

Symasym wzmacniacz

bodopriva

Rekomendowane odpowiedzi

>wronka

Nie panikuj tylko bierz się do roboty :) Ja też jestem samoukiem i bez problemu złożyłem symka, ruszył za pierwszym razem:) Zaczynasz lutowanie od najmniejszych elementów. Ja zacząłem od rezystorów bo najłatwiej jest je sprawdzić miernikiem (czy są dobrze wlutowane), a potem cała reszta.

>Niech mi jeszcze ktoś wytłumaczy dlaczego radiator działa jak antena, tzn. jeśli go nie podłącze do

>masy to słychać głośny brum.

a co ci broni zostawic podlaczony do masy radiator skoro tak jest dobrze?

> Trany są na 100% dobrze odizolowane

i b. dobrze. Inaczej nie moglbys podlaczyc radiatora do masy bez uszkodzen

>a co ci broni zostawic podlaczony do masy radiator skoro tak jest dobrze?

Tylko, że zaraz jak go złożyłem nie musiałem podłączać radiatora do masy, nie było żadnego brumu. W momencie gdy po ok. tygodniu próbnego działania zmontowałem wszystko na panelu pojawiły się problemy. Bez uziemienia nie dało się słuchać. Sądzę też, że pojawiający się 'bzyk' w momencie uderzenia basu pochodzi po części właśnie z tych zakłóceń.

>Tylko, że zaraz jak go złożyłem nie musiałem podłączać radiatora do masy, nie było żadnego brumu. W

>momencie gdy po ok. tygodniu próbnego działania zmontowałem wszystko na panelu pojawiły się

>problemy. Bez uziemienia nie dało się słuchać.

nie do konca rozumiem. Jesli wzmak byl zmontowany i nic nie ruszales a dzialanie sie zmienilo sugeruje to np. jakis zimny lut etc. Jesli natomiast cos zmieniles i teraz uklad dziala inaczej to albo j.w. albo gdzies zmieniles topologie podlaczenia zasilania, masy etc. Taki juz urok elektroniki ze nie widac gdzie problem (a jak widac to czesto jest juz za pozno ...).

Moze zapodaj zdjecie calego wzmaka to cos sie wypatrzy

Absolutnie w układzie nic nie zmieniałem. W linku są fotki wzmaka tuż po złożeniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Początkowo grał w skrzynce jak na zdjęciu.

A teraz wszystko jest zmontowane na takim panelu

Ukryta Zawartość

Kabelkami nie ma się co przejmować bo prowadzenie m.in. masy zmieniałem kilka razy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze się zastanawiam, czy może dojść do takiego zjawiska, że np. po kilku godzinach grania i pod wpływem dużej temperatury radiatora zmieniły się właściwości podkładek pod tranzystorami?? Nie są to podkładki 'gumowe' a takie jakby wycięte ze sztywnej folii (przeźroczyste), takie niestety dostałem w sklepie.

Może wtedy dochodzić do przebicia rzędów MOhm i pojawiają się właśnie takie cyrki?

Dodam, że podkładki konieczne są tylko pod tranzystorami mocy, gdyż tylko one są z tyłu metalowe. Pod resztę też dałem podkładki, ale nie są konieczne bo trany są izolowane.

Witam

Fajne trafa do symka :-)

Ukryta Zawartość

p.s. To nie jest moja aukcja

pzdr

Ukryta Zawartość

>Absolutnie w układzie nic nie zmieniałem. W linku są fotki wzmaka tuż po złożeniu

>

Ukryta Zawartość

>Początkowo grał w skrzynce jak na zdjęciu.

>A teraz wszystko jest zmontowane na takim panelu

>

Ukryta Zawartość

pytanie pierwsze - czy w ta obudowa z blachy byla podlaczona do czegokolwiek (masa gniazd, styk ochronny z sieci, etc)?

Poza tym - wzmak jest przeznaczony do subwoofera. Klopot moze powodowac fakt ze jest on sterowany malym sygnalem (znacznie mniejszym niz typowe sygnaly liniowe). W takich przypadkach bywaja problemy ze uklady zbieraja zaklocenia i trzeba czasem walczyc z ekranowaniem etc. Obecny panel jesli ekranuje to tylko z 1 strony.

Zblizanie reki do pracujacego ukladu (ale niewysterowanego, zebys mogl cos uslyszec) powoduje jakies efekty?

Poza tym czy po podlaczeniu radiatora do masy jest dobrze czy dalej cos nie tak? Jak ok to ja bym zostawil

> A jeszcze się zastanawiam, czy może dojść do takiego zjawiska, że np. po kilku godzinach grania i pod

> wpływem dużej temperatury radiatora zmieniły się właściwości podkładek pod tranzystorami?? Nie są to

> podkładki 'gumowe' a takie jakby wycięte ze sztywnej folii (przeźroczyste), takie niestety dostałem w sklepie.

> Może wtedy dochodzić do przebicia rzędów MOhm i pojawiają się właśnie takie cyrki?

z tego co piszesz wyglada na to ze masz podkladki mikowe. Czyli calkiem normalne. Nie ma prawa nic sie z nimi dziac pod wplywem temperatury ani niczego takiego. Poza tym takie minimalne przebicie nie powodowaloby brumienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>AlexE

Z góry wielkie dzięki za reakcję na mój problem.

>pytanie pierwsze - czy w ta obudowa z blachy byla podlaczona do czegokolwiek (masa gniazd, styk

>ochronny z sieci, etc)?

Obudowa była plastikowa, więc nie mogłem jej podłączyć do żadnej masy, a to co widać pod spodem to wzmak yamahy do napędzania kolumn.

>Poza tym - wzmak jest przeznaczony do subwoofera. Klopot moze powodowac fakt ze jest on sterowany

>malym sygnalem (znacznie mniejszym niz typowe sygnaly liniowe). W takich przypadkach bywaja problemy

>ze uklady zbieraja zaklocenia i trzeba czasem walczyc z ekranowaniem etc. Obecny panel jesli

>ekranuje to tylko z 1 strony.

No raczej nie steruję go małym sygnałem, gdyż sygnał pobierany jest prosto z gniazda słuchawkowego (innej możliwości niestety nie mam:(). Sygnał jest wystarczająco mocny. Panel niestety wykonany jest z podwójnej sklejki:/

>Zblizanie reki do pracujacego ukladu (ale niewysterowanego, zebys mogl cos uslyszec) powoduje jakies

>efekty?

Nie zbliżałem ręki do układu, ale jak jest niewysterowany (podłączony TYLKO do zasilania bez żadnych dodatków, sygnału itp.) to pojawia się głośny brum, ale trochę nietypowy - taki z leksza pulsujący.

>Poza tym czy po podlaczeniu radiatora do masy jest dobrze czy dalej cos nie tak?

Po podłączeniu radiatora do masy brum prawie całkowicie cichnie, ledwo go słychać, ale jak podłącze sygnał to słychać lekki bzyk i nie mam pojęcia skąd się bierze (nawet przy cichym graniu).

Mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda się rozwiązać ten dziwny problem.

Pozdrawiam.

Witam. Z tego co zauważyłem przy swoich symasach to wystarczy słabej jakości kabel sygnałowy dosc blisko trafo czy coś metalowego w pobliżu a w głośnikach szum jak diabli natomiast przy dobrej jakości kabla czyściutko tak jakby nic nie było podłączone na wej. Widze ze masz dość duży kondensator na wejściu weź może spróbuj bez niego lub chociaż jakoś go z ekranuj. Postaraj sie tez aby kable zasilające nie biegły kolo sygnałowego najlepiej by było jakby były możliwie jak najkrótsze aby jak najmniej siały.

W zasadzie powodów brumienia to może być ogrom tym bardziej ze sym bardzo czuły jest;)

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o kable sygnałowe to będę się martwił wtedy, gdy końcówka bez dodatków i sygnału będzie działać poprawnie, tzn. nie będzie tego głośnego brumu.

Zainteresował mnie ten kondensator, o którym wspomniałeś. Chodzi tu może o kondensator C19 ze schematu? Jak mogę taki kondensator skutecznie ekranować?

Jestem elektronikiem-AMATOREM, więc ciągle się uczę:)

Chodzi mi o kondensator na wejściu C1 WIMA 4.7uF a z ekranować go możesz folia aluminiową (nawet chyba ktoś niedawno w tym temacie tak robił). Na testy możesz tez zastąpić go jakimś mniejszym lub nie lutować go wcale i wtedy będziesz wiedział czy to od tego czy tez nie.

Wylutowałem kondensator C1 i żadnych zmian, dalej słychać głośny brum o częstotliwości ok. 100Hz. Nie jest to raczej wina złego prowadzenia masy bo do zasilacza podłączona jest tylko sama końcówka.

W linku poniżej dodałem 2 zdjęcia panelu, na których widać w jaki sposób na dzień dzisiejszy wszystko jest zmontowane. Trochę jest bałagan, ale niestety inaczej się nie da:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bedę robił płytki- jest ktoś chętny? Wprowadzę tylko jedną zmiane polegającą na zrobieniu płytki lewej i prawej tak żeby prowadzenie przewodów w obudowei mogło byc odbieciem lustrzanym.

Jaka jest przewidywana cena?

Ewentualnie ja jestem chętny.

Robienie lewej i prawej płytki to moim zdaniem zbędne koszta na robienie dokumentacji (matryc, klisz, czy jak to tam się nazywa).

a moze jak juz robic kolejna serie Symkow to warto by sprobowac najnowsza wersje wedlug AAK:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak sie przeczyta wszystkie watki na diyaudio na ten temat to ta wersja naprawde zostala porzadnie dopracowana przez chlopakow :)

na taka plytke to bym sie pisal :) nawet na 4 sztuki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koszty są identyczne- nie ma znaczenia czy robimy 10 płytek po 1 dcm2 czy 5 po 2dcm2, tak samo klisze itp. do formatu A4

Osobiście dla mnie lekkim niechlujstwem jest robienie płytek identycznych- chyba, że są jakieś względy techniczne o których nie wiem wtedy zwracam honor.

Tam gdzie robię płytki kosztują około 15-20zł za 1dcm plus przygotowanie 100 przy takim projekcie. Ale dokładną wycenę będę miał po ustaleniu ilości chętnych. Czas realizacji około 10 dni.

w

wojtekr ~ to nie chodzi o symetryczna czy nie bo przeciez obie wersje sa symetryczne :) w wersji AAK sa dodane kaskody i troche zmienione wartosci toru - nowa wersja zostala wypracowana przez wiele prob i bledow pod prawie dowodztwem Michaela Bittnera - tworcy oryginalnego Syma :)

Symetryczne miałem na myśli symetryczność lub nie płytki a nie układu. ponieważ nie ma to znaczenia ekonomicznego, techcnicznego etc. dla mnie ważne jest żeby w obudowie kable szły w odbiciu lustrzanym. To się nazywa staranność wykonania, które sprawia mi bardzo dużą frajdę w DIY.

Jak ma to grać lepiej to ja się piszę i nie robi mi "symetryczność optyczna".

Jeżeli jednak nie ma to mieć wpływu na koszty to robię ukłon w stronę wojtekr i nie widzę problemu aby to pogodzić.

Słuchając rozumu....

Pytanie tylko, która wersja-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - uważam, że ta jest ok

ale jeżeli jest jakaś lepsza to fajnie

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.